icon

Ako zvládnuť každodenný život po rozvode?

21. sep 2025

Ahojte žienky. Rada by som privítala rady, tipy, skúsenosti ako ste zvládli život po rozvode s 2 detmi (8 a12 rokov). Myslím najmä psychicky mám pocit že to nezvládnem a dosť sa toho bojím robota učenie domácnosť atď človek unavený príde upachteny a doma druhá sichta. Rodina mi nepomôže.

Strana
z2
anonym_40458d
21. sep 2025

@anonym_autor máš už pomerne veľké deti, bude to s nimi ľahšie, ako keby si mala 2 a 4 ročné. Predpokladám, že sa najedia v škole, takže počas týždňa na večeru len nejaké rýchlovky, na pondelok ti ostane z nedele. Veľa času ušetrí aj to, že ak robíš jedlá typu guláš, mäso so šťavou, alebo poleivky, uvaríš viac porcií, dáš do mrazničky, prílohu uvaríš rýchlo. A hlavne deti treba viesť k tomu, že ste traja a aby sa vám spolu dobre žilo, tak treba, aby aj deti podľa svojich možností priložili ruku k dielu. Svoju izbu si môžu upratovať sami, drobné nákupy, vysávanie, starší aj povytierať mopom, riad spratať môžu už obaja. Pri tak veľkých deťoch predsa nepotrebuješ pomoc rodiny. Zvládneš to tak, ako to zvládli iné.

barka1
21. sep 2025

Stále máš exmanzela, ktorý sa o deti postará snad aspoň na 3 dni zo 14,kedy budes moct vydychnut a starat sa výhradne sama o seba. Možno sa upriam na to. Moj partner zostal s detmi 8,10 a 12 uplne sám. Ano, je to náročné, pretoze on musí zastat dvoch rodičov. Ty nie, stále tam snad bude niekde aj otec.

A tiez zo seba nerob služku a perfektnu matku a gazdinu. Na to sa vykašli. To od teba nikto nechce. A neviem, co znamena "druhá šichta", ale perie pračka, myje myčka, večeru zvládneš za 30 minut aj varenu. Vysavač zvládnu aj deti.

tenerifka
21. sep 2025

@anonym_autor otazka je, co vsetko robil v domacnosti a pri detoch manzel doteraz.... Tieto povinnosti teraz preberies ty. Ale deti su uz velke a vela zvladnu same...
A o jedneho bude doma menej, to je tiez jednoduchsie

marsmykkok
21. sep 2025

Učenie? Ja neviem so mnou sa učili možno polroka v prváku, hádam s 12 ročným/ročnou sa neučíš už, 8 ročný/ročná to je tretiak to by mohol zvládnuť tiež sám/sama, ak nebude niečo vedieť nech poradí starší súrodenec. Projekty ktoré neuznávam kedže ich robia väčšinou rodičia nech si urobia tiež samé, nebudú to mať najlepšie z triedy, ale nevidím zmysel v tomto dávať povinnosti rodičom cez tie projekty... Riadne upratovanie urobíš napríklad v sobotu, starší alebo staršia môže zapnúť práčku a vyvešať prádlo, obaja môžu povysávať/pozametať, tebe ostane jedine navariť niečo a nákup potravín cez týždeň, ak budú mať obed v škole a ty v práci na večeru môžu byť kľudne nátierky, párky, obložené chleby, cestoviny s niečím, proste niečo čo urobíš do 30 minút.

anonym_eb4bc7
21. sep 2025
@marsmykkok

Učenie? Ja neviem so mnou sa učili možno polroka v prváku, hádam s 12 ročným/ročnou sa neučíš už, 8 ročný/ročná to je tretiak to by mohol zvládnuť tiež sám/sama, ak nebude niečo vedieť nech poradí starší súrodenec. Projekty ktoré neuznávam kedže ich robia väčšinou rodičia nech si urobia tiež samé, nebudú to mať najlepšie z triedy, ale nevidím zmysel v tomto dávať povinnosti rodičom cez tie projekty... Riadne upratovanie urobíš napríklad v sobotu, starší alebo staršia môže zapnúť práčku a vyvešať prádlo, obaja môžu povysávať/pozametať, tebe ostane jedine navariť niečo a nákup potravín cez týždeň, ak budú mať obed v škole a ty v práci na večeru môžu byť kľudne nátierky, párky, obložené chleby, cestoviny s niečím, proste niečo čo urobíš do 30 minút.

