icon

Je možné zvládnuť predaj bytu bez realitky?

Dnes o 11:04

Ahojte, prosim o radu realitacky, bankarky a kohokvek kto niekedy predaval byt.
Planujeme predaj bytu bez tarchy a hypo, v ktorom momentalne byvame. V lete sa stahujeme inde.
Moja otazka je, zvladnem predaj bytu sama bez realitky? V com vam RK najviac pomohla? Som doma, takze nemam problem s casom a obhliadkami. Viem, ze RK spravi krasne fotky, video. Vraj aj tak pouzivaju zmluvy, ktore najdem bezne na nete ako vzory. Cize si myslim, ze to by som zvladla tiez, s pomocou nejakeho pravnika.
Kto nakoniec plati proviziu a z coho? Ake su najvacsie vyhody predaja cez RK?
Dakujem za vase rady a skusenosti.

vkatush
Dnes o 11:28

Daj si fixnú sumu, za akú chceš predať, pod akú nepôjdeš (napr 200k) a realitka všetko vybaví (obhliadky, zmluvy, kataster, prípadne keby šli oni cez hypo, tak banky a právnika,...). A oni si pridajú k cene svoju províziu

Napr cena bude 205k. Ty dostaneš svojich 200 a oni budú mať tých 5.

Sama, ak nemáš skúsenosti, by som do toho nešla.

anonym_46496c
Dnes o 11:55
beata_k
Dnes o 12:10

@anonym_autor Ja by som byt bez realitky nekupovala. Na stranky ako bazor, kde je x podvodnikov som ani nechodila. Zaujemcovia ti budu volat bars kedy. Aj v sobotu rano a v nedelu vecer. Vypisovat ti, dohadovat sa, vymyslat. Nadhod si cenu aj s proviziou a mas svaty pokoj.

autor
Dnes o 12:58
@beata_k

@anonym_autor Ja by som byt bez realitky nekupovala. Na stranky ako bazor, kde je x podvodnikov som ani nechodila. Zaujemcovia ti budu volat bars kedy. Aj v sobotu rano a v nedelu vecer. Vypisovat ti, dohadovat sa, vymyslat. Nadhod si cenu aj s proviziou a mas svaty pokoj.

@beata_k aj ked realitky davaju tie inzeraty tiez na bazos? Je to pre klienta taky rozdiel, ak tam inzeruje jednotlivec alebo RK?

anonym_8db959
Dnes o 13:42

My sme kupovali dom bez realitky, avšak od osoby, ktorú dobre poznáme. Ona staršia dôchodkyňa, ja som dala vypracovať jednej pani (právničke ktorá sa tomuto venuje) zmluvu za asi 70€. Ona všetky podklady nachystala, podpísali zmluvy a zvyšok taká klasika kataster atď.. podľa mňa to nebolo nezvládnuteľné. A pre kupcu je aj tisícka dole z ceny dobrá. Za 5 tisíc sme si spravili nové kúrenie.
V konečnom dôsledku si kupujúci nepovie ,,zaplatili sme 200 tisíc" - povie ,,zaplatili sme 205 tisíc" ...
Áno, píšu tu, že je plno podvodníkov ale v dnešnej dobe si vieš všetko overiť a dohladat, sama som to robila. Je to predaj nehnuteľnosti, nie predaj ,,čistokrvného psa bez PP" - tu by som podvodníkov hľadala skôr.
Okrem toho, teba ako predajcu to nemusí zaujímať, keďže vieš, že máš všetko ok. Ak sa záujemcovi nebudeš páčiť a bude mať podozrenie, nech sa páči, nech si zavolá a zaplatí RK. Ale myslím, že pri dnešnej cene nehnuteľnosti je každé € dobré a málokto by robil drámu a radšej doplácal za niečo, čo si môže overiť aj sám.
A pre mňa ako kupcu v tom čase som absolútne neriešila, či nehnuteľnosť pridala RK alebo jednotlivec. Zaujímala som sa o iné veci. Dokonca sa nám stalo, že RK nás oklamala a ťahala za nos pol roka. Druhá RK nám chcela predať dom s nevysporiadaným pozemkom s tým, že ,,pokiaľ vám pozemok do 5 rokov nedáme doporiadku, vrátime vám 5000e" - samozrejme, že cenu domu nadhodili o 5000e a o nás by sa viac nestarali a my by sme ostali bez pozemku... preto osobne RK neverím a radšej by som riešila bez.

