Ako kombinovať administratívnu prácu a starostlivosť o deti?
Baby, máte niektorá prácu v administratíve, kde začínate o 6 ráno do 14tej, každý deň? Ak áno, ako to zvládate s deťmi tie rána? Ak teda nemáte k dispozícii nikoho z rodiny. Desím sa toho, že nechávať ich každé ráno same...
@janette2021 pisala ze.to.nebudu starsie dcery stihat. A.poviem ti 14 rocne ''dieta''.by som.tymto.denno denne nezatazovala
@ibatanecnica to už je na nej, čo si vyberie, ak chce tú prácu aspoň vyskúšať. Veľa možností nemá. Ja som len vymenovala možnosti, ktoré vidím ja.
Ale osobne si myslím, že je v poriadku zaťažovať deti primerane ich veku. Ak môže byť jedna matka zaťažená starostlivosťou o tri deti, domácnosť, a súčasne prácu od 6:00, je v poriadku, ak 14-ročný tínedžer pomôže aspoň ráno so súrodencom.
Učím na cirkevnej ZŠ, kde majú deti bežne 3-4 súrodencov a často ich nosia aj do škôlky.
A staršie sa nevedia stretnút ráno na polceste s babkou a tá by najmensiu odviedla do školky?
@janette2021 ano ak to maju cestou. Ale.nie ak.je to.mimo a este ich vychystat. Denno denne by som tuto zodpovednost nepreniesla.iba na 14 rocne. 3 rocne dieta tiez.este moze.rano vymyslat. Ako si s im potom poradi? Je to surodenec.nie rodic. Ja som tiez nosila.brata. ale.nie denno denne
@ibatanecnica tak máš viditelne problém s pochopením, ja nikde nepíšem ze ma niekto nakazat babkam niečo robiťa riaidit im zivot. Tak si tieto extrémistické názory nechaj. Naše babky pomáhali a ani auta neboli, nase mamy tiež do prace od deti chodili, dokonca vela z nich aj od polročných deti... takže to nie je ze zrazu potrebuje nejaká žena pomôcť. A keď sa nedá, nedá sa, za to sa nestriela. Len sa stačí dohodnúť a žena si nájde spôsob iný, predsa je to len "obdobie" a prejde to ako voda. Ked sa sposob nenajde proste nebude pracovat. Len to potom sa casto ide rodina tiez potentovať, že žena "nepracuje" kým sú deti malé..
@janette2021 presne, súhlasím s tebou. V iných diskusiách majú už 14 rocne frajerov, pomaly po diskotékach by sa to flakalo, ale zrazu nemôže pomôcť s mladšou sestrou, Le to uz nezvláda... Ôk keď nemôže, matka bude doma, potom nech ale nepýta peniaze. My sme úplne bežné vodili mladsich súrodencov do skolky, poobede po nich chodili, ako aj babky uplne normalne im pomáhali, len teraz zrazu sa už nič nedá. Všetko sa dá, keď sa chce. A to je ten rozdiel.
@ibatanecnica vieš co, ešte šťastie ze mam rodinu, kde si VZAJOMNE A UPLNE NORMALNE vypomahame. Bez povinnosti, ako ty píšeš. A tiež tu prestaň šíriť demagogie a reči ako jamkaty, ze typický dôchodca je chudinka zrobena babička so 400€ vo vačku. Toto už DAVNO NEPLATI. Desattice ľudí išli do predčasného SD, lebo sa im to oplatilo a dostali viac, ako mali napr.plat. a priemerný dôchodok je tu vysoko nad 700€, tak sa už konecne zobud. Sucasne dôchodkyne sú vitálne, (nemyslím teraz 80 rocne babky!!!) A stávajú sa k tomu presne tak ako ty, svoje som si odchovala, dajte mi pokoj. Tak áno, potom nech oni daju pokoj mne. Ci ja mam potom svoje deti zamknúť do skrine a behať okolo nich lebo je to moja povinnost? Nie, nie je to moja povinnosť, predstav si. Keď to robím, robím to dobrovolne, s radosťou a z lásky, lebo ten človek aj mne niečo do zivota dal, vies. Chod sa postaviť na postu, keď vyplácajú dochodky, aby si sa "zobudila" a prestala tu vypisovat hlúposti o chidacokpch dôchodcoch. Nikdy sa nemali lepšie ako teraz. A to nevravím ja, ale odborníci.
@lienka.7 nepíš, prosím Ťa, hlúposti. Nikde nepíšem, že 14 ročna nie je schopná pomôcť, ani že od nej nič nepožadujem. Že Ty hodis svoje deti jedno na krk druhému alebo hocikomu v rodine a považuješ to za vzájomnú pomoc je Tvoj problém, Tvoje riesenie. Ja hľadám iné. Snažím sa nakombinovať, nechcem ani svokre, ani mame ani nikomu komplikovať veci, aby som ja kľudne mohla sadnúť do auta a odísť. V prvom rade som mama. Mám manžela, nejako to poriešíme.
