icon

Prečo je ťažké byť matka samoživiteľka?

8. sep 2022

Vsade citam ake je to tazke, pytam sa matiek samozivitelkek preco? Mozem sa vratit do prace kde mam nadstandardny prijem a mozem robit z domu takze aj pripadne OCR si viem vykryt a mam aj kde byvat. Naozaj to bude take tazke? Prosim o vase skusenosti. Dakujem

macko_usko222
8. sep 2022

@h2 nie to som nenapísala ale myslím že položenie logicky správnej otázky nebude robiť problém. Pýta sa nezmyselne čo sa aj odráža na odpovediach.

marsmykkok
8. sep 2022

@liusa82 No práve preto by mali ženy premýšlať a po škole si nájsť prácu a makať, potom jedno dieťa napríklad, vrátiť sa do práce, samozrejmosť aj nejaká nehnuteľnosť či už s partnerom alebo kúpiť ako bezdetná pracujúca na seba cez hypotéku hoci len garsonku a nech splácajú nájomníci. Ale ženy nerobia po škole, potom si najdú partnera a ostanú doma aj 15 rokov, bývajú v nejakom partnerovom zdedenom bývaní a ked príde na rozchod nemajú ani prácu, ani pracovné skúsenosti, ani žiaden majetok. Aj ked samozrejme aj keby žena pracuje, má niečo svoje je to ťažké, Ale skôr sa to dá zvládnuť. A na otázku autorky je to ťažké preto, že si pozri dnešné ceny, náklady čo má človek na seba a na dieťa, ťažko sa žije aj z dvoch platov, nie z jedného ak má žena uživiť seba, dieťa(deti, zaplatiť bývanie, hypotéku, ostatné účty, potraviny, kúpiť niečo obliecť, do toho nejaká pálka za okuliare alebo zuby a môže zarábať žena aj 1000 eur a stačiť to nemusí.

evica17
8. sep 2022

@queen_mary jasné,lebo všetky budú mať nadštandardný príjem. Veď sú aj predavačky, úradníčky,sestričky a tie kde emaju ako budovy kariéru,keď v týchto a v mnohých iných povolaniach asi ťažko zarobia nadštandardné a budú robiť z domu. Ty kariéra.

elizabet173
8. sep 2022

@autorka ak si sem prišla naštvať všetky mamičky samoživiteľky, ktoré majú existenčné problémy, tak sa ti to podarilo. Nie, nepatrím k nim. Ale úplne stačí, ak ťa pred štyridsiatkou skolí najprv rakovina prsníka a keď sa z nej trochu spamätáš, tak následne skleróza multiplex, ako moju známu. Otca už nemá, otec jej dieťaťa sa o nich nezaujíma, mamu má na ID, súrodenca nemá. Teraz buď múdra. Aj ona má kde bývať, aj ona mala super príjem, ale už ho dlho nemá

marty_4
8. sep 2022

Akoze to mi pride ako uplne rypanie tento prispevok 🙈

ivanabat
8. sep 2022

Je super, že máš takýto základ, aspoň nemusíš riešiť existenčné otázky. Ja, ako jednorodič Ti môžem povedať toľko, že záleží, či máš jedno alebo viac detí. Ako sa zaradia v škôlke, ako často a veľmi bude dieťa choré, či nebude mať rôzne diagnózy, napr. môj syn má ADHD, ťažké problémy so zrakom (a na to sa prišlo až jeho v 6 rokoch), dcéra silný reflux a častú chorobnosť. Toľko vecí môže a nemusí vyskočiť. A to nielen pri deťoch, ale aj pri Tebe. Môžeš aj nemusíš zažívať podobné. S deťmi človek nikdy nevie. Avšak faktom je, že si jedna z mála, kto nerieši existenčné problémy, to si naozaj môžeš zagratulovať a úprimne Ti želám, nech to tak aj zostane. Nie je to sranda.

emasss111
8. sep 2022

podľa toho čo píšeš, po materiálnej stránke to ťažké nebude....horšie budú napr. Vianoce, keď dieťa pôjde k otcovi, alebo ak ti nemá kto dieťa postrážiť (tvoji rodičia, súrodenci), tak nikam sa sama bez dieťaťa nepohneš (vínko s kamoškami, kozmetika a tak...)

