icon

Ako si psychicky oddýchnuť po náročnej práci?

Včera o 19:41

Pekný večer prajem. Mám tesne pred 30tkou, a mám prácu, ktorá na prvý dojem pôsobí jednoducho, nie som žiaden jadrový fyzik ani neurochirurg, ale nie je to s ňou až také ružové. Problém je v tom, že je toho na 1 (resp. na 2 osoby ak rátam aj kolegyňu) ozaj veľa, či už množstvo práce alebo to ako je rôznorodá. Som dievča pre všetko v menšej firme, nikdy neviem aká nová úloha mi pristane na stole, veľmi často ma v práci vyruší telefón, návštevy, kolegovia s nejakými otázkami alebo prosbami, málo kedy sa mi darí si v kľude sedieť a robiť si svoju (ideálne jednu) robotu, je to multitasking na entú.
A už začínam cítiť, že mi to nerobí dobre. Často sa mi stáva, že normálne nedokážem rozmýšľať, hlava sa mi zastaví a je v nej ticho a prázdno, rýchlo zabúdam... Mám proste pocit, že väčšinu svojich mentálnych schopností si miniem v práci a potom mi už dokopy nič neostáva na život mimo nej. A to je pre mňa nezvyk, lebo (hnusne povedané) to, že mi to myslí, bola jedna z mála mojich silných stránok.

A preto rozmýšľam ako s tým bojovať. Či dopriať hlave mimo práce oddych a skôr sa venovať športu, knihám a oddychovým hrám alebo ísť na to protitlakom a vo voľnom čase sa venovať zlepšovaniu cudzieho jazyka a riešiť sudoku, hlavolamy a tú hlavu namáhať nech sa snaží, cvičí a nezlenivie.

(Boli) ste v podobnej situácii? Ako ste to riešili a čo pomáha vám?

Ďakujem.

dadis
Včera o 20:11

@anonym_autor Som podobny clovek, mnoztvo taskov ma ako keby paralyzuje. Teraz mam pracu, ze si viem dopredu vsetky tasky zapisat a ist riesit jeden po druhom, kazdy si oznacim ako done a prejdem na dalsi. Ale robila sa na podobnej pozicii ako ty, office managerku - kde bolo na mojej jlave vsetko - od fakturacii, zapisovanie doslych faktur, ppsty, objednavok, zmluv, riesit personalnu agendu, servisy aut, marketing -vyroba a nakup reklamnych predmetov, organizovanie eventov po celom slovensku vratane odosielania newlsttrov, konfirmacii ucastnikov, vybavovanie miestosti, cateringu, ozvucenie, kameramana, fotografa, doniest pn-site rollupy, platno, projektor, balicky pre ucastnikov, v den akcie to tam nachystat, zaregistrovat ucastnikov na prezencku, rozdat im ucastnicke balicky), potom servisy firemnych aut - vymeny pneumatik, stkcky a podobne, a sedela som ako recepcna pri pulte - takze kazdu navstevu vybavit, ohlasit, obsluzit - take tie sekretarske prace. A raz som takto chystala predvecer eventu vsetky veci na vozik a isla som to stahovat do auta.. a sef mi napisal, ze dojdi po hrnceky.. ja som nechapala, lebo na event sme bravali nase pohare s potlacou a mam ich na voziku, co by robili u neho v kancelarii.. dojdem tam a on ziadal, aby som odniesla spinave hrnceky od kavy.. baby neviete, ako som sa zatvarila a povedala som mu, nech sa postavi a odnesie ich do kuchynky sam, ze ma zdrave ruky.. bo toto cele pisem preto, lebo mne takyto typ prace nesedi.. potrebujem svoj pokoj a klud na rozmyslanie.. tak mozno je cas rozmyslat nad inou pracou

