icon

Dávate nájomcom v byte prechodný či trvalý pobyt?

Dnes o 06:34

Prosím tie ktoré prenajímate byty, dávate nájomcom v byte prechodný resp trvalý pobyt? Idem dat do nájmu prvýkrát byt a nájomca si tam chce nahlásiť trvalý pobyt. Aké sú úskalia prosím. Dakujem

Strana
z2
lucik194
Dnes o 06:51

ze ked tam budes mat prihlasených 5 ludi, tak za piatich budes mat platby (napr. smeti, ktore sa platia na hlavu u nas, nie na byt),
spolocna elektrika sa napr u nas plati na byt takze toto je jedno.

pre neho je vyhoda - ak ma deti , vie ich prihlasit do skoly/skolky v mieste trevaleho bydliska. najomnik si bude vediet vybavit parkovanie v meste.

anonym_f3f07b
Dnes o 06:56

@anonym_autor Nie, nedávame. Nerobila by som to.

autor
Dnes o 06:58
@anonym_f3f07b

@anonym_autor Nie, nedávame. Nerobila by som to.

@anonym_f3f07b ani prechodný?...a prečo? Aký máte na to dôvod ze nedávate? Zaujíma ma co konkrétne hrozí ak by som povolila prechodný alebo trvalý pobyt. Ďakujem

anonym_f3f07b
Dnes o 07:00
@anonym_autor

@anonym_f3f07b ani prechodný?...a prečo? Aký máte na to dôvod ze nedávate? Zaujíma ma co konkrétne hrozí ak by som povolila prechodný alebo trvalý pobyt. Ďakujem

@anonym_autor Nedávame žiadny. Už roky, neriešim, čo hrozí/nehrozí, proste nie.

anonym_f60a62
Dnes o 07:01

TP je len evidenčný údaj, nevidím problém dať ho nájomníkovi, ktorý v byte býva. Dá sa kedykoľvek zrušiť.

vroni
Dnes o 07:02

Teoretické uskalie je to, že ak by mal nájomník exekúciu, musíš dokazovať, že zariadenie bytu patrí tebe a nie jemu. Fakt netuším, či už niekomu do bytu vrazil exekútor a zabavil nábytok alebo je to skôr Urban Legend (áno, teoreticky to možné je). Iné uskalie nie je. Môj najomnik TP má (inak by nezaparkoval), býva už druhý rok bez najmenších problémov.

biba_18
Dnes o 07:08

len tie platby za odpad a teraz možno ešte energopomoc 🙂 TP sa dá kedykoľvek zrušiť

anonym_a5a3b9
Dnes o 07:09
@lucik194

ze ked tam budes mat prihlasených 5 ludi, tak za piatich budes mat platby (napr. smeti, ktore sa platia na hlavu u nas, nie na byt),
spolocna elektrika sa napr u nas plati na byt takze toto je jedno.

pre neho je vyhoda - ak ma deti , vie ich prihlasit do skoly/skolky v mieste trevaleho bydliska. najomnik si bude vediet vybavit parkovanie v meste.

Hrozí to, že tvoje mesto bude dostávať podielové dane za prihlásenú osobu a nie dedina v ktorej má TP ale nebýva. Potom starosta na dedine má menej peňazí a nemôže ich použiť na rozvoj obce, opravu chodníkov...
Ak nechceš aby sa tvoje mesto rozvíjalo neprihlás ho.

@lucik194 platby za smeti si má nájomník riešiť sám s mestom bez ohľadu na to kde má TP, smeti má platiť tomu kto mu ich odváža, hádam mu v meste nebudú zadarmo odvážať smeti len preto že má TP na dedine. Potom doklad o zaplatení smetí a nájomnú zmluvu odnesie na obec a má dostať úľavu alebo odpustenie poplatku za smeti v obci kde má TP, podľa toho ako to obecný poslanci schválili vo VZN.

ukulela
Dnes o 07:11

@anonym_autor TP vies kedykolvek zrušiť. Nájomníkov ho často potrebuje k parkovaniu. Je korektne mu to umožniť.

zuzanaete
Dnes o 07:24

Dali sme kvoli parkovaniu. Po odstahovani sme ho zrusili, lebo si ho dotycny sam nezrusil. Riziko je pri exekucii, ale realne som o takom pripade este nepocula.

