Ako zvládať výchovu troch detí osamote?
Ahojte. Prosim o rady hlavne mamičky ktoré majú doma 3 deti a su s nimi same. Muž chodí na turnusy. Ako sa medzi ne rozkrájate? Moje majú 13, 9 a 2 roky. Okolo malého treba stále. Véd viete maly je lozi vaše, na stoličku v kuse, všetko berie. Najstarší sa s nim pohra...aj stredný ale to je trochu riziko lebo ho niekedy za bábiku. Takže radšej pod dozorom. Stredný vymýšľa skoro stake nejaké somariny. V kuse vy len varil chystal nieco jest. Za pol hodinu vie narobiť bordel akoby tu bomba buchla. Treba väčšinou robit veci s nim lebo si vždy nájde niečo lepšie na práci ako to co treba. Malý ho skoro stale bije. Bez príčiny. Krik rev pol dna . Nemôže si nič zobrať aby mali nereval ze to on chce. Najstarší sedí väčšinu dna v izbe zavretý. Malého tam nechce pustiť. Na stredného je protivny. Nahnevaný je namna ze nanho nemám cas. Ze sa mu nevenujem. No neviem ako sa im mam venovat všetkým tak ako chcú. Fakt neviem . Sama som tu na vsetko ...nestíham dokopy svoj nejaký vlastny zivot. Kazde dieta je tu frustrovane kvôli niečo mam pocit. A ja len riesim od rána do vecera raz jedného raz druheho potom tretieho. A este som zla. A uz neviem co mam robiť. Ako to mate vy doma?
13 a 9 roční by už mali byť viac samostatní. Nepotrebujú tvoju plnú pozornosť a ak ju vyžadujú, tak niekde bude problém. Ako je písané vyššie- sadnúť si s nimi, rozdeliť úlohy, seba dať na prvé miesto- zrútená a vyčerpaná mama je deťom v podstate na nič.
13 r. sedí v izbe lebo je v puberte a chce byť so svojimi myšlienkami sám, popr. nehrá sa na mobile? to deti v tomto veku rady....
my sme mali 3 deti ale krátko po sebe. nie takéto rozdiely medzi nimi.
mama , svokra, sestra - nemôžu ti pomôcť aspoň niekedy? ja som pomoc mala inak by som to zvládala veľmi ťažko.
kým nedáš dieťa do mš čas pre seba si nenájdeš, alebo len veľmi ťažko.
No, deti máš veľké staršie. Normálne si s nimi sadnúť, porozprávať a zapojit ich do chodu domácnosti. Nech majú svoje povinnosti, minimalizovať hračky, keď ich aj rozhadze, nech nie je tak veľa a všade....akoze 13 ročne presadí polku dňa v izbe 🙈
@hipuska starsi je niekedy cista katastrofa. Pride zo skoly takoj telefón bo ved cely den na nom nebol... aj ked sa s nim chcem porozpravat aký mal den tak to taka debata o nicom. Pravidla veľmi nerešpektuje. Vyniesť smeti napríklad to jenkoniec sveta....akože ide ale oduty akoby som mu večeru zjedla. A potom je namna nahnevany lebo sa mu nevenujem lebo sa s nim nerozpravam lebo furt len s bratmi. Neviem ci ziarli ci ...Stredný hučí ze sa nemá s čím hrať...berie si maleho hracky na co maly reaguje krikom revom. Kebyze niektoré veci neurobím s nim do teraz ich nespravi.
Proste neviem ako sa mam venovat aj jednému aj druhemu aj tretiemu ....
13 r. sedí v izbe lebo je v puberte a chce byť so svojimi myšlienkami sám, popr. nehrá sa na mobile? to deti v tomto veku rady....
my sme mali 3 deti ale krátko po sebe. nie takéto rozdiely medzi nimi.
mama , svokra, sestra - nemôžu ti pomôcť aspoň niekedy? ja som pomoc mala inak by som to zvládala veľmi ťažko.
kým nedáš dieťa do mš čas pre seba si nenájdeš, alebo len veľmi ťažko.