@marsmykkok koľko máš deti?daj decku, ktoré športuje na večeru parky.Clovek, ktorý nemá deti nemá predstavu koľko veci to obnáša

marsmykkok
21. sep 2025
@anonym_eb4bc7

@marsmykkok koľko máš deti?daj decku, ktoré športuje na večeru parky.Clovek, ktorý nemá deti nemá predstavu koľko veci to obnáša

@anonym_eb4bc7 Obnáša toľko koľko okolo nich skáčeš, stále si neodpovedala napríklad že či sa s oboma učíš? Ak ich budeš obskakovať nebudú samostatné nikdy. Iné je to napríklad s deťmi v škôlkárskom veku, na tie treba neustále dávať pozor, venovať sa im a podobne, ale 12 ročné dieťa to je už pomaly dospelý človek, 8 ročné je tiež už dosť rozumné.

januska12323
21. sep 2025

Decká ti už pomôžu, sú dosť veľké aby nejaké domáce práce zvládli aj sami. Učia sa snáď sami a ty len pomáhaš keď nevedia. Čo znamená domácnosť? Pozametať a povysávať zvládnu tiež aj deti a keď nebude upratané na 300% nič sa nedeje, nepríde kontrola z hygieny. Navaríš na viac dní a dáš do mrazničky, večera stačí suchá. Čo ešte? Prať sa bude podľa potreby, tam tiež stačí hádzať rovno do práčky a keď sa naplní pustiť.

huxy
21. sep 2025
@marsmykkok

@anonym_eb4bc7 Obnáša toľko koľko okolo nich skáčeš, stále si neodpovedala napríklad že či sa s oboma učíš? Ak ich budeš obskakovať nebudú samostatné nikdy. Iné je to napríklad s deťmi v škôlkárskom veku, na tie treba neustále dávať pozor, venovať sa im a podobne, ale 12 ročné dieťa to je už pomaly dospelý človek, 8 ročné je tiež už dosť rozumné.

@marsmykkok 12-ročné pomaly dospelý clovek? To nemyslíš vážne...asi ozaj nemáš deti, a v podobnom veku už vôbec. Pre mňa dospelý človek je po cca dvadsiatke (nebavíme sa o plnoletosti). Je to stale dieťa, hlavne rozumovo, akokoľvek sa snažíš a vedieš k samostatnosti.

sissy27
21. sep 2025

@anonym_autor a manzel sa doteraz podielal na starostlivosti o deti a domacnost?
Za mna - deti uz mas velke, trosku ich treba viest k samostatnosti a k tomu, ze v domacnosti ziaden “samosato” nie je, takze spinavy tanier, salku si po sebe upracu, povysavaju cely byt, zapnu automaticku pracku a vyvesaju pradlo atd.
No a snad nejake vikendy ci prazdniny budu deti travit aj s otcom, tak vtedy si porobis vacsie veci.

petronelag
21. sep 2025

Sú to už väčšie deti, hlavne 12 ročné, ale tam bude treba dosť veľa financii, všetko zaplatiť, ale nato musia myslieť už pred rozvodom.

anonym_e7a91a
21. sep 2025

@anonym_autor rozvádzala som sa keď deti mali 3 a 6. Pomohli mi rodičia, ale so synom bol kopec roboty celú ZŠ. Zvládla som to s odretými ušami, žiadny čas pre seba, 2 roboty aby som mala na hypotéku, už sú deti síce väčšie, samostatnejsie, ale treba uvariť, viesť domácnost, vychovávať, pomozu, ale mňa tie roky neskutočne vyčerpali psychicky

anonym_40458d
21. sep 2025
@anonym_eb4bc7

@anonym_eb4bc7 chytila si sa tých párkov, veď to nebol jediný návrh na večeru, ani autorka témy nikde nepíše, že športujú. Ale to nie je podstatné, sú predsa jedlá, ktoré energiu dodajú a uvariť ich trvá ani nie pol hodinu - kuracie stehná šupnúť do rúry, ryža, šalát, alebo perkelt, kolienka, zeleninový šalát s kuracím steakom, tousty a pod.

