icon

Amerika alebo Slovensko: Kde je lepší život?

24. jan 2025

Ahojte , tí ktorí žijete alebo ste žili v Amerike , kde sa vám páčilo viac ? Ktorá je pre Vás lepšia krajina pre život ? Mne sa veľmi páči americká architektúra , aj obyčajne malé mesto vyzerá úžasne ...majú úplne iné ulice , štvrte , a to sa mi na Amerike páči . Na Slovensku sú staré paneláky , všetko sivé, všedné. Taktiež ľudia si na inej mentálnej úrovni , teda pôsobí to tak na mňa, už len tým, že sú oproti nám tak 30 rokov.

Strana
z4
dettilv
24. jan 2025

No kamoška býva v Chicagu 5rokov a keby nemá manžela američana tak je už dávno na sk. Hovorí že ceny sú privysoké nato koľko zarobia, bývajú v malom 2izbaku a nemôžu dostať väčší Byt vraj. Že keď sa im pokazí auto tak nevedia nájsť normálneho automechanika, lebo že jeden človek lakuje auta, druhý opravuje motor, tretí robí karosériu a tak. Ja som tam bola iba týždeň a mne pre mňa to je už veľmi veľké mesto.

vler
24. jan 2025

Ja zijem v USA uz vyse 20 rokov a som amer obcianka. Ani jednu z tychto dvoch krajin nepovazujem za dobru krajinu pre zivot.

harrisson
24. jan 2025

Si troll? Vasina Ameriky je totálna diera. Obzvlášť v dnešnej dobe.

liusa82
24. jan 2025

no vidíte a že americký sen😀 bola som iba na dovolenke ale tak ja by som nikde nežila okrem Sk aj ked tu nadávame naň.Ja som len výletníčka všade pozrem ale potom hajde domov🙂 ani Usa by ma nepresvedčila

zuzanita1609
25. jan 2025

Aj Rusko je krásna krajina,ale naozaj iba na týždeň a domov a mimo Moskvy, skôr do divočiny 😁. Do Ameriky chcem ísť tiež,ale len Nevada,rieka Colorado a Las Vegas,tiež na deň, možno dva, tri 😁. Kanada je krásna tiež,tie jej lesy a obrovské 300 ročné borovice atď. Všade je niečo krásne na obdivovanie,no vždy to bude ťahať domov,či skôr,či neskôr.

kluska
25. jan 2025

no to sa ti len vidi, ze 30 rokov dopredu je zapadny svet, ale sa ani necudujem, lebo viem, ze sa nam to vtlka do hlavy pomaly od narodenia. Na zapade je 30 rokov dopredu len zivotna uroven, co sa tyka zarobku a socialnych istot. Ostatne veci ako zdravotnictvo, skolstvo, remesla.. tak je to naopak, ze zapad sa ma co ucit od slovenska.

vler
25. jan 2025

@kluska ale chod slovenske zdravotnictvo a skolstvo moze but prikladom jedine pre skutocne rozvojove krajiny

miadi
25. jan 2025

@kluska bola som pred 2.5r v nemocnici so synom na Svk a minuly rok u nas doma v Kanade . Ten rozdiel neskutocny. Na Svk izba s mrezami nic tam Nebolo ..trochu ako basa. Este mi upratovacka pindala preco som jedlo neodniesla spet ( mal na jedlo čas 30minut a ona pindala po 20min .. lebo 2.5r dieta malo zjest ten hnus na povel ?) u nas mas menu na niekolko stran a vyberies si cez obrazovku pc co to dieta aj naozaj zje. A nemas ziadny casovy limit mozes to mat na izbe dokedy chces potom len das tacku von . Charita Ronald McDonald’s mu pozicala tablet izba mala tv s internetom touch screen doniesli mu hracky .. McDonalds kavu a snack kazdy den vozili pre mna. Ale Hlavne ten mily ludsky pristup personalu . Vsetci od dr sestricky aj upratovacky mile . Na kanadsky narod a zdravotnictvo nedam dopustit. Dopriala by som ti taku profesionalitu a slušnost zazit aj na Svk .

miadi
25. jan 2025

A to je stara nemocnica. Ronald’s McDonalds house je normalny byt uprostred nemocnice na detskom oddeleni sa rodicia a pribuzni chorych deti mozu ist zrelaxovat dat si zadarmo kavu muffin ( Ja som sa tam sla osprchovat lebo nasa izba mala iba wc) v tejto istej nemocnici som aj rodila tie izby maju sprchy. Sestricky vyberu ktori pacient tam je na dlhsie a kto to potrebuje najviac tak su k dispozicii aj 2 spalne v RM house kde mozu byt za $8 na noc rodicia ci cela rodina.

portret7
25. jan 2025

Žila som aj aj. Amerika či SK ma svoje + aj -. Závisí, ci tam ides ako slobodná, bezdetna…ak s detmi, tak žiadané povolanie a jazyk na patričnej úrovni sú nevyhnutnosť. Mne sa žilo a žije dobre či v USA či na SVK.

