Narok na výživné od otca po rozchode
Ahojte,
rozisla som sa s partnerom, nikdy sme neboli zosobaseni a mame spolu dve deti (5r a 3r). Viem ze pri rozvode sa urcuje ci bude striedava starostlivost aj vyska alimentov muzovi, ak sa dohodnu, ze sa bude starat iba matka. Ako sa to riesi v pripade, ze budu deti byvat so mnou? Mam narok sudnou cestou ziadat od ich otca prispevok na starostlivost o ne aj sudnou cestou alebo ako je to prosim? Iba realna skusenost, dakujem.
@anonym_autor veľmi záleží na tom, či sa dohodnete alebo nie. Ak bude otec v zásade proti všetkému, skončíte na súde a ten rozhodne. Ideálne by bolo, keby ste to spolu prebrali vy dvaja a hodili to na papier.
prosim vas a sposob urcenia, vypoctu vysky vyzivneho na jedno dieta je urcene nejakym pravnym predpisom alebo ako je to v tomto pripade? ci cisto na ochote otca prispievat a v akej sume je vobec ochotny?
toto sa tiez riesi cez dohodu rodicov, nezavisle ci ste boli manzelia alebo nie. nie je to pred sudcom, je to pred jednou pani a deje sa to na sude, normalne sedie v jednej miestnosti a spisete dohodu rodicov, kde budu deti, ako ich bude vidiet druhy rodic a pod. kolko bude platit ten druhy rodic atd. ja som to riesila s pravnickou ktoea mi to spisala ale myslim ze sa viete poradit aj na centre pravnej pomoci. spolu tu dohodu spisete priamo tam na mieste a hotovo.
@petra2992 ak sa nedohodnú bude normálne pojednávanie
prosim vas a sposob urcenia, vypoctu vysky vyzivneho na jedno dieta je urcene nejakym pravnym predpisom alebo ako je to v tomto pripade? ci cisto na ochote otca prispievat a v akej sume je vobec ochotny?
@anonym_autor https://www.google.com/search?client=safari&hs=...
Toto je tabuľka od ktorej sa môžeš odpichnúť, má však len orientačný charakter
Podatatne sú náklady na dieťa.
Nielen strava, oblečenie, obuv, ale aj lieky, škôlka, drogeria + Napr okuliare, bezpekova strava, platenie súkromnej logopedky, krúžky, ….
Je tu o tejto problematike fakt veľa diskusii, skús si niečo prečítať
Daj si návrh na súd kde žiješ aj s deťmi.
Nie je to ochote otca, ale o realnych nakladov na deti. Ked sa dokazete dohodnut, sud schvaly len vasu dohodu. Ak sa nedokazete dohodnut, tak bude pojednavanie, kde sa urci zverenie, starostlivost, stretavanie, vyska vyzivneho a podobne, ono sa je naozaj dobre podrobne na vsetkom dohodnut a specifikovat, najma ak s nim mas problemy.
@anonym_autor samozrejme...ako otec ak je zapísaný v rodnom liste detí , platí normálne výživné na deti....ale zároveň ako otec sa môže s deťmi aj stretávať a brávať si ich, čiže bude mu určený styk s deťmi, obvykle každý druhý víkend a sviatky sa striedajú po roku, rovnako polovicu cez prázdniny....

toto sa tiez riesi cez dohodu rodicov, nezavisle ci ste boli manzelia alebo nie. nie je to pred sudcom, je to pred jednou pani a deje sa to na sude, normalne sedie v jednej miestnosti a spisete dohodu rodicov, kde budu deti, ako ich bude vidiet druhy rodic a pod. kolko bude platit ten druhy rodic atd. ja som to riesila s pravnickou ktoea mi to spisala ale myslim ze sa viete poradit aj na centre pravnej pomoci. spolu tu dohodu spisete priamo tam na mieste a hotovo.