Ako zvládnuť náročné obdobie s 11-ročným synom?
Mam 2 synov, starsi 21 rocny prec z domu, zijem sama s 11 synom. Ja uz nevladzem s nim zit, je strasny bordelar, je neskutocne lenivy, neuctivy, nevychovany, poviem mu nieco 100 krat, 101 krat to urobi znova.
Take doslova blbosti: vravim je to moja kalkulacka neber mi ju, potrebujem ju pri práci, 101 krat ju zasa zoberie hra sa s nou a ked sa dohra hodi mi ju kde sedi a ked pracujem ju neviem najst. A takych veci je plno kazdy den neskutocne mnozstvo všetkého, vysvetlim mu poviem mu pekne a nic. Robi dookola tie iste veci. Ked je jedlo pri stole, to ako keby prasiatko jedlo, bordel vsade na stole, stoličke, na zime aj na nom. Mna uz toto opakovanie vsetkeho bez vysledku tak nebavi.
Potom sa doslova rozculim a kricim a uz som unavena zo vsetkeho. On mi potom nadava ze ma nenavidi, ze som najhoršia mama na svete, ze som ho ze vychovala a ze vsetkemu som na vine ja. Nema voci mne žiadnu uctu. Mam pocit ze si mysli ze som jeho sluzka a mam robit vsetko.
Podporu od jeho otca nemam ziadnu, je to jeho povaha.
Uz som ho chcela odniest k otcovi, uz mi je to vsetko jedno, nechce tam ist, ani otec ho nechce.
Ja si toto proste vsetko nezasluzim, ved sa staram najlepšie ako viem.
Ale uz som zufala z neho. Co bude ked bude este starsi?
Nema ani mobil, najnovšie ani telku. Ja mu nemam co zakazat.
@anonym_autor Pocituje dosledky za svoje konanie? A tym nemyslim krik. To preco po nom upratujes?
tak ho prestan vychovavat a zacni ho mat rada.. ale to asi tazko, ked ma exovu povahu, ze? ale je to aj tvoje dieta.. a ano, ked si ho zle vychovala, mala by si to napravit a nie sa lutovat, ze si nieco nezasluzis..
ak nieco opakujem viackrat a nezabera to, tak treba zmenit pristup a nie opakovat to stokrat a cakat na zazrak.. to mu napr. nemozes kupit vlastnu kalkulacku, nech ti neberie tvoju? pripadne nevies si ju niekde odlozit tak, aby ju nemohol zobrat? treba jednat trochu kreativne, nielen omielat dokola tie iste nefunkcne rozkazy..
neviem, ale ako to tak citam, tak my sme boli so synom v tejto faze, ked mal tak cca 2-3 roky.. tvoj sa za ten cas nikam neposunul? a ako ste fungovali doteraz? a co ten starsi, ten sa vychoval sam, ked pises jak neskusena prvomatka skolkara?
Skús tresty a keď ani to nepomôže tak detský domov. Tam už ho dajú do laty.
@anonym_autor keď narobí bordel pri stole, ktp to uprace? Prečo netrváš na tom, aby bordel upratal? V piatok by mal poobedie na to, aby dal všetko do poriadku a aj keby išiel spať o 23,00, tak by to upratal, to mi ver. Keď si ho zle vychovala, tak nastáva zmena, to by som mu povedala. V škole sa ako prejavuje? Neuvažovala si nad psychológom, lebo toto nenastalo určite pred týždňom. Aké má koníčky? Venuje sa nejakému športu? Trávite spolu čas? Výlety, plaváreň, nejaký športový zápas? Zapájala si ho do prác v domácnosti od útleho veku?
@anonym_a8ba
@anonym_a8ba50 klavir a takewondoo, venujem sa mu maximalne lebo ja rada bicyklujem, mam rada prirodu aj vylety, kedze on miluje historiu a aj ja a chodime casto niekde, takze venujem sa mu ako najlepsie viem.
