Keď manžel nepomáha
Dobrý deň,
veľmi by ma zaujímali názory a skúsenosti ostatných mamičiek, kedže mam prvé dieťa a s manželom sme svoji iba rok a pol. V podstate som zistila, že odkedy sa mi narodila malá nič nestíham,pretože ju vychovávam a starám sa o nu prakticky sama. Manžel mi s nou nepomáha. Naša malá bude mať už rok ale do dnesného dňa ju nevie okupať, nenakŕmi ju, neprebalí (zvlášť ked je pokakaná lebo to sa mu hnusí), keď plače v postielke nevšíma si ju,podla neho je normálne že vreští, vraj každé dieťa vreští (pritom vo väčšine týchto prípadov ide o hlad alebo prečúranu plienku). zistila som že už rok odkedy sa narodila malá moj deň vyzerá úplne rovnako, proste každý deň ten istý ritual. Nemám vobec čas na veci ktoré som mala predtým rada, to je pochopitelné ked sa žena stane matkou, ale je normálne aby ste nemali aspon dve hodiny týždenne pre seba? Pomáha Vám manžel s detmi? Môžete si aspon odbehnuť kaderníkovi na 15 minutove podstrihnutie vlasov alebo nebodaj s kamarátkou na kávu? Som už skutočne zúfala, cítim sa ako slobodna mamička, vždy som si myslela že ked su rodičia dvaja tak by sa mali pri staraní o dieťa striedať,ale toto je ako nočná mora. Som psychicky zničená a vyčerpaná, nevládzem už absolútne nič spraviť a ráno sa mi nechce ani vstávať z postele...ved načo...zase to isté dokola..Rozmýšlam nad rozvodom, pretože toto "spolužitie nikam nevedie, my ako manželia ani nežijeme, nehovoriac o tom že on sa vobec nechova ako otec...Keď mu poviem že nemám vobec cas na nič tak mi odvrkne že ani on...neviem čo robiť, je to normálne že sa jeden otec takto chová? Myslím že to dieťa si takúto ignoráciu a nezáujem z jeho strany nezaslúži, nechcem sa dožiť dňa kedy si začne uvedomovať veci a opýta sa ma prečo hu jej otec nemá rád.
Ženy? Prosím vás, ja keď tu čítam tieto príbehy, tak mi je zle. Môj chlap je úžasný, vždy mi so všetkým pomáha, nikdy nesedí na riti a nedíva sa na mňa, ako čosi robím, stará sa o mňa, jednoducho na nič v našom vzťahu som ešte nebola sama. Teraz som tehotná a keď tu čítam tie problémy vo fórach keď prídu deti, tak som vydesená.
To sa z chlapa stane taký tĺk alebo je taký aj pred manželstvom ale žene je to jedno?
@lucyls Super! Celu vybavu si zabezpecila, cela starostlivost je na tebe....cela domacnost...no do haja s takym chlapom. Naco ti vlastne je ? S nim alebo bez neho....ked si zvladla doteraz vsetko bez neho, zvladnes aj potom. A vies co? Vyckala by som, kym dieta podrastie, nastupila do roboty a kopla ho do zadnice.
@worker_falcon máš pravdu...už pred manželstvom ked sme spolu žili boli všetky domáce práce na mne, upratovala som kde jemu čo odpadlo od ruky, či už obal z čokolády alebo zbierka prázdych roliek od hajzláku v kúte záchoda...bola som sprostá a neprikladala som tomu význam...bolo tam viacero varovných signálov. Zároven by som rada povedala že nesmierne obdivujem každú ženu - matku a zvlšť tie ktoré majú viac detí, kto materstvo nezažil nepochopí o čom to je. Mne nevadí že nemám čas na seba, s tým som sa dokonale zmierila, malá má za týždeň rok takže som si zvykla. Mňa iba štve že nemám pocit že by sa so svojho otcovstva tešil a vážil si že má zdravé dieťa a bol rád. tým že s malou trávi minimum času sa odrazilo na tom, že to dieťa je závislé na mne,stačí že zájdem za roh a plače,a môžes nou byť v miestnosti on, aj tak sa pýta za mnou. A tiež je smutné že ja z 200 eur čo mi dáva štát (rodičovsky príspevok) musím zvládať platiť oblečenie, jedlo a všetky nutnosti pre dieťa...celý život som pracovala, nikdy som nebola na chlapove peniaze odkázaná,možno preto som si nevsímala predtým či niečo kupuje a platí aj on..vidím to až teraz. Kludne sa do mna pustite, sama viem že som sprostá a zle som si vybrala. ale o mna mi nejde,idemi o moju malu, lebo ta si nezasluži mat otca ktorý sa jej nebude venovať.
