icon

Ako zvládnuť manipuláciu bývalého partnera s dcérou?

15. dec 2024

Prosim ako ste to vyriesili resp riesili? Dcera ma 1.5roka, ex nas opustil ked mala 7mes z dna na den( nie nerozisli sme sa po vzajomnej dohode proste sa rozhodol odist, nechcel sa starat, asi si to predstavoval inak alebo sama neviem) , pozbierala som sa nejako, zijeme najlepsie ako sa da, vyzivne posiela- toto je jeho forma starania sa, dieta vidi 1x mesacne , viac nechce, takze tak vyzera aj nasa rodicovska dohoda- stretavanie po dohode medzi rodicmi kedze sudom stanovene by musel viackrat
Je to sebec, egoista, manipulator,klamar, bohuzial za tolko rokov co sme boli spolu som to akosi nevidela resp nevykazoval nehake priznaky kedze ako sam povedal, ked sme zili len my dvaja zilo sa nam vyborne , hold s dietatom sa to zmenilo a jemu to uz nevyhovovalo ( ano tvrdil, ze dieta chce tiez aj rodinu, roky sa nam nedarilo)
S jeho rodinou nemam kontakt a ani dcera, nezaujimaju sa
Expartner im celu situaciu jeho odchodu vykreslil tak, ze som vysla z toho zla ja( dodatocne som sa dozvedela) napr im povedal len, ze som prisla a zbalila veci a odisla, to ze ma dva dni predtym s placucou dcerou na rukach z bytu vyhodil a ja som ho prosila aby to nerobil nepovedal, tvrdi, ze je s dcerou velmi kratko cca 30min ale ze sa velmi snazi aj tu polhodinu ale ze vie rezim dieta a ze namiesto o 8:00hod ako sme sa dohodli pride o 10:00 a dieta ide spat 10:30 lebo sa mu skor mechcelo vstavat z postele lebo by cely den bol unaveny a zivalo by sa mu v praci to nepovie a mne bolo vynadane, co som to za matka ze nechcem dat dieta otcovi a ze chudak je s nou len 30min ( po vysvetleni o jeho neskorych prichodoch na mna dany clovek jeho pribuzny len vyvaloval oci, ze to nevedeli) zobre odo mna fotky dietata a posiela ich rodine a tvrdi, ze to fotil on a ze ju chodi navstevovat tak casto ( na to mam dokazy kedy prichadza a kedy odchadza to je v pohode ale rodine klame)
Bojim sa do buducna, ze bude dieta manipulovat, ze ja som iniciovala rozchod , ze ja som ta zla, chapete ma…
Da sa tomu vyhnut? Vychovou? Rozhovormi?
Nechcem dieta zatazovat otazkami preco som ostala slovodna matka, chcela som povedat ze proste sa jej otec rozhodol odist a byvat inde a nerozoberat to dalej pokial sama nebude chciet podrobnosti

mogaa
15. dec 2024

tomu ale nezabrániš....ak bude chcieť dieťa manipulovať, tak ho bude....v jednom sa ale mýliš, ak by mal súdom stanovené že dieťa má mať každý druhý víkend, tak je to jeho právo, nie povinnosť...dieťa by si vôbec nemusel vziať alebo tiež by ho mohol mať hodinku dve a priniesol by ho späť....1,5 ročné dieťa je ešte fixované na matku + ako sa a vieš ak je unavené je zlé a plače - tak sa nečuduj že ti ho prinesie späť,jeho povinnosť je len platiť výživné

autor
15. dec 2024

@mogaa dieta si neberie, chodi sa hrat s dietatom ku mne do bytu, nechce byt s dietatom sam resp nepozna dieta natolko aby ho chcel niekam zobrat sam, toboz aby ho bral k sebe a mal ho tam na noc to neexistuje
Ohladom navstev si to expartner menezuje sam, 1x na hodinu/dve mu to vraj staci , medzitym sa o dieta nijako nezaujima s vynimkou zobrania tych fotiek

autor
15. dec 2024

@mogaa ja sa nestazujem, ze si nechce k sebe brat dieta - ani by som mu dieta nedala, ked sa chce s nim stretavat tak len pod mojim dohladom, osamote by som ich nenechala
Expartner opustil dieta prilis skoro, doteraz tie navstevy ( nie vzdy chodi raz mesacne niekedy sa aj 3mesiace neukaze) viem spocitat na prstoch ruk
O nejakom vztahu medzi nim a dietatom sa neda hovorit, neplace, hra sa ale to sa hra aj s inymi ludmi
Dieta nejako nevediem k tomu kto a co je zac nejaky otec, sme kompletna rodina tak ako sme , nebudem ju zatazovat dlhym vysvetlovanim preco

barka1
15. dec 2024

Riesis dopredu nieco, co možno vobec nenastane. Ty len vychovávaj dceru, ako najlepšie vieš, snaz sa udrzat co najlepší vztah s jej otcom. Nic zlozito nevysvetluj, ked sa začne pytat, odpovedaj pravdivo, bez emocii.

