icon

Ako zvládli samoživiteľky výchovu detí?

11. jún 2024

Mamičky samozivitelky, ako ste zvládli výchovu detí? Mám jednu dcéru, sme samé od jej roka a pol, bývame same, žijeme skromne,ale nie biedne, ma všetko čo potrebuje, aj oblečenia,výlety,myslím že sa má celkom dobre. Ma 12 rokov. Neviem či je to puberta a či to prejde. v škole je skôr tichšia, ale doma je veľmi papulnata, furt odvrava, nič sa jej nechce pomôcť, nič si neulozi po sebe, môžem to stokrát opakovať. Vždy posledné slovo, drzá, nevďačná. Učí sa na 1-2, učí sa sama, občas niečo dovysvetlim alebo pomôžem s projektom. Ale to správanie je strašné, dnes už som si poplakala, máme len jedna druhú, myslela som si že budeme najlepšie kamošky, keď vidím iné dievčatá v hej veku,pochybujem že sa k matke tsk správajú, zvlášť k matke čo je na všetko sama. Viem že to je moja chyba,nie jej, ale proste ma sa lepšie ako niektoré spolužiačky čo majú aj oboch rodičov,robím čo môžem vo všetkých smeroch. Tak dnes som už plakala normálne pred ňou a u nej žiadna ľútosť,ani štipka ľútosti. Mali ste to aj vy také a nakoniec sa nejako vzťahy upravili? Áno aj sa rozprávame,mame psa,takže každý večer hodinová prechádzka len my dve a pes. Ona mi povravi čo bolo v škole, čo kto povedal,ako sa dievčatá správajú...správajú sa strašné a podľa mňa ona keď je v škole tichá,tak to napadobnuje doma a keďže Nemá súrodenca, som jej terčom drzého správania ja. Poraďte mi čo vám zabralo ak ste mali podobne trapenie...

Strana
z2
kristiii
12. jún 2024

🤣🤣🤣 ja sa tak smejem, keď to čítam. Riady, knihy...všetko ako cez kopirák. Ja som chcela asi pred rokom zaviesť vreckové, s tým, že jeho starosť bude odložiť riady, postarať sa o zvieratá (hlodavce v klietke, žiadne sliepky, prasce a pod), raz do týždňa si povysávať izbu, plus vytriedit smeti, keď treba. Hádaj, koľko si "zarobil"? Asi tak 5 eur za celú dobu, lebo presne tak dlho mu to vydržalo. A tie veci, čo za sebou všade necháva 👌 taniere, kapesniky, obaly od keksíkov...hlavne, že má aj v izbe kôš, ale tak načo ho používať, keď na posteli a na zemi je viac miesta 😁. A top sú slúchadlá v ušiach celý deň, tak aby ma nebavilo ho niekoľkokrát denne oslovovať a otravovať s niečím.

subartic
12. jún 2024

sú to deti , oni ešte nevedia domyslieť čo by mali robiť ale oni robia čo chcú , čo im je najľahšie . Ja som minule prišla z práce uťahaná riadne a prvá veta vo dverách -nemáme chlieb- spojená s riadnou výčitkou smerom ku mne akoto že si nezabezpečila chlieb. Obchod dve minúty chodzou od nášho domu , peniaze na drobnosti vždy v hrnčeku - 15-20 eur. Sa jej pýtam a prečo si nebola kúpiť a ona na mňa doslovne " jáj to akože ja ? si nepovedala . " Niekedy sa mi rozum zastavuje.

autor
12. jún 2024

@kristiii
@subartic no ja neviem baby, mne stačilo povedať raz dva razy a doma som makala a to fakt aj po vonku sme museli pomáhať. Tu fakt nič nechcem len aby sa učila a udržiavala aký taký poriadok. Ako fakt utrie ráno okuliare, použije tri obrúsky, jeden obal z toho nechá v obývačke na gauči, druhy ba stole v obývačke a tretí v kuchyni. Tiež som chcela zaviezt vreckové, no neviem či ho dostala raz. A vcera ešte keď som bola ticho do večera,že či teraz sa s ňou nejdem rozprávať a nechápe prečo ale že ok, že ani ona sa nebude so mnou rozprávať. No ešte tie blbé reči ktorými to všetko zaklincuje. Furt posledné slovo aj to blbé. Tak som včera chcela s ňou precvičiť matiku, lebo tam ma priemer 2,2 a písali koncoročný veľkú písomky,ale ani dnes tak nedokončili. Lebo prídem z roboty,ona so psom nejde,ide sa učiť. Ok ja hodinu von do psom, prídem,začnem variť,prať,dám jej príklady z matiky a ona že ide si ho zopakovať. Tak čo robila hodinu? Cunrla do mobilu. Keď mobil vezmem, to je týranie, ona sa na najhoršie z celej triedy a má najťažší život,to nik nemá taký ťažký život ako ona