@janette2021 to pekne zhrnula, napísala to vecne, stručne, popísala možnosti. Kým Ty pises nepríjemným spôsobom. Nie každá 14 ročna sa flaka a behá po diskotékach. Moja dcéra je slušná, zodpovedná a pomáha mi so všetkým. Ale odchádza z domu pred 7mou ráno, neviem, najmladšia je tornádo, neviem si to jednoducho predstaviť a ani nie som ochotná ju do toho ťahať, pridávať jej ďalšie.
Ja mam 10 rocneho a 4 rocnu. Minule mi svagor povedal ze ci ju on nemoze rano nosit do skolky. Mne skoro oci vypadli 🤣🤣
@autorka ešte raz, to, ze tebe nema kto z rodiny pomôcť alebo nie je ochotny je tvoja vec a tvoj problém. Ja tu aspoň nemusím vypisovat a pýtať rozumy od iných. Dokazem si poradiť aj sama. Otvorím ústa a spýtam sa priamo ich. A nie, nikomu z rodiny nedržím pištoľ pri hlave, pomôžu dobrovolne a radi, predstav si to. Nikomu nemusím deti hádzať na krk, možno ty áno, preto tento tvoj post. A opakujem, nie je žiadnym hriechom ani otravovanim si vzajomne vypomoct. Je to uplne niečo normálne, nieco co fungovalo davno predtým, a v mnohých normalnych rodinách funguje aj teraz. A tiež som mama, nielen ty, neboj. Mas muža, tak riešte a nemusíš tu vypisovat.
A nikde som nepísala priamo o tvojej dcére, tak nemusíš byť vyťahovacna.
@lienka.7 Ak Ti vadí moja otázka, nie je Tvoja povinnosť reagovať. Že ja vypisujem, to je moja vec. Ak nemáš k tomu čo dodat a pomôcť a potrebuješ len rýpať a písať, ako si vieš poradiť, to je super, ale nemusíš za každú cenu a každému.
@podbel2512 je problém ísť z domu o 6.30,zaniesť deti a ísť do práce? Však to je ideál.
ako som si precitala prispevky tak ja by som videla dve moznosti. Napisala si, ze jedna babka by mohla ale nechces ju tym zatazovat. Preco nie ? Nemate dobry vztah ? Ved prave to by ti velmi ulahcilo, keby vedela pomoct a dieta ti zaviedla do skolky. Aby to nebolo vela na obe babky (aj tu co ma nejake zdravotne problemy) skus ich poprosit obe ale na striedacku. Ta co ma zdravotne problemy mozno len 1x do tyzdna. Stara mama je vzdy na tom zdravotne lepsie ak je ochotna a citi sa byt potrebna. A druha co moze chodit s najmladsou bude rada, ze pomaha a ty jej das na javo, ze si to vazis. Ak by sa predsa len nedalo z ich strany rano ti pomoct tak asi budes musiet hladat pracu bud na skrateny prac. uvazok alebo inde s moznostou inej pracovnej doby. Co sa tyka desiatej tak skus si rano usetrit pracu aby si stihala a nachystat spolu s dievcatami o den skor - niektore veci sa daju pripravit vopred. Zaroven ich postupne naucis ako si chystat desiatu same. Ty ich len skontrolujes ci ju maju.
Napíšem skúsenosť z našej rodinnej situácie - moja mama ovdovela keď ja som mala 2 a sestra necelé 4 roky, mama teda bola samoživiteľka a rodina 150km ďaleko, avšak tam by bola pomoc aj tak nulová. Čiže mama bola na všetko 100% sama. Vyriešila to tak, že nás so sestrou umiestnili v škôlke, vedľa ktorej mojej mama pracovala ako detská sestra v jasliach. Jasle boli otvorené od 6:00h do 17:00h večer a s mamou sme buď otvárali alebo zatvárali jasle (podľa toho ako mala služby), teda sme ten čas trávili u nej v práci. Potom ako prišlo obdobie školy nás umiestnila v škole zase pri jej práci a zo školy, resp.z družiny sme zase ku nej do práce a čakali na ňu.
Vždy sa dá nejako zariadiť, najmä keď sa musí, hoci často je to na úkor niečoho. Skúsila by som sa dohodnúť aj s mužom, nech si to vybavíte obaja v práci tak že na striedačku budete môcť nosiť dieťa ráno do škôlky. Práca vás oboch je dôležitá, aj keď on zrejme zarobí viac. Ale dôchodok potrebuješ aj ty a tak potrebuješ zarábať takisto ako on.
