icon

Súťažná tanečná pre deti - za a proti

angvis
6. okt 2022

Mamičky prosím Vás tie čo ste tým prešli, lutujete rozhodnutie dať dcéru na profi tanečnú? 4x do týždňa, 1,5 hodiny denne, náročná gymnastika… Bojím sa že sa do toho namočíme a už sa len budem zvláčať po súťažiach, neviem sa rozhodnúť, dcéru by vzali má 6 rokov. Ďakujem za každú skúsenosť

Strana
z2
pribinak
6. okt 2022

@angvis však to je super. Dieťa mamoihyb, aktívne využite voľného času, zdravé cvičenie. Súťaže sú super, naučí sa vyhrávať a aj zdravo spracovat prehru

V com vlastne vidíš problém?

renka30
6. okt 2022

Treba si to dobre rozmysliet, ak nemas v umysle travit vikendy na sutaziach a platit kostymy, startovne, dopravu tak do toho nechodte. Zas na druhej strane ak by vam to nevyhovovalo, vzdy sa da skoncit, pripadne najst nieco kde sa nesutazi. Dcera tancuje moderne (hip-hop, MTV a pod.) sutazime, aj ked nie zas, ze kazdy tyzden ale ked je sezona tak je toho dost - sutaze, treningy navyse, plus maju rozne vystupenia, natacanie a to nehovorim kolko to stoji penazi - ale kym ju to bavi, tak ju v tom budem podporovat (treningy ma 3x do tyzdna 1h a 1x gymnastika 1,5 h).

elenita
6. okt 2022

@pribinak Presne v tom je problem, ako pise
@renka30
Ze comukolvek sa zacne dieta serioznejsie venovat, je to zrut casu, penazi, rodic aj cela rodina tomu podriaduju komplet harmonogram, dovolenky, prazdniny...nie je to len o pohybe a radosti z vyhier/smutku z prehier.
To pisem ako mamina 2 aktivnych starsich deti (sport, hudobny nastroj)
Na druhej strane, ano, je super, ze travia cas zmysluplne, urcite nazbieraju kopec zrucnosti, zazitkov, sebavedomia, skusenosti.
Je to na Vas, @angvis, len ano, treba si uvedomit, ze to stoji aj vela obeti (ale aj o tom je uloha rodica..). Ak by Tvoju dcerku vzali, je zrejme talentovana, cize bude fajn jej talent podporit. A teoreticky, skoncit mozete kedykolvek. Ja by som to vyskusala a uvidite. Drzim palce 😉

sissy27
6. okt 2022

@pribinak ako matka takéhoto dieťaťa ti presne poviem v čom je problém - čas, financie, zdravie. Pretože vrcholový šport nie je len o zdravom pohybe, často je to tréning či súťaž cez bolesť. Veľmi ľahko môžeš mať doma 13ročnú majsterku sveta so zničenými kolenami alebo chrbticou. Ďalšie vec - o čo skôr je doma medaila z majstrovstiev sveta, o to skôr príde vyhorenie a nadšenie z úspechu vystrieda úvaha "nemám sa kam ďalej posunúť".
Ten čas sa netýka len dieťaťa ale celej rodiny - všetko sa podriaďuje tréningom a súťažnému plánu. O 3 v noci vstávať, lebo sa odchádza na súťaž aby ráno o 8 boli v hale, strava na týchto akciách rozhodne nezodpovedá podanému výkonu, nie, nepôjdete ako rodina na výlet, nie. nie je čas na druhého súrodenca, lebo majstrovstvá a treba zbierať body. Letná dovolenka? No ale pozor, treba sa prispôsobiť sústredeniu. Lyžovačka? Na rozmyslenie, nesmieš riskovať úraz... a samozrejme regenerácia a kvalitný jedálniček je plne v réžii rodiča.
Kostým? niekoľko stoviek eur, a nestačí jeden na sezónu, ani náhodou. O topánkach pomlčím, hlavne keď dieťa rastie 😀 potrebuje niekoľko druhov, farieb...
Proste všetko sa podriaďuje súťažiam, nedá sa z toho vybrať len niečo, buď súťaží naplno alebo nesúťaží vôbec, nič medzitým.
@angvis asi takto nejako to vyzerá, my sme to ťahali cca 10 rokov... ale zas toto som ti napísala tie negatíva. Na druhej strane sú zážitky, skúsenosti... vyskúšajte, prestať môžeš vždy.

