Ako zvládnuť náročné obdobie s 11-ročným synom?
Mam 2 synov, starsi 21 rocny prec z domu, zijem sama s 11 synom. Ja uz nevladzem s nim zit, je strasny bordelar, je neskutocne lenivy, neuctivy, nevychovany, poviem mu nieco 100 krat, 101 krat to urobi znova.
Take doslova blbosti: vravim je to moja kalkulacka neber mi ju, potrebujem ju pri práci, 101 krat ju zasa zoberie hra sa s nou a ked sa dohra hodi mi ju kde sedi a ked pracujem ju neviem najst. A takych veci je plno kazdy den neskutocne mnozstvo všetkého, vysvetlim mu poviem mu pekne a nic. Robi dookola tie iste veci. Ked je jedlo pri stole, to ako keby prasiatko jedlo, bordel vsade na stole, stoličke, na zime aj na nom. Mna uz toto opakovanie vsetkeho bez vysledku tak nebavi.
Potom sa doslova rozculim a kricim a uz som unavena zo vsetkeho. On mi potom nadava ze ma nenavidi, ze som najhoršia mama na svete, ze som ho ze vychovala a ze vsetkemu som na vine ja. Nema voci mne žiadnu uctu. Mam pocit ze si mysli ze som jeho sluzka a mam robit vsetko.
Podporu od jeho otca nemam ziadnu, je to jeho povaha.
Uz som ho chcela odniest k otcovi, uz mi je to vsetko jedno, nechce tam ist, ani otec ho nechce.
Ja si toto proste vsetko nezasluzim, ved sa staram najlepšie ako viem.
Ale uz som zufala z neho. Co bude ked bude este starsi?
Nema ani mobil, najnovšie ani telku. Ja mu nemam co zakazat.
@reanda nema mobil, nema vreckove, nema pc, ani tablet.
Princip je jednoduchý neide o kalkulacku, on si zoberie inu moju vec ktorá mu nepatrí odnesie ju prec a ja ju neviem najst. Neide o kalkulacku, keby som vedela ze ju skryjem a je pokoj, urobím to.
Troska trvde hodnotenia o mne ze som psychicky labilna, ved nevies nic o mne, mojom zivote a mojej povahe a ani z tych par riadkov na to neprides. Hodnotit ludi len tak lahko spoza obrazovky, take jednoduche, chcela som len rady.
@anonym_autor Tak mu vezmi jeho knihy. Co sa stane ak nebude tyzden citat? On musi! pocitit dosledky svojho spravania.
Možno začína puberta ? Inak z kuchyne by neodišiel, kým by si po sebe neupratal svinčík, bez debaty. Zapájaš ho do varenia, do domácich prác....
@anonym_8d8f2c co viem ano, ale nechce sa mu, obycajne vyzlecenie postelneho pradla skoncilo takou hadkou, ze sa mu nechce, starsi na neho krical nech to urobi, ze co ma za problém a on len sedi a nebude nic robit.
@anonym_autor co Ti hovori, ze si najhorsia mama a pod...to ignoruj, to len nevie co povedat. Nechce ist k otcovi, takze je asi rad s tebou.
Podla mna by si mala byt prisnejsia, resp. nech dodrziava pravidla...nech uprata za sebou a pod. Uprimne si myslim, ze mu aj chyba muzska autorita.
@euka210 preto chodi na treningy takewondo. Som ho tam prihlasila aj kvoli disciplíne a muzskemu kolektivu.
@reanda Nema mu to byt jedno. Resp. moze, ale pociti dosledok. Vezmem jeho mobil a pocitam na nom kym mi ju nenajde a nevrati. Ja verim, ze toto sa mu pacit nebude a nabuce ju necha na mieste, nez prist o mobil.
ano, aj to by bol sposob.. ale autorka si jeho mobil nevezme.. ona hlada kalkulacku a po tisici raz mu vysvetluje, preco jej ju nema brat.. ale nic inak neurobi
Myslím si, že ten chlapec túži po láske.... Ty máš toho plne zuby ale on tiež, že mama stále ho za niečo zdrbe a stále mi hovorí, čo všetko robil zle... A je zo celkom možné, že to všetko robí podvedome preto, lebo nemá pozornosť a týmto to chce vydobit, lebo deti proste tak fungujú, že pre tu pozornosť urobia všetko, aj keď ju nakoniec dostanú aj vo forme, že ten druhý sa hnevá, kričí... Lebo je zo stále lepšie, ako žiadna pozornosť.