@deti95060810 minimálne ...ja telefóny obmedzujem ...za co je na mna nahnevany zase skoro stale lebo mu ten telefón beriem .babky sú preč....tety tiež kazda inde ..ked sa dá idu do babky ti starší na víkend aspoň....
Ahoj , napis mi sukromnu spravu. Moji chlapci maju 13 a 2...
Rozdelit im hracky, 9 rocneho bavi hrat sa s babatkovskymi hrackami? Skor chce schvalne robit prieky kvoli nedostatku pozornosti alebo z nudy…porozpravat sa s kazdym ako neviem ved 13 rocny nema ziadne zaluby okrem mobilu? Chlapcom treba vymysliet nejaky program, dat ich na sport alebo nejaky kruzok. Co by ich bavilo? Alebo aj chodit na nejake vylety, existuje milion moznosti, take akvarko vo Viedni tam aj moje 3 male deti chcem vziat..🙂 A aby sa Ti zas v neskorsom veku nezopsuly s niecim horsim ked s nimi este pred pubertou nekomunikujes poriadne
Ako ja mam dost male rozdiely medzi detmi teda asi sa nedokazem tak vcitit do Teba, lebo sa zahraju a niesu este v puberte.. a najstarsi chlapsi si spolu ako vychadzaju? Spolu sa nemozu zabavit? By som im asi vymyslela rovnaky kruzok..
Ja mám tiež 3... 5 ročne 2,5 ročne a skoro ročne.... je to niekedy neskutočne náročné.
No keby sme boli každý deň od 14tej všetci spolu zavreti doma, tak by to vyzeralo ako u vás. Tí starší ti ani nechodia do druziny? Lebo z toho príspevku to vyznieva ako by ste nemali žiadne akvity, len ste v jednom byte. To ak to tak je, tak bud ich daj do druziny, škôlky alebo nejaké výlety, ihrisko, záhrada,park, akvárium, na pole vybehnúť do blata, hocičo. Pre starsieho určite športový krúžok aspoň raz týždenne.
Rozdelit im hracky, 9 rocneho bavi hrat sa s babatkovskymi hrackami? Skor chce schvalne robit prieky kvoli nedostatku pozornosti alebo z nudy…porozpravat sa s kazdym ako neviem ved 13 rocny nema ziadne zaluby okrem mobilu? Chlapcom treba vymysliet nejaky program, dat ich na sport alebo nejaky kruzok. Co by ich bavilo? Alebo aj chodit na nejake vylety, existuje milion moznosti, take akvarko vo Viedni tam aj moje 3 male deti chcem vziat..🙂 A aby sa Ti zas v neskorsom veku nezopsuly s niecim horsim ked s nimi este pred pubertou nekomunikujes poriadne
Ako ja mam dost male rozdiely medzi detmi teda asi sa nedokazem tak vcitit do Teba, lebo sa zahraju a niesu este v puberte.. a najstarsi chlapsi si spolu ako vychadzaju? Spolu sa nemozu zabavit? By som im asi vymyslela rovnaky kruzok..
@katarina092 tak hra sa väčšinou s tatrovkou lebo sa na nej dá voziť...alebo mu berie kolobezku ....starší sa s nim hrať veľmi nechce. Väčšinu času je nanho protivny. Radšej sa hrá s malým. Potom mu stredný robi prieky lebo s nim sa nehrá. Bavi ho lego. Ale to je také ze nechce malého pustiť do izby aby mu to lego nebral. Ani ten stredný nemôže. Maju svoje kruzky ...ale napríklad ten starší nechce robiť to čo chce stredný lebo jeho o nebavi on je na to veľký....to co chce robiť najstarší zase nemoze stredný lebo pn je na to malý...ani tak ani tak. Na výlety....sama s nimi ja nepôjdem. Ako pôjdeme aj von spolu aj do zoo...niekedy sa aj oni dvaja zabavia. ..ale nie stále. Ja som sa ho pytala co mu chýba a tak ....povedal mi ze pozornosť. Ze spolu trávime malo času.. ja mu stale vysvetľujem ze proste neviem s nim travit viac času. Je mi to ľúto veľmi.
