Jazva po popálenine. Poradíte?

dupo
16. dec 2009

☹ ahojte mamičky, mám 14mesačnú dcérku, ktorá sa nám popálila na horúcej (bez oleja )panvici. Popálenu malá rúčku a aj hrudník. Rúčka sa nám pekne hojí, ale na hrudníku ostala asi 5 cm hrubá jazva
Boli sme aj u plastického chirurga, ktorý nám odporučil scarban-silikonový gél. Stále jej to mastím, ale ten hrudníček sa mi vôbec nepáči. Je to dievčatko a ja mám strach, že to bude mať trvalé následky. Viete mi niekto niečo poradiť? Mám strašné výčitky.

ria80
16. dec 2009

Zeptej se v lékárně,mě ten název ted vypadl,ale existuje nějaká mastička,za hodně peněz,ale měla by být dobrá.A pořád to masírovat a promazávat,i třeba něčím jiným,ale masírovat,aby se hodně prokrvovalo a hojilo.Ono to uplně dobré nebude už nikdy,ale pak se to snad dá zmírnit nějakým laserem nebo tak,to už ti řeknou na té plastické chirurgii.Ale to asi až bude velká.

soso
17. dec 2009

ahoj, mne sa malicka zase poskrabala na licku, ma to necely cm dlhe, a tiez jej tam asi ostane jazvicka ☹ teraz je tomu cca 6 tyzdnou, pomalicky to mizne, po vsetkom moznom ked sa jej to zahojilo som zacala davat dermatix a mam aj velvet touch tusim od scarbanu. Boli sme u koznej, ta ma ukludnovala, ze detom sa rany hoja dobre a ze to sa casom strati. Ze ak tam nieco zostane, tak o tom vieme iba my mamy🙂 Moj maly bracek sa tiez popalil na ruke a hrudniku (sanitkou ho prevazali na rekontrukcnu chirugiu do Ruzinova), stiahol na seba salku kavy a nema tam ani stopy. Po 2 mesiacoch sa mu to krasne zahojilo. Kozna tiez hovorila, ze koza sa hoji 40 dni, vo vacsich pripadoch je to minumum, co sa regeneruje. Ja dufam, ze sa Vam to zahoji a drzte palce aj nam. Dermatix davam este ani nie tyzden a ma to o moc krajsie, zdialky ani nie je vidno, len taka slabulinka ciarocka a samozrejme ako ju kojim tak jej to furt okukavam a najradsej by som to vymazala, ale snazim sa s tym zmierit. Tiez mam vycitky☹

quika
17. dec 2009

ja som sa priblizne 1,5rocna popalila zehlickou nad pupkom, nie velka plocha (2x5cm), ale 2, stupen popaleniny. nasi sa o to nijako specialne nestarali, ved vtedy ani neboli moznosti, pamatam si ze este na prvom stupni ZS to bolo dost vidno ale asi s nastupom puberty to zbledlo, teraz tam mam trosku tmavsiu a tensiu kozu, ale napr. manzel si to vobec nevsimol kym som mu to nepovedala. tak ti zelam aby to u vas skoncilo tiez taketo neviditelne 😵

dupo
autor
17. dec 2009

Ďakujem kočky za povzbudenia a rady, tú mastičku vyskúšam, aj keď tomu nedávam veľkú šancu. malá má totižto tú jazvu riadne hrubú a vypuklú, lekár hovoril, ža bohužiaľ na hrudníku sa väčšinou všetko hojí zle a zostávajú jazvy. My sme si mysleli, ža ten hrudníček bude najlepšie zhojený a je to pravý opak. Je to už 4 mesiac a nevidím nijaké extrémne zlepšenie, samozrejme ručička je lepšia. Teraz ma napadlo, že asi pred mesiacom mi spadla vonku na noštek( začínala chodiť) a celú špičku si zodrela, normálne tam mala chrastičku a predstavte si, že teraz keď ideme von a je chladno aj keď má noštek dávno zahojený, tá koža jej normálne sčervenie a vyzerá ako klaun. Začnem jej aj noštek natierať, pretože už mám starch, že bude mať ďalšiu jazvu.
Soso tvoja maličká má predpokladám, jazvičku asi takú viac do hĺbky, možno by jej pomohla mastička betaglukán, tá je na také drobnejšie poranenia. Skús nestojí veľa do 200sk, ale za pokus to stojí a neboj sa poškrabanie to nič nie je, keby si videla moju malú, tak by sa ti zdalo, že tvoja malá tam nič nemá. Inak nám sa to stalo na dovolenke v Chorvátsku, takže som prvú pomoc poskytovala len ja a kvôli dezinfekcii a antibekteriálnym účinkom materského mlieka som jej to postrekovala mliečkom.
Takže ešte raz všetkým ďakujem a ak by Vás ešte niečo napadlo, tak napíšte budem rada.