tenerifka
21. sep 2025

Zeny, ale vy tu pisete rady akoby jej manzel pocas manzelstva nonstop luxoval domacnost, pisal s detmi ulohy a varil pre celu rodinu..... A ona sa teraz bez jeho pomoci nepohne, alebo sa nevie zariadit.
Ja ked som sa rozviedla s prvym muzom, sice som mala len jedno 6-rocne dieta, ale zrazu bol cas uplne na vsetko, rusivy element zmizol, doma bolo stale cisto a upratane, varenie lavou zadnou, praca+skolka a potom volny cas, nikomu sa neprisposobovat.

huxy
21. sep 2025
@anonym_40458d

@anonym_eb4bc7 chytila si sa tých párkov, veď to nebol jediný návrh na večeru, ani autorka témy nikde nepíše, že športujú. Ale to nie je podstatné, sú predsa jedlá, ktoré energiu dodajú a uvariť ich trvá ani nie pol hodinu - kuracie stehná šupnúť do rúry, ryža, šalát, alebo perkelt, kolienka, zeleninový šalát s kuracím steakom, tousty a pod.

@anonym_40458d možno od veci teraz, ale mne ani kuracie stehná ani perkelt netrvajú len pol hodinu. Málo ktoré varené jedlo je do pol hodiny (neratam polotovary z mrazáku).

anonym_40458d
21. sep 2025
@huxy

@anonym_40458d možno od veci teraz, ale mne ani kuracie stehná ani perkelt netrvajú len pol hodinu. Málo ktoré varené jedlo je do pol hodiny (neratam polotovary z mrazáku).

@huxy netrvajú, ale hádam nemusíš stáť pri rúre, kým sa upečú, či? Popri tom hodíš do pračky, vyskúšaš decká a povešiaš bielizeň, utireš prach a uvaríš si kávu. Perkelt s cestovinou, ak máš tlakový hrniec do tej pol hodiny dáš.

huxy
21. sep 2025
@anonym_40458d

@huxy netrvajú, ale hádam nemusíš stáť pri rúre, kým sa upečú, či? Popri tom hodíš do pračky, vyskúšaš decká a povešiaš bielizeň, utireš prach a uvaríš si kávu. Perkelt s cestovinou, ak máš tlakový hrniec do tej pol hodiny dáš.

@anonym_40458d to mne nemusíš písať, tiež som bola sama na dcéru od 9-rokov a musela som si všetko zmenežovať. Písala som len k tým jedlám do pol hodiny (varené) a tých je teda ozaj málo.

anonym_40458d
21. sep 2025
@huxy

@anonym_40458d to mne nemusíš písať, tiež som bola sama na dcéru od 9-rokov a musela som si všetko zmenežovať. Písala som len k tým jedlám do pol hodiny (varené) a tých je teda ozaj málo.

@huxy ja tiež, s trochu starším dieťaťom s dvomi zamestnaniami, nie je to až taká tragédia, ako sa spočiatku zdá. Akékoľvek dusené mäso s prílohou, teda príprava netrvá dlhšie ako tú pol hodinu, omeleta so syrom, šunkou, zeleninou, cestoviny s omáčkami rôzneho druhu, palacinky, mohla by som pokračovať dlho. Nestojíš pri sporáku hodiny. A nie je nutné denne variť, veď v pondelok môžu večerať mäso z nedele, prípadne s inou prílohou, v utorok nejaká rýchlovka, trebárs tá omeleta, alebo palacinky, v stredu navariť aj na štvrtok, v piatok kľudne suchá večera atď. Varenie je najmenej, dnes by som mala strach len či to finančne utiahnem, ak je ešte hypo.