Z toho, čo som prečítala, myslím si, že vám veľmi chýba spoločný čas. Proste čas, keď ste spolu, užívate si spoločnosť jeden druhého a nie je to o tom, že aký je bordel atď.... Viem, že nájsť spoločnú reč s 11rocnym pubertiakom je ťažké... Ale niečo ho určite bavi...zoberte si loptu a choďte si hádzať na kôš, alebo vyskúšajte niečo nové, napr bowling, hádzanie šípov, beh, chodte na turistiku cez víkend.... Proste budujte vzťah, zažite príjemne trávený spoločný čas.... Skutočný rešpekt vieš budovať práve s tým, že mu ukážeš, že je pre teba dôležitý, že si k nemu otvorená, máš čas ho vypočuť.... Nie príkazmi, zakazmi a neustálym hadkami za bordel.... Drz pevné hranice ale zároveň nezabudni byť emocionálne dostupná pre neho.
Psycholog ti vie pomôcť, napr už za 1-2sedenia vie dat veľa dobrých rád, ako zmeniť prístup k synovi (a postupne príde zmena k lepšiemu). Jeho nemusíš brat vôbec. Ak sú psychológovia zadarmo nedostupní, vyhradila by som na to peniaze a zaplatila by som nezazmluvneneho psychologa, kľudne aj online, oni sú dostupní v podstate hneď, bez cakaciek. Sú to dobre investované peniaze. Neviem aká si poisťovňa, ale dôvera prepláca tuším 2x15 eur na psychologa.
@bolarazjedna ver mi ze chodime spolu vonku lebo aj ja chcem bavi ma to, hrame aj karty aj hry aj filmovy vecer mu doma urobim. Mame cas spolu.
A na vylety chodime skoro vzdy len my dvaja bez ostatnych ludi.
ano, aj to by bol sposob.. ale autorka si jeho mobil nevezme.. ona hlada kalkulacku a po tisici raz mu vysvetluje, preco jej ju nema brat.. ale nic inak neurobi
@reanda stale nechapes ze problem nie kalkulacka, to mam vsetko v byte skryvat, on mi berie moje sukromne veci z mojho stola, kalkulacka je jedna z mnohych veci co zoberie a odide s tym prec a potom to hodi. A mimochodom ma svoju vlastnú kalkulacku, dal mu ju starsi brat.
@bolarazjedna ver mi ze chodime spolu vonku lebo aj ja chcem bavi ma to, hrame aj karty aj hry aj filmovy vecer mu doma urobim. Mame cas spolu.
A na vylety chodime skoro vzdy len my dvaja bez ostatnych ludi.
@anonym_autor chápem, že je to ťažké.... Nemá mužský vzor, aj to je určite chyba... A ty nemáš oporu doma.... Všetko je na tebe... No budeš musieť ty zmeniť svoje správanie.... Skus pozrieť o rešpektujúcej výchove... Avšak v jeho veku je to celkovo ťažšie niečo zmeniť a určite to nebude hneď... Naozaj zváž toho psychologa za poplatok.... Oni ti určite dajú lepšie a cielenejsie rady, ako mi tu všetci. Držím palce!
@anonym_autor to ale bol veľmi zlý ťah s tým kufrom, ten chlapec trpí, že otec na neho kašle a ty ho ideš pobaliť?
