Angličtina pre dvojročné dieťa
Ahojte, chcela by som sa opýtať mamičiek, ktoré sú pozitívne naladené na učenie cudzieho jazyka v skorom veku, aké metódy a prostriedky ste používali? Čo vaše deti bavilo? Aké aktivity ste robili? Nejaké knihy? CD? Pre 2-ročné dieťa. Ďakujem za tipy.
Ahoj, ja som za to aby sa deťom dávala angličtina už od malička. Bude to pre nich obrovská pomôcka podľa mňa. Najlepšie asi púšťať rozprávky v angličtine 🙂 Alebo použiť tento program, tiež ho mám a je fajn. www.anglictina-bez-biflovania.sk/video-anglicti...
@snehulena veď môžeš s dieťaťom celý čas komunikovať v cudzom jazyku vlastne už od narodenia a ono sa ho krásne automaticky naučí 🙂. Ja mám synovca a neter čo vyrastajú v nemecku a taktiež moje dieťa bude vyrastať dvojjazyčne. Ja s ním budem hovoriť prevaźne nemecky, manžel slovensky.
@papricka33 Naopak, su odbornici, ktori si myslia, ze vplyv ineho jazyka na dieta v skorom veku pomala rozsirovat prepojenie neuronov a synapsy v mozgu dietata a dieta reaguje flexibilnejsie na hocijake zmeny v jeho zivote. Dceru som od malicka najskor naucila detsku znakovu rec a od malicka som jej pustala pesnicky, neskor rozpravky len v cuzom jazyku. Na syna som tolko casu zial nemala popri vsetkom, aby som ho naucila znakovu rec a akurat mal podvedome jazyk odpocuty z pesniciek a jednoduchych rozpravok (Hocus Lotus - aj v nemcine aj v anglictine).
Dcera napriek znakovaniu a anglictine zacala rozpravat v slovencine skor od 18-20 mes, jej slovna zasoba v slovencine bola taka, ze sa vsetci cudovali, ze kolko ma rokov. Od 11 mes mi vedela ukazat, co chce pit a robit (znakova rec), anglicky zacala trosku rozpravat az po 3-4 rokoch pocuvania jazyka a dnes (6r.) rozprava bez problemov 3 jazykmi a 4.jazyk ma pasivny (ten zatial velmi neratam). Neuskodilo jej to, slovna zasoba v slovencine je perfektna (niekedy mam dojem, ze az prilis 😀 ohladom jej drzejsich reci 😀 ).
Syn zacal rozpravat viac az teraz v 3 rokoch, ale zial bol nuteny od cca 18-20 mesiacov fungovat v trilungualnom prostredi hlavne v anglictine a nemcine v skolke a len doma v slovencine. Lekar nam povedal, ze je to normalny vyvoj dietata pri viacerych jazykoch.
NEVERIM, ze viac jazykov (aj ked nie od rodenych native speakrov) poskodi dieta v reci natolko, aby bolo nevhodne ich ucit dalsi jazyk. Prave opacne: dieta do 3-4 rokov vnima jazyk tak prirodzene, ze sa vsetky naucene slova ukladaju do casti v mozgu, kde sa uklada materinsky jazyk (ano, aj cudzie jazyky), po tomto obdobi sa vsetky jazykove poznatky zacnu delit a cudzi jazyk sa zacina ukladat v inej casti mozgu a nie je to pre dieta tak prirodzene. Ked nehovorite prirodzene v danom jazyku, tak iba pustajte pesnicky, basnicky, rozpravky, mozno nejake hovoriace knihy v cudzom jazyku - dieta sa to nauci same....vlastne sa to ani nenauci, proste to iba odpozoruje od okolia a zacne opakovat.
Vesela anglictina - mame ju doma, ale skor mi pripada zmatocna - teda aspon tie poloanglicko-slovenske pesnicky. V principe to nie je ani anglictina (iba slovicka a ziadna skladba vety) a ani slovencina. Samozrejme, nic neuskodi, ale ja osobne skor preferujem vylucne cudzi jazyk (ziadne miesanie v danu chvilu) a nahrate od rodenych hovoriacich.
Nase deti miluju tieto kanaly - je to vesele a farebne:
https://www.youtube.com/user/SuperSimpleSongs
https://www.youtube.com/user/TheChuChuTV
CD: najskor to bol dlho Hotus Lotus - dlho sme dookola tocili to iste (aj ja som sa z tadial naucila vela fraz 😀 ), neskor oblubene rozpravky sme pustali vo viacerych jazykoch, dej poznali, iba vnimali zvuk ineho jazyka pri znamom deji.