huxy
21. sep 2025
@anonym_40458d

@huxy ja tiež, s trochu starším dieťaťom s dvomi zamestnaniami, nie je to až taká tragédia, ako sa spočiatku zdá. Akékoľvek dusené mäso s prílohou, teda príprava netrvá dlhšie ako tú pol hodinu, omeleta so syrom, šunkou, zeleninou, cestoviny s omáčkami rôzneho druhu, palacinky, mohla by som pokračovať dlho. Nestojíš pri sporáku hodiny. A nie je nutné denne variť, veď v pondelok môžu večerať mäso z nedele, prípadne s inou prílohou, v utorok nejaká rýchlovka, trebárs tá omeleta, alebo palacinky, v stredu navariť aj na štvrtok, v piatok kľudne suchá večera atď. Varenie je najmenej, dnes by som mala strach len či to finančne utiahnem, ak je ešte hypo.

@anonym_40458d ano, tá posledná veta to úplne vystihuje. Či to žena sama finančne utiahne.

zabka79
21. sep 2025

@anonym_autor ja som bola aj pocas manzelstva na vsetko sama po rozvode som musela tahat vsetko aj financne...ex ma obral o vsetko...rodina sa pozerala s kludom anglicana ako sa topim a nic...otec prihodil ze to nedam...nemam sancu...doporucujem nesnazit sa byt dokonala zena,matka....dokonaly poriadok a deti same jednotky...tiez mi pomohlo prestat sa lutovat a porovnavat. Nasla som si svoju konfortnu zonu a v nej som bola.pomohli knihy a rozne podcasty videa...nasla som samu seba a bola som hrozne prekvapena co vsetko som dokazala

marsmykkok
21. sep 2025
@huxy

@marsmykkok 12-ročné pomaly dospelý clovek? To nemyslíš vážne...asi ozaj nemáš deti, a v podobnom veku už vôbec. Pre mňa dospelý človek je po cca dvadsiatke (nebavíme sa o plnoletosti). Je to stale dieťa, hlavne rozumovo, akokoľvek sa snažíš a vedieš k samostatnosti.

@huxy čo sa týka samoobslužných činností je ako dospelý človek, teda dokáže sa najesť samé, aj vyvešať prádlo, osprchovať sa, umyť si zuby, samé robiť nejakú aktivitu, ísť napríklad do obchodu na sídlisku kde býva, orientuje sa už v známom prostredí. Pozná hodiny, dni, vie že zajtra je napríklad pondelok a aký ma rozvrh a teda by malo byť schopné si aj pripraviť tašku a naučiť sa. Jediné čo nedokáže je mať vodičák. Autorka rieši učenie, domáce práce a také, teda samoobslužné činnosti. Samozrejme čo sa týka životných skúseností, to ide vekom, to má málo aj človek v 20tke alebo 25tke, ale to autorka nerieši, rieši praktické činnosti. Zabudla som na niečo, je niečo čo dieťa nezvláda samé z tých manuálnych zručností? Alebo sa podľa teba 12 ročné dieťa nevie osprchovať, netrafí do najbližšieho obchodu a podobne?

huxy
21. sep 2025
@marsmykkok

@huxy čo sa týka samoobslužných činností je ako dospelý človek, teda dokáže sa najesť samé, aj vyvešať prádlo, osprchovať sa, umyť si zuby, samé robiť nejakú aktivitu, ísť napríklad do obchodu na sídlisku kde býva, orientuje sa už v známom prostredí. Pozná hodiny, dni, vie že zajtra je napríklad pondelok a aký ma rozvrh a teda by malo byť schopné si aj pripraviť tašku a naučiť sa. Jediné čo nedokáže je mať vodičák. Autorka rieši učenie, domáce práce a také, teda samoobslužné činnosti. Samozrejme čo sa týka životných skúseností, to ide vekom, to má málo aj človek v 20tke alebo 25tke, ale to autorka nerieši, rieši praktické činnosti. Zabudla som na niečo, je niečo čo dieťa nezvláda samé z tých manuálnych zručností? Alebo sa podľa teba 12 ročné dieťa nevie osprchovať, netrafí do najbližšieho obchodu a podobne?