@dominika6 ja som ho skušala zapájať viac krát...vždy odišiel, pri kupani sa vyhovaral že mu je v kupelke teplo, pri prebalovaní ho napínalo, ked sa s malou hrám povie mi že ju učím kraviny...toto trvá rok (tolko má malá) preto mi už dochádza trpezlivosť. Pred tým ako sa mala narodila taký nebol, teraz z neho horko ťažko dostanej jednu vetu, komunácia medzi nami je obmedzená jeho mlčaním alebo vetou nezaujíma ma to
Ja som v situacii ako ty, vydavala som sa po 1, 5 chodenia, manzelia sme tiez len 1,5 a manzel ma 36 rokov a do 33 zil sam...a v ZIVOTE som ho nemusela ukolovat, on snad od porodnice robil vsetko, maleho 1x strazil v noci, ked mal 2,5 mesiaca a ja som sa sla bavit, bezne chodim, kde chcem, kadernicka a podobne to len oznamujem a najradsej som, ekd je maly s muzom, lebo viem, ze mozem byt kludna. A to je moj muz tichy introvert, informatik, ratala som stmy, ze babatko ho bavit nebude a som brutal milo rpekvapena, najlepsiu radu mi dala svokra ( inak razna to zena). eva, Peter musi robit vsetko, co ty, vsetko..od momentu ako dojdes z porodnice.
Ja fakt neviem s kym zijes, ale nie je to normalne. Ano, aj my si s muzom obcas povzdychneme ake to bolo super v sobotu spat do 12tej, aj my sme mali tazsie obdobia, ekd bol maly chory a nervy pracovali...ale moj muz dokonca so mnou vtedy vstaval na striedacku, aby sme sa obaja vyspali a on siel rano aj do prace a nikdy som nepocula od neho ani pol kriveho slova...ja som si vzdy myslela, ze vsetci to maju doma ako ja, ale odkedy som na MK normalne si muza vazim viac a viac. Rozhodne nebudem tvojho muza nijak ospravedlnovat, ani hladat jeho uhol pohladu, lebo sa sprava ako debil.Normalne mu natvdro povedz, ze uvazujes, z eho opustis, lebo vidis, ze to zvladas sama a mozno to budes mat sama aj lahsie, plus vyzivne na dieta a na teba, kym si na RD...ved sa vydavame, aby ten zivot, rodicovstvo bol lahsi, lebo sa mas s kym delit, nie aby to clovek tahal sam.
@lucyls
vieš tak mu daj stručné príkazy...
chod do obchodu,kúp ...
umy riad,ja okúpem malú
idem ku kaderníčke chod s malou von
atd atd..nech robí iné činnosti a nebude sa mať na čo vyhovárať
a ked už ani toto nepomôže a ozaj vidíš že to už nieje len o neochote,ale aj o nezáujme o teba a malú,je v tom niečo nié
@mysga Nie, z chlapa sa nestane tlk, on ten tlk bol uz predtym. A bol taky aj pred manzelstvom. Ide o to, ze max. pokial si ta zena nosi dieta v bruchu, je mobilna, chodi do prace, nie je Nijak obmedzovana, vsetko si dokaze porobit sama. Docvakne jej to vtedy, ked zrazu zacne byt obmedzovana, ze nema sa na koho spolahnut.
