Ako zvládnuť moju hospitalizáciu a dve dospievajúce deti?
Ahojte
,maminy hlavne dospelých detí a pubertiakov 👏🫣
Od 7 a 3 rokov ,vychovávam deti sama, (majú 21 a 16).Otec sa s nimi vôbec nestretava a volajú si tak 2 do roka.
Myslím si ,že vždy sme mali spolu pekný vzťah ,deti a ja,okrem otca im nechýbalo asi nič ,travili sme veľa času v prírode,rôzne spoznávanie vylety.Posledny rok bol náročný,starší sa dostal do horšej partie a všetko čo k tomu patri.No a toto leto je čistá katastrofa,žiadna pomoc,surfovanie po internete dlho do noci.Povinnosti, čo mali spraviť ďalší deň, trvalo aj týždeň a neobislo sa to bez výmeny názorov.Byvame v dome ,takže treba aj pokosiť,popolievat,celé leto to robím sama.Pridu len keď treba niečo platiť alebo riešiť
Teraz ma čaká hospitalizácia na týždeň až 10 dní,mám dilemu kto sa o nich postara ale dnes ma totálne znova vytočili,ťahám 2 roboty a doma nič urobené.Ako by ste riešili vašu neprítomnosť? Nechať ich skúsiť ,že život nie je len zábava ,ale sú to aj povinnosti?
@anonym_autor kto sa postara o 16 a 21 rocnych? To sa vazne pytas? Moje deti maju podstatne menej rokov, ale ked isiel muz na tyzden na sluzobku a ja som mala moznost ist s nim, tak oni dvaja ostali doma a postarali sa o domacich maznacikov a o seba.
Postarajú sa o seba sami. Bude to vynikajúca príležitosť si odtestovat akí sú schopní a výkonní
Veď ten jeden je dospelý a druhy má 16 rokov. To nie sú malé deti.
Ak vedia používať mobil tablet pc, tak zvládnu aj pracku umývačku riadu a sporák
@anonym_autor po dobrom to asi nejde…nechala by som ich pocas tvojej hospitalizace samych a na kazdy den by som im dala zoznam veci, kt maju urobit, napr to kosenie/polievanie atd…ked to bude hotove, nech ti poslu fotku a ty im posles peniaze nech si na dalsi den kupia jedlo 🤷🏼♀️ zijes s 1 dospelym a druhym skoro dospelym chlapom, nie je mozne aby si ty im upratovala za zadkom, mali full servis a este im aj vsetko financovala 🤷🏼♀️
Ten starsi ani nepracuje ani nestuduje?
@anonym_autor Nemáš tam preklep vo veku detí, akože 21 nemá byť 12? Fakt riešiš, kto sa postará týždeň o dvoch starých, lenivých a rozmaznaných corgoňov? Veď ten jeden je dospelý a druhý takmer dospelý tiež. V tomto veku sa musia dokázať postarať o seba samy. Ak nie, niečo si vo výchove pekne posrala. Ukáž im, kde je kuchyňa, špajza, obchod, trávnik, práčka, spíš povinnosti a úkoluj. V prípade potreby pridaj trošku na hlase a pôjdu ako hodinky.
@heleninamama preklep tam nie je ,áno možno som posrala veľa veci,sama to priznávam,ale keď ostane človek sám na dve deti ,trochu ináč veľa veci rieši ako možno ľudia kde sú na deti dvaja...neviem,neviem porovnať.Len som chcela vedieť ,či nebudem za sviňu,pretože momentálne som všetkému na vine ja ,že není čerstvé pečivo,nemajú opravte trenky ,ráno pršalo alebo bolo teplo....a tak keď sa len tak zbalíme a odídem do nemocnice ,či ...či to bude v poriadku keď to tak cítim....
Určite choď bez prípravy, nie že im namrazíš jedlo na dva týždne. Neumru ani keby jedli celý čas pizzu, ale z vreckového.
