icon

Ako vysvetliť dieťaťu neprítomnosť otca?

Včera o 13:54

Mam dieta, od septembra chodi do skolky, ma 3 roky, dietatko mile, sikovne ale zacina si vsimat ze po deti chodi ocko nielen mamka, vidi deti s mamkou a ockom..
Moje dieta otca ma, avsak ten sa velmi nezapaja, nezaujima sa, jeho filozofia- zaplatil som vyzivne =postaral som sa
Dieta ho vidi minimalne, naposledy v septembri odvtedy nic, ziadne stretnutie, ziadne telefonaty ( tie nikdy nemali spolu)
Ako ste vysvetlovali detom? Ked ideme okolo restiky kde sa stretli naposledy len dieta povie, ze tu bol ocko a ja ze ano ale on s nami nebyva alebo prehodi ze moj ocko nosi okuliare, na to ani nereagujem alebo nieco dieta dostane a ze ukazem ockovi- to zase len poviem, ze s nami nebyva a neviem kedy pride..trha mi to srdce, bolo to nase vytuzene dlhorocne vymodlene dieta, ktore malo nasu rodinu len utuzit a on odisiel..
Podotykam , odisiel ked malo dieta 5mesiacov takze som sa stale chlacholila tym, ze ho k zivotu nebude potrebovat a kompletnou rodinou bude dieta povazovat mna a moju rodinu
Na jednej strane ked ho vidim chce sa mi zvracat a tresnut ho lopatou po hlave a to je to najmenej co si zasluzi, na druhej strane mi ide srdce puknut ako vidim to nevinne dieta sa hrat a smiat sa s tym chrapunom a ake je stastne , ze ma jeho pozornost a on sa tam vychechtava na dieta a tvari sa ako otec roka pritom sa o to dieta takmer nezaujima..

anonym_801d22
Včera o 14:07

@anonym_autor ja sa len pripnem, moj pribeh je ako cez kopirak akurat sme boli spolu 10 rokov, z toho 6 rokov sa snazili o dieta a zdrhol na zaciatku tehotenstva - len moja dcera ma o rok a pol menej, ale uz to zacala vnimat, chodi do jasli. A tiez zatial neviem ako to budem vysvetlovat. Drzim ti palce a precitam si prispevky, snad tu budu dobre rady.

anonym_6e298b
Včera o 14:08

@anonym_autor asi by som to povedala exovi, nech jej to on vysvetlí (ak je charakter), pripadne sa s ním dohodla na nejakej rozumnej verzii, ktorú povieš ty, ako matka. Ak by odmietal sa s tebou rozprávať, asi by som to riešila súdom, nech zrusia stretávanie. A o všetkom by som sa poradila so psychológom, ak by malo prísť k nejakej verzii vhodnej pre dieťa.

autor
Včera o 14:11
@anonym_6e298b

@anonym_autor asi by som to povedala exovi, nech jej to on vysvetlí (ak je charakter), pripadne sa s ním dohodla na nejakej rozumnej verzii, ktorú povieš ty, ako matka. Ak by odmietal sa s tebou rozprávať, asi by som to riešila súdom, nech zrusia stretávanie. A o všetkom by som sa poradila so psychológom, ak by malo prísť k nejakej verzii vhodnej pre dieťa.

@anonym_6e298b stretavanie mame urcene podla dohody medzi rodicmi
Stretavanie je velmi sporadicke, bolo aj tak, ze sa neozval aj 6mesiacov a nechcem vidiet dieta takze od charakteru ma naozaj daleko myslim, ze to je zrejme uz z mojho prispevku
Nijako zatial mevysvetlujem len to, ze jednoducho s nami nebyva a neviem kedy pride
Ale co bude dalej netusim

anonym_000133
Včera o 14:12

Vieš čo, moje dieťa malo necelé 3 roky keď videlo naposledy svojho otca. Bol to idiot, keď mal prísť po neho neprišiel, aj na viac týždńov sa odmlčal, zdúchol. Aj klamár, podvodník atď, celé zle. Povedala som mu narovinu, že naše dieťa nie je plyšák, ktorého odloží na policu a zahrá sa s ním iba vtedy, keď mu to bude vyhovovať. Nech nás nechá normálne žiť, nech mi neplatí výživné- čo v podstate neplatiil aj tak . Ale bola som v situácii, že už som mala iného partnera a ten ho vychoval ako vlastného. Môj syn vyrástol a na to obdobie, ani na neho nemá jedinú spomienku.

autor
Včera o 14:12
@anonym_801d22

@anonym_autor ja sa len pripnem, moj pribeh je ako cez kopirak akurat sme boli spolu 10 rokov, z toho 6 rokov sa snazili o dieta a zdrhol na zaciatku tehotenstva - len moja dcera ma o rok a pol menej, ale uz to zacala vnimat, chodi do jasli. A tiez zatial neviem ako to budem vysvetlovat. Drzim ti palce a precitam si prispevky, snad tu budu dobre rady.

