Mám ísť do single materstva?
Ahojte,
mám 35+ a čoraz silnejšie cítim túžbu mať dieťa. Partnera, s ktorým by som do toho išla, momentálne nemám a ani to nevyzerá, že by sa čoskoro objavil.
V mojom živote je však muž, ktorého poznám dlhé roky, máme veľmi dobrý vzťah a viem, že by bol ochotný mi pomôcť mat dieťa. Pravdepodobne by ale nechcel byť oficiálne otcom.
Uvedomujem si, že dieťa potrebuje otca a že z tohto pohľadu by to nebolo úplne fér. Na druhej strane, dnes už nie je nič neobvyklé, že dieťa vyrastá len s jedným rodičom – a aj tak je obklopené láskou a podporou. A možno časom príde aj muž, ktorý by prijal dieťa a stal sa mu otcom a mužským vzorom.
Som preto na vážkach – ísť do materstva sama, kým ešte mám šancu, alebo čakať na partnera a riskovať, že sa to už nepodarí nikdy?
Budem veľmi rada za vaše názory a skúsenosti ❤️ ak bol niekto v podobnej situácii, ako ste sa rozhodli? Ľutujete svoje rozhodnutie mat ci nemat dieta single? Dakujem 😊
Áno, išla občas treba byť sebec.Zahras sa nesebecku a túžbu potlačis?to sa nedá, keď raz chces byť mamou, tak chces.O 10 r mozes ľutovať.
Ten pán je ženatý či je šanca, že spolu aj zostanete?Jedno čoho by som sa bála, že o pár rokov bude chcieť dieťa na striedavku a vzťahy medzi vami sa pokazia, nájde si niekoho iného atď...
@anonym_autor a moznost dat si zmrazit vajicka? To ci ist do toho stylom ako opisujes, podla mna velmi zalezi aj na tom v akej celkovej situacii si…financie, kariera, ale hlavne ci tu bude niekto kto ti pomoze ak sa dieta narodi. Narodenie dietata je ta najkrajsia ale aj najtazsia situacia. Ako samostatna matka s nim budes 24/7 dlhe roky a teda vychova bude len a len na tebe, je to narocne, na to sa treba pripravit.
@zuz1177 nechcem mať dieta po 37 a to je asi ten hlavný dôvod pre ktorý uvažujem nad možnosťou ist do toho sama 🙂 nevidím na tom nic zle mat dieta v neskorom veku 🙂 len to uz by som sa bála este viac ist do toho.
Mam finančnú rezervu, ktorá by pokryla aj prvé 3 ci 4 roky doma s dieťaťom. Čiže tej finančnej stránky sa až tak veľmi neobavam. Stabilnú prácu mám do ktorej by som sa mohla vratit v pripade, ze by sa financne pohoršilo.
@anonym_autor na tvojom mieste by som skor isla do adpocie, ziaden cudzi chlap nebude ochotni vychovat dieta ktore nie je jeho, kedmoze mat vlastne, nato by som sa nikdy nespoliehala
@anonym_autor ak by som mala dostatočné finančné zázemie, šla by som do toho . Toho pravého môžeš a nemusíš stretnúť. A keď ho stretnes, bude ťa milovať aj s dieťaťom.
Choď do toho! Držím ti prsty. Nepočúvaj reči o sebeckosti, určite to zvládneš, tak ako to zvládlo mnoho slobodných matiek.
@earlgrey ďakujem ❤️
@anonym_autor ja som z tých, na ktoré sa partner krátko po pôrode vykašľal a nikdy nemal ani záujem o vlastné dieťa. Výživné platí lebo musí, našťastie relatívne slušné. Ale v živote nikdy ani len cent navyše neposlal, ozval sa, len keď skúšal zrušiť výživné (lebo sa mu narodilo ďalšie dieťa, neskôr lebo zmenil prácu na horšie platenú). A poviem ti ako je - zvládla som to, ale občas, najmä tie prvé tri roky, to bolo naozaj o hubu. Žiadny rodičák, po materskej pekne naspäť do práce na plný úväzok. Moji rodičia samozrejme niečo pomohli, kamošky tiež, neskôr nový partner. On a jeho rodina nikdy nič. A to mám ešte veľké šťastie, že dieťa je zdravé, v podstate bezproblémové. Neviem si predstaviť, že by malo nejakú diagnózu, ktorá vyžaduje 24/7 starostlivosť po celý život, alebo náročné rehabilitácie, pobyty v nemocnici atď.