Nič absolútne nič by som im na ten čas nepripravovala.ziaden nákup, pranie, nič. Ani nenechala žiadne extra peniaze čo by bol nejak nad limit. Nech sa páči
@heleninamama preklep tam nie je ,áno možno som posrala veľa veci,sama to priznávam,ale keď ostane človek sám na dve deti ,trochu ináč veľa veci rieši ako možno ľudia kde sú na deti dvaja...neviem,neviem porovnať.Len som chcela vedieť ,či nebudem za sviňu,pretože momentálne som všetkému na vine ja ,že není čerstvé pečivo,nemajú opravte trenky ,ráno pršalo alebo bolo teplo....a tak keď sa len tak zbalíme a odídem do nemocnice ,či ...či to bude v poriadku keď to tak cítim....
@anonym_autor Doteraz mali mama hotel all inclusive - konečne uvidia čo všetko treba v živote urobiť, možno to bude pre nich "boj o prežitie", ale verím, že to zvládnu
je úplne v poriadku ak ich necháš samých. Starší je dospelý, musí sa vedieť postarať.
Vwľmi sa mi páči nápad, zadať úlohy a poslať peniaze na ďalší deň, len ak ich splnia
Predtým im ukáž ako sa používa práčka, umývačka, spíš pár jednoduchých receptov na varenie, proste daj návody, ale nič nepripravuj vopred
@anonym_autor po dobrom to asi nejde…nechala by som ich pocas tvojej hospitalizace samych a na kazdy den by som im dala zoznam veci, kt maju urobit, napr to kosenie/polievanie atd…ked to bude hotove, nech ti poslu fotku a ty im posles peniaze nech si na dalsi den kupia jedlo 🤷🏼♀️ zijes s 1 dospelym a druhym skoro dospelym chlapom, nie je mozne aby si ty im upratovala za zadkom, mali full servis a este im aj vsetko financovala 🤷🏼♀️
Ten starsi ani nepracuje ani nestuduje?
@milanemila skončil školu a cez leto mal brigádu,financoval sa sám,teda svoju zabavu
Fuuu, mama, chyba sa napravi jedine tak, ze ich prestaneš vodiť za ruku.
Ja by som nachystala jedlo max na druhý deň, nechala nejaké peniaze, nech neumru od hladu, ale zas aby nemali na hýrenie ( spravne i/y?)a presne nadiktovala, co bude hotové kým prídem.
@milanemila skončil školu a cez leto mal brigádu,financoval sa sám,teda svoju zabavu
@anonym_autor aku skolu skoncil 21 rocny 😳 neviem no asi by si na nich mala zacat byt prisnejsia a presne rozdelit ulohy v domacnosti. Aj moja mama bola slobodna matka, takze viem ze si to mala a mas velmi tazke a o to viac by si ta tvoji synovia mali vazit a snazit sa aspon doma ti pomoct. Predstav si, ze raz sa ozenia a aj k tej zene sa budu spravat rovnako ako k tebe, cize ako k sluzke.
@anonym_autor aku skolu skoncil 21 rocny 😳 neviem no asi by si na nich mala zacat byt prisnejsia a presne rozdelit ulohy v domacnosti. Aj moja mama bola slobodna matka, takze viem ze si to mala a mas velmi tazke a o to viac by si ta tvoji synovia mali vazit a snazit sa aspon doma ti pomoct. Predstav si, ze raz sa ozenia a aj k tej zene sa budu spravat rovnako ako k tebe, cize ako k sluzke.
@milanemila hotelovú 5 ročku
A prave preto ma u nas aj 10 rocna povinnosti. Ze ty si vinna za to ze nemaju pecivo? Nech dvihne svoju lenivu rit a nech ide mlady pan kupit 🙄🙄🙄
@anonym_autor Pokojne a bez výčitiek sa choď liečiť, prežijú a ani sa nebudú mať kde ísť sťažovať. Na polícii aj na sociálke by ich totiž vysmiali. Daj im jasné pokyny, trošku peňazí a v prípade potreby zdvihni mobil a poraď. Uvidíš, že sú schopní urobiť všetko, ale nerobia to, pretože nemusia, keďže ty ťaháš ako taká mulica. To je celý problém.