@anonym_autor Pocituje dosledky za svoje konanie? A tym nemyslim krik. To preco po nom upratujes?
@beata_k porad co, lebo s nim nehne nic, nenastalo to zo dna na deň. On je dost scitany v historii knihy cita dookola, toto mu nechcem zakázať, chcem aby cital ale ako aby pocitil dosledky uz neviem
Robili som odkazy, plány, rozvrhy, rozpisy, vsetko do casu, potom.ziadny zaujem.
@anonym_5755b4 detský domov? To myslíš, že len tak odložíš dieťa do DD, ako do detského kútika? Zbláznila si sa?
@beata_k porad co, lebo s nim nehne nic, nenastalo to zo dna na deň. On je dost scitany v historii knihy cita dookola, toto mu nechcem zakázať, chcem aby cital ale ako aby pocitil dosledky uz neviem
Robili som odkazy, plány, rozvrhy, rozpisy, vsetko do casu, potom.ziadny zaujem.
@anonym_autor ide víkend, v piatok si sadnite a dohodnite nové pravidlá. Keď vstane od stola a ostane na ňom bordel, tak ho poupratuje, nedovoľ mi odísť z kuchyne, aj keby si nad ním mala stáť a vrátiť ho päť krát. Napadlo ma, či by starší brat nemal na neho vplyv.
tak ho prestan vychovavat a zacni ho mat rada.. ale to asi tazko, ked ma exovu povahu, ze? ale je to aj tvoje dieta.. a ano, ked si ho zle vychovala, mala by si to napravit a nie sa lutovat, ze si nieco nezasluzis..
ak nieco opakujem viackrat a nezabera to, tak treba zmenit pristup a nie opakovat to stokrat a cakat na zazrak.. to mu napr. nemozes kupit vlastnu kalkulacku, nech ti neberie tvoju? pripadne nevies si ju niekde odlozit tak, aby ju nemohol zobrat? treba jednat trochu kreativne, nielen omielat dokola tie iste nefunkcne rozkazy..
neviem, ale ako to tak citam, tak my sme boli so synom v tejto faze, ked mal tak cca 2-3 roky.. tvoj sa za ten cas nikam neposunul? a ako ste fungovali doteraz? a co ten starsi, ten sa vychoval sam, ked pises jak neskusena prvomatka skolkara?
@reanda
Synovia maju uplne rozdielne povahy
Starsi ked ho poprosim, nieco poviem, nikdy ale nikdy nefrfle neodvrava, jeho jedina otazka je vzdy a kedy? Teraz? A v pohode bez problemov urobi co doma treba. Proste ma povahu uplne inu, to sa neda ani porovnat.
A je to skor naopak mladsi bol moje vysnivane dieta, ex ho ani nechcel. Po 10 rokoch od prvého sa mi narodil.
Nemyslim ze ho nemam rada, neviem ako si na toto prisla, mladšiemu sa venujem este viacej ako som sa venovala starsiemu a travime vela volneho case mimo bytu.
Ano kalkulacku mam na mojom pracovnom stole, nemienim chodit a vsetko skryvat ked tu pracujem kazdy den. To som uviedla ako príklad
V kupelni otoci bateriu nad umyvadlom, dvakrát ju vykyval celkom, 2 krat volala som opravara, dorazne povedala preco to nemoze robit a pridem bateria znova otocena lebo on takto chce pit vodu. Vravim mu zober si pohár a nalej si vodu nie on zasa musi bateriu ohnut a ist pit takto.
To su len príklady s cim bojujem denno denne.
@anonym_autor ide víkend, v piatok si sadnite a dohodnite nové pravidlá. Keď vstane od stola a ostane na ňom bordel, tak ho poupratuje, nedovoľ mi odísť z kuchyne, aj keby si nad ním mala stáť a vrátiť ho päť krát. Napadlo ma, či by starší brat nemal na neho vplyv.
