Problém v detskom kútiku

6. feb 2024

Ahojte, chcem sa vyrozprávať 🙈 nedávno sa mi stala taká nepríjemná vec v detskom kútiku, celkovo som odtiaľ išla dosť zhnusená. Išla som tam so svojím skoro dvojročným dieťaťom, bolo tam zopár detí. Všade som chodila logicky s ním, nemá vek ešte na to aby vedel čo je správne a podobne, tak som naňho dávala pozor. Išli sme na šmykľavku, taká vysoká, držala som ho za ruku aj cez zábradlie až odtiaľ nespadne. V tom tam nabehli dve asi 5 ročné slečny a začali hulákať na moje dieťa nech odtiaľ ide preč, že tam je vstup od 5 rokov a podobne. Tak som im povedala, že žiadny vstup tam zakázaný nie je a že je to tu pre všetky deti rovnako. Na to sa jedna z nich postavila pred šmykľavku aby zabránila prechod a druhá z ničoho nič plnou silou strčila do môjho dieťaťa, ktoré som našťastie držala. Okamžite som im na to povedala svoje (primerane tomu, že sú to deti) a vyhliadla si otecka. Ten samozrejme mobil, sluchátka, úplný ignor. Ďalšie 2 deti potom všetky menšie deti vyhadzovali z domčeka a dosť hnusne im nadávali, môjmu dieťaťu tiež zavreli pred nosom a hučanie že fuj, nechutný, vypadni. Matka opäť mobil ignor. Potom prišlo asi 2 ročné dievčatko. Rodičia si sadli ku kávičke s mobilmi, dieťa úplne na saláme, ten istý scenár- tie dve ju sotili zo šmykľavky kde som chvalabohu náhodou stála a zabránila nešťastiu, potom išla na trampolínu a tie ďalšie dve deti jej skákali po hlave, nohách... opäť všetci rodičia ignor, rodičia toho malého dievčatka v inej miestnosti na mobiloch.. čo je toto za doba? Ja nevravím, že ma niekto naháňať 5/6 ročné deti a ukazovať im hračky v kútiku, veď nech si dajú kávu, nech sedia na mobile, ale nech aspoň sem tam sledujú, čo tie deti robia..

basulaak
6. feb 2024

S takymito vacsimi robim poriadky ako mama ja. Vacsinou uz takym volume-upom, ze si to ich rodicia vsimnu. Mne 2,5 rocneho syna co sa prisiel vysmiaty posadit k vacsim asi 4r chlapcom, zacali ho posielat do riti a ze nech vypadne a hulakat po nom a pod. V sekunde ma bolo pocut na cely avion. Ich mater sedela 2m odtial a ani nepipla ani sa nepriznala k svojim detom. Niekedy treba vychovat aj cudzie ked to rodicia nevedia. To iste keby moj niekomu robil zle a niekto mu vynada, este dotycnemu rodicovi podakujem a moj dostane vynadane aj odo mna a odchadzame za trest. Toz tak zial.

petamich
6. feb 2024

ja najskoe upozornim deti a slusne a ak nefunguje napr. ako popisujes, tak v takomto pripade (uz sa mi to stalo asi 2x) idem za prevadzkou, ci to mozu riesit, kedze rodicia zjavne nemaju zaujem a zrejme nie je v ich zaujme, aby sa tam stal nejaky serioznejsi uraz 🤷‍♀️ ale uz som raz aj otecka po pleci poklepala, ci by mohol svojmu dietatu vysvetlit, ze ten priestor je pre vsetky deti

kazdopadne nechapem ani ja, ano treba deti nechat, nech si veci vyriesia same ale na to musia mat vhodny vek a zaroven si asi kazdy pozna svoje dieta, ja viem, ze moj je neriadena strela a obcas mu kadeco napadne napr. tahat ine dieta hrat sa a pod. a nechape, ked nespolupracuje, tak mu beham za zadkom, lebo viem aky je

autor
6. feb 2024

@petamich jasné, veď ja tiež nie som nejaká zaslepená obranou svojho dieťaťa, aj on vie strčiť a podobne, ale predsa tam od toho som aby som to adekvátne riešila. Nechápem, či si tí dnešní rodičia myslia, ze detský kútik je miesto kde si môžu oddýchnuť od detí, absolútne ich neriešiť a poscrollovať si sociálne siete. Najviac mi bolo ľúto tej malej, lebo s tou si tie decká robili čo chceli a rodičia v inej miestnosti...

ankare
6. feb 2024

Je to hrozné. Nespusti Tvoje dieťa z očí, lebo zle sa rýchlo stane.

petamich
6. feb 2024

suhlasim s tebou uplne, tiez tomu nerozumiem veru

autor
6. feb 2024

@basulaak áno, ja som tiež potom upozornila toho ich otca, lebo to nebolo tak, že som im dohovorila a bol pokoj. Robili zle ďalej a všade kde sme šli. Tak ten dal dolu sluchátka, čosi im vyhuboval, dal naspäť a vybavené. Pomohlo až keď som im povedala, že im môžem robiť to isté čo oni malému, lebo tak ako sú väčšie oni od neho, tak som väčšia ja od nich a k tomu som sa opýtala, či mám vyliezť hneď aj na tú šmykľavku k nim. Až potom sa nám začali vyhýbať, inak úplne ignor, veď asi vedeli že tatko si zas dá sluchátka a bude pokoj.