@anonym_801d22 tak pockame co kto napise
Ja sama neviem co mam robit
Mne to trha srdce.. vianocna besiedka, detske trhy vsade same rodiny a potom som ja sama a moje dieta

gloriadeville
Včera o 14:13

Dcera ma zatial 15 mesiacov, otec sa s nou stretava ako sa mu zachce, ale tiez vidim se ho ma rada aj sa na neho pyta..tiez neviem ako mam v buducnosti reagovat..aj napriek tomu, ze nam vztah nevysiel by som bola rada aby dcera mala otca..ale take polovicne snahy z jeho strany jej ublizuju a budu ublizovat este viac..niekedy by som bola radsej aby z nasho zivota zmizol uplne, bolo by to jednoduchsie

Takze nemam ziadnu radu bohuzial, smutne kolko zien sa ocitne v tejto situacii

autor
Včera o 14:19
@gloriadeville

Dcera ma zatial 15 mesiacov, otec sa s nou stretava ako sa mu zachce, ale tiez vidim se ho ma rada aj sa na neho pyta..tiez neviem ako mam v buducnosti reagovat..aj napriek tomu, ze nam vztah nevysiel by som bola rada aby dcera mala otca..ale take polovicne snahy z jeho strany jej ublizuju a budu ublizovat este viac..niekedy by som bola radsej aby z nasho zivota zmizol uplne, bolo by to jednoduchsie

Takze nemam ziadnu radu bohuzial, smutne kolko zien sa ocitne v tejto situacii

@gloriadeville bohuzial ja osobne si myslim, ze bio otec mojho dietata mu nema co dat do zivota
Vsetky hodnoty zivota, ktore chcem aby moje dieta malo sa ukazali ze otec roka nema resp to na mna hral..
Takze tu naozaj by bolo lepsie aby zmizol zo zivota
Presli 3 roky, ja som sa akosi pozbierala ale bojujem kazdy den
Praca, skolka, domacnost, dieta, vsetko je na mne, samota je niekedy az ohlusujuca hlavne ked dieta zaspi, aj si poplacem aj nadavam na zivot a na dalsi den bojujem znova

autor
Včera o 14:21

Ja sa uz zacinam zmierovat s tym, ze musim byt spokojna s takymi kartami, ktore mi zivot dal a ze uz ostaneme osamote

anonym_801d22
Včera o 14:24
@anonym_autor

Mne to trha srdce.. vianocna besiedka, detske trhy vsade same rodiny a potom som ja sama a moje dieta

@anonym_autor na taketo akcie by som vzala dedka a babku alebo hocikoho z rodiny koho ma dieta rado. Ano, vsade (naoko) stastne rodinky, deti spokojne. Mne na poslednej besiedke vianocnej dali 2 takyto tatikovia kontakt na seba (domysli si, co chcu...). Bola som tam sama; vedia, ze som slobodna mama. Hovorim radsej spokojna slobodna mama ako mat takychto exotov doma.

autor
Včera o 14:33
@anonym_801d22

@anonym_autor na taketo akcie by som vzala dedka a babku alebo hocikoho z rodiny koho ma dieta rado. Ano, vsade (naoko) stastne rodinky, deti spokojne. Mne na poslednej besiedke vianocnej dali 2 takyto tatikovia kontakt na seba (domysli si, co chcu...). Bola som tam sama; vedia, ze som slobodna mama. Hovorim radsej spokojna slobodna mama ako mat takychto exotov doma.

@anonym_801d22 bohuzial tento rok nemohli inak by prisli
Och fuj

reanda
Včera o 16:05

v prvom rade si vyries svoju nenavist k exovi.. s dietatom to potom uz vyriesis lavou zadnou.. dieta problem nema.. zatial

anonym_98e858
Včera o 16:11

@anonym_autor rozvádzala som sa keď mala dcéra 3 roky a syn 6, exmanžel si našiel milenku, my sme sa odsťahovali z nášho domu preč. Povedala som deťom pravdu, a do dnes to neľutujem, a záujem nezaujem vidia oni tiež.

autor
Včera o 16:18
@reanda

v prvom rade si vyries svoju nenavist k exovi.. s dietatom to potom uz vyriesis lavou zadnou.. dieta problem nema.. zatial

@reanda nemam si co dalej riesit
Dietatu nebranim v styku, poviem pravdu , nebyva s nami neviem kedy pride, nic viac neviem
Kamoska s nim nebudem nikdy, to si radaej odhryznem ruku vlastymi zubami
Pred dietatom svoje pocity najavo nedavam

reanda
Včera o 18:28
@anonym_autor

@reanda nemam si co dalej riesit
Dietatu nebranim v styku, poviem pravdu , nebyva s nami neviem kedy pride, nic viac neviem
Kamoska s nim nebudem nikdy, to si radaej odhryznem ruku vlastymi zubami
Pred dietatom svoje pocity najavo nedavam

@anonym_autor no ked myslis, ze si nemas co riesit.. ked ti tvoja situacia trha srdce a exovi by si dala najradsej lopatou po hlave.. dietatu nic vysvetlovat nemusis, ono citi, ako to mas.. aj ked to skryvas..
vyrovnat sa so situaciou a byt s niekym kamoska je rozdiel

anonym_6ebc5c
Včera o 19:58
@anonym_autor

@anonym_autor v prvom rade sa musíš vyrovnať s tým Ty, že si slobodná matka. A posunúť sa ďalej.