leka323
18. dec 2009

Ahojte. Tak moj 4 ročný syn sa pred troma mesiacmi oparil vodou z inhalátora, v ktorej bol aj eukalyptus, bol zahlienený, tak som ho chcela napariť. Samozrejme, že som to držala ja, lenže mi poskočil, že chce na záchod, a rukou buchol do mojej ruky. Popálenina 1. stupňa, 25x15cm. Na pohotovosť sme išli s dekou na chrbte, 3 týždne sme chodili na prevazy. Doma po zahojení, keď to už nemokvalo mi dr. kázal mastiť "obyčajnou" nechtíkovou indulonou. Krásne to ma zahojené, vyzeralo to strašne zle. Akurát tak trochu poznať taký biely fľak, ale dr. povedal, že keď sa opáli, nebude nič poznať.

rencata
18. dec 2009

Ahojky!!!
Na promazávání jizev se doporučuje indulona - dezinfekční, měsíčková a teď existuje i speciální rakytníková na popáleniny. Maruška na sebe v létě na chalupě svrhla čaj, vezla nás sanitka na popáleninové centrum do Ostravy, vypadalo to děsivě, ale dnes naštěstí není po popálenině ani památk, a to uplynulo teprve půl roku. Měla popáleniny 1. a 2a) stupně. Místo jí lékaři zakryly dočasnou umělou kůží. Na převazy jsme jezdily 3 týdny. Pak už jen promazávaly indulonou. Výčitky jsem měla strašné.... a ten den byl mým nejhorším v životě. Naštěstí všechno dobře dopadlo. Přeji i vám, ať jsou popáleniny bez následků. Mně tenkrát lékaři říkali, že to může být vidět ještě 5 let a pak případná jizva zmizí, že děti mají úžasnou schopnost regenerace..... Měly jsme štěstí v neštěstí.

Já v té době pročetla spoustu info na netu, na stránkách popáleninových center a tak..... a brečela jsem a brečela.... následky popálenin mohou být opravdu strašné. Zařekla jsem se, že nikdy nechci v domácnosti friťák, olej je tisíckrát horší než voda. Je tolik pro děti nebezpečných věcí..... chjo. Kéž by žádné dítko nemuselo okusit jakoukoliv bolest.....

Jinak pokud se vytvoří vystouplé jizvy, odborníci doporučují hlavně tlakové masáže. A promazávání krémem na vodní bázi, což právě indulona je.

Ten zmiňovaný contratubex jsem měla na jizvu po císaři... až jsem si ho koupila, tak jsem zjistila, že se nedoporučuje pro těhotné a kojící ženy.... takže si nejsem si jista, jestli je určený i pro děti.

Jo a po popálenině se nesmí minimálně rok chodit na sluníčko, nová kůže je tenounká, snadno by se mohla spálit, jizva by se zhoršila. A taky se nedoporučuje dlouho máchat ve vodě.

Tolik info ode mě. Nejsem odborník. Jen jsem v době, kdy jsem řešila naši popáleninu, hodně surfovala po netu. Pa.

martuska24
19. dec 2009

Ahojte maminy, tak ako to tu čítam, nie som sama, kto má vyčitky. Moja malá padla a má na čele 2cm jazvu, mala to aj zašívané. 😢 Tiež som kúpila tú masť contratubex ale ešte je skoro hovoriť o nejakých výsledkoch.
Pán doktor nám na pohotovosti povedal tiež že ďeťom sa jazvy dobre hoja, lenže keď sa pozriem do zrkadla tak sa mi to moc nepozdáva, v detstve som mala tiež zopár úrazov ako napr. Pád z 10metrovej povale-našťastie tam bola žihlava tak to trochu stlmilo pád, potom mi sestra zhodila na čelo nočnú lampu, to som mala iba rok aj niečo a tá jazva tam stále je, tak neviem čomu mám veriť.
Dupo, ty radšej skúšaj natierať aj ja musím ale nenechám to len na prírodu.A výčitky mám aj ja a budem ich mať ešte dlho. Držím tebe aj malinkej palce aby sa to pekne zacelilo.Pa pa 😉

rencata
19. dec 2009

Hlásím se ještě jednou, zapomněla jsem totiž napsat, že Maruška měla ty popáleniny na hrudníčku. A fakt tam není nic. Takže dupo, i na hrudníčku se to může krásně zahojit!!!!! Chce to ale čas. A mazat, mazat, mazat.. a masírovat, masírovat, masírovat.... . i několikrát denně. Hodně štěstí!!!