cyberk
7. feb 2024

Tiez som z tych, ktora vie urobit hurhaj taky, ze je aj susedov pes v pozore, neznasam nevychovane deti. Nechat 2r dieta same, to si koleduje o pruser :(
Otrasna je toto doba, ze su rodicia furt na mobile aj ked vedia, ze maju taketo vylosovane (referencia 🤣) deti, ktore robia len zle :(
@petamich to ides za tou recepcnou? My sme boli v kutiku len 3x nejak, nebol vaznejsi problem, ale zaujimalo by ma, ci tam je aj niekto iny, ktory riesi taketo situacie 🙂 dik

lienka9
7. feb 2024

Ja toto tiez neznasam.mam 3 a 6 a aj starsieho sledujem..neexist aby boli napr na trampoline sami ,lebo co tam vedia niektori predvadzat je horor.alebo zeby takto posielal starsi niekoho prec..ale v peipade problemu deti naozaj upozornim,aj doraznejsie..nenecham ublizovat ani svojim ani cudzim,ked vidim,ze tam ich rodic nieje a uz je to cez ciaru.

trgypadl
7. feb 2024

Zial casto sa stretavam s podobnymi situaciami. Ja som mala v lete podobny zazitok. Trampolina na nej napis max 5 deti. Bolo tam 5 deti aj s mojim synom. Do toho tam vosiel chalan vacsi, ktory mal nadvahu/nic proti tomu, ale skakal stylom, ze vsetky deti lietali. upozornila som ho, ze tam ma byt max 5 deti.. Od vsetkych deti som dostala hubovu polievku🤷‍♀️tak som ich usmernila! Ani jeden rodic nezdvihol prdel od stola

petamich
7. feb 2024

@cyberk no v tomto konkretnom pripade to bola pani akoby manazerka alebo ako to povedat, ona cely ten kutik riesi a nezvykne tam byvat iny personal okrem tych recepcnych, aspon tam, kde my obcas chodime, kedze chodime az do jedneho aj to raz za x 🙂

queen_mary
7. feb 2024

Ja tiez mojho sledujem jednym ockom.. ale deti su dost rozjasene na tychto ihriskach, cize vo svungu sa podla mna moze stat, ze reaguju agresivne..

autor
7. feb 2024

@queen_mary áno veď to je v poriadku, aj 5 ročné dieťa je stále dieťa a nedá sa od neho očakávať, že sa bude správať ako empatický dospelák čo má všetky svoje emócie pod kontrolou a vie ich ovládať. Je ok keď deti sa správajú ako deti aj s tým “agresívnym” správaním, lenže na to tam majú byť ich rodičia, aby im to vysvetlili a keď nefunguje, tak napríklad za trest išli domov. Nie že im je to na háku a nech sú tam aj do záverečnej, lebo tam od nich majú pokoj a doma by zas nebol, tak radšej ignorujú úplne.

fiafia
7. feb 2024

Tieto detske kútiky sú hotová tragikomédia. Ale aj detske ihriska, atrakcie pre deti všetkého druhu. Mam niekedy pocit ako keby tie deti vypustili po roku z domu. Bežia, skáču hlava nehlava. Tam sotia, tam strcia, kopnu, buchnu. Neraz sa mi stalo,že okrem svojho som strážila aj cudzie deti. Nevychovane, netrpezlive a bezohľadne. RodičiA prídu, vypustia ich a viac sa nestarajú. Celkovo sa radšej takýmto veciam vyhnem lebo ma to stojí len nervy. Moje dieťa sa chce pekne hrať, nikoho neohrozuje , vždy počká kým menšie, prejde, smykne sa atď. Raz v detskom kútiku keď bola malá skákala na trampolíne,akurát ležala lebo padla asi 10 ročný chlapec skočil z mostíka z inej atrakcie do tej trampolíny malej par centimetrov od hlavy. Mohol ju zabiť. Zial, veľa tu závisí od rodičov a ich výchovy resp nevýchovy.

maryetta
7. feb 2024

Presne toto mam pred ocami ked sme boli s detmi na ihrisku. Starsie deti chod prec. Vypadni. Strkanice. Skakanie hlava-nehlava.
Ja uz s nimi ani nechodim. Nastastie sme v dome a maju na dvore čo-to. Ale….
Vtedy som si povedala ze tie deti zato ani nemozu. Oni este ani nevedia co mozu. Co nemozu ked im to ani sam rodic nevie/nechce ukorigovat.