Cielene by som do toho nešla, aj keď možno to je jednoduchšie, ak si na to vopred pripravená. Len skús si predstaviť, že naozaj sa narodí dieťa s nejakou vážnejšou dg a ty sa nebudeš môcť vrátiť do práce, alebo si teda budeš vyberať medzi starostlivosťou o dieťa bez príjmu alebo jeho umiestnením v zariadení, na ktoré padne väčšia časť tvojho príjmu.
@anonym_autor na tvojom mieste by som skor isla do adpocie, ziaden cudzi chlap nebude ochotni vychovat dieta ktore nie je jeho, kedmoze mat vlastne, nato by som sa nikdy nespoliehala
@klotildabazarik pri adopcii sa čaká roky, nevieš aké dieťa s traumou a zdr.problemamy dostaneš, alebo sa prejavia neskôr.Ak môže mať vlastné nie je to dobré riešenie.Ale áno, kľudne sa môže stať, že vlastne nebude môcť mať.Kolko chlapov sa rozvedie či deti ešte nemajú a nájdu si partnerku s dieťaťom.Toho by som sa nebala.A ona prioritne nehľadá chlapa na život, ale túži po dieťati.Dnes každá tretia žena vychováva deti sama a aj tie vydate robia gro starostlivosti ohľadne deti samé 😉
No a ked tvoje dieťa sa bude pýtať kde je tato?alebo ten tvoj kamarát si to rozmyslí? ja by som isla ale s tým ze by som bola ok aj keby ten kamoš raz ma dal na súd a bola by napríklad striedavka lebo dnes je dnes a čo bude o pár rokov nikto nevie
A ked budeš ok s tým že budeš dieťaťu klamať ze bolo z lásky?alebo na rovinu mu povieš pravdu?
@anonym_768b66 ak si to ten môj kamoš rozmysli, nebudem mu brániť mat s dieťaťom vzťah. Nikdy by som mu v tomto smere nebránila. Je to skvelý človek. Čiže ak by si to rozmyslel, viem, ze ako dvaja rozumní ludia by sme sa vedeli dohodnúť aj bez súdu.
Dieta by bolo svojim spôsobom aj z lásky, len nie tej klasickej. A ked by bolo vo veku kedy by to chapalo a bolo by zvedave, spoznalo by celú pravdu.
Isla by som do toho keby som mala kde bývať, mala financie..tak ziaden problém
Áno, išla občas treba byť sebec.Zahras sa nesebecku a túžbu potlačis?to sa nedá, keď raz chces byť mamou, tak chces.O 10 r mozes ľutovať.
Ten pán je ženatý či je šanca, že spolu aj zostanete?Jedno čoho by som sa bála, že o pár rokov bude chcieť dieťa na striedavku a vzťahy medzi vami sa pokazia, nájde si niekoho iného atď...
@luccija nie je ženatý. Len je to chlap, ktorý sa nechce usadiť a ja to plne rešpektujem.
On uz jedno dieta ma s bývalou a viem ako fungujú bez problémov. Tak tohto sa veľmi nebojím, ze by chcel striedavku. Je to skvelý otec a asi aj preto by som neodmietla ani možnosť, ze by bol v zivote dieťaťa. Teda ak by to on sám chcel.
@luccija nie je ženatý. Len je to chlap, ktorý sa nechce usadiť a ja to plne rešpektujem.
On uz jedno dieta ma s bývalou a viem ako fungujú bez problémov. Tak tohto sa veľmi nebojím, ze by chcel striedavku. Je to skvelý otec a asi aj preto by som neodmietla ani možnosť, ze by bol v zivote dieťaťa. Teda ak by to on sám chcel.
@anonym_autor tak veľa šťastia a nečakaj dlho
@januska12323 pozna ma a vie, ze ked sa na niečom dohodneme, tak obe strany svoje slovo dodrzia. Ak nebude chcieť mať s prípadným dieťaťom nic spoločne, vie, ze ja to dodrzim.