@anonym_a8ba50 otec na neho nekasle doslovne, chodi k otcovi aj na vikendy, len jeho otec ma svoj vlastny zivot a nechce sa podielat na jeho starostlivosti o nicom sa tyka syna, je to taky víkendový otec ako stary rodicia, co sa len pohraju a vratia späť dieta.
Pravidla, a dôsledne dodržiavanie pravidiel. Trosku neskoro na prevychovu, ale ešte by som nehadzala flintu do žita.
K tomu otcovi nemôže ist ani na tyzden? Keď je taký úžasný, by som ho k nemu poslala, aby zistil sám.. Aspoň by bolo o jednu blbu poznamku menej o to. ako úžasný je otec ktorý o vlastnom dieťati nic netuší.
Pene nervy, začínajú s ním hadzat aj hormony a puberta.
Ale teda razantne, urobí bordel? Stala by som nad ním, kľudne aj hodiny by som s ním hrala “kto z koho”. Je dost stary aby si vedel po sebe odpratať aj špinavý riad, aj umyt riad po všetkých.
Zoberie ti kalkulačku a niekam zapatroši? Zobrala by som jeho dôležitú vec a vrátila až keď kalkulačka bude na svojom mieste.
Nieco pokazí? Z jeho vreckového.
Ale to chce vyslovene tvrdú ruku a pevne nervy naozaj. A stat nad ním dokym to nespraví. Ber to ako poslednú šancu na vychovu
@anonym_autor Vezmi mu knihy
@beata_k tie knihy su jeho zivot, cita to denno denne.
Som raca ze cita. Jasne keby mal mobil, tak kuka do mobilu, ale mobil mu nechcem este dat.
@beata_k tie knihy su jeho zivot, cita to denno denne.
Som raca ze cita. Jasne keby mal mobil, tak kuka do mobilu, ale mobil mu nechcem este dat.
@anonym_autor Autorka, nerozumies? Ako inak ma pocitit ake to je ked ti berie veci? Co sa stane ak bude par dni bez nich? Nic. Akurat pochopi ake to je neprijemne prist o svoje veci. Kricanie je podla teba lepsie?
Pravidla, a dôsledne dodržiavanie pravidiel. Trosku neskoro na prevychovu, ale ešte by som nehadzala flintu do žita.
K tomu otcovi nemôže ist ani na tyzden? Keď je taký úžasný, by som ho k nemu poslala, aby zistil sám.. Aspoň by bolo o jednu blbu poznamku menej o to. ako úžasný je otec ktorý o vlastnom dieťati nic netuší.
Ale teda razantne, urobí bordel? Stala by som nad ním, kľudne aj hodiny by som s ním hrala “kto z koho”. Je dost stary aby si vedel po sebe odpratať aj špinavý riad, aj umyt riad po všetkých.
Zoberie ti kalkulačku a niekam zapatroši? Zobrala by som jeho dôležitú vec a vrátila až keď kalkulačka bude na svojom mieste.
Ale to chce vyslovene tvrdú ruku a pevne nervy naozaj. A stat nad ním dokym to nespraví. Ber to ako poslednú šancu na vychovu
@anonym_5aa927
Syn nechce ist k nemu (syn ho ma rad, ale otec ma rad slobodny zivot, vypije si, ide si spat kedy chce, robi si co chce, kedy chce, syn ho videl opiteho a bal sa ho) a ani otec ho nechce, musel by zmenit svoj rezim zivot ranne vstavanie, behanie do skoly zo skoly, na kruzky, ucit sa a toto on robit nebude.
@anonym_5aa927 ale dakujem za rady.
Zamyslim sa nad pravidlami.
@anonym_autor Autorka, nerozumies? Ako inak ma pocitit ake to je ked ti berie veci? Co sa stane ak bude par dni bez nich? Nic. Akurat pochopi ake to je neprijemne prist o svoje veci. Kricanie je podla teba lepsie?
@beata_k nie mas pravdu. Vyskusam to
@reanda stale nechapes ze problem nie kalkulacka, to mam vsetko v byte skryvat, on mi berie moje sukromne veci z mojho stola, kalkulacka je jedna z mnohych veci co zoberie a odide s tym prec a potom to hodi. A mimochodom ma svoju vlastnú kalkulacku, dal mu ju starsi brat.