pribinak
6. okt 2022

Ale veď keď prihlásim dieťa na krúžok, tak musím rátať že to chce čas, energiu, financie, trpezlivosť, obetovať svoje pohodlie. Podľa mna každý pricetny človek s týmto pocita

angvis
autor
6. okt 2022

baby o to ide, radost z pohybu ako “trapny” tanec na zuske kde chodi uz, alebo sa nahanat po sutaziach, ma aj hudobnu, plavanie, mala fajn kruzky a chcela som aby si vybrala ked si vyskusa viac toho.. len videla jedno vystupenie na zus a bola to hroza no, a to ju odradilo, uznavam bolo hrozne🙂 inak doteraz tam chodila rada, tak som skusila jednu hodinu v takejto skupine a samozrejme, uz videla aj tie vysledky lebo tam maju promo videa, chce tento “cool” tanec ale co potom? Obetujeme tomu spolocne straveny cas, ine aktivity a ked bude starsia co s tym? Nie som z tych co potrebuju vidiet dieta vyhravat, vobec neviem co ma caka, preto sa pytam.. Ak to znamena ze do 17 nebudeme riesit nic ine a potom sa nebude mat kam posunut lebo uz bude na to “stara” ochudobni sa o vela inych krasnych veci

lamonita
6. okt 2022

Tvoje dieťa sa napr v budúcnosti tým môže zivit. Môže si otvoriť tanečnú školu alebo byť súčasťou profesionálneho tanečného súboru. A napr tamecnici v lets dance za 1 natacaci večer brali slušný honorar👍

mimisram
6. okt 2022

Ak ju to baví a má na to, tak prečo nie. Môže ju to dosť v budúcnosti posunúť. Keď bude staršia tak sa sama rozhodne, či v tom chce pokračovať alebo nie. Možno pôjde na jednu súťaž a tam ju niečo odradí. Ja by som to ale skúsila

renka30
6. okt 2022

Nikdy nevieš, či sa nebude tým smerom uberať neskôr aj profesionálne, u nás v klube je veľa dievčat čo chodí aj na tanečné konzervatórium, bývalé tanečnice tancujú v Let´s dance, Chart show...ale je to drina. Každopádne tiež si myslím, že to treba skúsiť, možno si po 2-3 mesiacoch poviete, že to nie je pre vás alebo, že je to super a že to stojí za to.

angvis
autor
6. okt 2022

@sissy27 a to bolo niečo podobne? neviem do akej mieri je toto “naročne”, maju to štyri krát do týždna 1,5 hodiny

kp7333
6. okt 2022

@angvis Moje deti chodia na tanecnu v ZUS, 2xtyzdenne,vystupenie 1-2x rocne, ziadne preteky cez vikendy a pod., to by som nedala. Tiez tam maju gymnasticke prvky, je to fajn pohyb, bavi ich to, aj ked mavaju svalovicu. A stihaju popri tom aj ine kruzky.

belllinka
6. okt 2022

Moc to riešiš, 1,5 hodinové trénigy sú úplne v pohode, stihne aj školu a aj ísť von s kamoškami. Sú športy, kde sa trénuje oveľa, oveľa viac. Veď skús, možno ti za rok povie, že stačí a skončí. a možno v puberte budeš rada, že sa venuje tancu a nevysedáva vonku bezcieľne na lavičke.

angvis
autor
6. okt 2022

hej no,obe strany chápem, chcem ju podporiť v tom
čo ma rada, ale nemam rada súťaže a
celú túto atmosféru okolo, dnes maju mať gymnastiku na údajne ktorej všetky deti plačú od bolesti… 🙈 ale ževraj to inak nejde,
rozmýšlam nech si to vyskúša a možno sama povie že až taký extrém nechce ale skôr sa bojím že vyletí s úsmevom celá happy 😀😀

angvis
autor
6. okt 2022

@kp7333 na tu chodi teraz aj ona tretim rokom, no maju jeden den ludovky a tie ju moc nebavia, a teraz videla tie cool tanecky, kde sa skace, zdvihaju sa nohy, je to efektne a bum… jasne uz je zuska trapna

kp7333
6. okt 2022

@angvis nase nemaju na ZUS ludovky, iba moderny tanec s prvkami gymnastiky. Je to sukromna ZUS Prokofievova.

