icon

Ako môže vyžiť slobodná matka iba z rodičovského?

28. okt 2025

Naše manželstvo sa pomaly ale isto rúca a ja začínam rozmýšľať nad tým ako budem žiť s dcérkou ako vyžijeme ako budeme platiť nájom v Bratislave kde len 1 izbový byt stojí viac ako môj rodicak. Rodičovský príspevok 487€. Nájom 1 izbaku je už okolo 500 v BA.
To je jedno proste ma zaujíma ako žije jedna slobodná matka s malým dieťaťom ? Dcérka má 10 mesiacov. Aké sú moje možnosti ?😔 ja nechcem ostať v nešťastnom manželstve len preto že nemám peniaze na iný život. Dá sa to podľa vás? Áno napíšete mi že malú dať do jaslí a mám ísť do roboty lenže jasle nie sú zadarmo to dobre viete aké sú jasle drahé, a kde zarobím toľko aby sme vyžili a aj jasle platili?

Strana
z2
luccija
29. okt 2025

@anonym_autor zohnať jasle v Ba za fajn sumu je zázrak.Rataj podnájom, jasle, strava, cestovné aj, keby si si našla prácu na 90% bude dieťa viac doma ako v jasliach.Ano, môžeš rátať s výživným, aj na seba, preplatenie nejakých veci pre dieťa, ale na tvojom mieste si úprimne premyslim či je manželstvo tak zle a či neviete na tom popracovať.
Na odchod by bol lepší čas, keď bude dieťa v škôlky, ty v práci trocha zabehnuty život.Rodicov, starých rodičov nemáš kde by si mohla zatiaľ ísť bývať?Neviem aké máte problémy kríza pri malom dieťati je častá ...ďalšia vec nie ojedinelá je, že prenajímatelia chcú nájomné dopredu, kauciu a matky s deťmi nie vždy vítajú a radšej prenajmu iným.Mas to ťažké, keď v tom nie je alkohol, zlé veci snažte sa vzťah urovnať

extempore
29. okt 2025

Tak to si teda s otcom dieťaťa dlho nevydržala..

anonym_984a69
29. okt 2025

Tak choď do práce

1jedina
29. okt 2025
@anonym_620f25

@anonym_autor budes musiet pockat pokial sa nejedna o tyranie, pockaj do statnej skolky v 3 rokoch a potom do prace. este doplnim moju cerstvu zrazku s realitou kde matku s dietatom NIKTO! do podnajmu nevezme. Este raz NIKTO! Lebo uzasny zakon o rodine ktory je vlastne diskriminacny a nie pomahajuci. Musela som ist k znamym hoci peniaze na pekny prenajom mam.

@amdornik
@anonym_620f25
Ja som si podnájom nasla, sama, s dvomi deťmi, čerstvo na materskej ( mala mala 3 mesiace) a bez istoty prace,do ktorej sa potrebujem materskej môžem vrátiť. Ešte sa dajú nájsť ľudia s dobrým srdcom, ochotní pomáhať...
Mala som nastastie rezervu,ktoru som využila na bežné výdavky a keď mala mala 10 mesiacov,išla do jasli ( hradila som ich z rodicaku ). Vedela som,čo chcem robiť ,na to som sa sústredila a pripravovala.. ale uz som mala svoj bezpečný a pokojný domov zariadený, tak sa mi lepšie začínalo samej odznova

babydesire
29. okt 2025

@anonym_autor no moja svagrina to riesi vyzivnym od oteckov, sociálnymi davkami a podporou od noveho priatela🥴😳🤨

anonym_57c632
30. okt 2025
@anonym_576a86

@anonym_57c632 hmm, stale si ta nechce zobrat?

@anonym_576a86 stale sa nechceme vziat ☺️

anonym_4f57cd
30. okt 2025

Ak je pre teba BA finančne náročná od bývania, cez jasle po bežné výdavky, zmeň mesto. Neviem akú radu čakáš, keď hneď v úvode píšeš, aby sme ti neradili jasle. Tak pracuj z domu 🤷‍♀️ aká je tvoja profesia? pred dieťatkom si pracovala?

anonym_b5f2e5
5. nov 2025

Isla som byvat k mame, ma velky dom a je sama. Mala som rodicak, vyzivne na seba a syna. Po dvoch rokoch som nastupila do prace a syn do skolky. Ale ak by som nemala mamu a moznost byvat s nou, urcite by som skusila jasle, ist pracovat aspon na polovicny uvazok a ak by nevyslo aj tak na najom, tak by som skusila nejaky zdielany byt(napriklad s inou mamickou, nie studentmi). Vsetko sa da, zvladnes to. Samozrejme ak sa este neskusite o zachranu manzelstva.

zuzinka888
5. nov 2025

Manzelia maju navzajom vyzivovaciu povinnost- po rozvode mozes ziskat vyzivne nie len na dieta- ale aj na seba. Cim skor sa zamestnat, aldbo hladat zdielane byvanie ci navrat k rodicom- alebo aspon fo hedneho mesta- ak by mohli pomoct s dietatom.

Strana
z2