@marsmykkok vyjadrila som sa k tvojmu tvrdeniu že 12-ročný je už pomaly dospelý. Akokoľvek si to teraz vysvetila, stojím si za tým, čo som napísala

petronelag
21. sep 2025
@huxy

@marsmykkok vyjadrila som sa k tvojmu tvrdeniu že 12-ročný je už pomaly dospelý. Akokoľvek si to teraz vysvetila, stojím si za tým, čo som napísala

@huxy Ale nie každý, autorka písala, že je dosť problematicky.

tiezjedna
21. sep 2025
@marsmykkok

@marsmykkok ty si dobre mimo...

anonym_8cf58d
21. sep 2025

Zostala som sama s deťmi 3 a 2,2 (dvojčatá ) a zvládli sme to . Exmanžel ako sme sa rozviedli kvôli inej žene nikdy viac si deti k sebe nevzal a nejavil a nejaví dodnes žiadny záujem . Deti dnes majú 14. 13 a 13 . Bola som ešte na materskej , keď odišiel k inej žene a neplatitl mi nič , až keď vraj rozhodne súd . Takže išlo predbežko na výživné a následne náš rozvod. Starší do škôlky , dve deti do jaslí a ja do práce. Večer boli suché , mala som čo robiť s nimi aby som ich uspala , niečo upratala a polomrtva padla do postele. Ruky nohy by som bozkávala mojej doktorke a druhej sestre , ktoré trpezlivo robili za mňa keď bolo deti choré . Vždy som išla na najnutnejšie úkony . Možno do ich 10 rokov , potom už pomáhali aj oni , mali zadelené všetci traja úlohy v domácnosti a dodnes to tak funguje. Nakupuje 14 ročný syn , prídem domov a nákup už je v chladničke, ak varím večeru tak maso už mám nakrájané , cibuľu tiež , koreniny na stole . Varím na dva dni . Deti sa mi veľmi dobre učia, takže o problém menej , športujú , chodia do ZUŠ . Celkov žijeme normálne.len sa to muselo utriasť a nájsť si systém . Exmanžel sa znova oženil a po dvoch rokoch rozviedol , jedno dieťa z tohto vzťahu a teraz znova som počula že je ženatý . V podstate nám to už je jedno , viacmenej je to pre nás štyroch cudzí človek , ktorý nám pošle 15 teho 700 eur na účet a viac nás nezaujíma.

anonym_40458d
21. sep 2025
@tenerifka

Zeny, ale vy tu pisete rady akoby jej manzel pocas manzelstva nonstop luxoval domacnost, pisal s detmi ulohy a varil pre celu rodinu..... A ona sa teraz bez jeho pomoci nepohne, alebo sa nevie zariadit.
Ja ked som sa rozviedla s prvym muzom, sice som mala len jedno 6-rocne dieta, ale zrazu bol cas uplne na vsetko, rusivy element zmizol, doma bolo stale cisto a upratane, varenie lavou zadnou, praca+skolka a potom volny cas, nikomu sa neprisposobovat.

@tenerifka nie je to ale pravidlo, existovali aj pred 30 rokmi muži, pre ktorých bolo prirodzené to, že deti aj domácnosť sú oboch, u nás to bolo samozrejmé, ale to neznamená, že nemôže ten muž podvádzať, začať gambliť, piť, alebo prepadnúť koníčku tak, že všetok voľný čas patrí tomu koníčku. Autorka nič také nepísala, že by muž doma nepohol prstom, ja si práve myslím, že pohol, že pŕeto má strach, ako to zvládne.

anonym_40458d
21. sep 2025
@petronelag

@huxy Ale nie každý, autorka písala, že je dosť problematicky.