autor
12. jún 2024

@subartic presne my nakupovať,variť,prať,upratovať,zabezpečiť všetko a im sa nechce ani po sebe umyť tanier. Ja fakt celá zosediviem,kym to skonci

kristiii
12. jún 2024

@subartic môj si robil predvčerom na večeru kebab. Prídem domov z poobednej a on, že nebola saláma, tak si robil zo šunky - akože výčitka 😅 (tiež má k dispozícii peniaze, keby sa mu chcelo, kúpi si). Najlepšie, že druhý deň idem chystať raňajky a tadá... saláma. Akurát, že nebola na polici hneď vpredu vo výške jeho očí 🤣. Aspoň mal zdravšiu verziu..

autor
12. jún 2024

@kristiii 🤣🤣🤣 tak mala si mu ju dať tak aby ju videl hneď ako otvorí chladničku🤣🤣🤣

autor
12. jún 2024

@kristiii ale tiež klasika, prečo už nemáme jogurty? Ty si nebola v obchode?
Žienky a vy ste boli také isté? Ja isto nie, preto sa čudujem,že je taká. Ja dom z dediny,my sme kmitali aj okolo domu,v záhrade, nie že sa mi nechce hodiť obal do koša po sebe

saraxyz
12. jún 2024

@kristiii ja sa tiež smejem. Mam pocit, že chodia spolu (možno online) na nejaké školenie "Ako sa správať v puberte" 🤣
Autorka sme s s Tebou. 🤣🤣🤣

kristiii
12. jún 2024

Ja salámu nejem, takže bola presne tam, kde si ju predtým dal 🤷. Ja som na ňu natrafila, keď som hľadala niečo iné.
Nie, ani ja som taká nebola. Akože bordel som nejaký mala, lebo môj brat bol puntickar a strašne mi tým liezol na nervy, tak som ho ja svojím bordelom na oplátku vytáčala 🙈. Ale teda zas nie papieriky, taniere a pod, skôr to oblečenie, knihy kade tade a tak. Učiť som sa učila sama od seba, s tým som nikdy nerebelovala, toto som brala proste ako moju povinnosť. Aj som navarila, keď som už bola v tom veku okolo 14, kým bola mama aj brat v robote. A papulnata som si tiež nedovolila taká byť, domov som chodila načas.. Tiež neviem, po kom to má všetko dokopy..A nie je to spomienkový optimizmus, lebo aj naša mama sama vraví, že my sme si nikdy nedovoľovali ako oni traja.

autor
12. jún 2024

@saraxyz ďakujem, ja už som si myslela,že je to iba u nás tak. Že čo dom z nej vychovala a čo z nej bude keď na také správanie aj voči mne.
@kristiii no to aj moja hľadá všetko na svojom mieste, pritom nic tam neodlozi. My sme mali puntickarku mamu, takze my sme museli inak udržiavať poriadok. Tiež moji rodičia povedali,že my sme takí neboli...ale ktovie,možno to už radšej vytesnili z hlavy🤣

janage
12. jún 2024

Čítala som takú vetu, že v puberte sa z milých deti stávajú neznesiteľní jedinci,aby sa s nimi rodičia ľahšie rozlúčili a pustili ich do sveta😁
U nás najviac zaberá šťastný ladovo tichý hlas a systém máš riad, upozorním, pripomeniem a ak nič urobím ja a vyplatím sa z ich vreckového. Stiahnem im sumu za ten jeden deň.
Dávam limity. Kôš do večera vyniesť (nemusi hneď)
Pomenujem jasne veci. Nie som zlá matka, len tebe sa nechce ísť s košom, urobiť riad, povysávať.....práve preto, že som dobrá matka, ťa pripravujem na život, nech neumrieš v špine 😁
Nie je to vždy ružové, aj ja zvýšim hlas, aj sa vytočím a niečo už neriešim napr. detskú

libusak
16. jún 2024

Jednoduche. Ked nespravila co mala vypla som wifi, odstavila pocitac a tyzden mala smolu. Si matka, nie kamoska. Resekt a ucta tu musi byt