@anonym_a8ba50 syn sa zoberie a odide. Poviem mu zakazdym nech sa pozrie co po nom ostalo, on ako keby toto nevidel, ci co. Postavi sa a odide prec. Velky nadpis som mala nad stolom a nic.
@anonym_a8ba50 starsi nie, jeho to tiez rozculuje ked pride domov a robi bordel vsade aj na jeho posteli.
Potom sa na to hádajú, naposledy si tak nadavali ze az.
@anonym_5755b4 dneska som isla po kufor do pivnice a nakladla do neho veci, ze ma to nezaujíma ale ci sa mu paci ci nie pojde k otcovi.
Bo otec je pre neho najlepší, lebo otec nic nerieši, otec ma svoj zivot a sajnu nema o jeho kruzkoch, skole, chorobách a vsetko okolo neho. Vsetko riesim ja, vsade ho vozim a som najhoršia mama ako povedal.
A ako mu ide skola? Nema nejaku diagnozu?
@hariet skola nechce sa mu ale ide mu to nema zle znamky, nie su vzdy 1 ale taky dvojkar by som povedala.
Miluje historiu, cita len takéto knihy este neprečítal ani jednu beletriu ale historické knihy vela. Aj geografia to su jeho naj predmety.
@hariet diagnozu ziadnu, uz som chcela aj psychologa riesila ale asi 3 ma odbili ze nemaju terminy, vzdala som to.
Otec ho nechce, mama ho nechce. Chudák chalan. Musí sa fakt cítiť milovaný
@anonym_autor Odkazy, plany, rozvrhy? Nezartuj. Neodlozi? Nedostane jest 🤷
Pozri si vychovu logickych dosledkov.
https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/4817...
Možno začína puberta ? Inak z kuchyne by neodišiel, kým by si po sebe neupratal svinčík, bez debaty. Zapájaš ho do varenia, do domácich prác....
@reanda
Synovia maju uplne rozdielne povahy
Starsi ked ho poprosim, nieco poviem, nikdy ale nikdy nefrfle neodvrava, jeho jedina otazka je vzdy a kedy? Teraz? A v pohode bez problemov urobi co doma treba. Proste ma povahu uplne inu, to sa neda ani porovnat.
A je to skor naopak mladsi bol moje vysnivane dieta, ex ho ani nechcel. Po 10 rokoch od prvého sa mi narodil.
Nemyslim ze ho nemam rada, neviem ako si na toto prisla, mladšiemu sa venujem este viacej ako som sa venovala starsiemu a travime vela volneho case mimo bytu.
Ano kalkulacku mam na mojom pracovnom stole, nemienim chodit a vsetko skryvat ked tu pracujem kazdy den. To som uviedla ako príklad
V kupelni otoci bateriu nad umyvadlom, dvakrát ju vykyval celkom, 2 krat volala som opravara, dorazne povedala preco to nemoze robit a pridem bateria znova otocena lebo on takto chce pit vodu. Vravim mu zober si pohár a nalej si vodu nie on zasa musi bateriu ohnut a ist pit takto.
To su len príklady s cim bojujem denno denne.
@anonym_autor nechapem, ako moze vykyvat bateriu tym, ze ju otoci.. ale ok.. chces rady, ako ma pocitit dosledky svojho chovania.. dostava vreckove? tak najblizsie vreckove nedostane, lebo sa z neho hradi oprava baterie.. napr. .. neuprace si po sebe, ked je pri stole? odide a necha to tak? tak to tak aj ostane.. a nabuduce, ked pojde jest, moze si sadnut do toho bordelu.. alebo ani nebude mat co jest, lebo mu poviem, ze tak, ako sa jemu nechcelo upratovat, tak mne sa nechcelo varit.. lenze k takemuto niecomu treba mat aj tochu odhodlania, co u teba neviem, ci sa najde, ked je ti zatazko aj dat si kalkulacku inam, ako na stol a radsej budes zufala z toho, ako ti ju syn zakazdym vezme.. lebo hladat, kde ju zase nechal, je asi jednoduchsie, ako vytiahnut ju zo suplika...
a trochu sa spamataj.. ja sa nedivim, ze sa chlapec chova, ako sa chova, ked ty mu ides balit kufre.. vsak sa chovas ako psychicky labilna 🙄
@hariet diagnozu ziadnu, uz som chcela aj psychologa riesila ale asi 3 ma odbili ze nemaju terminy, vzdala som to.
