icon

Komunitné bývanie ako riešenie pre jednorodičov

1jedina
16. nov 2025

Ahojte, zdravim vsetkych, ktori si otvorili moj prispevok.
Ako som tak prebehla nejaké témy na diskusiu o osamelych mamickach, nejake komentáre tomu...okrem toho,ze som na tom rovnako, v niečom trosku lepšie, no v niečom aj oveľa horšie...premýšľam a už nejaký ten rok, aj dva, či tri 😊 sama pre seba hladam riešenie,ako si pomôcť...a mam už aj nejakú tu odváznu predstavu o tom, čo a ako by som chcela vo svojom živote zmeniť, samozrejme k lepšiemu ☺️, ako si niektoré veci uľahčiť a zároveň sa mat lepšie, nie len finančne, ale aj psychicky, hlavne sa zbaviť pocitu osamelosti... pracovať tak,aby som dokázala sklbit starostlivost o deti a vychovu, domacnost, kariéru a aj pre svoj osobný rozvoj mala dostatok casu , energie aj prilezitosti...
K tomu, aby moja predstava nezostala iba predstavou a mohla sa začať zhmotňovať, by som potrebovala poznať aj názor vás ostatných, pretože ako dobre vieme, ked je človek na vsetko sam, veľmi rýchlo sa unaví, stráca motiváciu, silu, velakrat vyhori a ťažko sam znova hľadá tu cestu, ako sa po mnohých pádoch opäť postavi na nohy...

Preto by som sa pytam

MAMICKY/OCKOVIA - JEDNORODIČIA, VEDELI BY STE SI PREDSTAVIŤ, ŽE BY STE SA STALI ČLENOM TIMU, KTORÝ BY PRACOVAL NA TOM, ABY SME SI VYTVORILI SPOLOČNYMI SILAMI KOMUNITU, KTORA SI BUDE BUDOVAT SPOLOCNE KOMUNITNE BYVANIE, S NIZSIMI NAKLADMI, S ROZDELENYMI ULOHAMI PODLA SVOJICH MOZNOSTI A SCHOPNOSTI? VENOVALI BY STE SA RADI PRACI, KTORA JE ZMYSLUPLNA PRE VAS A AJ PRE DALSICH RODICOV, KTORI SU V ROVNAKEJ SITUACII AKO VY? ( RADŠEJ AKO PRACI, KTORA JE NA SMENY, KTORÁ VYČERPAVA, ALEBO NEZOHLADNUJE VASE POTREBY AKO JEDNORODIČA )

ČO BY STE POVEDALI NA TO, KEBY STE UŽ NEBOLI NA VŠETKO SAMI, ALE MALI BY STE OKOLO SEBA LUDI, KTORI BY VAS PODRZALI, KTORI BY S VAMI RIEŠILI KAŽDODENNÉ RUTINY AJ NEOČAKÁVANÉ UDALOSTI A STALI BY SA PRE VAS A VAŠE DETI NIE LEN PRIATEĽMI, ALE AJ KOLEGAMI, SUSEDMI ČI NAHRADNOU RODINOU?

VIETE SI PREDSTAVIŤ, ŽE BY STE ZO VSE3TKYCH TYCH ČINNOSTI A POVINNOSTI ROBILI IBA TIE,KTORE VAM IDU S ĽAHKOSŤOU A ROBILI BY STE ICH AJ PRE INYCH?
A TIE KTORE VAS UNAVUJU, SU NÁROČNÉ ČI UŽ FYZICKY ALEBO V NICH NIE STE AŽ TAKI ZDATNI BY ZA VAS / PRE VAS UROBIL NIEKTO INY? BEZ TOHO, ABY STE MALI POCIT,ŽE NIEKOHO ZAŤAŽUJETE,, ŽE SA MUSITE DOPROSOVAŤ?

ŽE BY SA VAS ŽIVOT STAL VAŠÍM POSLANIM, VAŠOU PRACOU,KTORA VAS ZRAZU BAVI, NAPLŇA A EŠTE VAS AJ ŽIVI?

