Zvláštne praktiky v základnej škole: Skúsenosti rodiča
Ahojte, pred dvomi rokmi sme sa sťahovali a chalani zmenili ZŠ. Ale to, čo sa tam deje som ešte nikdy nezažila.
Na edupage svieti, že deti majú 4 hodiny, idem pre nich do školy, ale príde iba jedno dieťa, lebo zástupkyňa povedala, ze druhé má 5 hodín. Pride domov druhé dieťa, pýtam sa ho, koľko ste mali hodín? Odpoveď, mali sme mať 5 ale nikto na hodinu neprišiel.
Ďalšia vec, v sobotu večer príde správa od triednej, že rozhodla som sa, že deti v pondelok zostanú v škole do 15tej hodiny, lebo ideme zdobiť triedu. Dieťa mi prišlo domov autobusom v normálnom čase po vyučovaní, písala som jej správu na edu, že nesúhlasím, aby dieta ostavalo v skole dlhsie po skonceni vyučovania (komplikovane spoje domov)a na druhý deň sa mu triedna vyhrážala, že mu dá 2 neospravedlnene hodiny.
Dieťa išlo asi 4 týždne dozadu do školy s tým, že sa mu na oku spravil jačmeň. Dieťa 2 hodiny sedelo v riaditelni, lebo kto ťa zbil, doma ťa bijú?
Chlapec si písal cez hodinu, na ktorú sa im nedostavil pedagog so spolužiačkou hovadiny typu, kto sa ti páči, prečo, čo s ňou chceš atď. Na druhý deň som bola volana do riaditelne, aby mi výchovná poradkyňa (riaditeľova sestra) odporučila sukromne diagnostické centrum (riaditelovej exmanzelky) s tým, že určite má diagnózu a treba na to prísť okamžite.
Ďalší prípad sa netýka mojich detí ale stojí za spomenutie. Dievča a chlapec sa pohádali v jedálni- vykrikovali si, že ty máš IQ 25 a ty máš IQ kybla. Chlapec sa prežil, išiel na autobus, kúpil si lístok a riaditel ho z autobusu
Nie, nie je to v poriadku. Školská inšpekcia. Treba nahlásiť
Po prečítaní vzhľadom na rôznorodosť zážitkov a skúseností podľa mňa môžeš Ty ako rodič pre dobro svojich detí dať preložiť deti na inú školu.
Zároveň by pre dobro spoločnosti bolo vhodné informovať o týchto skutočnostiach zriaďovateľa.
@tanyan áno. Ja som to chcela, ale jeden tento rok konci, tak mu nechcem robiť nejaký stres z novej skoly, nových spolužiakov, učiteľov atď. A ma frajerku v triede a to by ma nenávidel strašne dlho. Nech napíše monitor, spravi prijímačky a druhého určite od ďalšieho roka prekladám inde
jeden nech už dokončí a ten druhý prestúpi... - celkom ok riešenie.
Podnet na školskú inšpekciu. Ostatní rodičia sa nesťažujú?
V takej škole by som deti nenechala.
@patus_2 ono to je tak pol na pol. Je to mala dedinka, takže ak fungujú väzby, tak skola je super, ak nemáme väzby, tak deti trpia.
No presne ako píšeš. Dedinka, všetci sa poznajú, riaditeľ pozná všetkých, rieši veci neprofesionálne, tam budú väzby aj na zriadovateľa, neviem či by si pochodila, ak by vas rodicov bolo viac, snáď. Ale bude vas viac ? Už nejako vydržte, mladšieho preč.
Ahoj mozno to vyznie divne ale ja som chodila do skoly do maleho mesta a tam taketo veci sa diali bezne a ani mi nepride nic divne na tom co pises az teda na to ze povedali ze tvoj syn ma diagnozu lebo si pise na papierik. Nechapem to ako mysleli? Vsak na zakladnej si snad kazdy pisal na papierik odkazy to je aka diagnoza podla nich?
