Ako rýchlo urobíme herbár?
Syn potrebuje do skoly avsak vsetky rastlinky nam splesniveli. Existuje nejaka ina cesta, napr. susenie v trube? Potrebuje to do piatku. Cize dva dni-dnes a zajtra. Neporadite niekto? Ci je to bez sance?
"naši MI ich potom ...." 🙂
Ak by si mala zaujem, ja som v ramci vrecuskovej vymeny robila "herbar", lisovala som jarne kvietky a laminovala do folie...ostali mi nejake vylisovane kvietky nepouzite, takze by som mohla pozriet a poslat postou. Zavisi, ake potrebujete...
http://www.alinka.sk/c/techniky-susenia-275.html tu si mozno cosi vyberies.
Mame tieto: nezábudka, hluchavka purpurova, tarica skalna, prvosienka, zerusnica lucna, veternica, zimozelen mensi, blyskac jarny, iberka vzdyzelena, pastierska kapsicka, safran, poniklec a horec...mozem poslat vsetky, vyberiete si, co sa hodi...
Planovala som ist aj tak na postu, mozem aj dnes vecer...do IP napisem c. uctu, ak poslete peniazky, zabalim a hned posielam...vahovo by sme sa mali zmestit do 100 g.
tiež som mala problém s tým, že rastlinky plesniveli. Tak sme ich s otcom dávali sušiť do trúby, aj keď po pravde mamina z toho nadšená nebola, ale ja som aspoň mala herbár ako má byť.. 🙂

Lovím v pamäti.... Mne kedysi rastlinky do herbára tiež buď splesniveli alebo som ich trhala na poslednú chvíľu, takže mi ani riadne uschnúť nestihli. Naši by ich potom tuším žehlili žehličkou....cez papier? Sušenie v rúre môže byť tiež ako riešenie fajn, ale na to aby boli rastlinky herbárovo rovné, museli by byť niečím zaťažené. Otázkou je, čo spraví teplota rúry s rastlinkami pod záťažou... Piatok je ďaleko. Ostáva vám už len niečo skúsiť v praxi. Alebo potom vyjsť s kožou na trh, doniesť do školy pár plesnivých rastliniek s tým, že tento raz to nevyšlo, bude do konca šk. roka.