icon

Práva osamelých rodičov

nika_2828
24. okt 2023

Ahojte, dobrý večer,

chcela by som sa spýtať či neprišiel niekto z Vás do situácie, ktorú rozpíšem nižšie.

Chcem mať detičky, chcela som ich dávno a chcem ich aj teraz. Žijem bez partnera. Zo zdravotných problémov som nútená rozmýšľať nad možným umelým oplodnením (v najbližšej dobe), ktoré sa ale nemusí podariť . Žijem v domčeku a mám hypotéku, nie veľkú ale mám.
Vezmime si situáciu, že by sa mi predsa len podarilo otehotnieť (najšťastnejšia žena by som bola). Poberala by som na dieťatko materský príspevok a následne rodičovský.
A teraz ide moja otázka: Je nejaká možnosť, stretol sa niekto s tým, keď ako osamelej matke (žije sama v domácnosti a všetky výdavky si hradí), buď posunuli na určitú dobu alebo znížili splátky hypotéky?? Nikde sa to neviem dočíta. V Zákonníku práce sú informácie len ohľadne zamestnania. Ja by som sa ale chcela viac dozvedieť o prípadnej ,,pomoci,, od štátu, banky ??? Či náhodou, fakt veľkou náhodou :D nemáme u nás na Slovensku takéto možnosti.
Taktiež definícia osamelej matky, otca -ide o ženu, ktorá nežije s otcom dieťaťa, nie je vydatá za otca dieťaťa, prípadne otec dieťaťa ani nie je zapísaný v rodnom liste dieťaťa.... Bola by som v tejto definícii zaradená aj ja, keď na umelé oplodnenie chcem ísť sama bez partnera ?
Myslím tak , že je to od začiatku len moje rozhodnutie byť slobodná matka. Prípadne, na koho by som mala smerovať moje otázky? Rovno banka, finančný právnik či sociálnu poisťovňu...

Dúfam, že som to ako tak zrozumiteľne rozpísala.

Ďakujem Vám za každú jednu radu

Strana
z2
dusankomoj
24. okt 2023

@nika_2828 ja to nemyslím zle,ale nechápem prečo by mal mať osamelý rodič iné práva,ako keď sú rodičia dvaja. Možno v súvislosti so zamestnávateľom(neviem presne),ale banku to asi nezaujíma,tá chce svoje.

joannita
24. okt 2023

Zeny, ak to naozaj nieje nutne, nikdy si nedavajte v banke odklad splatok!! V buducnosti budete mat velky problem dostat inu hypoteku, budete na ciernej listine v bankovom registri ktore vidia vsetky banky.

vulka
24. okt 2023

@darkswan Zabudla si jej ešte poradiť, že ak si dá odklad splátok, tak bude mať zápis v úverovom registri a inú pôžičku už nemusí dostať.

huginko
24. okt 2023

@nika_2828 kdeže, žiadne výhody pre osamelu matku nie sú.. V banke istotne nehladaj žiadne výhody, odpustenia splatok... Budeš rada, ak ty dajú hypotéku...

huginko
24. okt 2023

@joannita ja som mala s ex odklad splátok, potom som si brala hypo sama a žiadny problém som nemala. To nie je to, že nesplacas!!!!

joannita
24. okt 2023

@huginko ja viem co su to odlozene splatky neboj 🙂
No mala ai velke stastie, asi len to napisem k tomu..mozes mi verit 🙂

zmrzlinka2021
24. okt 2023

@nika_2828 Skús nájsť si podporovateľov, ktorí ti budú financovať tvoj život. Nevidím dôvod, aby sme ťa financovali všetci. Treba na seba dať zbierku.

huginko
24. okt 2023

@joannita prečo šťastie, nikdy som nemala deň omeškania splátok... Žeby preto?

joannita
24. okt 2023

@huginko skratka banky ked vidia v registri, ze mal niekto odklad splatok, je to pre nich varovny prst, ze klient moze mat aj v buducnosti problem splacat a preto vacsina radsej uver neschvali. Dokonca aj cez koronu ked banky slubovali, ze odklad splatok (cez koronu si velmi vela ludi dalo odklady) nebudu brat v uvahu pri dalsich uveroch a tento zaznam nebude nic znamenat, slub niektore nedodrzali, napr. Prima banka a ludom zamietali uvery z dovodu odkladov.
To ze splacas nacas je urcite dobre, lebo aj to sa berie velmi v uvahu, dokonca aj ci platis nacas aj ostatne ucty ako twlefon, zse, plyn, poistky atd. Aj k tomu maju banky pristup.

huginko
24. okt 2023

@joannita tak vidíš. Všetko sa dá, stačí riešiť veci tak, ako sa majú a je všetko ok

joannita
24. okt 2023

@huginko ako som pisala, mala si stastie na schvalovatela, asi mal dobry den

dagmarovita
24. okt 2023

@bluka2 ale tvoj stav bol nezelaný, ona si vybera ten neželaný stav to je rozdiel

dagmarovita
24. okt 2023

@nika_2828 ty si cela od veci

dagmarovita
24. okt 2023

@medda_beda su aj slusne sposoby a viaceré ako odovzdat svoj materinsky cit ako si spraviť dieta v skumavke. Dieta neni vec, veď vieš, ziva bytost so svojou dostojnostou a ma svoje potreby, ktore pri jednorodicovi nikdy naplnene nebudu.

medda_beda
24. okt 2023

@dagmarovita Píšeš to žene ktorá si nevidí otca a žijem aj bez neho.Oveľa šťastnejšie.
Keď jedného rodiča nemáš tak ti nechýba, lebo nevieš aké to je ho mať.

Súhlasím však s tým, že dieťa má právo mať oboch rodičov a tomuto materínskemu citu nerozumiem, napriek tomu, že vlastné deti nemám a možno mať ani nebudem.V skúmavke sú však aj gény oboch rodičov ktorí nevedia počať prirodzene.

Ja rešpektujem každého rozhodnutie aj keď sa s ním nestotožňujem, moja kolegyňa má tiež tieto nápady o umelom oplodnení takže viem ako taký človek zmýšľa.

medda_beda
24. okt 2023

@dagmarovita Má zdravotné problémy, je možné, že keď bude čakať deti mať nebude.
Ja som žena ktorá sa s neplodnosťou zmierila v mladom veku a pritom ja žiaden problém nemám.To však neznamená, že to dokáže každá a preto nesúdim.

mirkam3
24. okt 2023

@nika_2828 píšeš o detickach v množnom čísle - akú máš predstavu, že by vyslo opakované IVF s darcovských spermiami a bez príspevku štátu, ak by si si ho navyše dala robit trebars v Dansku,Španielsku, pripadne inej krajine kde žena nepotrebuje partnera? K tomu cestovné náklady, ubytká, vyčerpaná dovolenka, atd… Lebo pravdepodobne by to pri pokusoch o dve deti vyšlo viac nez splátky hypo na rok-dva (ak teda máš priemerný 2-3i byt a nie nejakú haciendu 😉). Neodrádzať ta, len máš asi trocha romantickú predstavu, ktorá padá hneď na tom prvom bode. Zváž možno ten social freezing a o rok-dva tie vajíčka možno využiješ s nejakým partnerom, ktorý ta v tom celom podrží (aj finančne).

darkswan
25. okt 2023

@vulka myslim si, ze toto je kazdemu jasne, je to riesenie z nudze

Strana
z2