bale1rinka
Dnes o 07:41

my prenajímame a ani prechodný nemajú, majú trvalý úplne v inom meste a tam majú úľavu na smeti napríklad, že majú nájomnú zmluvu s nami a bývajú tu a nie tam, auto nemajú,ale nedala by som im,že majú trvalý pobyt na mojej adrese, kvôli tomu a ani by som nemohla, lebo tým pádom,by som ja tam nemohla parkovať(teda mohla, ale už za vyšší poplatok) to že tam nebývam neznamená, že ako rezident nemôžem parkovať pri svojom vlastnom byte aj keď bývam úplne inde v dome.

vroni
Dnes o 08:30
@bale1rinka

my prenajímame a ani prechodný nemajú, majú trvalý úplne v inom meste a tam majú úľavu na smeti napríklad, že majú nájomnú zmluvu s nami a bývajú tu a nie tam, auto nemajú,ale nedala by som im,že majú trvalý pobyt na mojej adrese, kvôli tomu a ani by som nemohla, lebo tým pádom,by som ja tam nemohla parkovať(teda mohla, ale už za vyšší poplatok) to že tam nebývam neznamená, že ako rezident nemôžem parkovať pri svojom vlastnom byte aj keď bývam úplne inde v dome.

@bale1rinka, stále môžeš mať rezidentskú kartu a nájomník zaplatí vyššie parkovné za druhé auto. Aj keď si myslím, že zmysel to má v podstate len v centre alebo ak je byt niekde, kde sa často zdržujem. Ja som pri mojom byte parkovala naposledy pred vianocami, inak možno trikrát do roka, karta by ma vyšla viac.

anonym_9c3cdc
Dnes o 08:37

@anonym_autor ano, vpoho... nic to neznamena (ked mas dobru zmluvu a preberaci protokol (kvoli exekutorom)... zrusit to mozes hocikedy.

procrastique
Dnes o 08:43

Dávam nakoľko to potrebujú ak majú auto/deti.

anonym_5db8bb
Dnes o 08:59

Záleží od toho,aki sú nájomníci. Do ľudí nevidíš. Moji sa zdali byť v pohode a boli veľmi problémovi. Trvalý pobyt nedavam

sisska96
Dnes o 09:09

Žiadny. Nech majú tam trvalý kde mali predtým, u rodičov u Katky, alebo mne je jedno ale u mňa nikto nebude mať žiadny pobyt, je to môj byt.

anonym_b6cc19
Dnes o 09:29
@sisska96

Žiadny. Nech majú tam trvalý kde mali predtým, u rodičov u Katky, alebo mne je jedno ale u mňa nikto nebude mať žiadny pobyt, je to môj byt.

@lucik194 my platíme v prenajatom byte smeti sami, taktiež upratovanie spoločných priestorov a pod.
@anonym_autor my sme nájomníci a máme trvalý pobyt, práve pre rezidentskú kartu na parkovanie, majiteľ s tým nemal problém, ale zase sa už za tie roky poznáme. Ty, ako majiteľ môžeš TP nájomcom kedykoľvek zrušiť, nevyplýva z toho pre teba žiaden problém, ani záväzky.
@sisska96 u nás napríklad zvýšili ceny parkovného na 700e, za druhé auto ešte viac, z toho dôvodu si dal každý kto mohol TP aj do prenájmu.

anonym_ba7f38
Dnes o 09:31

Nema to uskalia. Trvaly pobyt k nicomu nezavazuje. Ma len informativny charakter. Mozes ho zrusit/vyhodit hocikedy (podla zmluvy).

anonym_9c3cdc
Dnes o 09:39
@sisska96

@sisska96 to je argument upnle mimo - potom neprenajimaj, ked je to tvoj byt (rovnako blby argument)...

sisska96
Dnes o 09:41
@anonym_9c3cdc

@sisska96 to je argument upnle mimo - potom neprenajimaj, ked je to tvoj byt (rovnako blby argument)...