No keby sme boli každý deň od 14tej všetci spolu zavreti doma, tak by to vyzeralo ako u vás. Tí starší ti ani nechodia do druziny? Lebo z toho príspevku to vyznieva ako by ste nemali žiadne akvity, len ste v jednom byte. To ak to tak je, tak bud ich daj do druziny, škôlky alebo nejaké výlety, ihrisko, záhrada,park, akvárium, na pole vybehnúť do blata, hocičo. Pre starsieho určite športový krúžok aspoň raz týždenne.
@elzena2 stredný je v družine do štvrtej. Starší ma krúžok jeden den v týždni. Prídeme domov treba úlohy, cvičiť ..a to keď sú všetci spolu je to psycho hocikedy. Este ked som tu sama . Večer dávam malého spat oni sú v izbe...stake niektorý príde bo toto bo tamto...kedy prídeš? Čítame si večer alebo hráme karty ... aspoň večer môžem byť s nimi bez malého . Cez deň ich posielam von ....jeden chce ist na bicykel druhy chce iné....nevedia sa dohodnúť co vonku....a uz aj keď idú tak sa tam pohadaju bo .....
Mne celá prídeš z príspevkov taká nejaká neorganizovaná.. Tak už keď to inak nejde, tak si vyhraď čas na konkrétne dieťa a vtedy sa venuj iba jemu. Vysvetlite si to, povedz že keďže vás je viac, musí každý niečo obetovať, aby ste v konečnom dôsledku boli všetci spokojní.
Ja som si s deťmi veľa skladala lego keď boli malé.. nikdy by sa mi neopovážil syn povedať, že si nesmieme všetci skladať v detskej... sedeli sme spolu, pustili sme si detské pesničky a skladali, rozprávali sa, spievali si. Vtedy to bolo také že som sa im venovala všetkým naraz.
Musíš si to ty nejako zorganizovať a hlavne sa netýrať myšlienkami typu - nedokážem dať dieťaťu toľko pozornosti koľko vyžaduje.. lebo to ťa potápa ešte viac, navyše deti to vidia a cítia, to tiež neprospieva. Mama musí byť silná a vedieť si poradiť, a deti keď ich je viac musia byť skromnejšie a pokornejšie.
Bola som tiež sama s 3 deťmi, viem, že je to o držku tak ale iné ti nezostáva ako si to zorganizovať. Čím viac sa budeš ľutovať a ľutovať deti, tým horšie to bude pre teba aj pre nich.
No s tým ti veľmi nikto z nás tu na koníku nepomôže. Musíš si to najskôr upratať v hlave. Zistiť, čo je dôležité, čo menej dôležité a čo nie je dôležité. To, čo nie je dôležité, neriešiť ale odložiť na neskôr. Deti zapojiť do každodenného života- piecť spolu niečo, naložiť pračku, podávať vypratú bielizeň, drobnosti - ale aj to je čas strávený spolu a deti sa cítia dôležité a užitočné, keď pomáhajú, navyše sa naučia niečo nové. Moje deti nikdy nevynášali smeti. To je najblbšia domáca práca pre dieťa podľa mňa.
Daj sa do skupiny "mnohodetne rodinky", tam sa môžeš inšpirovať, ako sa dá zorganizovať a poradiť sa s tými, ktoré maju 3 a viac deti.
Autorka
A prečo to neriešia s ich otcom?
Autorka
A prečo to neriešia s ich otcom?
@zmrzlinka2021 s ich otcom nie sme spolu....jeho rada vyflaskat po zadku. Priatel s ktorym som teraz a máme spolu najmladšieho sa už niekoľko krat vyjadril ze ho nebavi toto počúvať a riešiť ze nepocuvaju a mam si svoje deti riesit sama. Zw mma zlu vychovu a moje metody su k nicomu . Ja hľadám príčinu Touo vsetkeho...
