Skúsenosti so športovou, modernou a všeobecnou gymnastikou
Ahojte,
prosim, nasiel by sa tu niekto, kto ma skusenost s tymito typmi gymnastiky a viete poradit pre/proti? Potrebovala by som sa v tom zorientovat prostrednictvom konkretnych skusenosti a nielen pomocou vseobecnych popisov na internete.
Dakujem krasne ❤️
Od 4 do 12 som robila športovú gymnastiku. Veľmi som neskôr ľutovala, že som to nechala, ale proste som to už nezvládala. Ruský tréner, vysoké nároky, fyzické tresty, krik, urážanie.... Tréningy 4 hodiny denne plus sobotu 6 hod. V tých časoch sa to bralo vážne, keby to bol len krúžok, kde sa idem zabaviť, iste by som to robila dlhšie, ale jasné, nič z toho, čo som zvládla, by som pri nejak rekreačnej forme gymnastiky nikdy nedokázala. Čiže, ako šport super, krásny, ale za príliš vysoký cenu. Mojim deťom som napríklad gymnastiku nedovolila.
V detatve som sa 4roky venovala sportovej. Moderna sa mi nikdy nepacila. Ja by som dopriala dietatu z kazdej prvy trening (vacsinou je zadarmo) a co dieta chyti viac tak v tom ho podporovala.
Nechcem byť negatívna, vôbec, ak má niekto rád gymnastiku, tak držím palce a chápem. Je to v niečom super. Ale moja dcéra ( teraz má 9,5 ) robila gymnastiku 2 roky v Danubii a v Slávii a odišli sme veľmi nespokojní. Ona je pracovitá, silná, od detstva skúšala tanečné krúžky - tie jej boli nudné a mala pocit, že sa tam nič nerobí, no a potom v 5. začala gymnastiku a tréneri ju tlačili na výkon, lebo mala vraj všetky fyzické dispozície, atď. Fakt ju to chytilo a držalo cca 1 rok. A potom som raz prišla skôr na tréning a počula som ako s tými dievčatami tréneri hovoria - hučia - a čudovala som sa sama sebe, že ju tam nechávam. Že platím za to, že mi niekto nahučí na dieťa, že je sprostá krava. Ona mi totižto po roku gymnastiky začala prichádzať domov iná. Tichšia, s väčšími kruhmi pod očami, školu si robila poctivo, ale už to nebola zdravo sebavedomá osoba, skôr unavená a bez chuti. Ona mi tvrdila, že ju to baví, že jedine tu na gymnastike môže robiť niečo viac, že všade inde ( balet, tanec ) je to proste o ničom a nič sa tam reálne nedeje. Tak sme ešte držali rok. Potom som to sekla, keď mi opakovane vracala po každej súťaži a bola týždeň chorá. Tak sme si povedali, že ok, dáme pauzu od pohybu. Natálka sa postupne dala dokopy a už po pol roku jej začal pohyb strašne chýbať. Ja som sa už bála ju vrátiť na gymnastiku a školy typu TUTU, la portella, atď. sme všetko mali očekované - proste nič moc sa tam nikdy nerobilo. No a vtedy sa mi ozvala známa ešte z vysokej ( študovali sme psychológiu spolu v Čechách ) a odporučila mi v BA tanečno - divadelno - športovú školu ( síce mi vravela, že oni fungujú ako detský súbor ), kde jej dcéra je už asi 4 roky. Bola som skeptická, čakala som ďalšiu ružovú nudnú TUTU, hip hop alebo niečo toho typu, ale ona ma ubezpečila, že tu sa maká tak ako na gymnastike, ale bez drezúry, a že deti tu s tými trénermi majú reálne vzťah a chodia spolu na súťaže a robia projekty v divadlách. A že tréneri KOMUNIKUJÚ S RODIČMI. No, tak sme to skúsili a sme tam odvtedy. Najlepšia voľba akú som mohla urobiť pre dcéru. Má šport, má súťaže mimo slovenska, má aj tanec ( ale kvalitný ), NEMÁ ZRANENIA, a má super kolektív a trénerov. A ja sa dozviem informácie, s ľudským prístupom, a môžem konzultovať čokoľvek, dokonca aj v rámci jej školy a vzdelávania. Prepáčte, že som sa tak rozpísala, ale je to pre mňa veľká vec, pretože sme sa s dcérou dlho trápili, že čo robiť, a teraz sme konečne našli niečo, čo mi až nepríde, ako slovenská organizácia. 😂 Tak vám dievčatá a rodičia detí, ktorí majú radi gymnastiku, tanec a pohyb želám všetko dobré. :DDD
Takže všeobecne neodporúčam gymnastické kluby v BA, podľa mňa ako psychologičky, je to pre deti nie vhodné, muž je lekár, a videli sme hrozne zničené deti, ktoré odtiaľ vychádzali s barlou a medailami v ruke. Neviem, ak to niekomu za to stojí rešpektujem to. Ale pre tých, ktorí sa rozhodujú a chcú niečo podobné, s reálnymi výsledkami aj pre dospelí život, ale zdravé a s ľudským prístupom, tak hľadajte inde. Nenechajte sa zničiť, pretože je to tipos bingo - stačí jedna sekunda, jeden zlý dopad a máte roztrhnutú achillovu šľachu...
Dcera 8rokov , 4.rok chodí na modernu gymnastiku. Bavi ju to velmi. Treningy 4xdo tyzdna ,obcas aj vikend

Za mna je moderna gymnastika najkrajsi zensky sport. Ako mala som chodila a dodnes z toho tazim.