daaaaaska
16. jún 2024

Niekedy som mala pocit že som svojej dcére nepriateľ. Vo veku 12 až doteraz sme si prešli asi všetkými možnými výkyvmi pubertalnych nálad. Bolo obdobie že má vytočila tak že som mala chuť ju vyfackat. O niečo som ju prosila aby urobila odfrkla mi ako poslednému hnoju. Nemávala žiadne záchvaty zúrivosti ale tie jej odpovede,ťa ľahostajnosť,ignorovanie mojich príkazov alebo žiadosti na domáce práce ( vybrať z umývačky, utrieť prach, povysávať auto) má tak vycerpavalo že som si to niekedy radšej urobila sama aby som predišla konfliktu. Veľmi som sa bála že ma bude neznášať lebo to jej správanie k tomu dosť smerovalo. A ja som už bývalá dosť podráždená a vždy to skončilo mojim krikom niekedy aj plačom a ona to uzavrela tým že sa na mňa ľahostajné uskrnula alebo povedala len hej hej dobre už zavri dvere🤯🤯🤯má 15 a všetko je zase fajn, už mi dá aj pusu,nehadame sa vôbec,vieme sa dohodnúť a keď niečo od nej chcem urobí to bez blbych reči.takze autorka želám veľa trpezlivosti tebe ale aj mne lebo mám ešte 2 malé dcéry a čaká ma to znovu o pár rokov😂😂😂

autor
17. jún 2024

@daaaaaska no to je úplne ako u nás doma. Potešila si ma, že v 15tich uz dostala rozum. Kiežby to aj u nás tak bolo. Aj to sú ešte tri roky, dovtedy isto osediviem z nej...ma pocit že ju stále komandujem. No to hej, keďže ona počuje až na štvrty krát aj to so zvýšeným hlasom

autor
17. jún 2024

@daaaaaska aké hlavne jej je jedno,že mi odvrkla nejakú sprostosť pred ľuďmi v obchode či na zastávke s ja sa idem prepadnúť od hanby. Aj u vás to tak bolo? Pritom v škole sú dievčatá drzé, papulnate a triedna mi na združení povedala že moja jediná sa vie správať a nie je s ňou žiadny problem 🤔fakt nám pocit že čo vidí v škole,praktizuje doma...

daaaaaska
19. jún 2024

Áno aj moja v škole bezproblémová a doma to bolo fakt o držku. Áno bolo to aj v obchodoch aj všade sa to dialo.neboj sa, niekedy si aj ty zahryzni do jazyka,niekedy aj ty jej povedz svoje pocity že si to nezaslúžis odfrkne asi tiež, ale moja mi neskôr povedala že ju to mrzi ako sa ku mne správala, čiže si to uvedomila ale neskor. Zase bude všetko dobré je to len obdobie hormóny s tvojou dcérou hádžu. Určite ťa ľúbi a všetko sa časom spraví.drzim palce a kúp si radšej farbu na vlasy😂😂😂

culienka
19. jún 2024

ja mám takéto deti podobného druhu 😀. Moje už v škôlke s najlepším správaním, za to doma si to potom vynahradili. Teraz sú v puberte a zmena skoro žiadna, skôr to ešte tá puberta zhoršila. Doma majú len základné povinnosti, ktoré samozrejme nikdy nesplnia a treba ich upozorňovať. Keď upozorňujem v klude to si vôbec nevšímajú, ale keď dvihnem hlas tak to sa sťažujú, že čo kričím. Obaly, vreckovky to ostane tam kde im to odpadne od ruky. Ich je viac takže keď nepristihnem konkrétnu pri čine tak to sú samé výhovorky, že to nie je jej, že to tá druhá. Druhá samozrejme o ničom nevie, lebo ona to nebola. Nakoniec to vychádza že som to spravila ja 😂😂😂 . A hlášky u nás musia byť, že prečo ja a to nie je moje a to som ja nebola. By nedbali aby som aj detektíva robila. Raz som žehlila a oni si tak v klude sedkali a pozerali telku a zrovna som žehlila ich veci tak sa na nich pozriem, pýtam sa ich, že čo myslíte prečo toto robím a jedna mi vážne odpovedala že lebo ťa to baví......

autor
19. jún 2024

@culienka 🤣🤣bože fakt človek nevie či sa smiať či plakať
@daaaaaska farbu som si kúpils, musím tie šediny prekryť, lebo ako vidím,bude ich čím ďalej tým viac...

Strana
z2