@petronelag kde píše, že je problematický?Som prehliadla?

anonym_40458d
21. sep 2025
@anonym_8cf58d

Zostala som sama s deťmi 3 a 2,2 (dvojčatá ) a zvládli sme to . Exmanžel ako sme sa rozviedli kvôli inej žene nikdy viac si deti k sebe nevzal a nejavil a nejaví dodnes žiadny záujem . Deti dnes majú 14. 13 a 13 . Bola som ešte na materskej , keď odišiel k inej žene a neplatitl mi nič , až keď vraj rozhodne súd . Takže išlo predbežko na výživné a následne náš rozvod. Starší do škôlky , dve deti do jaslí a ja do práce. Večer boli suché , mala som čo robiť s nimi aby som ich uspala , niečo upratala a polomrtva padla do postele. Ruky nohy by som bozkávala mojej doktorke a druhej sestre , ktoré trpezlivo robili za mňa keď bolo deti choré . Vždy som išla na najnutnejšie úkony . Možno do ich 10 rokov , potom už pomáhali aj oni , mali zadelené všetci traja úlohy v domácnosti a dodnes to tak funguje. Nakupuje 14 ročný syn , prídem domov a nákup už je v chladničke, ak varím večeru tak maso už mám nakrájané , cibuľu tiež , koreniny na stole . Varím na dva dni . Deti sa mi veľmi dobre učia, takže o problém menej , športujú , chodia do ZUŠ . Celkov žijeme normálne.len sa to muselo utriasť a nájsť si systém . Exmanžel sa znova oženil a po dvoch rokoch rozviedol , jedno dieťa z tohto vzťahu a teraz znova som počula že je ženatý . V podstate nám to už je jedno , viacmenej je to pre nás štyroch cudzí človek , ktorý nám pošle 15 teho 700 eur na účet a viac nás nezaujíma.

@anonym_8cf58d teda pred tebou sa hlboko skláňam. Veľmi dobre si deti vychovala, veľmi dobre ich vedieš, veľmi dobre ich pripravuješ na život. 👍 Nech ste všetvi zdraví a nech sa vám darí.

tenerifka
22. sep 2025
@anonym_40458d

@tenerifka nie je to ale pravidlo, existovali aj pred 30 rokmi muži, pre ktorých bolo prirodzené to, že deti aj domácnosť sú oboch, u nás to bolo samozrejmé, ale to neznamená, že nemôže ten muž podvádzať, začať gambliť, piť, alebo prepadnúť koníčku tak, že všetok voľný čas patrí tomu koníčku. Autorka nič také nepísala, že by muž doma nepohol prstom, ja si práve myslím, že pohol, že pŕeto má strach, ako to zvládne.

@anonym_40458d
Mozno je to tak, ako pises, len kedze autorka neodpoveda a neozrejmi veci, tak mozeme len hadat🤔

anonym_9ebfbb
22. sep 2025

...no tak ja sa učím ešte aj so siedmackou aj deviatakom a samozrejmá aj s prvakom. Nemusia mať samé jednotky, ale majú, nenechám ich len tak že teraz sme samy tak škola je druhoradá teraz musíme zabrať inde. Ani na nich nijako nešetril a ani ich neodbijem na večeru s parkami, aj keď aj to sa občas stane. Stále ich nenechám na komplet všetko upratať pomáhajú ale je toho veľa aj na mne. Snažím sa im dopriať dostatočne veľa podnetov, výletov, majú krúžky, aby necítili že niečo niekde chýba. S každým sa treba porozprávať, poradiť, byť pre ne oporou aj nedospeli ľudia majú svoje starosti a radosti. Bývame v dome + záhrada dá to zabrať. Ktokoľvek napíše že sa to dá len tak ľahko zvládnuť nevie o čom píše. Je to nenormálne náročné na čas, pokiaľ teda matka nenechá svoje deti vyrastať ako samorasty. Pokiaľ jej záleží na ich budúcnosti, zdraví, šťastí, radosti,... tak to všetko stojí hromadu hromadu času a energie.

anonym_5f931b
23. sep 2025
@huxy

@huxy 20rocne my sme sa museli a to doslova starat o seba od 12rokov aj so surodencami , v 16 tich sme uz zili mimo som a skoly mame , tak som vychovala aj dvoje deti

Strana
z2