@charlie1980 A niektorí sa aj robia tĺci, lebo potom majú pokoj. 😀
@alby2014 To je ako keby o mojom muzovi citala. Jasne ze nie je dokonaly, to nie je nikto, ale s malym pomaha, niekedy aj v domacnosti, aj roky cca rovnako, informatik. 🙂
A taky co nepomaha, treba to riesit a povedat mu to. Inak to bude stale tak, pripadne pribudne dalsie dieta a bude to este narocnejsie.
@natalym V tomto pripade to tak asi bude....Aj ja sa robim, ze sa neviem starat o zahradu, lebo ani nechcem 😜 Ja mam ine na starost 😄
@charlie1980 Robia to tak, aj môj povie, že potom by to musel robiť stále......... 😝
Tak treba si z toho vziať príklad.
@charlie1980 presne tak, predtým som si to nemala ako vsimnuť, všetko potrebne som si zariadovala sama,ale ked do toho prislo dieťa a vy to dieťa nemáte kam dať ani na hodinu , jedine že by som si zaplatila opatrovatelku, tak vám potom dojde že na to rodicovstvo nie ste dvaja,ale jeden. Nemusela som sa vydávať, nikto na mna netlačil, ale myslím že som mala zostať slobodná. 🙂 ked sa manžel na rodičovstve nepodiela lebo ako vraví "ty si matka" tak začnete uvažovať či on je otec alebo iba náhodný spolubyvajuci
@worker_falcon ja som s jednym dietatom stihala menej ako teraz s dvoma 😀
A to s tym intelektom....chlapom je pod uroven ale zeny musia 😀 inak ja som mala byt chlap tiez sa bojim malych deti 😀
@marcelatje To si dobre napísala. Aj ja, fakt s prvou to bolo hrozné a s dvomi už pohoda.
@natalym Pre mna je optimalne, ked su ulohy zadelene. Ja napr.nevyzadujem, aby chlap prebaloval, ci umyval riad. No nic sa mu nestane, ked raz za cas chyti vysavac alebo vezme dietko von a ja si v klude upracem. Prip.uspi ho. Su veci, ktore robi vyhradne on, su veci ktore vyhradne ja a su veci, ktore robime spolu. A vtedy je to optimalna rovnovaha.
@charlie1980 No my už máme veľké deti, takže už to neriešim. Bola som zúfalá, ale mala som ísť na to inak.
Mala som byť viac a v pohode a netrápiť sa. Aj on by bol v menšom strese a išlo by mu to lepšie.
Napriek tomu musím povedať, že je dobrý otec a decká ho majú veľmi radi. Spomínajú ako im česal vrkoče a nie na to ako ich neprebaľoval, lebo si nepamätajú.
@lucyls Ja to stale hovorim, ze na schopne zeny sa takyto chlapi lepia ako osy na med. A poviem ti.....z toho co si napisala, mas chlapa k nicomu. Vsetko zvladas sama, pretoze si nutena. No naco taky chlap ? Tak ani sa nespolupodiela financne, ale ani inak....ja by som si ho teda posadila na koberec a to razne. Ak by sa nic nezlepsilo, nastupila by som do prace a starala sa sama, ako to bolo odjakziva a doteraz.
@charlie1980
toto si vystihla😀
ja sa tiež robím že záhrada je niečo čo iba patrí k domu a vyjdem na ňu len ked zasvieti slnko 😀
tiež by som pred sebou vedela tlačiť kosačku alebo vymeniť žiarovku...ale načo,ked nemusím...ale zas mám argument,že celý dom musím upratať sama a s tým mi chlap neponôže,tak ani ja jemu na záhrade 😀
@dominika6 a to zasa ja radsej kosim ako upratujem. Vysledok je viditelny dlhsie 😀
@lucyls a aj si mu povedala co od manzela ocakavas? Vies chlapom treba povedat vsetko na rovinu oni si taketo veci nedomyslia. Zavel ze ides s kamaratkami na kavu a ze chces aby sa on postaral o dcerku. Inak vela chlapov sa zo zaciatku citi odstrceny a nepotrebny zvlast kym su deticky velmi male. A mozno by aj chcel pomoct ale nevie ako alebo nema prilezitost. Pekne si vydobi ze budes mat kazdy tyzden jeden vecer v tyzdni volno. U nas to skvele funguje, ja si oddychnem a manzel stravi plnohodnotny cas s malym 🙂
@marcelatje
joooj toto áno..raz som napísala už dávnejšie,že chlap vždy očakáva pochvalu...