dupo
autor
19. dec 2009

Ahoj renčata, dakujem ti za povzbudenie a samozrejme aj všetkým ostatným, človek v núdzi je rád keď počuje aj bohužiaľ skúsenosti iných. Chcem sa ťa opýtať ako dlho sa Maruške hojila jazva a či bola tiež vystuplá. My sme u žiadného lekára neboli, kvôli tomu že sme neboli doma a to bola asi naša smola. Keď sme sa vrátili a rana jej stále mokvala, tak manžel zašiel do lekárne a tam mu poradili náplaste na popáleniny. Rýchlejšie sa nám to scelilo, ale bohužiaľ zostala hrubá jazva a ten hrudník bol fakt najslabšie popálený. Teraz asi vynechám tu ,,úžasnú" mastičku, ktorú mi odporučil oborník, a skúsim tú indulónu, len neviem či už nie je neskoro.Ozaj akú si mám kúpiť? nechtíkovu alebo rakytníkovu? Držím aj tvojej male pršteky nech sa jej všetko pekne zahojí.
A ešte jedna otázka ako dlho sa jej to hojilo? Som fakt nešťastná a to ako sa jej to stalo ma stále prenasleduje.
Pa a ďakujem

dupo
autor
19. dec 2009

Ahoj Martuška netráp sa kvôli tej malinkej jazvičke, mohlo to byť ešte horšie. Moja malá je tiež riadne šidielko, musím na ňu dávať obrovský pozor, len chvíľka nepozornosti a je všade kde nemá byť. Tiež mi spadla ako som už písala na noštek a celý si ho zodrala a to iba stála a chcela sa zohnúť po lístok zo stromu. Proste ju strašne priťahuje zem.
Tá jazvička tvoje maličkej určite zmizne, aj keď ja si myslím, že všetko závisí asi aj od typu a kvality pokožky, rovnako ako niektorá žena počas tehotenstva má strie a iná nie. Takže musíme dúfať, že to naše kočky zvládnu a samozrejme budem skúšať všetko možné, aby to tak bolo. Ešte raz držím palce . Pa pa

rencata
20. dec 2009

AHoj DUpo: Marušce se to nejhorší hojilo tři týdny.... pak to popálené místo bylo vidět ještě další asi tři měsíce docela zřetelně, byly tam tmavě červené mapy.... ale vyloženě hrubá vystouplá jizva nee. A myslím si, že je to díky zásahu odborníků. My jeli (asi hodinu po popálení - myslela jsem nejdřív, že to nebude tak strašné, ale když jsem viděla, jak má tu kůžičku svraštělou a začíná se dělat obr puchýř, zavelela jsem partnerovi at startuje auto) do místní nemocnice a odtud nás vezla houkající!!! sanitka do Ostravy. Byla jsem z toho totálně grogy. Tam jí na to dali nějakou mast a převázali, za pět dnů, když se ta stará popálená kůže totálně odloupla, tak jí na to dali dočasnou umělou kůži a po týdnu obvaz i s tou dočasnou kůží, která zaschla, sundali. A pak už jsme jen mazali a mazali indulonou, střídala jsem rakytníkovou s měsíčkovou a dezinfekční. DOteď jí to mažu 2x denně, ačkoliv už tam nic není vidět. Přece jenom tam kůžička tam bude určitě ještě slabší a tak ji to mažu, aby byla více chráněná. Myslím, že ta rakytníková je nejlepší, na stránkách popáleninových center ale hodně doporučují tu dezinfekční, ale tak rakytníkova existuje asi teprve jen necelý rok, tak možná proto. Indulona je super na ruce, takže co neupotřebíš na malou určitě využiješ. Rakytníková je i nejdražší, má menší balení a stojí víc, než ty ostatní, ale všechny stojí do 50 korun. V lékárně mi taky na popáleninu doporučovali calciovou mast.