angvis
autor
6. okt 2022

@pribinak ano ale ja som nevedela ze to bude az taky extrem do telefonu mi bolo povedane dva tri krat do tyzdna, nejde mi zdaleka o moj cas, ja ju nemam problem tam bravat, ide mi o zdravie a stastie dcery, o to aby sa este nikam nenahanala kym nemusi

angvis
autor
6. okt 2022

@kp7333 aha takto, dobre to by mozno bol kompromis myslela som ze to maju vsetky zusky rovnake

belllinka
6. okt 2022

@angvis pozerám v tvojom profile, ze v júni si rozmášľala nad modernou gymnastikou. Tam by tie tréningy mala 3x také dlhé. A áno, ak to má vyzerať efektne, tak bez bolesti to nejde, inak nebude mať rozsah. Nad ktorým tanečným klubom rozmýšlaš?

jaga18
6. okt 2022

Ahoj, roky sa dcéra venovala gymnastike a aj tancu. Ako píšu vyššie- je to zrut času, žiaden voľný čas, po škole tréning, z tréningu večer domov, rýchlo sa učiť a ľahnúť spať. Víkendy po sutaziach, keď sa uzavrie sezóna, začnú vystúpenia... Dcéru to bavilo , ale po 7 rokoch povedala dosť a teraz hovorí, že svojmu dieťaťu to určite neurobí, že ľutuje, že s tým neprestala skôr. Ono tréningy veľmi náročné fyzicky aj psychicky a sútaže ani nevravím. Hlavne keď sa v tíme nájde nejaká premotivovana žiačka s ešte viac premotivovanymi rodičmi... a financie sú ďalšia vec. Na každé vystúpenie iný kostým, topánky, ceny v stovkách. Na 1 sezónu treba rátať aj 1000e plus platiť štartovné, autobus, hotely...

angvis
autor
6. okt 2022

@belllinka ahoj skupina The Wave, River Park

angvis
autor
6. okt 2022

@jaga18 ahoj a ako to bolo casovo? Kolko hodin denne? Toto maju 1,5 hodiny denne, uznavam, menej sa neda, len neviem tiez ako velmi sutazia etc, vobec ale vobec sa v tom nevyznam.. Dufala som ze mozno jedno vystupko rocne a hotovo asi som naivna 🙂 Nemala som cas porozpravat sa s trenerkou vcera

angvis
autor
6. okt 2022

@belllinka ano chcela som to tak rafinivane skombinovat nejaka light gymnastika aby dcera mala aj tie jej roznozky 😀😀 a plus tato zus kde chodi, len naozaj keby sme nevideli to vystupenie dievcat 12 rocnych u nas na zus, nas zivot by plynul v pokoji😀😀 zial videla ho aj dcera a naozaj jej musim dat za pravdu, ze to bola tragedia🙂 a odvtedy neviem co s tym, nechcem sa vrhat na kolobeh sutazi a zabit tento krasny cas ked sa moze hrat vonku a byt doma s nami nejakym nahananim sa po sutaziach, je to pre mna cele cerstve, vcera ju tam prijali, az ked bola uz na tom cviceni som sa od mamiciek dozvedela ze prt makovy dva krat do tyzdna, ale pekne makat skoro kazdy den 😀😀🫣

ibrunova
6. okt 2022

@angvis však nech skúsi, ak by ju to bavilo a zvyšok uvidíte, je ešte predčasné riešiť vrcholový šport, to časom príde. Ak ju to bude baviť, to bude najviac. Úplne najhoršie je to, keď dieťa chce a rodičovi sa nepozdáva deti voziť, že to je moc atď. My sme toto obidvom dopriali, kým bol záujem a neľutujem ..