colsami
15. dec 2024

Ty si hlavne vsetko co sa dohodnete nechaj odsuhlasit sudom, neviem z toho Tvojho pisaneho vyjst, ci to vyzivne a stretavanie je na dobre slovo ale nebude to robit dobrotu - skor ci neskor.

autor
15. dec 2024

@colsami peniaze si urcil sam aka suma, nenamietala som, nechcela som sa dotahovat po sudoch, suhlasila som, suma je slusna co som dostala info od pravnicky a vyssia ako bezne dostavaju mamky od sudu
Stretavanie po dohode rodicov- toto vsetko je odsuhlasene sudom

simona20201309
15. dec 2024

Buduj si s dcérou pekný úprimný vzťah a o biologickom materiale sa vyjadruj pravdivo, primerane veku. Nehovorila by som o ňom ako o ocinovi, ktorý ju tiež ma rad, len aby malo dieťa pocit ze ma oboch rodičov.
Nech dieťa vie ze ma oboch rodičov, ale nech vyrastá v realite a nech nemá ocinka za boha...
Hovoriť pravdu- ocko nemá čas tu prísť, ocko ma iný program preto nepríde, ocko odišiel lebo s nami nechcel žiť... (všetko primerane veku, ale neklamat)

autor
15. dec 2024

@simona20201309 ano tak to planujem

colsami
15. dec 2024

Ja nehovorim ze si nemozete vsetko dohodnut a urcit sami, ale hovorim ze si to daj odsuhlasit sudom. Nevadi, rob ako uznas za vhodne, to bola rada v dobrom, denne su tu potom temy ze je problem pri takychto dohodach.

autor
15. dec 2024

@colsami vsetko je odsuhlasene sudom, dieta mam vo svojej starostlivosti

som_realistka
15. dec 2024

Ja by som v takomto prípade trvala na dohode schválenej súdom. Tam keď nedodrží stanovený čas, tak v iný deň ti nemôže kaziť tvoj prípadný naplánovaný program. Keď je to taky manipulátor, môže sa stať, že zavolá, ty odmietnes , lebo budeš napr u rodičov a on potom povie ze si mu odmietla dieťa dat. Pozor aj na to.

rorino
15. dec 2024

Troska sa čudujem,keďže vieš aký je,nenastojis na výživnom a stretávanie súdnou cestou,veď takto ťa manipuluje stále.Co určí súd neodtaji a keď to budeš mať na papieri od súdu,nezmanipuluje ani sumu,ani stretavanie

autor
15. dec 2024

@rorino sumu mame stanovenu sudom posem to snad uz po 5x
Stretavanie sa neurcilo len po dohode medzi rodicmi

rorino
15. dec 2024

Ok,nečítam diskusiu,ale tým,že nemáte určené stretávanie súdom si mu nechala krásny priestor naby ťa ďalej mohol manipulovať

idamia
Autor odpoveď zmazal
jjss
18. jan 2025

Mame podobnú situáciu, dcérka má dva roky.. on sa ale vždy tvári ako otec roka, keď za ňou raz za uhorský rok príde. Hra sa, blbne sa, berie ju kade tade. Všetko síce pod mojím dohľadom,ale absolútne nerešpektuje jej režim ani to, že je pre unavená,potrebuje spat apod... Potom som ja furia pre neho,čo sa nevie starať o jeho dieťa 🤦🏼‍♀️ každá choroba a zdravotný problém je moja chyba, keď jej niečo ide,je šikovná,je to jeho zásluha, lebo genetika, však? 🤦🏼‍♀️Dcéra ho má rada, rada sa s ním hra,lebo veď kopec zážitkov. Obávam sa presne toho, čoho ty... A viem,že sa tomu nedá zabrániť..a viem,že ja budem ťa zlá,lebo aj sem tam zakročim,keď mi rupnu nervy, som unavená,vyčerpaná... Aj zakážem, nedovolím, tvorím hranice...to s "ockom" nie je... In je vtipný, zábavny, dobrodružný a dobrý 🤦🏼‍♀️ takže radosti kopec do budúcnosti cena čaká. A som si vedomá,že ju bude štvať proti mne. Už od mala predo mnou na mňa kyda, škaredo jej o mne je hovorí a klamstvá a to som pri nich. Nechcem vedieť,čo bude hovoriť,keď bude väčšia a chcel by ju mať sám .. aj mi povedal, že je to moja chyba, že nie sme rodina,že ja som odišla, že som to rozbila a bla bla...pritom sám chcel, aby sme odišli, nemal súkromie, pokoj,vadil mu plač a detské i ženské veci v byte... To,že chcel,aby sme odišli, na to si vraj nepamätá 🤦🏼‍♀️ že to bolo úplne inak. Našťastie my aspoň máme tú výhodu, že jeho rodina vie, čo je to za "kvietok" a nenechajú sa ním obalamutiť. Oni sa zaujímajú, pýtajú, sem tam prídu, volajú más tam na návštevu... Ale bývame ďaleko, tak to nie vždy ide. Ale tohto budúcna sa tiež bojím, hlavne toho,aby ho nemala za boha. To ďakujem za komentár tej pani, čo to spomenula, budem len dúfať, že úprimná komunikácia bude stačiť