@anonym_autor a CPPPaP?
@anonym_5755b4 dneska som isla po kufor do pivnice a nakladla do neho veci, ze ma to nezaujíma ale ci sa mu paci ci nie pojde k otcovi.
Bo otec je pre neho najlepší, lebo otec nic nerieši, otec ma svoj zivot a sajnu nema o jeho kruzkoch, skole, chorobách a vsetko okolo neho. Vsetko riesim ja, vsade ho vozim a som najhoršia mama ako povedal.
@anonym_autor to ale bol veľmi zlý ťah s tým kufrom, ten chlapec trpí, že otec na neho kašle a ty ho ideš pobaliť?
@anonym_autor nechapem, ako moze vykyvat bateriu tym, ze ju otoci.. ale ok.. chces rady, ako ma pocitit dosledky svojho chovania.. dostava vreckove? tak najblizsie vreckove nedostane, lebo sa z neho hradi oprava baterie.. napr. .. neuprace si po sebe, ked je pri stole? odide a necha to tak? tak to tak aj ostane.. a nabuduce, ked pojde jest, moze si sadnut do toho bordelu.. alebo ani nebude mat co jest, lebo mu poviem, ze tak, ako sa jemu nechcelo upratovat, tak mne sa nechcelo varit.. lenze k takemuto niecomu treba mat aj tochu odhodlania, co u teba neviem, ci sa najde, ked je ti zatazko aj dat si kalkulacku inam, ako na stol a radsej budes zufala z toho, ako ti ju syn zakazdym vezme.. lebo hladat, kde ju zase nechal, je asi jednoduchsie, ako vytiahnut ju zo suplika...
a trochu sa spamataj.. ja sa nedivim, ze sa chlapec chova, ako sa chova, ked ty mu ides balit kufre.. vsak sa chovas ako psychicky labilna 🙄
@reanda Raz neviem preco by som si mala skryvat svoju kalkulacku.
Autorka, ak ti vezme kalkulacku, vezmi ty jeho mobil a pouzij kalkulacku na nom. A pouzivaj ju dovtedy, kym nenajde tvoju a nevrati ti ju.
Ty sa správaš ako jeho kamoška nie matka, tam je základná chyba. Prvé dieťa sa vychovalo samo?
Nerozumiem akú máte batériu a ako ju môže 11 ročné decko vykývať ale keď je taká labilná kúpim normálnu z jeho vreckového keď starú pokazil. Svoje pracovné veci odložím a ak ho tak baví rátať môže dostať vlastnú. Zakydá kuchyňu? Bude si ju upratovať, ak odíde vrátim ho nazad. Pokiaľ nemá žiadnu diagnózu tak ho musíš konečne vychovať. Termín si mala zajednať keď aj o polroka, sama vidíš, že to nezvládaš.
@beata_k z praktickeho dovodu, aby si ju nemusela hladat? ci aj tebe pride prijatelnejsie sa po nej zakazdym zhanat a rozculovat sa, ked to nema ziadny vysledok?
@reanda Praktickejsie mi pride, ze to chalanisko pochopi a necha mi ju tam. Ozaj nevidim dovod ju skryvat. On uz raz musi pochopit dosledky svojho konania. Ak ju skryjem, nic sa tym nenauci. Bude mi brat inu vec.
@anonym_autor co Ti hovori, ze si najhorsia mama a pod...to ignoruj, to len nevie co povedat. Nechce ist k otcovi, takze je asi rad s tebou.