bg92
25. jan 2025

Ty si ameriku videla iba v tv? Max na jednej malej dovolenke? Inak by si nemohla mysliet vazne to s tou mentalitou ani architekturou.

andreatytler
25. jan 2025

@kluska
Slovesne skolstvo ako vzor pre zapad?
No to tazko.
Vysledky medzinarodnych testov - ta oranzova ciara je priemer krajin.
Slovensko je hlboko pod priemerom vo vsetkych oblastiach.

miadi
25. jan 2025

@bg92 Ja chodim do usa 14 rokov niekolko x za rok. Architektura sa mi paci aj mentalita je vacsinou ok, Ved to je vec kazdeho vkusu tebe sa mozu pacit viac panelaky. Preco by sa jej nemohlo pacit to co sa tebe nepaci? Snad ma pravo na svoj nazor .

stormie
25. jan 2025

Neter to tam vzdala po par mesiacoch. Kamarat cely zivot sniva ze sa tam prestahuje lebo ako student tam bol x krat a zalubil sa do tej krajiny, potom tam bol tiez este par krat uz aj s manzelkou. Ja som bola len na dovolneke a stacilo mi, zit by som tam nechcela. Takze co clovek to iny nazor, ale vseobecne si myslim ze amerika uz davno nie je taky “sen” ako byvala….
@miadi len ty si v Kanade ak som do re pochopila a autorka sa pyta na USA, mozno by si este mohla pre zaujimavost dopisat ake tam su ceny beznych veci - zakladne poistenie, dane, poplatky v skolkach/skolach, najomne pripadne cena bytu/domu atd
To myslim v dobrom, lebo vela ludi porovnava len vysoky zahranicny plat s tym slovenskym ale na vysku povinnych vydajov zabuda.
(Napr v USA ani najlepsia poistka, ktora je uz aj tak vysoka, nepokryva cenu celeho porodu a bezny ucet sa splha do niekolko 1000 dolarov)

tundra
25. jan 2025

@miadi vybavenie nemocnice a ludsky pristup tak,ako si ho opisala je na rovnakej urovni aj vo Švajčiarsku.Dcera,ako mala bola tyzden na JIS -ke,mali sme k nej pristup 24 hodin,kedykolvek sme mohli prist,tak isto informacie o stave.Clovek, co to nezazil,tazko pochopi,ze to môze vyzerat aj inac,ako je zvyknuty na Slovensku...

oli18
25. jan 2025

@bg92 ide serial Amerika z vysky. Asi tu architekturu videla v nom

17alexis
25. jan 2025

V Amerike nezijem, ale mam tam sesternicu. Zije v Orlande, studovala tam VS a teraz uci na VS a aj robi nejake vyskumy. Ona je tam velmi spokojna po kazdej stranke, rozhodne sa neplanuje vratit. Nedavno sme boli na svadbe, kde pri nasom stole sedela rodina zijica v Amerike a ti zas hovorili, ze nie je im tam med lizat. Manzel ma 2 prace, aj zena ma este cosi popri, ale maju talentovane dcery, ktore tam maju uplne ine moznosti, z toho jedna je lesbicka a tam sa na nu nik nediva odsudzujuco. Takze 100 ludi, 100 chuti...a este z muzovej rodiny tam ziju ludia, uz maju aj obcianstvo. Financne to vidia ako tu, ale sluzby su lepsie podla nich. Tito vsak volili Trumpa, tak tazko brat ich pohlad triezvo. 🤣

miadi
25. jan 2025

@stormie asi ti uniklo ze som reagovala na koment ktory tvrdi ze zapad sa ma ucit od slovenska co sa tyka zdravotnictva atd. Zdravotne poistenie je zadarmo a v skole nemame ziadne poplatky iba VS sa platia . A na tie detom šetrime na specialnom ucte. V USA to je ina story tam treba platit zdrav. Poistovne. Ale maju spickove zdravotnictvo.

mimikarol
25. jan 2025

@miadi WAU. Tie fotky pôsobia ako z filmu. Ja keď som bola s dcérou v nemocnici na SK v Leviciach na detskom oddelení, zaplatili sme si súkromnú izbu a keď som to videla normálne som sa začala smiať. S toho šoku. Sestra si musela o mne myslieť že mi šibe. To bola izba ako z hororu. Jedna posteľ, ošúchaná setena, kufor som mala na zemi. Mne na noc doniesli stoličku...A tá strava.... to radšej ani nekomentujem.

miadi
25. jan 2025

@stormie pre zaujimavost ti poviem ze ta Kanadska pani upratovacka ma minimalny plat. A stale je mila. Naklady na zivot nema nizke. To nie je o tom kolko clovek zarobi to je slusnosti a ucta jeden k druhemu. A to bud narod ma alebo nema. Lekari zarabaju fantasticky no stale su k tebe uctivi. Vsetko ti vysvetlia su tu pre teba.