angvis
autor
6. okt 2022

@ibrunova ved to ano, prijali ju na spev len teraz začala tak ešte je len v hudobnej pripravke tak nespieva, preto to nie je este take zabavne… ale o pol roka by spievala, chodi na plavanie to ju bavi, piatok ma fucik, v utorok vytvarnu, ja s nou beham vsade a rada o to mi absolutne nejde a nelutujem ani sekudnu. Len tymto sa proste vyprofiluje, vsetky kruzky by som musela zrusit a jednoducho ani nevyskusa nic uz bude len tanec a nahananie sa po sutaziach🥸

sense
6. okt 2022

Ak dcéra chce nech skúsi a potom sa rozhodnite. Kolegyňa ma dcéru atletiku, majsterkou Európy a neviem čoho všetkého a pre jej sen a úspech obetovali všetko nielen spoločný čas, a peniaze ale aj de facto detstvo, kt bolo len škola a tréningy, závody, tréningy, škola, sústredenia atď. Neskôr prišiel aj sponzori g po prvej lepšej medaile, dovtedy všetko hradili sami

angvis
autor
6. okt 2022

@jaga18 presne to, tam bola taka dost dusna atmosfera, mamicky to velmi brali vazne a ja fakt nie som z tych, preto tu otravujem🙂 Chcem dceru aby bola este slobodna, mala cas aj na hranie, proste toto nie je zdaleka moja salka kavy preto som taka z toho cela poplasena 🙂

kp7333
6. okt 2022

@angvis to co sa ucia moje baby na ZUS, je prave taka light gymnastika - trenuju snury, rozstepy, mostiky, mlynske kola, premety... a k tomu prvky baletu a inych prevazne modernych tancov. nie je to taka drina ako gymnastika, ale obcas slzicku vypustia, ked ich az moc ucitelka natahuje. Na vystupeni mali scenicky tanec. Kostymy zabezpecila ZUS, neplatili sme nic nad ramec skolneho, len my ako rodicia sme si kupili listok na vystupenie v KD.

dajda_01
6. okt 2022

@angvis deti este nemam ale sama som 13 rokov od 7do20rokov tancovala....tréningy, vystúpenia, sútaže... Pre mna najkrajšie spomienky ❤️

kaktusik007
6. okt 2022

no mne by nevadilo ani ze 6 hodin do tyzdna trening, moj ma viac a nie je profi, ale vadilo by mi ze je to rozdelene do 4 dni.. Ak vasa zuska je slabsia, hladala by som inde inu - ved pises river park cize evidentne Bratislava a tam je isto viac moznosti 🙂

Moj syn chodi uz osem rokov do ludoveho suboru... Treningy maju tak 8 hodin v tyzdni, ale rozdelene na 3 dni - pricom ten jeden krat je to take volnejsie, polovica treningu je s malickymi a tento den maju velkaci viac - menej dobrovolny. Za mna ano, je to super, kondicku z tanca ma taku ze hokejisti a futbalisti sa na neho na telesnej nechytaju 😀

ale teda povinne styri dni v tyzdni su moc, obzvlast, ak robi aj ine kruzky a ma aj ine zaujmy.... popozeraj v okoli, popytaj sa v inych zuskach a hod s dcerou vaznu rec, lebo toto je skor obtazujuce, 1,5 hodiny 4x v tyzdni....

sissy27
6. okt 2022

@angvis áno, v podstate to isté, len iný klub. Ale bavilo ju to, po rokoch sa sama rozhodla, že stačí.
Ako dcéru to bavilo, nikdy sa nesťažovala, že musí trénovať, že musí skoro vstávať, že v súťažnej sezóne nepozná voľný víkend... Boli tam dobrá partia, takže ona bola v podstate s kamoškami, zatancovali si, zabavili sa, tešili sa spolu z úspechov.
Ja som ju podporovala v tom čo ju bavilo, tiež som nikdy nepindala, že za cenu jej kostýmu som ja mohla mať niečo iné alebo že cez víkend som mohla ísť radšej niekam s kamoškou ako ju viezť k autobusu o 4 ráno a potom ju zas v noci čakať... Proste to bol v tom čase náš život a tak sme to chceli a užili sme si to. Máme kopec zážitkov, skúseností, kamarátstiev, aj tých medailí. A dcéru to určite naučilo disciplíne, zodpovednosti, teamovej spolupráci, nebyť sebecká, povzbudiť a pomôcť slabšiemu, nechať si pomôcť od silnejšieho a mnoho ďalšieho.

Strana
z2