icon

Ako nastaviť hranice pre hyperaktívne dieťa?

15. okt 2025

Som veľmi zúfalá, dieťa 2 roky, od narodenia veľmi náročné dieťa, hypertonicke, predražené. Posledné obdobie to začína byť neznesiteľné, neviem ako nastaviť hranice, nefunguje nič. Pritom mám ešte malé dieťa pol ročné, proste musíš ísť všade s dvomi, nedá sa ho niekde nechať. Pár príkladov, ideme do obchodu, tam odtrhnutý ako z reťaze, viackrát ho upozorním, aby sa vrátil ku mne, chytím za ruku, veľké nervy, ziapot po celom obchode. Už som skúšala sa aj skryť pred ním, že či príde za mnou, keď ma neuvidí. Vôbec. Pritom doma nemôžem zájsť ani za roh. Všade ide za mnou. To isté na ulici, jeho nebaví proste ísť po kraji, uhýbať sa autám, len tak ho vypne v strede cesty a zostane stáť, trubia na nás autá. Keď je obed, tak miesto toho, aby povedal, že stačí, tak strčí do taniera ruky a celý sa umaze od obeda, skoro každý deň prezliekame oblečenie. Keď ho chcem kŕmiť, tak odmieta. Zaspáva hodinu, či na obed alebo večer, keď sa potrebujem ísť ešte umyť, tak zavriem dvere, vyskočí ako pružina, úplne odmieta byť sám v izbe. Každú musím zopakovať 3x, aj tak nerešpektuje vôbec čo vravím, všade sú s ním len problémy. S menším chodím na fyzio, má tam koberec, na ktorý sa treba vyzuť, nedá si povedať ani od nej, všetky hračky chce. Ako mu mám nastaviť hranice, keď ma vôbec nerešpektuje? Ja už nevládzem, pritom mám ešte toho druhého, ktorý je maličký, tiež potrebuje svoje.

autor
15. okt 2025

@anonym_autor predráždené a ešte mi chýba v jednej vete každú vec

biba_18
15. okt 2025

detský psychológ. on nepracuje iba s dieťaťom - ale aj s rodičmi ... fakt si neviem predstaviť že si s tým dáš rady sama ...

autor
15. okt 2025
@biba_18

detský psychológ. on nepracuje iba s dieťaťom - ale aj s rodičmi ... fakt si neviem predstaviť že si s tým dáš rady sama ...

@biba_18 ďakujem, už som nad tým uvažovala. Vie ma tam poslať aj pediater?

biba_18
15. okt 2025

@anonym_autor ja som tam išla cez pediatra, ale to bolo dávno ... ale asi aj na priamo, to neviem. ale predpokladám že hej, keď tam vie ísť na priamo aj dospelý ... určite sa nedaj odbiť pediatrom, že netreba, že je malý a blabla ... čím skôr to treba podchytiť ...

anonym_20527e
15. okt 2025

@anonym_autor viem o com hovoríte v určitých situáciách sme to prežívali aj my, narozdiel od toho, že ja mám len syna a vy ešte ďalšie malé dieťa, čo je omnoho náročnejšie. Mňa mal syn úplne na háku, ale zato s tatom najväčší partak a počúval ho.
V obchode mi tiež utekal, keď sme išli von len som trpla kde mi zas bude vystrajat. V obchode, kde nás už poznajú mi ušiel ale zlata pani SBS išla za ním a,, stratil'' sa v obchode a odvtedy mam pokoj a drží sa ako kliešť.
Teraz ide mat 3 roky a je to úplne iné dieťa, vidieť ze ma viac rozumu a už nemáme absolútne žiadny problém. Ci obedy a obchod v pohode, keď prídeme z von vyzuje sa, vyzlečie. Nerobí mi hysaky, cez prechod pobehne, lebo ide auto, takže som rada, že to obdobie mame za sebou. Vždy keď ideme von, poviem mu kam ideme, čo budeme robiť aby vedel, že ako náhle nebude poslúchať odchádzame domov. A musím poklopat, že sa správa úplne normálne a jemu pomáha vedieť co ho čaká.

777januska777
15. okt 2025

Moje deti boli take. No proste osobnosť uz od mala. A bolo to vzdy zaujimave a únavné pre nas a asi aj okolie. A nemyslim si, ze je to o nejakej hranici najma ked si maličké dieta. Ja som sa snažila nechodit so všetkými detmi. Do obchodu som posielala manzela z prace. Na terapie som riešila babky alebo manzela. A ked nemohol, tak som sa trápila. Ked sme boli na ceste a išiel niekam kde nemal, tak som ho potiahla za ruku a išla som s vrieskajucim dieťaťom az tam kde som ho mohla pustiť. Rady nemam, kedze ja sama som to nevedela riešiť, ale zas je v tom aj pozitívna vec. Dnes ked vidim revat dieta na ulici a nejaku nervoznu alebo ukricanu mamu pri nom, tak ju v duchu polutujem a nekritizujem. Takze mam pre teba skor povzbudenie ako radu.

anonym_2e80f2
15. okt 2025

Nemoze byt, ze aj napodobnuje to mensie dieta? Proste akoze regres, lebo to mensie ma tvoju pozornosť, tak robi, huci, dava si prsty, spini sa a ako babo.. Pyta si pozornosť..
A ja neviem, ale teda ak by to na ceste urobil v case ked ste len vonku a nikam cielene neidete na termin, tak zoberiem za ruku a ideme domov. S kludnym hlasom vysvetlim, ze ked to robi, nebudeme chodit takto spolu von. A zopakovat znova inokedy...

autor
15. okt 2025
@anonym_2e80f2

Nemoze byt, ze aj napodobnuje to mensie dieta? Proste akoze regres, lebo to mensie ma tvoju pozornosť, tak robi, huci, dava si prsty, spini sa a ako babo.. Pyta si pozornosť..
A ja neviem, ale teda ak by to na ceste urobil v case ked ste len vonku a nikam cielene neidete na termin, tak zoberiem za ruku a ideme domov. S kludnym hlasom vysvetlim, ze ked to robi, nebudeme chodit takto spolu von. A zopakovat znova inokedy...

@anonym_2e80f2 poväčšine ideme len do obchodu, ale nie sú tu chodníky a len 1 Prúdová cesta. Vyskúšam nabudúce tak

ninusa221
15. okt 2025

Možno žiarli na súrodenca tak si takto pyta tvoju pozornosť. Hneď by som nehľadala za tým poruchu😃