Tak jedna pricin je ze by potrebovali otcovsku autoritu, tu ty ako zena nenahradis. Otec s nimi nezije, nema dostatocny vplyv a priatel sa tomu vyhyba a ty tuto oblast tazko budes vyplnat. Oni su kazdy v inom veku a lezu si na nervy a veci stazuju. Uloha otca je hlavne dvom starsim povedat ze ta maju posluchat, nestazovat ti situaciu chlapcenskymi hadkami a pomahat ti s tym, co uz na svoj vek dokazu. Mali by sa chlapcom venovat a viest ich, aby ziskali zodpovednost, k tebe uctu a empatiu ako k matke a zene, a ak by to nerobili mali by vediet, ze pocitia muzsku autoritu. Lenze tento element nie je dotiahnuty, moze to byt tym, ze sami muzi nechapu alebo nechcu sa viac zapajat do vychovy, zaroven situaciu stazuje to,ze sa vo vychove pohybujes medzi byvalym i sucasnym partnerom. Treba zohladnit tento prvok. Nieco vylepsit v tvojom pristupe, plus si uvedomit ze nie vsetko je nasa vina, su to deti so svojimi povahami a v procese vyvoja a vychovy.
Tak jedna pricin je ze by potrebovali otcovsku autoritu, tu ty ako zena nenahradis. Otec s nimi nezije, nema dostatocny vplyv a priatel sa tomu vyhyba a ty tuto oblast tazko budes vyplnat. Oni su kazdy v inom veku a lezu si na nervy a veci stazuju. Uloha otca je hlavne dvom starsim povedat ze ta maju posluchat, nestazovat ti situaciu chlapcenskymi hadkami a pomahat ti s tym, co uz na svoj vek dokazu. Mali by sa chlapcom venovat a viest ich, aby ziskali zodpovednost, k tebe uctu a empatiu ako k matke a zene, a ak by to nerobili mali by vediet, ze pocitia muzsku autoritu. Lenze tento element nie je dotiahnuty, moze to byt tym, ze sami muzi nechapu alebo nechcu sa viac zapajat do vychovy, zaroven situaciu stazuje to,ze sa vo vychove pohybujes medzi byvalym i sucasnym partnerom. Treba zohladnit tento prvok. Nieco vylepsit v tvojom pristupe, plus si uvedomit ze nie vsetko je nasa vina, su to deti so svojimi povahami a v procese vyvoja a vychovy.
@tilonka oni sú úplne iný....povahovo...ináč reagujú inac sa prejavujú. A hej ten starsi je taky ze ja už nechcem toto robiť lebo to je pre deti. Ťažko je potom vyhovieť všetkým. Co sa tyka otca. Aj ked tam boli tak nemal čas veľmi na nich . Takže veľmi mi nepomohol nejakou debatu. A terajší priatel je viac prec ako doma . A aj ked je doma tak je to také. Veľa času s nimi nie je . A najlepšie aby sme.im ešte dali telku do izby a bol by celkom pokoj. Neviem co robiť. Co mam zmeniť ako zmeniť co urobiť.....😞 priatel ma v tomto podkopava...take rady ze tak mu daj na zadok ...ostatne to zvládajú a ty to preco nezvládas.... uz mam fakt pocit ze som blbá úplne
Tak budu v tom aj (ale nielen) rozdielne povahy, no malo by im byt vysvetlene ze musia spolu vychadzat ci maju take alebo onake povahy, lebo to stazuje situaciu v rodine, na to je dobry vplyv otcov, ktori ma tu autoritu aby chlapci sa snazili toto dodrziavat
Treba mu vysvetlit,vzevak mu chyba tvoja pozornost, je to preto, lebo ti on a jeho starsi brat nepomahaju. Ak pomizu, budes mat casu abbudes sa im moct venovat. Uz to nie su babatka, tak nech sa pekne zapoja do domacich prac a ked bude porobene, mizte hrat Clovece, Scrable, karty a pod.

No, deti máš veľké staršie. Normálne si s nimi sadnúť, porozprávať a zapojit ich do chodu domácnosti. Nech majú svoje povinnosti, minimalizovať hračky, keď ich aj rozhadze, nech nie je tak veľa a všade....akoze 13 ročne presadí polku dňa v izbe 🙈