@anonym_autor si pripravená aj na to, že sa narodia deti dve? Alebo sa narodí dieťatko postihnuté? že sa nebudeš napríklad môcť vrátiť nikdy do práce? Viem, katastrofické scenáre, no žiaľ stávajú sa. Prevčerom som sa práve stretla s jednou ženou, ktorej silno tikali biologické hodiny a urobila niečo podobné. Kto je otec, nikto netuší, nemá ho dieťa ani v RL. Jej minulý rok diagnostikovali veľmi vážne ochorenie s veľmi, veľmi zlou prognózou. Jej otec a brat už nežijú, mama má už vysoký vek a zdravotné problémy a ona je zúfalá z toho, čo bude s dcérou o rok, dva keď tu možno už nebude. Ver mi, ťažko sa to počúvalo. Nie, nešla by som do toho. A napísala by som ti toto isté aj pred týždňom, keď som ešte nevedela o tej známej, v akej je situácii. Vedome by som to nikdy dieťaťu neurobila
@klotildabazarik ja sa na to nespolieham 🙂 žiaden chlap nie je dolezitejsi ako by bolo moje dieta. Ani to neznamená, ze by som chcela aby si moje dieta osvojil. Chlap, ktorý svoje nevlastné dieta nemá rád, nemá v mojim zivote miesto. Nie som typ ženy, ktorá potrebuje mať vzťah. Nebojím sa toho, ze by som zostala sama. A tym
A mimochodom, poznám mnoho prípadov kedy nevlastný rodič dieta vychováva, miluje a berie ako svoje 🙂
@anonym_autor si pripravená aj na to, že sa narodia deti dve? Alebo sa narodí dieťatko postihnuté? že sa nebudeš napríklad môcť vrátiť nikdy do práce? Viem, katastrofické scenáre, no žiaľ stávajú sa. Prevčerom som sa práve stretla s jednou ženou, ktorej silno tikali biologické hodiny a urobila niečo podobné. Kto je otec, nikto netuší, nemá ho dieťa ani v RL. Jej minulý rok diagnostikovali veľmi vážne ochorenie s veľmi, veľmi zlou prognózou. Jej otec a brat už nežijú, mama má už vysoký vek a zdravotné problémy a ona je zúfalá z toho, čo bude s dcérou o rok, dva keď tu možno už nebude. Ver mi, ťažko sa to počúvalo. Nie, nešla by som do toho. A napísala by som ti toto isté aj pred týždňom, keď som ešte nevedela o tej známej, v akej je situácii. Vedome by som to nikdy dieťaťu neurobila
@anonym_679616 presne toto su tie hlavne dôvody (spolu s tym, ze by som vysokou pravdepodobnosťou nemalo otca v zivote) pre ktore tak veľmi váham. Desim sa toho, ze by zostalo časom skoro samé. I závažných zdravotných problémov. Toto tu tie hlavné 3 dôvody kvoli ktorým váham. Tá túžba je sice silná, no život toho pripadneho dieťaťa je uz teraz pre mňa dôležitejšia.
@anonym_679616 presne toto su tie hlavne dôvody (spolu s tym, ze by som vysokou pravdepodobnosťou nemalo otca v zivote) pre ktore tak veľmi váham. Desim sa toho, ze by zostalo časom skoro samé. I závažných zdravotných problémov. Toto tu tie hlavné 3 dôvody kvoli ktorým váham. Tá túžba je sice silná, no život toho pripadneho dieťaťa je uz teraz pre mňa dôležitejšia.
Môj názor je, že určite nie. Každé dieťa má právo na mamu aj na otca, dobrovoľne mu toto odoprieť je úplne sebecké
Mne sa to páči ...ešte by si si aj pritom užila
Nešla by som do toho z týchto dôvodov:
1. Mám deti a viem, čo to obnáša
2. Vyrastala som bez otca a to, že teraz mať dieťa single je trendy, neznamená, že je zo OK a že to s dieťaťom nič nerobí. Trvalo mi asi 20 rokov, kým som si to v sebe celé upratala.
3. Dieťa nie je hračka, ktorú chcem a preto si ju zaobstarám.
Nešla by som do toho z týchto dôvodov:
1. Mám deti a viem, čo to obnáša
2. Vyrastala som bez otca a to, že teraz mať dieťa single je trendy, neznamená, že je zo OK a že to s dieťaťom nič nerobí. Trvalo mi asi 20 rokov, kým som si to v sebe celé upratala.
3. Dieťa nie je hračka, ktorú chcem a preto si ju zaobstarám.
@yoxinka ty máš 3 deti a to je obrovský rozdiel.Vyrastala si bez otca a mama tiež nebola ideálna mama a aj tak si mala 3 deti a nemohla si vedieť či sa nerozvedies.Tiez si riskovala nie?