@milanemila aj moja dcéra skončí gymnázium v 21 r
@anonym_autor si na nič príliš dobrá, až si nič nevážia.Tie dni čo budeš v nemocnici budú prospešné pre všetkých.Ten starší máš v ňom doveru, keď píšeš, že sa zamotal do zlej partie?
Nedovol, aby si pri 2 prácach ešte robila na dvore to, čo vedia spraviť.Na prvý deň im navar a neboj sa to zvládnu.Bude im dobrý aj 3 dňový rožok.Nenechaj sa zneužívať... v nemocnici oddychuj a nestresuj sú veľkí.Prave naopak oni by mali volať tebe do nemocnice čo ti treba....musíš to zmeniť, lebo si myslia, že si ich otrok.Drzim palce dosť dlho tam budes
@anonym_autor keď skončil hotelovú musí vedieť variť a postarať sa😉
Moja dcéra mala 16 rokov, keď som odišla na 3 týzdne na druhý koniec sveta, otec 0 bodov tiež.
Písali sme si len e-maily..
Ako som prišla domov bol upečený koláč, upratané a povedala že je to velká paráda takto sama bývať.
V kuchyni zorientovaná, varila si sama celý čas, predtým frfľala keď si mala odkrojiť chleba.
Neskutočná zmena, verím, že to iba pomože takáto skúsenosť, že sa musia o seba postarať sami.
@anonym_autor a do buducna chces tychto dvoch ponuknit aby si nasli priatelky a manzelky? Aby aj tie potom zneuzivali ako teba?
Nechaj ich tak, nech sa naucia o seba postarat. A starsi pekne do roboty. Cez vikend brigady.
@anonym_autor Pokojne a bez výčitiek sa choď liečiť, prežijú a ani sa nebudú mať kde ísť sťažovať. Na polícii aj na sociálke by ich totiž vysmiali. Daj im jasné pokyny, trošku peňazí a v prípade potreby zdvihni mobil a poraď. Uvidíš, že sú schopní urobiť všetko, ale nerobia to, pretože nemusia, keďže ty ťaháš ako taká mulica. To je celý problém.
@heleninamama práve ten mladší ,po dnešnom dni keď som ...proste doobeda som volala,že sa necítim dobre aby išiel nakúpiť,a pozbieral prádlo,že som nanič...nič z toho nebolo po mojej 12 hodinovej šichte nebolo urobené a povedala som,že teda ja pôjdem do tej nemocnice a nebudem riešiť či budú mať čo jesť a či si budú mať čo obliecť,povedal ,že pôjde na sociálku lebo beriem výživné...starší okomentoval,že pôjde k frajerke lebo som neschopná,veľmi ale ,že veľmi ma to zabolelo,lebo len ja viem čo všetko som sa snažila im dať...a veľmi ma bolí ,že naozaj tak veľké deti sú totálne necitlive
@milanemila aj moja dcéra skončí gymnázium v 21 r
@anonym_autor si na nič príliš dobrá, až si nič nevážia.Tie dni čo budeš v nemocnici budú prospešné pre všetkých.Ten starší máš v ňom doveru, keď píšeš, že sa zamotal do zlej partie?
Nedovol, aby si pri 2 prácach ešte robila na dvore to, čo vedia spraviť.Na prvý deň im navar a neboj sa to zvládnu.Bude im dobrý aj 3 dňový rožok.Nenechaj sa zneužívať... v nemocnici oddychuj a nestresuj sú veľkí.Prave naopak oni by mali volať tebe do nemocnice čo ti treba....musíš to zmeniť, lebo si myslia, že si ich otrok.Drzim palce dosť dlho tam budes
@luccija ja som 21r koncila bakalara, preto som sa pytala, ze aku skolu skoncil 🤷🏼♀️
@anonym_autor a do buducna chces tychto dvoch ponuknit aby si nasli priatelky a manzelky? Aby aj tie potom zneuzivali ako teba?
Nechaj ich tak, nech sa naucia o seba postarat. A starsi pekne do roboty. Cez vikend brigady.