svetlonos
8. sep 2022

Autorka,
to ze tvoja otazka vyznela ako od mladej dievciny s takmer nulovymi zivotnymi skusenostami ( nie nutne vlastnymi, stacilo by pocuvat, vnimat ostatnych a zamysliet sa) uz ti napisali.
A teraz k veci:
- tvoje dieta moze byt narocne = praca popri nom nehrozi
- ak ho das do jasli/ skolky moze byvat casto chore, vtedy ta bude potrebovat a zase nic neurobis
- nedaj Boh aby malo vaznejsiu chorobu alebo ty
- ja som mapr pri kovide po prvej noci rano odpadla. Horucky som mala aj maly dvojrocny.Nebyt muza, neviem ako by to dopadlo. Oni ti dvojrocni aj mladsi by si vedeli ublizit bez dozoru.
- predstav si, ze o pracu prides
- aj ten pocit, co keby sa mi nahodou nieco stalo, co bude s malym
Pokial nemas inu moznost, chod do toho. Ma to aj vyhody byt sama.
Vychovas si ako ty uznas za vhodne. Radsej byt samozivitel ako trpiet pri blbom partnerovi alebo riesit, ze glg piva v dvoch rokoch je predsa v pohode. Lepsie predsa travi 😕
Ak si sama a zvazujes umele oplodnenie a preto tvoja otazka, tak smelo konaj.
Len si v kazdom pripade urob zabezpeky pre rozne situacie, ktore by sa mohli viskytnut aby tebe aj dietatu bolo dobre.
Napriklad by som si okrem skolky a rodiny nasla opatrovatelku, pokial ti to nadstandartny prijem dovoli.
A este nieco dolezite. Vsetko je na ukor niecoho/ niekoho. Treba mat aj cas dietatu sa venovat a to s radostou. Uzit si jeden druheho.
Matky samozivitelky, ktore to maju narocne financne aj psychicky musia rozmyslat inak. Musia sklbit cas pre deti a hlavne pracu, tam ide zrejme skor o kvalitu ako kvantitu - travenie casu s detmi. A klobuk dole pred vsetkymy, ktore to zvladaju k spokojnosti svojich deti ! aj tej svojej.

svetlonos
8. sep 2022

@emasss111
na vinko s kamoskami sa vykaslat. Ale k doktorovi napriklad je uz ina kapitola.

emasss111
8. sep 2022

@svetlonos to som uviedla len ako príklad, lebo sa chystám zajtra s kamoškou na víno😀...a keby doma nemám muža, mám smolu, lebo mamu mám 160km od nás....jasné...aj lekári...alebo hospitalizácia v nemocnici môže prísť a vtedy je to prúser, ak dieťa nemá s kým byť 🙄

martul
8. sep 2022

Pochválila si sa, ok. Si spokojná sama so sebou? Ja len že ti neprajem mať,, vážnejšiu chorobu", ktorá ťa,, pribrzdí". Potom by si zistila čo je to pokora a zistila by si aj odpoveď na tvoju otázku.

ivana11155
8. sep 2022

@petamich ani to nemusi byt celkom pravda, skolkarske dieta sa maloktore prehra samo cely den alebo vydrzi pri rozpravke a pri nadstandardnom prijme treba aj na HO cely den makat a sustredit sa a nie mat otravujuce dieta za zadkom. Kto ma meetingy/cally musi byt k dispozicii cez den, neda sa mu dohanat spatne vecer.

Autorka: vyhodou bude len ten prijem, co sa tyka ostatnych veci si maknes ako vsetky ostatne matky a vecer padnes vyflusnuta do postele. V normalnych manzelstvach aj chlap cosi pomoze alebo sa venuje detom, tak je to lahsie.

queen_mary
8. sep 2022

@evica17 ty kariera 🙂 ten, kto si chce karieru vybudovat, tak si podla toho hlada aj povolanie. Nepojdem robit sestricku do nemocnice, ale pojdem robit do sukromnej ambulancie s ordinacnymi hodinami cez den, napriklad. A uradnicka a predavacka tiez zrejme nesniva o wow kariere, ked nastupuje. Cize treba mysliet dopredu a vzdelavat sa, aby si mala moznosti. Tak to je.

petamich
8. sep 2022

@ivana11155 pravdu mas 🙂

ruza123
8. sep 2022

No takto - z mojich skusenosti slobodne matky, ktore sa stazuju, ake to maju tazke (a verim ze maju) su povacsine osoby s nedokoncenym resp. neperspektivnym vzdelanim, nejaka pofiderna praca u sukromnika za minimalku, absolutne nevhodny vyber partnera, s ktorym samozrejme splodim aspon 2-3 deti, pomoc rodiny ziadna..to, ze mnohe nemaju vlastne byvanie tiez nechapem - ked mam aj debila muza, tak asi sme si na zaciatku vzali nejaku hypo na byt, ktory za tie roky stupol na cene, tak nejaku rezervu na zaciatok mat budem, ci? Nelutujem take zeny. Absolutne ziadna zodpovednost za buducnost deti. Nehadzem vsetky do 1 vreca - choroby zien, ci ich deti su samostatna kapitola, velmi sucitim s nimi, nemozu zato a treba im pomoct..ale tie ostatne, co su len odkazane na muza a zrazu hop, neviem ako prezijem s detmi sama, no hold smola..nato si mala mysliet skor..

autor
8. sep 2022

Ale ste mi dali 😳
Ano tak som to myslela ako pise @h2

autor
8. sep 2022

@lujza123 dakujem ti moc za tvoj prispevok 👍

melanta
8. sep 2022

Neviem, čo je to pre teba nadštandardný príjem, ja ho mám naozaj nad a aj tak viem a vidím, koľko ľudí žije na hranici chudoby. Koľko žien, keď ostanú samé s deťmi nemajú kde bývať, týždeň pred výplatou len rožky kupujú, chodia v zodratých topánkach aby deťom mohli kúpiť topánky v sekáči. A ty sa pýtaš toto akože úplne vážne. Nie, určite nemáš ružové okuliare. Proste si túto diskusiu založila buď ako výsmech alebo ako provokáciu na hádky.