@anonym_9c3cdc prečo by som neprenajimala ? Hádam môj byt moje pravidlá

anonym_9c3cdc
Dnes o 09:54
@sisska96

@anonym_9c3cdc prečo by som neprenajimala ? Hádam môj byt moje pravidlá

@sisska96 ale ano... mas uplnu pravdu, ze sa mozes rozhodnut, len "u mňa nikto nebude mať žiadny pobyt, je to môj byt."... veta logicky nedava zmysel... len na to som poukazoval... lebo vacsie riziko je byt prenajimat ako dat tam trvaly pobyt...

januska12323
Dnes o 10:44

Zisti si čo platíš podľa trvalého pobytu a podľa toho sa rozhodni. Iné úskalia to nemá a ako vlastník môžeš trvalý hocikedy zrušiť.

anonym_43fa84
Dnes o 10:56

@anonym_autor nemám s tým problém, keď sa odsťahuje, ako majiteľka mu ho viem sama zrušiť… a platby za smeti, elektrinu… platím vždy podľa reálneho počtu ľudí… to akože niekto v tomto klame? Načo?

lucik194
Dnes o 11:08

s tymi smetami to ma kazda obec/ dedina/mesto uplne inak. u nas napr. podnajomnici smeti neplatia, nejdu na OLO. ale proste sa to rozpocitava na dom.
t.j. v dome ked je 400 ludi, su 4 kontajnery vysypaju sa 3x tyzdenne, je ten prepocet proste na tych 400ludi..... a jej jedno, ze ci ty robis minimum smeti a sused zaplni cely kontajner....

nefunguje, ze sa som teraz v podnajme a musim ist na OLO a zaplatit tam poplatok, proste je to rozratane na ludi v jednej platbe.

anonym_0bca20
Dnes o 11:25

Ak prenájmeš byt ZŤP občanovi alebo jeho dieťaťu , nevypoklonkuješ ho ani za 100 r z tvojho bytu. Má väčšie práva ako ty že si majiteľ bytu. A s TP už vonkoncom nie.

anonym_9c3cdc
Dnes o 11:28
@anonym_0bca20

Ak prenájmeš byt ZŤP občanovi alebo jeho dieťaťu , nevypoklonkuješ ho ani za 100 r z tvojho bytu. Má väčšie práva ako ty že si majiteľ bytu. A s TP už vonkoncom nie.

@anonym_0bca20 jeej, rozpis to prosim ta trosku, dobre? Neopakuj iba nejake 100x premielane urban legends... daj link na zakon... usetrim ti cas, pri prenajimani podla obcianskeho zakonika na dobu neurcitu to takto hrozi... kto tak postavi zmluvu si to zasluzi... Podla zakona o kratkodobom najme urcite nie...

anonym_f60a62
Dnes o 11:31
@anonym_0bca20

@anonym_0bca20 TP s ukončením zmluvy nemá nič spoločné. Zrušíš ho za pár minúť.
Ak máš dobrú zmluvu o krátkodobom nájme, nie podľa občianskeho zákonníka. Vysťahuješ hocikoho, ak zmluvu poruší.

zuzanaete
Dnes o 11:42
@lucik194

s tymi smetami to ma kazda obec/ dedina/mesto uplne inak. u nas napr. podnajomnici smeti neplatia, nejdu na OLO. ale proste sa to rozpocitava na dom.
t.j. v dome ked je 400 ludi, su 4 kontajnery vysypaju sa 3x tyzdenne, je ten prepocet proste na tych 400ludi..... a jej jedno, ze ci ty robis minimum smeti a sused zaplni cely kontajner....

nefunguje, ze sa som teraz v podnajme a musim ist na OLO a zaplatit tam poplatok, proste je to rozratane na ludi v jednej platbe.

@lucik194 Iba v BA su smeti platene cez spravcovsku spolocnost a podla poctu nahlasenych ludi, nie podla TP. Ostatne mesta a obce maju svoje pravidla a vacsinou viazane na trvaly pobyt a riesi sa to cez miestny urad.

majlo1234
Dnes o 12:52

My sme tiez dali, ak si ziadal najomnik. Vacsinou pri cudzincoch ho potrebovali pre cidzinecku policiu

mistymay33
Dnes o 15:05

Ak prenajímaš podľa zmluvy o krátkodobom prenájme, tak s vysťahovaním osôb nemáš žiadny prolém. Trvalý alebo prechodný pobyt na tom nič nemení, je to informatívny údaj, vieš ho kedykolvek zrušiť. Nájomci najmä v BA si trvalé pobyty väsinou žiadajú, inak by nemali nárok na prakovanie, kedže to je viazané IBA na trvalý pobyt, nie na prechodný.

Strana
z2