Aj keď sa vám to može zdať nereálne, budem vďačná, ak si to skúsite iba predstaviť a vyjadrite svoj názor, či by to pre vás bolo zaujimave, či by ste sa chceli alebo vedel zapojit, akou činnostou,ktoru bežne a radi robite by ste vedeli robiť aj pre ostatnych, pripadne čo by ste ocenili,keby za vás robí niekto iný...

Ti, ktorí pre to nemajú pochopenie, nevedia si to predstaviť, alebo sa v tom nevidia - prosím, skúste sa zdržať posmešnych, hejterskych a uražlivych komentárov.

Ďakujem a všetkým želám pekný deň.
M.

sszuzu8
16. nov 2025

Neviem ci by som sa až tak dokázala spoliehať na druhých a dôverovať im.

anonym_ffdbb9
16. nov 2025

Mne to znie ako sekta

1jedina
autor
16. nov 2025
@sszuzu8

Neviem ci by som sa až tak dokázala spoliehať na druhých a dôverovať im.

@sszuzu8
Dovera sa budeje postupne...a určite záleží na tom,že v čom sa spoliehat na druhych.... Nikto nehovori,že všetko za vas bude robit niiekto iny 🙂 napriklad ja by som sa určite dokazala spoľahnúť na niekoho ineho,ze mi umyje okná 🙂 ...je to o individuálnych potrebách. Aj maličkosti by mohli niekomu ulahcit život.

1jedina
autor
16. nov 2025
@anonym_ffdbb9

Mne to znie ako sekta

@anonym_ffdbb9 mozem vedieť, prečo?

anonym_ead960
16. nov 2025

Mam na telegrame USVIT,je to nieco podobne ako pises.Ludia budu stastni,budu dostavat dozivotne renty a kazdy sa bude podielat niecim do spolocnosti.Kazdy bude mat byvanie,dokonca do hodnotu 350tisic.
By ste sa divili kolko ludi sa tam uz registrovalo a cakalo na neviem,co.
Toto mi to tak pripomenula,presne taky isty system

anonym_93efeb
16. nov 2025

Vedela by som si predstavit skupinu, ktora organizuje aktivity jednodnorodicov - vylety, opekacku a pod. cez vikend …prides a odides, ked ti to pasuje.zvysok zne ako sekta

petronelag
16. nov 2025

Až v takom rozsahu nie, že by si stavali spoločné komunitné bývanie, to nie je veľmi reálne, lebo nato by bolo treba mať financie a dosť veľa.
Ale začať v menšom rozsahu, napr. jedno mesto alebo okres si vytvorí neziskovú organizáciu na pomoc jednorodičom, budú tam podchytené počty, ich potreby, ale aj to, čím si vedia vzájomne pomôcť, burza nepotrebných vecí a aj robiť pre nich finančné zbierky, to by mohlo niečo priniesť.

majlo1234
16. nov 2025

Komunity funguju, ked si ludia buduju vztahy okolo a neuzatvaraju sa iba do svojej rodinnej bunky. Ja som taky polovicny jednorodic, a v okoli mam susedov, ktori su ochotni mi pomoct, ci uz s detmi, s nakupom, s udrzbou zahrady, auta…a ide do samozrejme aj naopak, ako kto ma kapacitu.
Ja by som nesla do komunitneho byvania, ale urcite to ma svoje vyhody

petronelag
16. nov 2025
@majlo1234

Komunity funguju, ked si ludia buduju vztahy okolo a neuzatvaraju sa iba do svojej rodinnej bunky. Ja som taky polovicny jednorodic, a v okoli mam susedov, ktori su ochotni mi pomoct, ci uz s detmi, s nakupom, s udrzbou zahrady, auta…a ide do samozrejme aj naopak, ako kto ma kapacitu.
Ja by som nesla do komunitneho byvania, ale urcite to ma svoje vyhody

@majlo1234 Tak je to ešte prirodzenejšie, keď vie nájsť vo svojom okolí pomoc.