@anonym_autor vravíš že kamarát už dieťa má, to by tvoje dieťa malo nevlastného súrodenca a v živote ho nevidelo? Alebo by ste sa vídali všetci? Nespoliehaj sa na to ako vychádzate teraz, aj manželia po 15 rokoch sa rozídu v zlom. Bol by uvedený ako otec? Platil by? Alebo by si dobrovoľne platila všetko sama? Čo ak ochorieš na pn, kto bude s dieťaťom chodiť do škôlky, do školy? Budeš robiť len ráno? Alebo budeš platiť pestúnku? Rozumiem že túžba po dieťati je silná ale naozaj si dobre premysli čo tomu dieťaťu ponuknes a aký bude mať život.
obdivujem, ako sa ľudia, ktorí nie sú schopní vytvoriť si vzťah s dospelým, smelo pustia do výchovy dieťaťa sami
@anonym_autor určite by som do toho išla 😘nieje to nič zvrátené, radšej vychovávať sama ako nikdy sa nestat matkou....
@anonym_autor a čo povieš tomu dieťaťu? budeš mu celý život klamať? už nikdy nestretneš tohto svojho kamaráta? kamará nikdy ho nestretne, keď mu bude na vedľajšej ulici vyrastať dieťa?
Tie, co radite adopciu, v com je to ine ako ked by mala vlastne? Tiez to dieta nebude mat muzsky vzor atd. Ci adoptovane si ho zasluzi menej? Plus na adopciu sa roky caka. Podla mna je jedno, ci svoje alebo adoptovane, otazka je ano ci nie. @autorka, ja by som si asi dala asi dajaky casovy limit, ci este nestretnem pana praveho a ak nie, asi by som sla do toho. Mat dieta je skvele.
Tie, co radite adopciu, v com je to ine ako ked by mala vlastne? Tiez to dieta nebude mat muzsky vzor atd. Ci adoptovane si ho zasluzi menej? Plus na adopciu sa roky caka. Podla mna je jedno, ci svoje alebo adoptovane, otazka je ano ci nie. @autorka, ja by som si asi dala asi dajaky casovy limit, ci este nestretnem pana praveho a ak nie, asi by som sla do toho. Mat dieta je skvele.
@anonym_a34418 ine že jedno nešťastné dieťa už je na tomto svete a je možné zlepšiť život tomu, kto už existuje a trpí, a nevytvárať ďalšie nešťastné dieťa navyše
@anonym_autor mysli aj na to, že nie vždy sa narodí zdravé dieťa. A môžeš ostat single matka ZŤP dieťaťa.
@anonym_autor uprimne? Ako tu čítam príbehy žien, ktoré sú ekonomicly týrané svojimi mužmi tak aj áno.
Pokial si zabezpečená, ma ti kto pomôcť, tak smelo do toho. Ono na SK sa to nedá, ale tuším v CZ ti stačí "partner" na oplodnenie.
Mam však kamarátku, ktorá to urobila velmi jednoducho, nasla si chlapa, otehotnela, chlapa opustila. A ma krásneho syna. Je zabezpečená, pomáhala jej mama a mužských vzorov ma v rodine dosť.
Cize je to iba na tebe.
@anonym_a34418 ine že jedno nešťastné dieťa už je na tomto svete a je možné zlepšiť život tomu, kto už existuje a trpí, a nevytvárať ďalšie nešťastné dieťa navyše
@anonym_af2330 to ako kazde dieta single matky je nestastne?
@anonym_autor akurát mám rozpozerané na Voyo - Sperminátori. Je to kus divné, Česi majú po internetoch inzeráty na darovanie spermií, niektorí sa chcú podieľať na starostlivosti o dieťa, niektorí vôbec nie, účinkuje tam aj lesbický pár napríklad. Skús pozrieť.
Za mňa, keby som finančne zabezpečená a mám dobré zázemie a prácu, tak by som do toho šla. Sú ľudia, ktorí vzťah mať nechcú ale dieťa áno. Otázku ohľadom otca by som ale neviem ako zodpovedala. Je rozdiel povedať dieťaťu, hoc to bolí, ale že ocko nás neľúbil a vzdal sa nás ako povedať, že ocko o tebe vie síce, ale dohodli sme sa, že nebude mať s tebou vzťah. No neviem veru.
@anonym_ca0dc2 ako slobodná nemám možnosť adopcie... teda ak sa nic nezmenilo 🤷♀️ inak by som do adopcie išla. A pestunska?
@anonym_autor a kedy si sa na to pytala... poznam zenu, samu... vzdy bola sama a ma adoptovane dieta... par rokov dozadu...

isla by som do toho tuzba po pooracovani rodu je silna a radsej takto ako pestunstvo