icon

Je možné kombinovať hypotéku a stavebný úver?

vikzinho
Dnes o 16:56

Dobrý deň
Chcem s priateľkou kúpiť byt, spoločný príjem máme 2500 v čistom.

Chceme 80% financovat z hypotéky a 20% cez stavebný úver.
Je to takto možné. Nemáme žiadne stavebné šporenie nič. Chceli by sme si aj zobrať viac na renováciu. 25k by sme potrebovali k hypoteke avsak chcem 45k stavebného.

Je to takto reálne?

Ďakujem

pe_mi
Dnes o 17:10

@vikzinho to uvidíš , keď vám vyčíslia sumu hypotéky+spotrebák, teraz vam to pôjde, čo keď príde rodina, manželke/partnerke vypadne príjem.
Podľa popisu nemáte nič našetrené, keď idete financovať plných 100perc.
Prerábajte postupne
Ja viem , každý chce mať hneď všetko pekne a nové a hneď
Dobrá rada, šetrite si od izby k izbe
Tak to viac zvládnete a naučíte sa aj viac šetriť

anonym_3cd332
Dnes o 17:34

@vikzinho vieš ze musis svojich 20% z hodnoty kúpnej ceny vediet vydokladovat?...predtým ako vam banka uvolni zvysnych 80%. Ked uvidia ze vlastne beriete ďalší uver tak sa im to samozrejme páčiť nemusi. Záleží nakoniec od vasho celkoveho dlhu, uroku, splatnosti...a samozrejme od konkrétnej banky.
Nie kazda banka to ma rada, nie kazda to bude tolerovat.

anonym_30727e
Dnes o 18:51

@vikzinho z 2500€ vám to asi najskôr nevyjde. Záleží od výšky hypotéky.
Dám ti môj príklad: Brali sme 25k spotrebák 140k hypotéku a dokopy to vyšlo 1100€ splátka.
Takže pri 45k spotrebáku rátaj splátku okolo 600-700€ + hypotéka a to nevyjde ani keby čo… po refinanci (160k) platíme okolo 730€ splátku. A to by vám možno vyšlo len tak tak s odretými ušami… mali by ste asi klesnúť trošku na zem a prikryť sa takou perinou, na akú máte. My sme spotrebák riešili len preto, že sme potrebovali vyriešiť prvú “splátku” nového bytu ešte pred predajom predošlého a nechceli (nemuseli) brať z úspor.

//tu podotknem, že náš príjem nie je podstatný, lebo manžel nie je tpp//

janiex81
Dnes o 20:18

@vikzinho Možné to je, závisí už len od sumy, ktorú potrebujete. Musíte totiž bonitne prejsť aj u hypotekárnej banky, aj u PSS. Pokiaľ teda príjmovo prejdete, viete si dofinancovať aj potrebných 20% k hypotéke, aj úver na rekonštrukciu. Maximálna suma bez záložného práva, ktorú vám vie PSS poskytnúť je 50 000 eur, pri splatnosti 30 rokov by mohla byť splátka úveru okolo 300 eur.