icon

Zlepšuje Wim Hofova metóda dýchania športový výkon?

kacenas10
17. dec 2025

Máte niekto osobnú skúsenosť s Win Hofovým vedomým dýchaním a jeho vplyvom na športový výkon (beh, cyklistika)? Pomohlo niekomu toto dýchacie cvičenie na zlepšenie napr. rýchlosti behu? Ďakujem za komentáre.

mikasa_ackerman
17. dec 2025
lucik194
17. dec 2025

no na celeho Wim Hofa ma svoj nazor, ale ten je vdaka tomu, ze mame v rodine ladove medvede. (ci je spravny alebo nespravny - neviem)

Vsetci co sa otuzuju zacali uplne spontanne sa otuzovat, ziadneho Wima nepotrebovali. Castokrat ked vidia ludi ako sa tou jeho technikou snazia dostat do vody a co okolo toho narobia, tak sa chytaju za hlavu. Cele zle.....

Predpokladam, ze klizku si precitala, co funguje, bolo jeho odporucania na zadrziavanie dychu, to sa da naucit.

co sa tyka zlepsenie rychlosti behu - za mna nie, nakolko k zvyseniu rychlosti behu potrebujes mat uplne ine natrenovane.....
A pokial si myslis, ze teraz ked zacnes ovladat vedome dychanie tak zrazu zabehnes 10km ked si ich predtym nikdy nezabehla, tak to tak nefunguje.....

na zlepsenie rychlosti pri behu potrebujes zacat behat pomaly, veeelmi pomaly, do toho striedat behy s roznym tempom...... potom zacnes zrychlovat.

emmi101
17. dec 2025

Myslim, ze sa to cele da zvladnut aj bez Wima Hofa 🙂 Aj kniha je taka, ze mi nic nedala, neviem, nic som si z nej nevzala, neurazila, ale ani nepomohla. Mozno to niekto vnima inak, toto je moj osobny nazor.

kacenas10
autor
17. dec 2025
@lucik194

no na celeho Wim Hofa ma svoj nazor, ale ten je vdaka tomu, ze mame v rodine ladove medvede. (ci je spravny alebo nespravny - neviem)

Vsetci co sa otuzuju zacali uplne spontanne sa otuzovat, ziadneho Wima nepotrebovali. Castokrat ked vidia ludi ako sa tou jeho technikou snazia dostat do vody a co okolo toho narobia, tak sa chytaju za hlavu. Cele zle.....

Predpokladam, ze klizku si precitala, co funguje, bolo jeho odporucania na zadrziavanie dychu, to sa da naucit.

co sa tyka zlepsenie rychlosti behu - za mna nie, nakolko k zvyseniu rychlosti behu potrebujes mat uplne ine natrenovane.....
A pokial si myslis, ze teraz ked zacnes ovladat vedome dychanie tak zrazu zabehnes 10km ked si ich predtym nikdy nezabehla, tak to tak nefunguje.....

na zlepsenie rychlosti pri behu potrebujes zacat behat pomaly, veeelmi pomaly, do toho striedat behy s roznym tempom...... potom zacnes zrychlovat.

@lucik194
Dakujem. Behavam pravidelne. Konkretne ni ide o tie dychacie cvicenia. 30x hlboky nadyvh, vydych, zadzanie dychu, nadych a znova kratke zadrzanie dychu. Minimalne, co som si vsila, viem dych zadrzat o dost dlhsie ako pri zadrzani po standardnom dychani. Otazka je,, ci dlhodobejsie precvicovanie takehoto dychania moze mat prinos aj na kodiciu.