Podla mna by si mala byt prisnejsia, resp. nech dodrziava pravidla...nech uprata za sebou a pod. Uprimne si myslim, ze mu aj chyba muzska autorita.
Myslím si, že ten chlapec túži po láske.... Ty máš toho plne zuby ale on tiež, že mama stále ho za niečo zdrbe a stále mi hovorí, čo všetko robil zle... A je zo celkom možné, že to všetko robí podvedome preto, lebo nemá pozornosť a týmto to chce vydobit, lebo deti proste tak fungujú, že pre tu pozornosť urobia všetko, aj keď ju nakoniec dostanú aj vo forme, že ten druhý sa hnevá, kričí... Lebo je zo stále lepšie, ako žiadna pozornosť.
Z toho, čo som prečítala, myslím si, že vám veľmi chýba spoločný čas. Proste čas, keď ste spolu, užívate si spoločnosť jeden druhého a nie je to o tom, že aký je bordel atď.... Viem, že nájsť spoločnú reč s 11rocnym pubertiakom je ťažké... Ale niečo ho určite bavi...zoberte si loptu a choďte si hádzať na kôš, alebo vyskúšajte niečo nové, napr bowling, hádzanie šípov, beh, chodte na turistiku cez víkend.... Proste budujte vzťah, zažite príjemne trávený spoločný čas.... Skutočný rešpekt vieš budovať práve s tým, že mu ukážeš, že je pre teba dôležitý, že si k nemu otvorená, máš čas ho vypočuť.... Nie príkazmi, zakazmi a neustálym hadkami za bordel.... Drz pevné hranice ale zároveň nezabudni byť emocionálne dostupná pre neho.
Psycholog ti vie pomôcť, napr už za 1-2sedenia vie dat veľa dobrých rád, ako zmeniť prístup k synovi (a postupne príde zmena k lepšiemu). Jeho nemusíš brat vôbec. Ak sú psychológovia zadarmo nedostupní, vyhradila by som na to peniaze a zaplatila by som nezazmluvneneho psychologa, kľudne aj online, oni sú dostupní v podstate hneď, bez cakaciek. Sú to dobre investované peniaze. Neviem aká si poisťovňa, ale dôvera prepláca tuším 2x15 eur na psychologa.
@reanda Praktickejsie mi pride, ze to chalanisko pochopi a necha mi ju tam. Ozaj nevidim dovod ju skryvat. On uz raz musi pochopit dosledky svojho konania. Ak ju skryjem, nic sa tym nenauci. Bude mi brat inu vec.
@beata_k ja si myslim, ze on dosledky svojho konania chape velmi dobre.. ale je mu to jedno.. nema k matke uctu, lebo vidi, ze sa chova ako sibnuta..
@beata_k ja si myslim, ze on dosledky svojho konania chape velmi dobre.. ale je mu to jedno.. nema k matke uctu, lebo vidi, ze sa chova ako sibnuta..
@reanda Nema mu to byt jedno. Resp. moze, ale pociti dosledok. Vezmem jeho mobil a pocitam na nom kym mi ju nenajde a nevrati. Ja verim, ze toto sa mu pacit nebude a nabuce ju necha na mieste, nez prist o mobil.

@anonym_autor keď narobí bordel pri stole, ktp to uprace? Prečo netrváš na tom, aby bordel upratal? V piatok by mal poobedie na to, aby dal všetko do poriadku a aj keby išiel spať o 23,00, tak by to upratal, to mi ver. Keď si ho zle vychovala, tak nastáva zmena, to by som mu povedala. V škole sa ako prejavuje? Neuvažovala si nad psychológom, lebo toto nenastalo určite pred týždňom. Aké má koníčky? Venuje sa nejakému športu? Trávite spolu čas? Výlety, plaváreň, nejaký športový zápas? Zapájala si ho do prác v domácnosti od útleho veku?