Je potrebné užívať proteín pri cvičení pre zdravie?
Ahojte, chodím 2 až 3 x týždenne na silový tréning a uvažujem či je potrebné si kupovať proteín v prášku na dopĺňanie bielkovín. Cvičenie robím pre zdravie a spevnenie tela. Baby užívate, tie čo cvičíte niečo? Ďakujem
Ahoj, ak máš dostatok bielkovín v bežnej strave, proteín nepotrebuješ, ješ dosť mäsa, cottage, tvarohu, vajíčka atď. Zvyčajne proteín sa používa na zvýšenie príjmu bielkoviny.
Hod si do gpt svoje jedla a tiež si myslím že budeš mať nedostatok bielkovín. Takže pri silovom cvičenie a dlhodobom nedostatku bielkovín jednak žiadny efekt veľmi vidieť nebudeš a môžeš si podľa mňa skôr tým ublizit
@anonym_autor ja cvicim silovo 3-4x do tyzdna. Mam doma protein, ale pijem ho iba obcas. Nemozem vela zo zdravotnych dovodov. Nie som vyrysovana, ale postavu mam pevnejsiu ako kedysi ked som necvicila. Asi zalezi co chces dosiahnut
teoreticky - nepotrebuješ. ak prijímaš dostatok proteínov v strave. prakticky - potrebuješ. nepoznám nikoho kto by bol schopný zjesť toľko masa a tvarohu každý deň…
sledujem si KT - práve kvôli proteinom. myslela som že ich prijímam dosť, lebo naozaj som jedla aj jogurty, maso, tvarohy - ale napriek cvičeniu 3x do týždňa som nevidela uspokojivé výsledky čo sa týka svalov. tréner mi nakázal trackovať - a tam som zistila že mám málo bielkovín. a to pritom v mojom okolí som jedla suverejne najviac bielkovinových jedál.
takže moja rada - KT
@biba_18 no, zjest by som to vpohode dokazal, lenze ak nedam odtucnene jogurty, tvaroh a netucne maso, tak spolu s proteinmi ziskas privela tuku (vsetko je tukove)... Takze suhlas...
To nemame ako vediet. Zalezi od toho, kolko proteinov prijimas denne - musis si ich zacat pocitat (idealne KT a vazenie jedla, ziadne odhady). Ak mas malo tak ano kup si proteinovy doplnok. Ak ich mas dost tak netreba. Vacsina ludi ich ma malo. Ja napr protak nepijem lebo ich mam dost z klasickej stravy - mam rada grecke jogurty, cottage, tvarohy, maso, sunku atd. Jem toho na kvatna, kedze mam velky apetit a iba bielkovinove jedlo ma vie zasytit. Vacsina zien ma podla mna ale bielkovin zalostne malo
@anonym_autor ja aj ked sa snazim vyberat si hlavne bielkovinove jedla, stale neprimam dost bielkovin za den..nedokazem tolko jedla zjest..cvicim tiez silovy trening niekolko krat do tyzdna a vidim to na sebe ze vysledky nemam take ako by som mala mat..takze ano doplnam protein praskovy
@anonym_autor podla mna je ta potreba proteinov uz nadhodnotena, a praskove fprmy ok, by som povedala skor na chut, mnohe to maju ako sladkost, len uz pozorujem, ze je tendencia tie prasky pchat aj o kolacov, palaciniek,a do samotnych jogurtov, tvarohu a aj detom, omg, na co?
Ale ak cvicis, vyskusaj, sama uvidis, ci ano, ci nie, odsledujes si to
Ak máš dosť bielkovín v strave netreba, ja si dávam v dni keď mám menej bielkovín.
@anonym_autor podla mna je ta potreba proteinov uz nadhodnotena, a praskove fprmy ok, by som povedala skor na chut, mnohe to maju ako sladkost, len uz pozorujem, ze je tendencia tie prasky pchat aj o kolacov, palaciniek,a do samotnych jogurtov, tvarohu a aj detom, omg, na co?
Ale ak cvicis, vyskusaj, sama uvidis, ci ano, ci nie, odsledujes si to
@anika ja pridávam do varenia, proteín bez chuti, keďže zloženie je z troch surovín Úplne bezproblémov do cesta na knedľu či halušiek alebo peciva takto má aj moja predpuberta viac bielkovín v strave keďže je mäso a mliečne výrobky minimálne. A radšej takto ako proteínov a tyčinka či kupovaný puding plný eciek.
@anonym_autor ďakujem všetkým za radu, tak dospelá som k tomu, že začnem dopĺňať proteín aspoň tie dni keď cvičím a časom uvidím. KT sa mi počítať nechce na to moc ja nie som.Samozrejme, že sa snažím jesť v strave, ale zas toľko nezjem a prejedať sa kvôli tomu určite nezačnem.

teoreticky - nepotrebuješ. ak prijímaš dostatok proteínov v strave. prakticky - potrebuješ. nepoznám nikoho kto by bol schopný zjesť toľko masa a tvarohu každý deň…
sledujem si KT - práve kvôli proteinom. myslela som že ich prijímam dosť, lebo naozaj som jedla aj jogurty, maso, tvarohy - ale napriek cvičeniu 3x do týždňa som nevidela uspokojivé výsledky čo sa týka svalov. tréner mi nakázal trackovať - a tam som zistila že mám málo bielkovín. a to pritom v mojom okolí som jedla suverejne najviac bielkovinových jedál.
takže moja rada - KT