Knizky - je jedno ake, dieta to aj tak neprecita, ale dolezite je to pre Vas, aby ste hned vedeli reagovat v tom jazyku a dieta vie, ze ta knizka sice znie trochu inak (napr.anglicky), ale neriesi to a zacne vstrebavat iny jazyk. My sme mali na zaciatku hlavne len s obrazkami a akurat dole nazov, co je na obrazku a ukazovali sme si, co je kde.
Podla mna je perfektna aj hovoriaca knizka od Albi - resp. hovoriace pero s knihou Hrava anglictina.
Dieta sa nauci rozpravat slovensky, lebo to pocuje od vas alebo babiek, ci v skolke alebo z vonkajsieho prostredia. Ale cudzi jazyk sa tak nenauci, pokial mu vy ako matka od malicka nevytvorite take podmienky, aby ho mohlo pocuvat. Vela rodicov si mysli, ze to nema vyznam, lebo dieta cudzim jazykom nerozprava hned a s vami. Ale preco by to to dieta robilo, ked vie, ze ked vam odpovie pre neho v najjednoduchsom jazyku (prevazne v materinskom), tak mu Vy budete rozumiet. Ale keby prislo do styku s clovekom, o ktorom vie, zeby nerozumel a nerozpraval slovencinou, tak by bol nuteny pouzit cudzi jazyk a az vtedy sa ukaze znalost celeho usilia, ktore ste do toho vlozili.
Ja to vidim na svojich detoch a neverim lekarom, ktori hovoria, ze je to nevhodne a nemam to robit. Deti dokazu odpozorovat vsetko, co im ukazeme 🙂 a dnes su jazyky velmi dolezite. Ukazte mi vsetkych, ktori hovoria, ze detom staci, ked sa budu ucit neskor - najlepsie v skole. Kolko jazykov ti ludia ovladaju a ako dobre, ked radia ohladom ucenia jazykov? 😉
No ja neviem, tiez som malemu pustala anglicke rozpravky ale nie aby som ho nejak ucila ale len preto lebo sa mi zdali krajsie 😀 a nalepilo sa na neho dost takze som to stopla a pustam mu rozravky len po slovensky. A teraz zacina konecne viac rozpravat ale napr cislo 1,8 a 9 hovori stale po anglicky. Je ine ak dieta zije v cudzojazycnom prostredi. Ale takto ked sme na slovensku a obaja sme slovaci, stretava sa stale len so slovakmi tak si myslim ze je to zbytocne a pletie ho to.
Ja sama som sa ucila anglinu od 11r a nemala som ziadny problem. Takze za seba a za syna hovorim stop cudzim jazykom nateraz 😉
@barborkark Praveze je krasne, ked dieta vnima dalsi jazyk prirodzene. Kazdy ma ine skusenosti a nazor 🙂 . Urcite nebude neskoro, ked sa Vas syn zacne uci jazyk aj v 11r - nikdy nie je neskoro. Ja si myslim, ze ked sa deti maju schopnost naucit jazyk prirodzene, tak to treba vyuzit, kym to ide. Ked to zmeskame, nic sa nedeje, svet sa bude tocit aj dalej, ale ked im v tom mozem od malicka hocijako pomoct, tak urobim maximum pri mojich moznostiach a schopnostiach. Nase deti sa narodili do ineho prostredia, kde vediet aktivne jeden svetovy jazyk na dobrej plynulej urovni je uz len zaklad (nie nadstavba), az 2-3 svetove jazyky a viac zacinaju byt vyhodou.
Mam osobne skusenosti s bilingualitou (zial, nie mojou a ja som si musela jazyky oddriet 😀 ), ale manzel ano a bilingualne deti z ich oblasti miesaju jazyky iba par rokov (ako kazde ine, kym si to neutriedia) a od cca 4-5-6 rokov krasne prepinaju z jedneho do druheho jazyka, takze z miesania strach nemam. Nevie a miesa jazyk iba ten, kto ten jazyk nechce vediet (ked uz uz deti dospievajuce a dospele).

Ahoj, áno, kúpili sme všetky 3 časti. Zatiaľ sme pustili iba 1tku, nie je zlé, ako hovoríš. Teším sa teda na dvojku🙂). Díky za správu🙂