Finančné ťažkosti matky samoživiteľky - ZRPŠ poplatky
Ahojte, prosím neodcudzujte ma ale ocitla som sa v zlej situácii a nemám ani 25 € zaplatiť synovi ZRPŠ do škôlky :( mala som úraz nohy, PNka je slabá, som matka samoživiteľka
Načo je taký život že človek sa len pretlka ako vie a nič z toho nemá, pomaly ani na jedlo...ach jaj. Ďakujem za výlev.
Nemusiš , u nas v skolke jeden otecko pravnik vytiahol normalne paragrafy na vedenie 😀 a akoze mal pravdu.. je to v podstate dobrovolne . Ten ma zas penazi jak buriny a neda 15€ 🤷🏻♀️
@lia2929 to mi pripomenulo ako v skolkw odomna chceli 5e na rozbite riady 🤣🤣🤣slusne som im vysvetlila ze az moje dieta nieco rozbije tak nech ma informuju a zaplatim to, neozvali sa viac
@lia2929 to mi pripomenulo ako v skolkw odomna chceli 5e na rozbite riady 🤣🤣🤣slusne som im vysvetlila ze az moje dieta nieco rozbije tak nech ma informuju a zaplatim to, neozvali sa viac
@eeffka mne napriklad syn v skolke nesere a aj tak sme museli doniest vlhcene na zadky🤣 buduci rok sa vzburim asi
@anonym_autor ja som dnes zaplatila takmer 600€ sukromnu skolku s poplatkami, samozivotelka, takze nadych vydych, mas cas zaplatit aj po castiach alebo ked zacnes pracovat, nikto ti nic nepovie a nieje tompovinne bud vklude
@summer23456 školské akcie - Mikuláš, Deň detí, niektoré pomôcky do učební, niekedy napr. doprava na nejaký event a pod.
Som v školskej rade ako pokladník 🙂
@janinque to nie je vzdy pravda, na nasej skole sa ziadne taaketo veci z toho nehradia, vzdy ked je nejaka skolska akcia, tak platime, napr. divadlo a pod., kam tie peniaze idu nikto nevie, takze ja to neplatim
my sme tiez mali kedysi obdobie ked by nam aj tych 25 zrps chybalo, jednoducho sme nedali, problem nebol, ved stale nieco pytaju
Ahojte...tak ja už mám maturantku a informacia,že ZRPŠ nieje povinna...je premna novinka🫣
Ahojte...tak ja už mám maturantku a informacia,že ZRPŠ nieje povinna...je premna novinka🫣
@zuzulkika no lebo škola to nikdy nepovie, že je to dobrovoľne, vždy len povedia, koľko sa odsúhlasilo
@janinque to nie je vzdy pravda, na nasej skole sa ziadne taaketo veci z toho nehradia, vzdy ked je nejaka skolska akcia, tak platime, napr. divadlo a pod., kam tie peniaze idu nikto nevie, takze ja to neplatim
@liz_lemon Tak v skole to ide napr. na odmenovanie ziakov za sutaze. Lenze pani ma dieta v skolke, u nas v skolke to ide na vsetko ohladom deti, na kazdu jednu vec mame blocek, koncorocne vyuctovanie. Nepremrha sa ani cent.
@anonym_autor Autorka, v pohode ak vysvetlis situaciu, urcite bude moznost aj platit po splatkach alebo neskor. Divim sa, kolko rodicov to tu neplati. U nas sa z toho platia naozaj len veci pre deti a keby som si preratala, ze im take zazitky zabezpecim sama, tak ma to vyjde omnoho viac (divadla, exkurzie, hipoterapiu, canisterapiu....+ este nejake potreby ked vyrabaju darceky nam rodicom, alebo ak potrebuju nieco vramci besiedok).
@liz_lemon kam peniaze idú ti povie triedny dôverník, ktorý chodí na školské ZRŠ, kde sa tieto veci preberajú a odsúhlasujú, stačí sa spýtať.
@anonym_autor dobry den, skuste si poziadat o prispevok nadaciu Sl. Sporitelne - budu podporovat vybranych jednorodicov rok mesacnym prispevkom. Info tu: https://www.slsp.sk/sk/nadacia/buducnost-pre-ro...
No nie je to povinné, ale keď budú deťom rozdávať balíčky na Mikuláša a vaše dieťa nedostane a bude plakať? Alebo tí, čo dajú, sa majú skladať ostatným deťom na sladkosti, alebo ako to je? Vám by to nebolo blbé? Vždy na rodičovských združeniach sa informuje, kde sa tie peniaze použili, to nejde učiteľom do vačku, z toho sa platia veci deťom, tak mne by bolo trápne to nezaplatit. Nenarazam teraz na autorku, ktorá je v zúfalej situácii, ale na tie, čo píšu, že z princípu to neplatia.