@valiant ahoj núkať ich nebudem a dňom i nocou dúfam,že sa z nich stanú takí dobrí ľudia ako keď boli deti,možno presne tam sa stala chýba ,že som mala menej času ,ťahala ako bol práce,aby sme si v čase voľna mohli dopriať tie výlety....neviem...možno nejaký dedičný gen zapracoval,ťažko povedať....chcela som sa poradiť založením diskusie ,lebo dnes sa vo mne čosi zlomilo a povedala som si ,že a dost
@heleninamama práve ten mladší ,po dnešnom dni keď som ...proste doobeda som volala,že sa necítim dobre aby išiel nakúpiť,a pozbieral prádlo,že som nanič...nič z toho nebolo po mojej 12 hodinovej šichte nebolo urobené a povedala som,že teda ja pôjdem do tej nemocnice a nebudem riešiť či budú mať čo jesť a či si budú mať čo obliecť,povedal ,že pôjde na sociálku lebo beriem výživné...starší okomentoval,že pôjde k frajerke lebo som neschopná,veľmi ale ,že veľmi ma to zabolelo,lebo len ja viem čo všetko som sa snažila im dať...a veľmi ma bolí ,že naozaj tak veľké deti sú totálne necitlive
@anonym_autor tak toto sú iní páni😵💫
Budeš v nemocnici, nejdeš na dovolenku, nič si z toho nerob, je načase aby sa prebrali.
Je mi to ľúto, že sa k tebe takto správajú.
@anonym_autor pre toto je ťažké byť slobodna mama chalanov, ze im nemá kto vylepit, ked sa k tebe takto chovajú. Ach. No veľmi by som prehodnotila svoj prístup k nim.
@anonym_autor kľudne nech na tu socialku ide. Tam mu rýchlo vysvetlia že ako sa veci majú
Strašné čítať. Možno gény, možno si bola na nich príliš slabá, ale čo je moc to je moc. Nechaj ich tak a ty smer psychológ, online poradňa alebo kamoska. Aby si sa nezcvokla z tejto situácie.
@valiant ahoj núkať ich nebudem a dňom i nocou dúfam,že sa z nich stanú takí dobrí ľudia ako keď boli deti,možno presne tam sa stala chýba ,že som mala menej času ,ťahala ako bol práce,aby sme si v čase voľna mohli dopriať tie výlety....neviem...možno nejaký dedičný gen zapracoval,ťažko povedať....chcela som sa poradiť založením diskusie ,lebo dnes sa vo mne čosi zlomilo a povedala som si ,že a dost
@anonym_autor Tomuto sa povie: Pre dobrotu na žobrotu. Ty si ten sprostý typ obetavej matky, na Slovensku bežný druh, ktorá by za deti aj dýchala, všetko im dala aj na úkor seba, nič nežiadala, lebo láska k deťom má byť predsa bezpodmienečná a teraz sa ti to vracia. Zmeň svoj postoj k ním, kým ešte môžeš. Oni to časom pochopia, keď ich život poriadne oflieska, ale ty musíš pritvrdiť a byť viac sebecká.
veľmi zle sa to číta - aby 16-ročný fagan také niečo hovoril mame… nech sa páči, adresu sociálky si nájde na nete… a nech si uvedomí že decák je niečo iné ako detská kzba u mamy v dome…
@anonym_autor tu je to ohybaj ma mamko, pokial som ja Janko. Ked ja budem Jano neohnes ma mamo. Nech ide aj na lamparen sa stazovat. Ty nejdes na dovolenku preboha
@heleninamama láska k deťom má byť bezpodmienečná, áno. ale toto nemá nič s láskou - ale s výchovou…
@anonym_2bcf00 a keby aj išla. dospelý sa o mladšieho postará 🤷♀️

@anonym_autor Nemáš tam preklep vo veku detí, akože 21 nemá byť 12? Fakt riešiš, kto sa postará týždeň o dvoch starých, lenivých a rozmaznaných corgoňov? Veď ten jeden je dospelý a druhý takmer dospelý tiež. V tomto veku sa musia dokázať postarať o seba samy. Ak nie, niečo si vo výchove pekne posrala. Ukáž im, kde je kuchyňa, špajza, obchod, trávnik, práčka, spíš povinnosti a úkoluj. V prípade potreby pridaj trošku na hlase a pôjdu ako hodinky.