Odišla som od priateľa
Dobrý deň. Odišla som s deťmi od priateľa, našiel si milenku a celý vzťah bol už dlhodobo na úpadku. Odišla som k rodine do iného okresu. Chcem tu deti prihlásiť do škôlky. Čo všetko mu musím oznamovať? A ako je to do prípadného šetrenia súdom so stretávanim a výživným? Jeho rodina si na deti nárokuje, chcú ich brať na výlety a manipulujú staršiu dcéru. Ako dlho trvá, kým súd rozhodne a je možné, že nariadi úpravy styku dcér aj so svokrovcami a švagrom? Ešte ma zaujíma výživné, je povinný prispievať od momentu odchodu?
@anonym_autor povinný prispievať je od momentu, kedy o tom rozhodne súd, dovtedy sa to berie tak, že proste prispieva.
Oznamovať?? On je stále otec detí, ich zákonný zástupca, rovnocenný rodič. Takže on môže prísť a zobrať deti so sebou kedy chce kam chce presne tak, ako si to urobila ty. A áno, aj starí rodičia si môžu súdnou cestou nárokovať na stretávanie s vnúčatami.
Čo sa týka škôlky - je dosť možné, že budú vyžadovať súhlas aj druhého rodiča.
Ja by som ti odporučila neventilovať si svoju zlosť na expartnera cez deti.
@sissy27 on rozbil rodinu a ja som povinná mu dávať deti na požiadanie, aj keď máme svoj program? Jeho rodičia nosia dcéru na výlety kilometre ďaleko, to je v poriadku? A z čoho máme žiť? Tento systém nie je spravodlivý.
@sissy27 on rozbil rodinu a ja som povinná mu dávať deti na požiadanie, aj keď máme svoj program? Jeho rodičia nosia dcéru na výlety kilometre ďaleko, to je v poriadku? A z čoho máme žiť? Tento systém nie je spravodlivý.
@anonym_autor preto sa od muža odchádza až keď máš plán, aspoň základne náležitosti ako kuratelou pridelené deti do starostlivosti, nejakých pár eur navyše na účte a pod.
@anonym_autor nie si povinná dávať mu deti na požiadanie, ale je v záujme detí, aby ste si tie vzťahy vysporiadali a nastavili pravidlá čím skôr. A takisto nemáš žiadne právo im brániť v styku len preto, že ty máš zranené ego.
A z čoho máte žiť ? Tak hádam máš svoj príjem, nie? On bude povinný ti PRISPIEVAŤ na deti, nie vás kompletne financovať. No a opäť - čím skôr začneš riešiť výživné oficiálnou cestou, tým skôr súd rozhodne. Druhá možnosť je sa s exom aspoň kým prebehne súd nejako rozumne dohodnúť.
Či ty považuješ za spravodlivé rozhodovať o deťoch v plnej miere a nechať sa živiť exom?
@anonym_autor povinný prispievať je od momentu, kedy o tom rozhodne súd, dovtedy sa to berie tak, že proste prispieva.
Oznamovať?? On je stále otec detí, ich zákonný zástupca, rovnocenný rodič. Takže on môže prísť a zobrať deti so sebou kedy chce kam chce presne tak, ako si to urobila ty. A áno, aj starí rodičia si môžu súdnou cestou nárokovať na stretávanie s vnúčatami.
@sissy27 povinný je prispievať od podania na súd, čiže aj spätne mu môžu určiť. Len je to slovo proti slovu, on môže povedať, že jej dával, ale kupoval deťom, ona môže tvrdiť ze všetko uhradila sama a nedal ani euro.
@anonym_autor nie si povinná mu dávať deti na požiadanie, môžeš čakať do rozhodnutia súdu, ale zase on ich môže prísť čakať ku škole, škôlke a vziať ich a nedať ti ich tak isto do rozhodnutia súdu. Starí rodičia majú právo sa stretávať s deťmi, ale tiež nie si povinná im vyjsť v ústrety, keď chcú, nech si dajú na súd tiež. Ináč, ak súd rozhodne, že ich bude mať otec napríklad na víkend a on ich dá starým rodičom a oni s nimi pôjdu aj 500km na výlet, nezabrániš tomu. Jedine, ak im ubližujú, berú nasilu, ale zase len súdnou cestou. Najlepšie je sa dohodnúť v prospech deti. Aj výživné, aby to nebola len akási pomsta ex, že si našiel inú...a tiež mu nezakazuj deti. Oni za to nemôžu, že vy spolu neviete žiť.