Jinak tou mastičkou, co ti doporučil plastický chirurg bych mazala, třeba eliminuje jizvy, něco jako ten contratubex. Střídej to. KOlikrát denně mažeš tím gelem? Hlavně masírovat, aby se to prokrvovalo a jizva se srovnávala.

rencata
20. dec 2009

https://www.modrykonik.cz/album/view.php?vImage... takhle to vypadalo 14 dnů po popálení - už po definitivní sdělání obvazu

dupo
autor
20. dec 2009

Ahoj renca, ďakujem ti za skore odpovede, veľmi na nich čakám. Naša Ejminka má tu popáleninu už

dupo
autor
20. dec 2009

Tak pokračujem ďalej malá mi niečo stlačila tak som nedopísala, takže Ejmi má popáleninu viac ako 4 mesiace, ja ti potom pošlem ako to vyzeralo u nás tesne po popáleni, je to úplne iné, také má ona na ručičke. Každopádne to ešte nevzdávam a budem mastiť. Hneď ráno bol manžel kúpiť nechtíkovú indulónu, ale kúpime aj tú rakytníkovu a uvidíme. S tou čo nám dal lekár sa práveže nemôže masírovať, je to silikón, takže len zľahka sa nanesie a nechá zaschnúť, má to v podstate natreté 24 hodín, mastím 2 krát denne, ale nie masírované. Calciovú masť som tiež používala.
večer ti potom pošlem tie fotky tak omrkni, teraz nemôžem lebo mi to malá nedovolí, je počítačový maniak. zatiaľ pa

soso
20. dec 2009

dupo dakujem za tip na masticku, vyskusam. tiez davam dermatix silikonovy gel a mam dilemu, ze ako to prestriedat, ked chcem skusit aj nieco ine? mam gel uplne vysadit? alebo mam davat napr. silikon cez den a tu masticku na noc? neviem, som hotova...zajtra skusim pozriet v lekarni betaglucan gel, na nete som nasla, snad budu mat aj v lekarni...neviem, ale ci uz nie je neskoro...aj ked ta kozna vravela, ze koza sa dlho dokaze regerenovat a ked zoberiem do uvahy, ze su to male deti, cela rodina mi hovori, ze jej to o pol roka neuvidim, ze je este mala, ze jej bunky sa stale vyvijaju...ach jaj, cele dni na to myslim a nadavam si ☹

dupo
autor
20. dec 2009

ahoj soso, chcem tilen povedať, aby si tu mastičku dávala na jazvičkulen po dôkladnom umytí pokožky od silikónu. ja som malej nejako zabudla umyť a natrela som jej betaglukánom, na ktorý potom zareagovala vyrážkami. Takže najskôr dôkladne umy a na suché miesto natri silikón, tak mito aspoň hovoril lekár. ja teraz po radách mamičiek budem cez deň masírovať nechtíkovou a rakytníkovou indulónou a na noc budem dávať scarban gél. Dúfam, že konečine niečo zaberie.Ja somvolila ten postup kvôli tomu, že tá jazvička sa má masírovať, silikón sa málen lokálne veľmi jemne natrieť a malé množstvo, takže preto ten gél až na noc. Skús to takto a uvidíš či tonebude lepšie. Inak pokúsim sa poslať nejaké fotky z tej popáleniny, takže ak budeš mať čas tak mrkni a uvidíš, že budeš kľudnejšia pri tvojej.pa držím prsty. Ozvy sa potom ako to pokračuje

dadulik
20. dec 2009

ahoj dupo, ja ta chcem povzbudit, mna mama ako 9 rocnu oparila horucim cajom (dvojlitrovou konvicou priamo zo sporaka) samozrejme nechtiacky, mala som celu lavu stranu tvare oparenu, stahovali mi kozu z tej strany tvare, nosila som niekolkotyzdnov "kuklu" s obvazov, a akonahle mi to dali dolu, ani znamka po popalenine 😉
a to si nasi mysleli, ze mam aj zrak poskodeny, a aku zohavenu tvar budem mat, takze klud, urcite sa to pekne zahoji 😉

dupo
autor
20. dec 2009

rencata ahoj chcela som ti poslať fotky, ale neviem ako sa zmenšujú, nechce mi to načítať, že vraj su veľké. pora´dte ako ich zmenšiť alebo inak poslať?

rencata
20. dec 2009

Dupo, poslala jsem Ti do IP mou e-mailovou adresu, zkus poslat foto tam nezmenšené.

ještě ti pošlu odkazy na ta info o popáleninách, jestli to ještě v PC najdu.

rencata
20. dec 2009

tady můžeš přečíst dotazy a odpovědi odborníka, popř. se sama zeptat:
http://www.bolito.cz/cz/poradna.html?tema=3

www.bolito.cz

pozor, fotky, u kterých já teda brečela a brečela.... a děkovala jsem Pánu Bohu, že Maruška to neměla tak hrozné, i když bolet to muselo fakt asi dost ☹

je fakt šílené, co se všechno může stát ☹

POkud nechceš vidět popálené děti, tak tento odkaz neotvírej, ale jsou tam i zajímavá infa.
http://www.bolito.cz/cz/popaleniny.html