za všetko a to ho motivuje k ochote a robote 😀
lenže on urobí jednu trvácnejšiu viditeľnú prácu s ktorou sa bude rok vychvaľovať na obdiv (napr niečo vyrobí,postaví) a žena robí neviditeľnú krátkodobú prácu,ktorá sa stratí za pol, dňa 🙂 (upratovanie,varienie)
@dominika6 No ale predstav si, ze travnik by zrazu zacal zltnut 😀 No bola by si nutena chytit tu kosacku😀 Esteze ten moj je puntickar a ked by zrovna mal vyjst v neozehlenom tricku, ale travnik musi byt poliaty, pohnojeny 😂 Samozrejme, ja ani nechcem vediet, ako sa o to stara 😂
@charlie1980
ten trávnik vyzerá super ked je oň postarané ale kokos ten rozdiel,že ako sa oni nadreli pol dňa a ako my..
.však práčka operie,umývačka umyje,jedlo sa varí nemusíme oheň prikladať 😀..
nič ja hovorím...
treba si dupnúť...ty nerobíš to,ja nerobím to..
alebo ked dám chlapovi niečo robiť tak nepindám že ja by som to urobila tak a tak...pochváliť a ked sa otočí,napraviť 😀
@worker_falcon opat musim suhlasit s tvojim nazorom. väcsina chlapov nevie, co ma robit s malym babätkom alebo sa boja, ze mu ublizia, napr. moj muz - dvojicky este nie su na svete a on uz teraz ma obavy, ako ich bude drzat na rukach a kupat, aby im neublizil. prebalovanie je kapitola sama o sebe, to si este neviem predstavit ani ja sama 😀
jednoducho ani jeden z nas nema skusenost s detmi a vidim to tak, ze zo zaciatku to bude fakt vtipne 😀
na druhej strane, muzovi nie su cudzie ziadne domace prace (snad iba zehlenie koseli), takze nemam obavu, ze by nepomahal. ale vsetko je to o rozhovore a kompromisoch
@bubinko1506 Pri dvojickach by som si aj ja ako zena hlavu skrabala 😂
@dominika6 presne! 😀

@worker_falcon inak presne, tie infantilne hry spomina aj moj muz -- ze hrkat hrkalkou, robit bobaciky, spievat pesnicky zo Spievankova, tancovat okolo stola ide ide slon, paci paci pacicky, nahanat lyzickou ako lietadlo aby nieco zjedlo...pustat si auticko z jednej strany na druhu do nemoty hodinu, kreslenie a ide skvosty - to chlapi ( cest vynimkam) pokladaju za hrozne..to ma byt mamickina zalezitost...neznamena to, ze nemoze ist s dietatkom na prechadzku alebo skusat citat rozpravku aspon...ale proste toto nie...ich zaujem nastupuje ked mozu so synom stavat lego, robit stavebnice, vziat deti na kupalisko, do kina na rozpravku pri ktorej sa aj chlap rehoce ako dieta, brat potom deti na stanovacku, rybacku, ist pozriet auta, vlaky...ucit lyzovat, bicyklovat...ono oni to trosku nechapu niekedy, ze ked 5 rokov nerobia nic a odrazu je dieta vacsie a chcu sa venovat, tak k otcovi nema vyvinuty taky vztah, takze zapajat sa urcitou cinnostou by sa mali stale...