viestta
16. nov 2025

Neviem ako kto daval pozor na literature, na dejepise a ma vseobecny, hlavne tie starsie rocniky si to este mozu pamatat. Tato idea je hybrid medzi Utopiu (idealny stat, kde kazdy robi co chce a vie a kazdy dostava co potrebuje), Marxovym komunizmom (spolocne vlastnicstvo vyrobnych prostriedkov, beztriedna spolocnost ked kazdy pracuje v prospech ludu a kazdy dostava co potrebuje) a izraelskym kibucom (kolektivne vlastnicstvo, kolektivna vychova, rovnake ohodnotenie prace kazdeho)

anonym_d5e18d
16. nov 2025

@1jedina Viem si predstavit, ze si 4-5 single mam prenajme 1 vacsi dom a budu si pomahat (popri praci s detmi)...
Toto je take ze ...
1, kto bude robit tie neziaduce prace... tie tazke a nevdacne? Co ked sa nikto nenajde
2, kto zaplati peniaze tam, kde odpracovat veci nestaci (chapem, ze povysava jedna, navari druha, ale kto zaplati elektrinu, nakupi jedlo)...
Je to presne ako pisala @viestta

deti95060810
16. nov 2025

riadna utópia.

deti95060810
16. nov 2025
@viestta

Neviem ako kto daval pozor na literature, na dejepise a ma vseobecny, hlavne tie starsie rocniky si to este mozu pamatat. Tato idea je hybrid medzi Utopiu (idealny stat, kde kazdy robi co chce a vie a kazdy dostava co potrebuje), Marxovym komunizmom (spolocne vlastnicstvo vyrobnych prostriedkov, beztriedna spolocnost ked kazdy pracuje v prospech ludu a kazdy dostava co potrebuje) a izraelskym kibucom (kolektivne vlastnicstvo, kolektivna vychova, rovnake ohodnotenie prace kazdeho)

@viestta ako myšlienka nie je zlá, aj komunizmus bola pekná myšlienka. LEN
vždy sa nájdu ľudia - jednotlivci , ktorí si to obrátia na svoj prospech - potrebujú odrbať druhých aby oni mali viac, lepšie výhody a celá myšlienka príde na figu.

anonym_5434af
16. nov 2025

Kolegyňa je v jednej sekte, neviem si teraz spomenúť na názov, ale oni fungujú veľmi podobne ako opisuješ.
Nemala by som o to záujem, nepáči sa mi to. Znie to príliš pozitívne aby v tom nebol sakra háčik.

anonym_6952ef
16. nov 2025

@1jedina jeden rodič s dieťaťom/detmi žiť v jednej komunite tak, ako píšeš, ALE! Prijala by som, ak by rodič mohol chodiť do prace kde chce, nie robit iba v komunite to, čo chce🫣 súhlasím, navzájom si postrážiť deti, viac deti spolu, to je pekne detstvo. Len s tou prácou by som nebola ok. Môj nazor.

petronelag
16. nov 2025
@anonym_5434af

Kolegyňa je v jednej sekte, neviem si teraz spomenúť na názov, ale oni fungujú veľmi podobne ako opisuješ.
Nemala by som o to záujem, nepáči sa mi to. Znie to príliš pozitívne aby v tom nebol sakra háčik.

@anonym_5434af Veď práve v každom spôsobe bývania sú aj pozitívne a aj nevhodné veci, ľudia sú veľmi rôzní, nedá sa vyhovieť všetkým. A ešte v tejto dobe, každý vie všetko najlepšie, majú rôzné názory, neviem či by sa dve jednorodičky nejako dohodli na dlhší čas. Mohli by aj same skúšať hľadať si takú podobnú priateľku, napr. ak im deti chodia do jednej školy.

anonym_70ba2b
16. nov 2025

@1jedina nikdy by som na také niečo nepristúpila, neznášam stádovosť. A ak je jednorodič sám, tak si za to v drvivej väčšine môže on. Pretože byť jednorodičom neznamená, že popretŕham väzby s rodičmi, súrdencami, tetami, sesternicami, priateľmi. Mne to tiež zaváňa sektou a obmedzovaním slobody, ale najmä by mi vadila strata súkromia