svetlonos
7. feb 2024

Tak ja vy sim tu co sacaca tak podotila, ze by si to k...a zapamatala a utekala s placom za ocikom. Toho by som nasleledne drbla tiez niekde - to aby som k nim hovorila recou ich kmeňa!
V tomto pripade je si ten 5 rocny zasran riadne vedomy, co robi a ze ublíži. Tak ked chcela ublizit mojmu dietatu, nech si to vyzere a zapamata na veky. Ked viem ake mam dieta, beham za nim a necumim do telefonu.
Nas maly v 2 rokoch mal fazu bitia mensich deti. To helikopterovy rodic je nic, ja som bola priam siamske dvojca! No neratala som s tym, ze jedneho dna zvesela slahne zo dve mamy na ihrisku. Takze stat sa moze, ale kurna dam pozor a hentakych spratkov poslem s tatikom domov!

majorek
8. feb 2024

Cela tato doba je retardovana

dannieja
8. feb 2024

My do detských kútikov nechodíme z dvoch dôvodov - je to semenište nákazy, keďže hygiena je tam často slabá, nehovoriac o tom, že tam chodia sopľavé deti, ktoré ešte nemôžu ísť do škôlky a rodičia ich už majú plné zuby doma. Druhý dôvod je ten, ako píše autorka - rodičia sa tam chodia zbaviť detí a čumieť do mobilov a ja fakt nemám chuť riešiť cudzie deti, ktoré sa nevedia vpratať do kože.

autor
9. feb 2024

@dannieja toto je taký menej nápadný a vyhľadávaný kútik, predtým sme tam pár krát boli a všetko bolo v poriadku. Ale teraz ten posledný krát som zostala taká zhnusená, že už tam zrejme nepôjdeme. Môj syn má veľmi rád deti a je veľmi priateľský, no a taktiež sme chceli nech môže vidieť niečo nové, zahrať sa. Nechodíme na pravidelnej báze. Ale teda ostala som poriadne vytočená, doteraz keď si na to spomeniem tak mi vre krv.

autor
9. feb 2024

@svetlonos ja to celkovo nechápem, ja som napríklad dieťa robila preto, lebo som ho chcela a chcela som byť mama. Tak sa ako mama správam, venujem sa jemu nie mobilu, chcem s ním ten čas tráviť. A to nemám spavé dieťa, od narodenia je spánok katastrofa, má skoro 2 r, cez deň už nespí a v noci býva pravidelne hore 4-5 hod. A aj tak nemám potrebu ho niekde “vypustiť” a čumieť do mobilu. Jasné aj ja občas kuknem na mobil, ale proste nie tak ako to robia títo rodičia.

autor
9. feb 2024

*si

svetlonos
9. feb 2024

No, ja som maleho v kutiku nechavala, nech sa hra sam. Samozrejme on aj chcel. Nam zas vstava okolo 4-5 ráno. Tak som si tam rada vypila kavu, on sa zahral v inom prostredi a tiez som ten mobil pozrela. Ale! On uz bol kludny, nikoho nebil a ten mobil som vytiahla ked tam bolo mali deti a klud. Kedykolvek prisiel za mnou a ked chcel, hrali sme sa spolu. Ja som tam chodila s kamoskami v klude pokecat - ale samozrejme som mala oci na malom a nenechla ho tam "napospas". Raz som tam dokonca mala pracovny pohovor 😂 pani co ma prijmala, mala rovnako maleho syna.
Ono sa vsetko da, ale nie ze tu sa hraj a nezaujimam sa dokedy neodideme.
No a ti, co to tak robia, takym kludne tie deti v danom momente "vychovam"! Tiez by som nedovolila alebo odignorovala, keby moje deti robili zlobu ostatnim, neexistuje.

banalu
9. feb 2024

Uplne chapem, ja uz bez mihnutia oka robim poriadky s detmi, nemam problem nabehnut aj za rodicom.
A malu (bohuzial) ucim, aby si brala veci spat (ked jej ich vytrhnu z ruky). Ze treba na deti zalovat ich rodicom, ked 15 minut sedi a caka kym sa uvolni trampolina a ako zacne skakat, nabehnu tam ozrudy a skacu tak, ze ledva sa vie dostat von. Ze ak ju niekto drgne, ma drgnut spat.
Nie je to spravne a nikdy som si nemyslela, ze takto budem vychovavat moje dieta, ale kedze rodicov co nevychovavaju svoje deti je prevaha, musim zvolit vychovu, vdaka ktorej "prezije" dnesne nevychovne techniky cudzich rodicov.

autor
9. feb 2024

@svetlonos jasné veď on tiež príde do veku, kedy mu nebudem behať za zadkom ukazujúc hračky, lebo sa bude chcieť hrať sám alebo s inými deťmi, to je úplne ok, ale presne ako vravíš, treba tie deti sledovať, nie úplne ignorovať.

@banalu Áno, určite je to na niečo dobré, pretože v tejto dobe mať dieťa, ktoré sa k ostatným správa pekne znamená, že si z neho takéto typy spravia terč na útoky.

daniela2202
19. feb 2024

Nová doba.... nová doba.... host vyhazuje vrchního ...😂