Čo je lepšie pre kamionistu: Prenájom alebo hypotéka?
Ahojte chcel by som sa spytat ze co by ste v mojej situacii robili vy ?Jazdim na kamione 12 rokov do zahraničia plat mam cca 2-2500€ mesačne ale vacsinu casu travim v kabíne kamionu a doma som cca 4-8 dni v mesiaci. Mam 35 a ked som doma byvam zatial u mamy ale uz by to asi chcelo asi nejake vlastne byvanie aj ked som malo doma. Co by ste odporučili ? Len mi prosim neradte ze aby som kupil byt a ten dal do prenájmu alebo byval ten cas na penzióne tieto možnosťi absolútne vylúčte keďže citim zeby som chcel vlastne byvanie aj napriek tomu že som malo doma. Zaujima ma váš názor. Ako sa na takuto situaciu dívajú ženy. Dakujem
Ja by som ostal pri mame
@anonym_3de7ef ale to nechcem nemôžem zit takto vecne do dôchodku, uz som proste dost stary cap aby som byval sam
Ja by som kúpila nejaký väčší 1i alebo 1,5i byt. Nastavíš si nízke zálohové platby. Vždy ho vieš neskôr, keď budeš chcieť prenajať.
Všetko má svoje pre a proti..
Vezmeš si hypo.. budeš platiť 30 rokov ( v tvojom prípade do dôchodku) .. budeš musieť platiť najom energie.. ale budeš mať niečo svoje vlastné.. ak chceš mať rodinu, teda za mňa, nepácilo by sa mi ak, by moj partner/muž bol len 8 dni doma z celého mesiaca.. čiže pre mňa je to no go ..
Ak budeš mať prenájom, budeš platiť peniaze cudzej osobe, z celeho mesiaca len 8 dni doma to je málo...
Na tvojom mieste? Uprimne ? Ostať u mami a platiť jej, pomedzi si šporiť peniaze a nasporiť si aspon na jednoizbák .. alebo pouvažovať o inej práci .. ale teba asi praca baví .. musiš sa rozhodnúť sám
Jasne, ze kupit... platit niekomu mesacne najomne kvoli 8 dnom v mesiaci je mimo rozum ;)
Chcem mat zvlášť miesto na spanie zvlášť obyvacku a balkón , toto su minimalne požiadavky na byt pod ktore jednoducho nejdem cize preferujem 2i byt aj ked som sam a nemam ani priateľku ani deti. Som myslel zeby som najprv skusil prenajom cca 1-3 roky.Prenajom by som považoval za taky medzistupen medzi mamahotel/penzion - vlastny byt. Neviem ci sa chcem teraz hned viazat na hypo na 20+ rokov az do dôchodku
Chcem mat zvlášť miesto na spanie zvlášť obyvacku a balkón , toto su minimalne požiadavky na byt pod ktore jednoducho nejdem cize preferujem 2i byt aj ked som sam a nemam ani priateľku ani deti. Som myslel zeby som najprv skusil prenajom cca 1-3 roky.Prenajom by som považoval za taky medzistupen medzi mamahotel/penzion - vlastny byt. Neviem ci sa chcem teraz hned viazat na hypo na 20+ rokov az do dôchodku
@biker610i lenže to, čo zaplatíš niekomu ako nájom, toľko možno bude splátka hypotéky a budeš platiť vlastne. Treba si to preratat
@biker610i a máš našetrené, hej? Tým pádom by som kúpila. Vždy vieš predať. Teda ak kúpiš dobré.
No uz 12 rokov si mohol mat kupene, prenajate a zcasti splatene a mohol si byvat u mamy ako doteraz. Takto zacinas na nule a byty su opat drahsie ...
Teraz chces 3 roky byvat v podnajme, zase vyhodis peniaze. Financna gramotnost ti zial asi moc nehovori ...
Ciest je viacero. Ak chces dom, tak kupit pozemok co najskor. Ak byt. Tak hypo a ist rovno do velkeho bytu. Alebo kupis najskor mensi byt, lebo si sam, splatis, casom predas, kupis vacsi ... Co rodina, planujes nejaku, ked si v 35 sam, zijes v kamione a u mamy? Ten byt na hypo ta neobide a cim neskor, tym horsie.
No uz 12 rokov si mohol mat kupene, prenajate a zcasti splatene a mohol si byvat u mamy ako doteraz. Takto zacinas na nule a byty su opat drahsie ...
Teraz chces 3 roky byvat v podnajme, zase vyhodis peniaze. Financna gramotnost ti zial asi moc nehovori ...
@anonym_4ba52d No mohol a cestovat v čase zial nejde riesim to az teraz vtedy som si uzival a na hypo a pod som nemyslel.
Ja som nejak moc nesetril praveze mam 3 auta + nieco po baroch minal , na cestach a tak cize mam teraz len cca 3000 eur usetrenych 😀
Ja som nejak moc nesetril praveze mam 3 auta + nieco po baroch minal , na cestach a tak cize mam teraz len cca 3000 eur usetrenych 😀
@biker610i Tak to zostaň s mamou a doži ako starý mládenec. Si finančne negramotný, ľahkovážny, akurát by si sa dostal do problémov kvôli nesplácaniu hypotéky a ženu by s Tebou tiež nič dobré nečakalo.