@anonym_autor uprimne, nie, nechapem.. ake mas este ine veci na stole, ktore mozu byt zaujimave pre jedenastrocneho chlapca, aby ti ich bral? takisto nechapem, ako mozu vypadat vylety a filmove vecery s clovekom, ktoremu ides balit kufre a vyhodit ho z domu, lebo uz ho mas plne zuby.. nechapem, ako moze mat niekto takyto vztah s dietatom.. miesto vyletu by som s nim asi dala uprimny rozhovor, preco sa chova, ako sa chova, co mu chyba, co mu vadi, ako by si on predstavoval nase suzitie.. miesto rozmyslania, co mu este zakazem, aby si uvedomil dosledky svojho chovania
@anonym_autor Skúste raz aj Vy "zanedbať,,/neurobiť niečo, čo je aj pre neho, napr.nanavarit,nenakupit,neoprat.Urcite sa bude pýtať, že má jesť, kde má čisté oblečenie.Nechajte ho vydusit, nastavte mu zrkadlo.Ked už bude veľmi nahnevaný, kľudným hlasom mu vysvetlite ,ze tak sa cítite aj Vy, keď on ignoruje Vaše prosby.. Keď syn doteraz nepochopil, že každý má nejaké povinnosti,po tejto Vašej malej "rebelii to pochopí
A samozrejme vela vysvetlovat ako sa citis. Ak bude nahnevany, ze mu beries knihy, tak mu vysvetli, ze ty sa citis rovnako nahnevane ak nenachadzas svoje veci na svojom mieste.
Mne sa zdá, že by si mal ísť k lekárovi s podozrením na Aspergerov syndróm.
Skus mozno aj filialnu terapiu.
@anonym_autor uprimne, nie, nechapem.. ake mas este ine veci na stole, ktore mozu byt zaujimave pre jedenastrocneho chlapca, aby ti ich bral? takisto nechapem, ako mozu vypadat vylety a filmove vecery s clovekom, ktoremu ides balit kufre a vyhodit ho z domu, lebo uz ho mas plne zuby.. nechapem, ako moze mat niekto takyto vztah s dietatom.. miesto vyletu by som s nim asi dala uprimny rozhovor, preco sa chova, ako sa chova, co mu chyba, co mu vadi, ako by si on predstavoval nase suzitie.. miesto rozmyslania, co mu este zakazem, aby si uvedomil dosledky svojho chovania
@reanda veci ktore nepatria jemu zoberie ich a hraje sa s tym, casto to zlomi a polame. Jednu kalkulacku uz mi zlomil, uz aj tuto druhu uz ju mám zlepenu paskou.
Prepac ty mas velke tvrde hodnotenia situacii a spravania a hned vies ako to je.
To ze syn sa tak sprava neznaci ze ja mam kaslat na svoj zivot, ja chcem ist na vylet a rada tam zoberiem jeho. A kazdy den si vravim ze nemozem sa rozčuľovať a riesit stale nieco, zivot sa v okamihu moze zvrtnut a potom inak rozmyslas. A ver mi to vravim z vlastných skusenosti kedze starsi syn prezil tazku autohavariu a skoro zomrel, ja proste nechcem chodit domov vecne nazlostena a vecne byt v strese co urobi chcem aj pekne chvile zazit, nikdy nevies co sa stane o 5 minut . Tak ano robim aj pekne chvile aj filmovy vecer aj vylet a podobne.
Uprimne rozhovovory mame casto velmi casto, dohovaram mu stale a dookola. Vela vysvetlujem a vela príkladov zo zivoty davam, vidim ze priklady si pamätá.
A samozrejme vela vysvetlovat ako sa citis. Ak bude nahnevany, ze mu beries knihy, tak mu vysvetli, ze ty sa citis rovnako nahnevane ak nenachadzas svoje veci na svojom mieste.