Aj starí rodičia sú prínosom pre deti.
Teraz to vidíš škaredo, bolo ti ublížené, musela si odísť, bude to ťažké začať odznova, ale pamätaj, že raz budeš vďačná za to, že deti majú otca aj starých rodičov.
@anonym_autor prečo majú deti trpieť pre tvoje zničené ego? On má nárok na stretávanie rovnako ako doteraz, tvojim odchodom neprestal byť rodičom. O škôlke, lekároch a podobných veciach má byť informovaný keďže je stále zákonný zástupca detí. Podaj si návrh a on bude musieť vyplatiť spätne. Ty nemáš žiaden príjem? Vieš, že môžeš dostať minimálne výživné a aj to nemusí platiť načas? Nie, nemusíš meniť program kedy si zmyslí ale ani robiť naprieky. So starými rodičmi je lepšie keď sa dohodneš lebo tiež môžu žiadať stretávanie.
Ja som na rodičovskej dovolenke s mladšou dcérou, nemám iný príjem. A deti potrebujú jesť. Odišla som, lebo ma z bytu, ktorý bol jeho, vyhodil so svokrovcami. Stále mi vykrikovali, že to nie je môj byt. Už som tam ostať nemohla.
Čo ak nebude súhlasiť s prestupom do druhej škôlky? Alebo keď to pôjde bez jeho súhlasu.
@sissy27 povinný je prispievať od podania na súd, čiže aj spätne mu môžu určiť. Len je to slovo proti slovu, on môže povedať, že jej dával, ale kupoval deťom, ona môže tvrdiť ze všetko uhradila sama a nedal ani euro.
@anonym_autor nie si povinná mu dávať deti na požiadanie, môžeš čakať do rozhodnutia súdu, ale zase on ich môže prísť čakať ku škole, škôlke a vziať ich a nedať ti ich tak isto do rozhodnutia súdu. Starí rodičia majú právo sa stretávať s deťmi, ale tiež nie si povinná im vyjsť v ústrety, keď chcú, nech si dajú na súd tiež. Ináč, ak súd rozhodne, že ich bude mať otec napríklad na víkend a on ich dá starým rodičom a oni s nimi pôjdu aj 500km na výlet, nezabrániš tomu. Jedine, ak im ubližujú, berú nasilu, ale zase len súdnou cestou. Najlepšie je sa dohodnúť v prospech deti. Aj výživné, aby to nebola len akási pomsta ex, že si našiel inú...a tiež mu nezakazuj deti. Oni za to nemôžu, že vy spolu neviete žiť.
Aj starí rodičia sú prínosom pre deti.
Teraz to vidíš škaredo, bolo ti ublížené, musela si odísť, bude to ťažké začať odznova, ale pamätaj, že raz budeš vďačná za to, že deti majú otca aj starých rodičov.
@anonym_autor rodicovska dovolenka je len moznost, nie povinnost. Zial, take vyzivne, aby si mohla sedkat pohodlne doma s dvoma detmi, nevytrieskas. Takze budes musiet zabrat.
No ak bol byt jeho, tak nemas nanho ziadne pravo, to je snad logicke a v poriadku, nie?
@kavasmliekom ano, od podania na sud, ale az ked padne rozsudok. A sice jej to vyplati spatne k tomu datumu, ale dovtedy sa zial bude musiet nejako zariadit. A hlavne vsetci vieme, ze na vyzivne sa kazdy mesiac spoliehat neda, bohuzial.
Idete do toho nepripravená a dosť neuvážene. Za bežných okolností musia prihlášku do MŠ podpísať obaja rodičia, inak je potrebné to riešiť súdnou cestou. Musíte si uvedomiť, že on je stále otcom a Vaše vzťahy s ním na tom nič nezmenia. Bez príslušného rozhodnutia súdu ani nemôžete sama rozhodovať o deťoch, o tom, či mu ich dáte atď.
Áno deti jesť musia a ak to bude potrebné budeš musieť ísť do práce. Výživné ti nepokryje všetky výdavky.