anonym_fff0fb
Dnes o 13:45

@anonym_autor Keď sme predávali byt, stačilo len pár susedom medzi rečou povedať, že staviame dom a byt budeme predávať. Ani nie do týždňa sa nám ozval jeden sused, že by ho kúpil pre syna.

Ostatné už bolo len vecou dohody - koľko a ako sa vyplatí, kedy uvoľníme byt a pod.

beata_k
Dnes o 14:57
@anonym_autor

@beata_k aj ked realitky davaju tie inzeraty tiez na bazos? Je to pre klienta taky rozdiel, ak tam inzeruje jednotlivec alebo RK?

@anonym_autor Seriozna realitka to na bazos nedava. Na to su urcene realitne portaly.
Kupovali sme byt este ako nie manzelia a brali hypo a tu zmluvu by som teda nechcela koncipovat. Kto komu co, v pripade ak...

marci9
Dnes o 15:55

V živote som predala 2 byty a 1 dom a kúpila 2 byty a 2 domy, vždy sama, bez realitky. Žiadny problém. Služby realitky by som využila len v prípade, že napr. byt by bol v Košiciach a ja by som žila v Bratislave, takže by pre mňa bolo nereálne dochádzať na obhliadky.

sissi2183
Dnes o 16:15

Ja som predavala dom v Nemecku bez realitky. Urobila som pekne fotky za krasneho slnecneho pocasia, nahodila inzeraty a za 2 mesiace bol dom predany. Tu ale neexistuje zmluva bez notara, preto ani podvody tu neexistuju. Ze to stoji desatice navyse je vec druha. Realitka je dobra na to, ze nemusis priamo ty odpovedat na piblble otazky a poznamky niekoho, ktor tu nehnutelnost nikdy nemal v umysle kupit. Realitka urobi trochu sito. Pokial mas na to ale cas, ziadnu realitku by som neriesila. Neviem, preco si tu niektori myslia, ze realitka ochrani pred podvodom. Jedine, co chrani obe strany je zmluva od pravnika, podpis u notara, platba cez notarsku uschovu. Nikdy by som nekupila ani psovi budu na nejaky zdrap papiera stiahnuty z netu. Vies ake je komplikovane predavat byt? K tomu bytu totiz casto patri aj podiel na spolocnych priestoroch, pozemku, atd.. Je to komplikovanejsie ako predaj domu.

tilly
Dnes o 16:23
@anonym_autor

@anonym_autor realitky dávajú inzeráty na všetky portály, nie len Bazoš. A naša práca nie je len inzercia. Staráme sa o všetko.

tilly
Dnes o 16:25
@beata_k

@anonym_autor Seriozna realitka to na bazos nedava. Na to su urcene realitne portaly.
Kupovali sme byt este ako nie manzelia a brali hypo a tu zmluvu by som teda nechcela koncipovat. Kto komu co, v pripade ak...

@beata_k systémy to automaticky pridávajú na všetky portály, vrátane bazošu. Všetky inzeráty, čo sú na nehnuteľnosti, reality apod, sú aj na bazoši

beata_k
Dnes o 17:08
@tilly

@beata_k systémy to automaticky pridávajú na všetky portály, vrátane bazošu. Všetky inzeráty, čo sú na nehnuteľnosti, reality apod, sú aj na bazoši

@tilly Nas byt na bazosi nebol.

tilly
Dnes o 17:10
@beata_k

@tilly Nas byt na bazosi nebol.

@beata_k to neviem s akým systémom pracujú. Ja neviem vylúčiť bazos alebo iný portál. Všade alebo nikde.