h2
8. sep 2022

@melanta Prepáč, ale ty tu v žiadnej téme nezabudneš zdôrazniť, ako aj s mužom nadštandardne zarábate, dokonca si v jednej písala, že za 3000 by si ani robiť nešla, čo mi teda príde veľmi provokatívne vyjadrenie (niečo iné je napísať, že zarábaš nad 3000 a niečo iné zase, že by si za toľko robiť nešla, ako keby za 3000 a menej robili len chudery, pričom väčšina žien na tomto fóre nezarobí ani polovicu z toho). Takže si nemyslím, že práve ty by si mala niekomu vyčítať, že sem píše z dôvodu výsmechu, alebo provokácie.
Mimochodom, ja som tu už vysvetľovala, ako som autorkinu otázku pochopila ja. Autorka moje vysvetlenie potvrdila.

lilope
8. sep 2022

@h2 Mne to nepríde provokatívne, lebo keď niekto zarába veľa, je to proste fakt a pokiaľ nie je dosadený na lukratívny post, je to aj jeho vlastnou zásluhou. Ale spomínať to stále dookola je teda ozaj malomeštiacke.

dagmarovita
8. sep 2022

:D

janage
8. sep 2022

Tak teraz si predstav toto:
1. Dve deti, jedno teplota plač, sťažuje sa na neznesiteľnú bolesť brucha. Čo urobíš? Vezmeš dieťa č 1 do nemocnice aj s dieťaťom č 2, zavoláš sanitku a vezme len to choré dieťa?
2. Ochories ty
3. Musíš sa vždy vo všetkom rozhodovať sama, ono sa to možno nezdá, ale je to veľmi psychicky náročné
4. Banalita, ako obe deti majú naraz rodičovské, krúžky na iných miestach, kde sa časy prekrývajú
5. milované bábätko je mega náročné, nespí, non stop place za 10tich, nedaj bože má jeden z vás zdravotný problém

janage
8. sep 2022

Po 6. Nemáš s kým zdieľať radosť z prvého krocika, slovíčka....je úplne iné sa tešiť s druhým rodičom a s kamoškou, či mamou

kamatopo
8. sep 2022

@janage ešte bod 7. Puberta. A ak chytí,,dobrú ,,partiu tak môžeš zarábať nadštandardne a môžeš mať aj home Office. Ako sa hovorí.male dieťa malé problémy,veľké dieťa veľké problémy🤷.

lukavluke
Odpoveď bola odstránená
babydesire
8. sep 2022

Alebo si chcela len provokovat ?

kamatopo
9. sep 2022

@lukavluke no ešte je otázne či naozaj táto žena s extra príjmom aj toľko koľko píše má🤷. Už tu bola žena (na moja svadba) ktorá žila život druhých. Dokonca sa nestitila ich fotky z dovolenky prezentovať ako svoje. Takže moc by som si skrz ňu tlak nezdvíhala. Veď pozná ju niekto osobne? A ak sa nemá kde inde chváliť tak tuná na modrom koňovi si troška zdvihne ego😂.

lukavluke
Odpoveď bola odstránená
soldi
9. sep 2022

napisem Ti za seba. financne problemy tiez nastastie nemam. staram sa sama o 4 deti. rodinu nemam. pre mna su najhorsie momenty, ked som ja chora a potrebujem sa v takom stave starat o deti. ale cim su starsie, tym je to s nimi lahsie, su pomerne samostatne. a este je blbe, ked jedno dieta napr horuckuje a ostatne potrebujem porozvazat, to ma vzdy mrzi, ked ho musim prevlacat take chore, ale neviem to inak vyriesit :(
a este zvyknem bojovat, ked sa mi nieco v dome pokazi. to vzdy bohuzial musim zavolat niekoho a zaplatit, nie som taka sikovna ako vacsina muzov, ze vedia sami opravit 🙂

ked boli deti mensie, tak som si nasla dievcinu, ktora mi ich zvykla priebezne postrazit, ked som niekam potrebovala ist alebo vybavit.

uz zijem s detmi sama takmer 2 roky a nielenze je to s nimi kazdy rok lepsie, ale uz som si to zacala aj uzivat 🙂
a snazim sa aby mali deti dobry vztah s otcom, ten si ich brava dve poobedia v tyzdni plus kazdu sobotu, tak mam aj dost casu na seba, chodim na poledance, do fitka, hravam volejbal.

kvetinka75
9. sep 2022

autorka reálnu skúsenosť? - tak príjem 700 eur v čistom . 1 dieťa - náklady na bývanie, elektrina, plyn, telefon, TV, pravidelné lieky - okolo 300 eur. A teraz to bude ešte vaic. Splátka úveru 200eur. Plat zostane ten istý. Zostane 200,- eur na stravu, školské potreby, oblečenie, drogéria, náhle vzniknuté nepredvídateľné výdavky - lekár, nejaká oslava, niečo sa pokazí. Výživné 150,- . Takže 350 eur na mesiac na 2 osoby. Pohoda, čo?