On ti vykrikoval, ze je to jeho byt … ak je naozaj iba jeho a meinvestovala si tam nic, bohuzial s tym nic neueobis. Ale to si vedela, kym ste zacali robit deti. Taisto aj ty si si mohö zabezpecit nejake byvanie sama, kym si deti nemala 🤷♀️ v pondelok si obehaj urady, podaj navrh na zverenie atd … a zacni hladat pracu. Z RP nevyzijete a nedostanes take vyzivne aby si utiahla najom / hypo a cely zivot. Zatial si na RD tak mas cas obehavat vsetko, co je potrebne. Inak ako sudom nevyriesis nic
Ja som na rodičovskej dovolenke s mladšou dcérou, nemám iný príjem. A deti potrebujú jesť. Odišla som, lebo ma z bytu, ktorý bol jeho, vyhodil so svokrovcami. Stále mi vykrikovali, že to nie je môj byt. Už som tam ostať nemohla.
Čo ak nebude súhlasiť s prestupom do druhej škôlky? Alebo keď to pôjde bez jeho súhlasu.
@anonym_autor rodicovska nie je povinnost, je to vysada pre zeny, ktore ziju v usporiadanom vztahu, kde po dohode vydavky rodiny taha manzel, pokial RD trva.
No asi si si to mala vyriešiť ešte predtým, ako si ho opustila. Samozrejme, že má právo stretávať sa so svojimi deťmi. Druhá vec je, že ste dvaja dospelí ľudia, tak by ste sa tak mali aj správať a vykomunikovať si veci, vzájomne sa dohodnúť...
chod na upsvar a danu situaciu musis rychlo riesit. pokial potrebujes aj psychologicku pomoc, aj to vedia zabezpecit.
nahlas ze teba aj deti z bytu vyhodil a uchylili vas zatial tvoji rodicia. lebo je rozdiel ci si sama odisla alebo vas vsetkych vyhodil z bytu.
na upsvare mozes poziadat o prispevok na byvanie, o pomoc v hmotnej nudzi alebo jednorazovu davku v krizovej situacii.
podaj papiere na sud ohladom vyzivneho a o predbezne zverenie deti do opatery.
ked budes mat za sebou urady, potom by skolka nemusela ziadat aj jeho suhlas-poradia ti na upsvare.
@lauruska_sumienka
Kým nemá určené výživné, dávky nedostane. S RP na ne aj tak nedosiahne.
@anonym_autor aj napriek tomu, že si s exfrajerom ukončila vzťah, deti sú taktiež jeho a vždy budú, preto nevytváraj zbytočne dusno.
@anonym_autor No ten je debil, ze ta s malymi detmi vyhodil !!! Pokial su mali deti, podla zakona sa nesmie vyhodit deti,,aj ked je to jeho byt!!! Sebecky, bezcitny....och Boze.....😡😡😡😡😡
@anonym_autor No ten je debil, ze ta s malymi detmi vyhodil !!! Pokial su mali deti, podla zakona sa nesmie vyhodit deti,,aj ked je to jeho byt!!! Sebecky, bezcitny....och Boze.....😡😡😡😡😡
@netti87 myslím, že sa mýliš, nesmel by ju vyhodiť, len keby boli manželia.
@netti87 áno, nesmie. Ale neustále mi s mamou vykrikoval, že je to jeho byt a keď sa mi nepáči, mám sa zbaliť. :( takže to nie je, že mi vyhodil veci. Psychicky ma k tomu dotlačili.
Aby sme tu tento chaos trošku upratali....
Na zmenu škôlky treba súhlas oboch rodičov, inak rozhodnutie súdu o nahradenie prejavu vôle.
Autorka odišla s deťmi... teraz treba si podať na súd návrh na úpravu výkonu práv a povinností rodičov k maloletým deťom. Riešiť sa budú tri vecí - osobná starostlivosť, styk druhého rodiča s deťmi ( ak teda sa nedohodnete na striedavke) a výživné. O výživnom súd rozhoduje odo dňa podania návrhu na súd. ak by mali hroziť schvalnosti ako tu niektoré spomínali, že jeden alebo druhý rodič si zoberie dieťa bez vedomia druhého, treba si podať návrh na neodkladné opatrenie. Oneodkladnom opatrení na zverejnenie do osobnej starostlivosti rozhodne súd do 7 dní od podania návrhu.
Čo sa týka styku deti so starými rodičmi, starí rodičia to môžu riešiť samostatným návrhom.