Ti naši broučkové jsou tak strašně zranitelní... a stačí malá chvilička.... jsou to živá stříbra a pořád se hemží a stoprocentně uhlídat je prostě někdy nad naše síly.

soso
21. dec 2009

dupo, takze este som narazila na jeden krem, som zvedava ako bude ucinkovat, vola sa OK Gel alebo OK masticka (na striedacku) a kupili sme bio lampu, tak skusime aj to. Pocula som na to same pozitiva, tak snaaaad🙂 Potom dam vediet🙂 Ako sa inak mate?

soso
21. dec 2009

rencata, pozerala som si tie linky, je to naozaj nieco strasidelne, brrr, hrozne, je to naozaj vzdy len sekunda a nestastie je na svete ☹

dupo
autor
22. dec 2009

Ahoj soso, máme sa celkom fajn, začali sme mastiť na odporúčanie renci rakytníkovou indulónou tak uvidíme, ešte je asi skoro hovoriť po dvoch dňoch o výsledku, ale...mne sa to vidí mäkšie, tá jazvička viac zjemnela, uvidíme, nechcem sa predčasne tešiť. Budeme veriť.
Som zvedavá ako zareagujete na nový krém, je na rany, jazvy alebo popálenia? Inak o tej biolampe sme počuli aj my, ozaj kde ste kúpili? Bola drahá? Rozmýšľali sme aj nad ňou, manžel stým prišiel predvčerom, ale že vraj je najlepšie ju používať hneď po úraze, neviem či teraz už nie je neskoro. Veď daj vedieť ako to pokračuje.
Inak prejem krásne Vianoce, prežite ich hlavne v zdraví a bez úrazov pa

soso
22. dec 2009

drzim teda palce, snad po sviatkoch to uz bude viditelne zlepsenie. aj ja sa potom ozvem, ako sa nam dari 🙂 Krasne sviatky 🙂

barusatko
3. aug 2012

@soso muzu se zeptat jestli jste byla s ok gelem spokojena

soso
3. aug 2012

ani nie, prestala som to potom riesit, zazracne maste asi neexistuju. Ale malej to uz vidim s odstupom casu len ja a o 10 rokov myslim, ze ani to.

x1martina
11. aug 2012

@soso dobry den, take jsem narazila na ok gel a ok balzam a jsem s nim spokojena, muzu rict na 100 % ze popaleniny zmizely, tento gel a balzam jde pouzit i na radu dalsich potízí, jak kozni, tak na zoubky. kamaradka jej pouzivala na atopicky ekzemy, na hojeni ran, mohou je pouzivat i dospělý na paty, na bolest zad, krční pátere, na opary, strie, hemeroidy, modriny, stipance... velká řada se s těmito vyrobky vyřesí, kdyby jste měla zajem si jej jeste doobjednat nebo nejdo z okoli, dejte mi vedet, rada vam jej objednam a poslu.

pupawienka
12. aug 2012

Ahojte, prosim o radu...moja dcerka sa popalila pred 4 mesiacmi, horucou polievkou... mali sme popaleniny 2 a 3.stupna, prve dni to bolo hrozne, sice sme do nemocnice prisli s druhym stupnom, po dvoch dnoch sa jej to na niektorych miestach prehlbilo az na poriadny treti stupen... asi 2 tyzdne sme chodili na prevazy a potom jej to dali dolu, tam kde bol druhy stupen je krasna svetla koza z dialky ani nevidno...a v strede kde to bolo najhorsie ma tmave cervene mapy, obcas do fialova...nenatierame jej to nicim, tak sa chcem opytat ci nepoznate nejaky ozaj dobry krem alebo nieco cim by sme pomohli tomu aby to bolo menej vidno.... pripadne uplne zmizlo....ale to sa asi neda... Niekto mi spominal silikonove naplaste viete co to je zac? Mam s nou ist znovu niekam k dr. alebo sa staci poradit v lekarni? Poradte hocico aj keby to bolo drahe...len nech pomoze, vdaka..

mimkao
16. aug 2012

@pupawienka Môj synovec sa pred 3- rokmi oblial horúcim čajom. Popáleniny 3.stupňa. Sestra za ten čas poskúšala všetko možné aj nemožné, ale jazvy mu ostali veľmi, veľmi škaredé zhrubnuté na niektorých miestach aj 2cm na povrchom pokožky a svrbí ho to poriadne doteraz.