No nikto niesme dokonalý , Tak hypo by som nemal problem splácať nejakych cca 600 eur mesacne uplne v pohode co je aj cca vyska najmu
No nikto niesme dokonalý , Tak hypo by som nemal problem splácať nejakych cca 600 eur mesacne uplne v pohode co je aj cca vyska najmu
@biker610i našetri na základ 20%, zober si hypotéku a daj byt do prenájmu, bude ti platiť časť hypotéky. Kým si na cestách, tých pár dní v mesiaci môžeš bývať u mamy.
Lepsie zacat neskor, ako vobec. Takze vezmi 2-3 izbak na hypo, dvoch aut sa zbav, kym maju este nejaku cenu, prenajmi a este 3-5 rokov zostan u mamy. Ked si najdes vaznu znamost, das vypoved najomnikom a nastahujete sa tam. Ak bude mat znamost byt, budete byvat u nej a tvoj byt bude dalej v prenajme.
12 rokov si stratil a aj tak si ides svoje (prenajom na 3 roky) a chces stracat dalsie roky. Daj si tu poradit ...
@biker610i Tak teraz sam povedz, co by s tebou cakalo zenu. 35 rocny byva u mamicky, nema nic vlastne okrem 3 starych aut a ma odlozene po 17 rokoch prace 3 tis eur. Predtym vsetko rozflakal na auta a bary a este pridas smajlika, aka je to sranda. Pevne nervy kazdej, kto sa s tebou da dokopy.
No pred 12 rokmi som robil rozvoz pizze za cca 400 eur/mesiac na dohodu a do roku 2010 som bol student a pri plate cca 400 sa fakt nejak neda moc šetriť 😀 a zivot neni len o šetrení treba si ho vedieť aj užiť 😉
na hypo musíš mať minimálne 10% z ceny nehnuteľnosti našetrených, niekedy sa to dá vyriešiť spotrebným úverom ale tam sú vysoké splátky. V akom meste chceš kupovať byt? To je tiež dôležité, ceny nehnuteľností sa veľmi líšia.
V Martine, viem robil som chyby aj si to priznam ale teraz pokial mozno ako sa da sa ich snažím napraviť
A ako prve som zacal riesit vlastne byvanie
Kúpiť dvojizbový, alebo trojizbový byt, prenajímať jednotlivé izby a jednu izbu si necháš ty na prespávanie, keď budeš v bydlisku.
Chlape, spamataj sa. Davas tu rehotajuce smajliky na to, ze v 35 nemas ani len byvanie a 3000 eur na ucte. Ja by som sa od hanby na tvojom mieste prepadla. A nie sa na tom rehotala. Ostan ty u mamicky a mozno v 50tke budes mat nasetrenych 6000 eur a mozes sa rehotat dalej. Ved ty by si ten byt na hypoteku ani nedokazal splacat. A ako pises, ked chces zivot zit tak si v prvom rade najdi inu pracu. Lebo cele dni si v kamione zavrety, to uz je len zivot 🥹.
No cca cez 6000 eur ma nasetrenych oco on ma vyse 60 rokov zije v prenajme v 1i byte aj s priaťelkou , s mamou je rozvedeny od cca mojich 6 rokov
A nie som len v kamione zavrety , nosim bicykel v navese a cez najmä vikendove pauzy idem obzrieť okolie cize nie som ako väčšina kamionostov co cele dni naozaj premrhaju v bude ťahača, momentalne som v centre Girony 😀
No cca cez 6000 eur ma nasetrenych oco on ma vyse 60 rokov zije v prenajme v 1i byte aj s priaťelkou , s mamou je rozvedeny od cca mojich 6 rokov
A nie som len v kamione zavrety , nosim bicykel v navese a cez najmä vikendove pauzy idem obzrieť okolie cize nie som ako väčšina kamionostov co cele dni naozaj premrhaju v bude ťahača, momentalne som v centre Girony 😀
@biker610i Tak naozaj si svojho otca neber ako vzor. Cele zle.
@biker610i To je pekné,že chceš vlastné bývanie, ale úspory žiadne, fin.gramotnosť-50 , príjem ako tak, ale vieš, že budeš rovnako zarábať aj o 20 rokov?Keďže nemáš úspory, nemal by si iba hypo,ale aj predražený spotrebák. Fond opráv, energie ,dane nie sù tiež zanedbateĺná položka.Bývaš u mamy, predstavuješ si to ako Hurvínek válku.Byť tebou, ostanem kde som, šetrím a neordrbem to v baroch,aby si v budúcnosti neskončil ako socka.Možno sa časom tvoja situácia zmení, nájdeš si ženu napr.a s úsporami a 2 prijmami to môže ísť ĺahšie.Mám známeho,čo žil po škole rodičov,nebol dilinom odkladal si, rovnako jeho frajerka a keď sa brali,kupovali byt bez hypo.
Ahoj. Kúp si 3izb.byt. Jazdila som tiež. Ono ak nemáš záväzky, tu hypo splatis skôr ako väčšina smrteľníkov za pásom. Väčšina bežných ľudí si tento život nedokáže v realite predstaviť. Nájom tu je zbytočný, vracaj sa domov <3
@biker610i co tak kupit dvojizbak a jednu izbu prenajimat studakovi , druhu pre seba
@biker610i našetri na základ 20%, zober si hypotéku a daj byt do prenájmu, bude ti platiť časť hypotéky. Kým si na cestách, tých pár dní v mesiaci môžeš bývať u mamy.
@anonym_eda205 ja by som asi tiez takto poradila, najrozumnejsie v jeho pripade.

Ja by som ostal pri mame