miadi
25. jan 2025

@mimikarol Ja som bola samoplatca na Svk 300e na noc a izba ako ta tvoja. Boli sme tam 3 noci . Maly len plakal ze chce ist domov .nic tam nezjedol., U nas v nemocnici aj zabudol preco tam je .tie hracky a tablet dost pomohli . Sli sme tam necakane na thanksgiving v noci sanitkou. Na Svk mi mama cez dvere vonku musela Len podat igelitku ani malu som nemohla objat ( Nebolo to infekcne) u nas normalne navsteva mohli byt v izbe s nami kolko chceli. Este si sla mala urobit horucu cokoladu do toho McDonalds house. Proste clovek trpi ked dieta trpi a da sa to aj inak lepsie pre vsetkych.

diewcatqoo
25. jan 2025

Ja len k tomu zdravotnictvu. Clovek ani nemusi ist daleko od Slovenska, aby zazil v nemocnici nieco ine. Staci ist len kusok za hranice. Bola som niekolkokrat so synom v nemocnici v CR a sice vybavenie nebolo az take uzasne, ako bolo na fotkach vyssie, ale bolo to o niekolko levelov vyssie, nez na Slovensku. Tiez dostal hracky, lego, knizky, na izbe sme mali TV, aj DVD prehravac, ku ktoremu bolo na vyber milion rozpravok. Okrem toho za synom chodila ucitelka, aj psychologicka a obe sa mu individualne venovali. Jedlo mohol jest ako dlho uznal za vhodne, nikto nemal ani raz nejaku blbu pripomienku k nicomu. Ja som mohla byt cely cas pri nom, o vsetkom som bola informovana. Takze ide to aj inak aj v nasich koncinach... netusim, preco je to na Slovensku taky problem 🤷‍♀️

renesance80
25. jan 2025

@tundra aj v UK

tetapetra
25. jan 2025

Mám dve kamošky v USA. Jedna Connecticut, spravila sibtam VŠ, venuje sa bankovníctvu. Druhá tiež VŠ, bytovy dizajn, pred dvoma rokmi sa odsťahovala z NJ do Las Vegas, je realitackou, momentálne rieši biznis na Kanárskych ostrovoch.

katica06
25. jan 2025

@miadi pochodila som s dcérkou niekoľko oddelení niekoľkých nemocníc, niektoré vyzerali rovnako ako za čias bývalého režimu, inde sme mali vďaka nadácii izbu iba pre seba s vlastnou kúpeľňou , chladničkou a tv, k dispozícii bol aj kuchynský kútik, tiež aj .wi-fi, hračky koľko sme len chceli a tiež počítačová technika. Pedagogický zamestnanec ktorý sa podľa dohody prišiel zahrať s chorým dieťaťom.

Autorka kamoš s manželkou to vzdali v USA vlani , prišli domov, bývali neďaleko LA, tvrdia že USA nikdy viac.

petracandle
25. jan 2025

Ďalšia stupídna téma na rozdúchanie vášní, nakoľko nie je ŽIADNA ŠANCA, že by si v dnešnej dobe mohla reálne do USA odísť 😉😃

kluska
25. jan 2025

@miadi ja hovorim o odbornosti a nie o sluzbach a zivotnej urovne. Ano, zijem v irsku, rodila som tam 2x, muz bol mesiac v nemocnici. Citis sa tam ako v hoteli, sluzby super, jedlo na vyber ako v hoteli, ale co sa tyka odbornosti a diagnostiky, Slovensko je o dost popredu. Napr uz len taka zubarina, v irsku mi 2x trhali zub, raz 45 minut, druhy raz viac ako hodinu, v tom case na slovensku to bolo skoro bezbolestne za 5 minut.

kluska
25. jan 2025

dalsia story, moj muz ked mal 30 rokov, priviezla ho sanitka napoly ochrnuteho, mal nahlu cievnu a nechali ho cakat 6 hodin na chodbe, doktor ho zobral az ked mu samemu uz ochrnutie prechadzalo po tych 6tich hodinach. Kozne choroby detto, doktori pouzivaju google obrazky. No je toho vela, kazdopadne ak chcem aby ma niekto poriadne vysetril, tak idem radsej na sk.

kluska
25. jan 2025

@andreatytler co sa tyka skolstva, v irsku sa deticky ucia malo, pramalo, pisanie skrabobis a ked maju daco ratat, tak to cista katastrofa. Sama mam deti, vidim, ja im davam este dodatkove ucivo. Inak nie je nic vynimocne, ze vzdelani ludia, rozumej odbornici prichadzaju do irska napr a studovali na slovensku, v cechach alebo v polsku.

kluska
25. jan 2025

ja nehovorim, ze na slovensku je vsetko super, ale zase to, ze sme 30 rokov za opicami a ostatni su vzdelane narody, tak neviem. Skor to je len o zivotnej urovni.

Strana
z4