A ktore hodiny mu ucka chcela neospravedlnit? Ked je raz po vyucovani tak je po vyucovani, nema povinnost zdobit triedu. Moze ho nechat po skole za porusenie poriadku, ale toto je az smiesne. Vlastne cele je to take az komicke, riaditel co nahana rodicov, deti consedia v triede bez ucitela 🤷♀️ sama pises ze tento rok menit skolu nechces, tak len zatnut zuby. Ale nic z tohto nie je ok a ako rodic - ak je rozumna rec aspon s triednou ucitelkou, tak vysvetlit co sa deje a ci sa to da riesit aj inak. Drzim palce
Väčšinu vecí zbytočne riešiš. Dnes je na školu obrovsky tlak (čo potvrdzuje aj tvoj príspevok), takže sa rieši naozaj každá hovadina. Lebo ak by sa neriešila, zase má nejaký rodič problém. Ty vidíš jačmeň, oni vidia monokel a už to pre istotu riešia, aby keď sa ozaj niečo stane, zase nebola ZŠ v správach že "čo pre to urobila škola". Za tento blázinec čo sa teraz na školách deje si bohužiaľ do veľkej miery môžu rodičia. Každý si chráni svoje, a tak všetci so všetkými bojujú. A učitelia medzi tými mlynskými kameňmi lietajú ako handry a nevedia čo skôr riešiť. Či diagnózy, šikanu, neprospievanie, výsmech kohosi- komusi, či milión akcií ktorými sa chce škola zviditeľniť (lebo marketing musí byť a zase rodičia pozerajú hlavne na to, koľko akcií ktorá škola organizuje)... alebo môžu konečne začať robiť aj to, prečo tam sú- UČIŤ 😏 Jediná vec ktorú by som ako rodič riešila, že by som POPROSILA pani učiteľku, či sa môže vyhnúť spoločnej výzdobe triedy, pretože mu potom nejde spoj. Táto komunikácia že "neželám si" je fakt ako z tretej cenovej 🤦♀️ Ako sa do hory volá... 😏
@lucia147852 😁🙈 aj políciu a Štrasburg by som skúsila. Minimálne 🤌
otrasné, pošlite tam školskú inspekciu
@zazka666 ano. Ale to sa nestalo autorkinmu synovi --- takze to vie iba preto, lebo su mala dedina. A pytam sa - bolo to takto aj realne, alebo je tam nieco v tom pribehu navyse? nikdy nevies, pokial nie si priamym svedkom a mas to z pocutia
@maya_hi áno, tretia cenová ma vystihuje. Kazdy druhý týždeň som volaná do školy, a nevládzem už riešiť totálne debiliny, že nejaký druhacik označil moje decko spolu s ďalšími tromi, že sú díleri tabaku atď. Priznávam, je toho na mňa veľa, mam doma malé bejby a do toho musím chodiť pondelky a stredy pre staršieho a kvôli kravinám každý obtýždeň. Preto som napísala len pár informácií, samozrejme deje sa toho oveľa viacej, ale zas musím uznať, že pochybia aj moje deti a sú aj veci, nad ktorými ja mávnem rukou. Ale zas, samozrejme, každá minca má dve strany, aj to mi je úplne jasné. Preto som zmätená, ci je to vôbec normálne, alebo nie, lebo nie je to prvá skola, ktorú navštevujú a doteraz som sa ani na dedinskej skole s takýmto niečím nestretla. Je to pre mňa úplne niečo nové. Každopádne máš pravdu v tom, že sú tam od toho, aby učili. A úprimne si myslím, že ak každý deň počúvam doma, ze učiteľka neprišla, púšťali sme si YouTube, alebo hrali karty... ze tam sa dejú presne tie sváry. Lebo keby tam bola, tak sa vzdelávajú a nerobia si medzi sebou napriek. Každopádne určite je toto posledný rok na tej škole.
Maximálne divne mi prišiel rodinný biznis, ktorý si rozpútali, a ja som rozmýšľala, ci skola ma peniaze navyše, ak má integrovaných. Lebo z decká mi chceli spraviť debila. Akonáhle som povedala, že si posudok vybavím po svojej osi, tak pani výchovná poradkyňa aj pán riaditeľ znenazdajky zmenili pochvaly na poznámky a jednotky na trojky. Lebo som nedala zarobiť. A môžem povedať, že som bola u pediatricky, pýtala som výmenný lístok a ona mi odporučila psych. Ambulanciu, ktorá urobí decku dane vyšetrenie, takže to nie je, že niekoho poznám ja, alebo môj muž a po známosti si vybavím, že jednoducho debil nie je
Každopádne ženy ďakujem za vaše názory, aj také aj onaké. Nechám si to ešte celé prejsť hlavou, aby som nespravila zbytočne unáhlené rozhodnutie
Vyzeras ,ze si starostliva,rozumná zienka,ries veci kludne,milo,uvifis ze to pojde,mozno nie hned....aj medzi ucitelmi su aj taki aj ini...pozdravujem,vsetko dobre
A co pomoze inspekcia? Nepamatate si ako funguju inspekcie? Mam to v zivej pamati. Ucitelka:"deti, zajtra tu mame inspekciu. Budem sa pytat toto, janka ty odpovies takto, jurko teba sa spytam toto a povies tamto..." vsetko len vymyslene a nachystane divadlo. Osobne som este nepocul ze by ta skolska inspekcia bola na nieco dobra. Kto sa bude pred nimi tvarit "normalne"? To by museli zpoza rohu pozerat aby o nich nevedeli.. 🤷

Vytiahol s tým, že ja ta zaveziem. Tak chlapca hodil do svojho auta a do vedľajšej dediny ho zobral k jeho matke do firmy kde pracuje ako radová zamestnankyňa a dal si ju rozhlasom vyvolať, aby sa láskavo dostavila na parkovisko. Je toto podľa vás v poriadku?
Ja netvrdím, nemám dokonale deti, robia aj zlatú, všetkého som si vedomá. Ale taketo praktiky?
Co môžem ja ako rodic spraviť?