@anonym_7272a8 tak potom je to ok, do konca mesiaca zaplatím ja som myslela že treba hneď
@anonym_autor Dokonca si pamätám, že ešte aj v novembri, decembri chodili na edupage upozornenia,ze kto neplatil zrps,aby ho zaplatil.Myslim,ze kto má trochu súdnosti, pochopí, že prečo hneď neplatíte.Viem,ze je život samoživiteľky ťažký, ale sa netrápte, často sa veci vyriešia aj vtedy, keď vyzerajú beznádejne
Vies, hlavne treba komunikovat a dohodnut sa aj s ucitelkou,aby aj ona vedela.A lepsie to pochopi,ako sa tu ohanat s tym,ze to nie je povinne a ine blbosti.
ako pisu vyssie nie je to povinne, ja ho neplatim roky ani na ZS proste je to moje rozhodnutie
@anonym_72e34c Presne tak ani ja som neplatila Zrpš u nas na strednej to bolo asi aj 40€ a ucitelka nic nepovedala
@zuzulkika Ja som na strednej Zrpš neplatila, samozrejme učitelka to chcela zaplatit ale ked som to dlhšie neplatila tak už kašlala na to, nie každý ma peniaze na zrpš, výlety, oznamká, stužková atd.. Hlavne ked som žila len s mamou a otec na mňa kašlal takže nie netreba to platiť
@anonym_autor poplatok ZR je dobrovoľný, takže sa tým vôbec nezaťažujte. Nerobte si stres z toho, z čoho netreba.
Príspevok je dobrovoľný. Na čo sa peniaze využili informujú rodičov vždy na tych celoškolských rodickach hlavne na začiatku školského. roku za predchádzajúci rok. (prekvapujuco sa prave vtedy 70% rodicov zdvihne a odchadza)
Tiež môžete získať informácie cez triedneho učiteľa, dvovernika ard. Zabezpečí vám prístup k danej info.
Koľko sa vyzbieralo, čo presne sa z toho platilo.
U nás odmeny žiakom, príspevky na rôzne aktivity, dokonca tienenie do prvackych tried kde sú dlho v SKD a v tých horúčavách sa tam nedá vydržať.O tom, na čo sa vyzbierané peniaze využijú rozhodujú aj volení zástupcovia rodičov.
Tieto peniaze teda prispievajú k skvalitneniu prostredia a aktivít v škole.
S konkrétnou pomocou v zlej finančnej situácii napr. obedy pre deti pomôžu radou, nasmerovanim aj konkrétnou pomocou v organizacii Úsmev ako dar. Netreba sa báť požiadať o pomoc, keď ste sa vinou choroby, úrazu dostali do zlej situácie.
@anonym_autor je pravda, že je to dobrovoľný príspevok, nám to napríklad povedala na rodičku triedna ako prvé. Ale dá sa vždy dohodnúť zaplatiť ho neskôr alebo postupne. Mne by bolo, aj ako tiež samoživiteľke, hlúpe ho svojmu dieťaťu nezaplatiť, lebo princíp. Chápem však situácie, keď rodič fakt nemá, napríklad aktuálne tvoju.
Ale, pre tie, ktoré sa vyhovárajú, že neplatia, lebo nevedia, kam tie peniaze idú, toto sa vždy číta na plenárnom združení, na ktoré 90% rodičov nechodí. Býva to zvyčajne na odmeny pre deti, tie balíčky, ako príspevok na dopravu alebo vstupné na výlety (to neznamená, že deti to budú mať zadarmo, ale že platia za výlet menej), za rôzne prednášky, divadielka a pod. A vždy sa dá vyžiadať výpis, na čo sa peniaze minuli, ale tak jasné, ľahšie je nezaplatiť.
Otec dieťaťa by to mohol zaplatiť v rámci mimoriadnych nákladov (co určite su na začiatku školského roka) nad rámec výživného, mýlim sa?
@bolarazjedna otec nie je “kapsička, potras sa!” Je to vizitka tej matky, že sa nevie postarať o jedno svoje dieťa.
@bolarazjedna otec nie je “kapsička, potras sa!” Je to vizitka tej matky, že sa nevie postarať o jedno svoje dieťa.
@sleepy_joe na čom ficis,daj do pléna😅
@sleepy_joe myslím si, že v ideálnom prípade by sa mali o dieťa starať obaja rodičia, keď už nie výchovne, tak aspoň finančne a vždy je to PRE prospech diatata, nie PROTI druhému rodičovi. Je povinnosťou otca postarať sa o dieťa, rovnako ako matky. Ani matka nie je "kapsa potras sa". Myslím si, že autorka otázky ma dosť padne dôvody, prečo to momentálne finančne neutiahne a nečaká, že otecko všetko zaplatí (ako neskôr aj vysvetlila okolnosti).
Keby tvoje dieťa nemá zimné topánky, čo urobíš? Kúpiš mu? Alebo povieš, že sorry, platím výživné a tým moje povinnosti zhasli, naviac ti nič nedám?
OK, zrps nie je povinná platba, ako som sa neskôr dozvedela. Ale v princípe, myslim, že keď matka nemá financie z objektívnych dôvodov, tak otec by sa mal zúčastniť na mimoriadnych výdavkoch dieťaťa.

Mňa by ale baby zaujímalo, čo máte vrámci toho ZRŠ, že ho neplatíte? U nás sa z toho platia aktivity pre deti, predstavenia, miku.balíčky...vaše deti sa nezúčastňujú tých divadielok, balíček nedostanú?
@anonym_369c0b vsetko co si vymenovala platime zvlast.