Aj keď si myslíš, že si tak nie si.. Či v príspevku, každom komentári to ukazuješ.

Tvoje dieťa ho pozná, on ako taký záujem má.. Nechaj to tak a nerieš všetko sa vykryštalizuje časom samo. Že ho spomenie je úplne normálne. Reaguj neutrálne. Držím palce

anonym_6ebc5c
Včera o 20:07
@anonym_6e298b

@anonym_6e298b preboha a načo? Čo vysvetľovať 3 ročnému dieťaťu? Zbytočne vyvolávanie konfliktu medzi rodičmi. Jeho problém aký dopad to bude mať na ich vzťah. Donútiť ho, aby sa dieťatu venoval podľa "mojich predstáv" sa naozaj nedá

autor
Včera o 20:37
@anonym_6ebc5c

@anonym_autor v prvom rade sa musíš vyrovnať s tým Ty, že si slobodná matka. A posunúť sa ďalej.

Aj keď si myslíš, že si tak nie si.. Či v príspevku, každom komentári to ukazuješ.

Tvoje dieťa ho pozná, on ako taký záujem má.. Nechaj to tak a nerieš všetko sa vykryštalizuje časom samo. Že ho spomenie je úplne normálne. Reaguj neutrálne. Držím palce

@anonym_6ebc5c reagujem neutralne
Nie, v sebe som si to uz upratala, to neznamena, ze musim byt s nim naj kamoska- nemusim

autor
Včera o 20:38
@anonym_6ebc5c

@anonym_6e298b preboha a načo? Čo vysvetľovať 3 ročnému dieťaťu? Zbytočne vyvolávanie konfliktu medzi rodičmi. Jeho problém aký dopad to bude mať na ich vzťah. Donútiť ho, aby sa dieťatu venoval podľa "mojich predstáv" sa naozaj nedá

@anonym_6ebc5c boze co si! Ja som rada, ze nema vztah k dietatu! Moja predstava je aby nam dal do konca zivota pokoj a neozyval sa vobec!

autor
Včera o 20:39
@reanda

@anonym_autor no ked myslis, ze si nemas co riesit.. ked ti tvoja situacia trha srdce a exovi by si dala najradsej lopatou po hlave.. dietatu nic vysvetlovat nemusis, ono citi, ako to mas.. aj ked to skryvas..
vyrovnat sa so situaciou a byt s niekym kamoska je rozdiel

@reanda reagujem neutralne, ziadne natahovacky pred dietatom, v zivote som ani len nezvysila hlas v pritomnosti dietata odkedy odisiel, ignoracia

reanda
Včera o 20:42
@anonym_autor

@reanda reagujem neutralne, ziadne natahovacky pred dietatom, v zivote som ani len nezvysila hlas v pritomnosti dietata odkedy odisiel, ignoracia

@anonym_autor a co chces vlastne riesit? co chces dietatu vysvetlovat? potrebujes si vymysliet nieco prijatelne, lebo mas dojem, ze nie je vhodne mu povedat, ze jeho otec je pre teba kreten, od ktoreho chces mat do konca zivota pokoj a priala by si si, aby ani s nim nemal ziaden vztah?
ja neviem.. ja som detom vzdy hovorila pravdu

anonym_962320
Včera o 20:46

Adekvátne veku vysvetliť, že sa jej otec vysral na teba a teda tým pádom aj na neho a musíte sa zariadiť samy.

michaela220419
Včera o 20:54
@anonym_autor

@anonym_6ebc5c reagujem neutralne
Nie, v sebe som si to uz upratala, to neznamena, ze musim byt s nim naj kamoska- nemusim

@anonym_autor keď myslíš.

michaela220419
Včera o 20:58
@anonym_autor

@anonym_6ebc5c boze co si! Ja som rada, ze nema vztah k dietatu! Moja predstava je aby nam dal do konca zivota pokoj a neozyval sa vobec!

@anonym_autor zase o sebe...Tvoje pocity, názory.. S Tebou nechce mať nič spoločné. Tak čo ho riešiš?

sevrin
Včera o 21:16

Však normálne, tatko je v base, ukáže sa za 8 rokov, ak sa bude pekne správať.