anonym_e8c1de
Včera o 20:55
@dadis

@anonym_autor Som podobny clovek, mnoztvo taskov ma ako keby paralyzuje. Teraz mam pracu, ze si viem dopredu vsetky tasky zapisat a ist riesit jeden po druhom, kazdy si oznacim ako done a prejdem na dalsi. Ale robila sa na podobnej pozicii ako ty, office managerku - kde bolo na mojej jlave vsetko - od fakturacii, zapisovanie doslych faktur, ppsty, objednavok, zmluv, riesit personalnu agendu, servisy aut, marketing -vyroba a nakup reklamnych predmetov, organizovanie eventov po celom slovensku vratane odosielania newlsttrov, konfirmacii ucastnikov, vybavovanie miestosti, cateringu, ozvucenie, kameramana, fotografa, doniest pn-site rollupy, platno, projektor, balicky pre ucastnikov, v den akcie to tam nachystat, zaregistrovat ucastnikov na prezencku, rozdat im ucastnicke balicky), potom servisy firemnych aut - vymeny pneumatik, stkcky a podobne, a sedela som ako recepcna pri pulte - takze kazdu navstevu vybavit, ohlasit, obsluzit - take tie sekretarske prace. A raz som takto chystala predvecer eventu vsetky veci na vozik a isla som to stahovat do auta.. a sef mi napisal, ze dojdi po hrnceky.. ja som nechapala, lebo na event sme bravali nase pohare s potlacou a mam ich na voziku, co by robili u neho v kancelarii.. dojdem tam a on ziadal, aby som odniesla spinave hrnceky od kavy.. baby neviete, ako som sa zatvarila a povedala som mu, nech sa postavi a odnesie ich do kuchynky sam, ze ma zdrave ruky.. bo toto cele pisem preto, lebo mne takyto typ prace nesedi.. potrebujem svoj pokoj a klud na rozmyslanie.. tak mozno je cas rozmyslat nad inou pracou

Mala som niečo podobné ako @dadis. U mňa ten pohár pretiekol v deň konania veľkolepého DOD, keď sa všetky kolegyňe zašili v kuchyni, kde akože robili ja som sama behala z prízemia na poschodie s táckami, misami, špinavými a čistými taniermi, varila kávu, komunikovala s hosťami ktorých som ani nepoznala a nevedela v akom jazyku ich osloviť.
Po 10h na nohách som si chcela dať aspoň obložený chlebíček, a už ma zdžubali že kde som tak dlho. Tak som chytila asi dvadsať čistých tanierov a šla na poschodie do zasadačky keď sa mi nakrútila na chvíľu hlavne a zrúbala dolu a rozbila taniere dodržala ruky a zlomila prsty na pravej aj ľavej ruke. Nadriadená má brala do nemocnice, po tom čom niekoľko týždňov som sa ani samostatne obliecť nedokázala, ešte má poriadne spŕšku na schôdzi pred všetkými oddeleniami, že ako som pozadu zo všetkými vecami. Pri ďalšom DOD si už museli poradiť bezo mňa. A vieš čo najprv robil iba 1/4 pôvodnej akcie a potom to už zrušili
Mimochodom mne pomáha práca v mojej záhrade, vytrhávanie buriny, strihanie stromov a kríkov a pod

zuzanaam
Včera o 21:27

mám veľmi rôznorodú prácu, nikdy neviem, čo ma ktorý deň v práci čaká. A ako písali vyššie, zapisovať a odškrtávať si úlohy, stanoviť si priority. A mimo práce vypnúť hlavu, ísť do prírody, športovať, pracovať na záhrade, upratovať, variť, maľovať... Ale cudzie jazyky sa učím tiež, len to beriem ako relax, učím sa pomaly konzistentne roky, nevyvíjam v tomto na seba nátlak. Mne najviac pomáha zmeniť aspoň raz do roka úplne prostredie a zresetovať. Chodievam na dovolenku na 2 týždne niekam k moru, zmeniť úplne rutinu, zažiť niečo nové, vystúpiť z komfortnej zóny. Najlepšie vypnem pri šnorchlovaní. Dobijem baterky a žijem z toho po zvyšok roka. A hneď plánujem ďalšiu cestu a teším sa na ňu dlho vopred. To mi pomáha tiež, motivuje ma to.

stankadu
Včera o 22:09

Skusaj, co ti vyhovuje. Kazda si musi najst to svoje. Pre mna je to cestovanie, hra na mobile, citanie, hudba v sluchatkach a hlasny spev 😁