@beata_k ano urobim to s knihami. Uvidim co to urobi
Mne sa zdá, že by si mal ísť k lekárovi s podozrením na Aspergerov syndróm.
@anonym_fc41b4 zacnem odznova hľadať
@anonym_fc41b4 zacnem odznova hľadať
@anonym_autor ako sorry, ale ako si ho vychovala, tak ho máš. Má 11 a nemá mobil,.tablet, PC ani vreckové. A ty sa čuduješ, že berie tvoje veci? Čo má robiť? Iba čítat? Bez kontaktu so spolužiakmi? Zlyhala si maximalne vo vychove . Chudák dieťa.
@beata_k toto nepoznam
@anonym_autor Filiálna terapia je metóda liečby, kde rodič pomocou pravidelných, polhodinových hrových stretnutí s dieťaťom posilňuje ich vzťah a učí sa rodičovským zručnostiam, ako je empatické počúvanie a zadávanie hraníc. Terapia zameraná na dieťa pomáha spracovať emócie a zážitky, znižuje problematické správanie a posilňuje emocionálnu stabilitu dieťaťa prostredníctvom hry, ktorá je prirodzeným nástrojom komunikácie.
To nie je len pre male deti. Skus o tom viac pohladat. Mozno ti pomoze v komunikacii
@anonym_autor ako sorry, ale ako si ho vychovala, tak ho máš. Má 11 a nemá mobil,.tablet, PC ani vreckové. A ty sa čuduješ, že berie tvoje veci? Čo má robiť? Iba čítat? Bez kontaktu so spolužiakmi? Zlyhala si maximalne vo vychove . Chudák dieťa.
@anonym_693ee0 nevedela som ze vychova je o tablete, mobile alebo pc ci mu ho dam.
V kontakte so spoluziakmi je aj v skole aj po skole, mame dohodu ze su vonku po skole a ze sa ma ozvat kde je a kedy pride, ma take volacie hodinky.
A ano mozno som zlyhala vo vychove a neviem si rady, ale preto sa tu pýtam a hladam radu. Urcite nie som najlepšia matka ale nemyslim ze ani najhoršia.
Robim vsetko tak ako najlepšie viem.

@anonym_autor nechapem, ako moze vykyvat bateriu tym, ze ju otoci.. ale ok.. chces rady, ako ma pocitit dosledky svojho chovania.. dostava vreckove? tak najblizsie vreckove nedostane, lebo sa z neho hradi oprava baterie.. napr. .. neuprace si po sebe, ked je pri stole? odide a necha to tak? tak to tak aj ostane.. a nabuduce, ked pojde jest, moze si sadnut do toho bordelu.. alebo ani nebude mat co jest, lebo mu poviem, ze tak, ako sa jemu nechcelo upratovat, tak mne sa nechcelo varit.. lenze k takemuto niecomu treba mat aj tochu odhodlania, co u teba neviem, ci sa najde, ked je ti zatazko aj dat si kalkulacku inam, ako na stol a radsej budes zufala z toho, ako ti ju syn zakazdym vezme.. lebo hladat, kde ju zase nechal, je asi jednoduchsie, ako vytiahnut ju zo suplika...
a trochu sa spamataj.. ja sa nedivim, ze sa chlapec chova, ako sa chova, ked ty mu ides balit kufre.. vsak sa chovas ako psychicky labilna 🙄
@reanda nema mobil, nema vreckove, nema pc, ani tablet.
Princip je jednoduchý neide o kalkulacku, on si zoberie inu moju vec ktorá mu nepatrí odnesie ju prec a ja ju neviem najst. Neide o kalkulacku, keby som vedela ze ju skryjem a je pokoj, urobím to.
Troska trvde hodnotenia o mne ze som psychicky labilna, ved nevies nic o mne, mojom zivote a mojej povahe a ani z tych par riadkov na to neprides. Hodnotit ludi len tak lahko spoza obrazovky, take jednoduche, chcela som len rady.