@ibrunova ano. Skolku otvaraju o 7 a skolu po novom o 7:25. A druha vec ze ja sa bojim soferovat do velkomesta
@podbel2512 tak napríklad si nájsť škôlku blízko práce, ja som tak mala, ráno 6.05 busom do mesta, v meste bola škôlka otvorená skôr, takže o 6.30 sme boli v škôlke, potom ja na 7 do práce, o 15.30 som končila, 15.45 som bola v škôlke, tá fungovala do 16.00 a potom sme už v kľude šli domov. Bola som s dcérou sama a dalo sa to zvládnuť.
Autorka, tak si v kľude sadni, nechaj si čas na premýšľanie a rozmýšľaj o prioritách... Či je to pre teba práca, lebo možno inú nezoženieš, či trojročné dieťa, ktoré nechceš budiť o pol piatej (prepáč, tento údaj si nepamätám) každý deň, či babka, ktoru nechceš denne otravovať, či 14rocná dcéra, ktorú nechceš zaťažovať ráno tým, že má trojročnú zobudiť, vychytať a odviesť do škôlky... Jednoducho sama si musíš zvážiť všetky pre a proti, nikto iný tvoj život nežije... A to myslím naozaj úprimne a absolútne nijako útočne.
(Ja som zostala zo dňa na deň sama s prváčkou a tiež som robila kompromisy, aj aby bolo ako platiť účty, aj aby denne nemusela byť v družine od 6tej do 17tej, ale bolo to moje rozhodnutie a náš život.)
Želám ti, nech nájdeš riešenie pre vašu situáciu...❤️
@ibrunova ja mam skolku 2 minuty peso od domu u nas na dedine,kde pozna vsetky deti. A ja ju mam dat do skolky do 35 km vzdialeneho mesta? To je vtip vsak?
@podbel2512 to je už na tebe, mne je to jedno. Pokiaľ chceš pracovať v tom meste vzdialenom 35km,tak by to bolo riešenie.
Toto sa inak, ako posunom pracovnej doby, pripadne zmenou prace vyriesit neda
@lienka.7 iha akymas super prehlad. Toto musim povedat svokre preco viac neusetri ked maju take super dochodky.
Ďakujem za všetky rady aj názory. No, s mužom sme si sadli k tomu, on veľmi nemôže meniť, ale možno by vedel aspoň dvakrát do týždňa začať o 8 mej. Dvakrát by som malú zobudila a zaviezla k svokre, moja mama, tam sa nedá. Býva od nás 30 km a pracuje ešte do júna. Staršie sú v pohode, ony by sa pripravili same. A raz by svokra prišla ráno k nám, aby vychystala dievčatá, jej sa podarí najmladšiu skôr spracovať ako dcére. Alebo by ani nešla do škôlky, to je to najmenej. Keby som mala z čoho vyberať, vybrala by som inú prácu. Ale tak snáď sa časom podarí. Táto je super, všetko, aj platovo, len ten čas, to mi hneď oznámili, že s tým sa nedá nič robiť, nakoľko sa musia prispôsobiť expedicii... No nič, keď to nepôjde, tak skončím. Polovičný úväzok by bola paráda, ale to u nás (myslím mesto) nehrozí také niečo.
@ibrunova áno, to by bolo ideálne, ale takto skoro ani škôlka nie je otvorená. U nás až od 6.30.
@caramellka ďakujem veľmi pekne... Veď toto je najťažšie, že všetko skombinovať tak, aby aj deti boli s tým v pohode, aby to aj pre ne nebol nejaký veľký zásah do všetkého. Aj svokra je poklad, ona vždy pomôže, ale tiež to je pre ňu záťaž. Rodinu máme veľkú, ale rozlietanu kade tade... No snáď to bude ok a zvykneme si všetci 😊
@ibrunova toto keby poviem rodine alebo kamoskam by asi neverili vlastnym usiam 🤣
@podbel2512 tak sa smej a lamentuj ďalej, ako to nejde
Držím palce...Skúste, uvidíte, ak to nebude fungovať, budete hľadať iný spôsob a iné možnosti...
Možno nakoniec najmladšia to bude brať ako dobrodružstvo, že je aj s tatom, aj s babkou ráno počas týždňa a všetci budete spokojní.😉
@ibrunova ale toto si nemuohla myslit vazne. To bol vtip predpokladam
@podbel2512 akože čo? Že dieťa môže chodiť do škôlky aj v mieste, kde mama pracuje?

Môžeš:
1. Ubytovať u seba babku, ktorá odvedie najmladšiu do škôlky. Staršie deti sú dosť veľké na to, aby boli samostatné.
2. Odviezť ráno pred prácou najmladšiu k babke, ak nebýva príliš ďaleko a ona ho neskôr odvedie do škôlky.
3. Vycvičiť 14-ročné dieťa, aby ráno oblieklo najmladšie a odviedlo ho do škôlky. 15-ročné deti už niektoré cestujú sami na stredoškolské internáty, toto by malo 14-ročné zvládnuť.