Manžel skočil na hrdzavý klinec
Ahojte, pekný deň prajem.
Mám otázku, manžel dnes stúpil na hrdzavý klinec, dosť mu to krvácalo. Vyčistili sme aj zastriekali dezinfekčným prostriedkom, očkovanie na tetanu mal pred 5 mesiacmi.
Otázka dievčatá, stačí to? Alebo radšej sledovať?
Pamätám si ako dieťa, ocino tiež prepichol nohu a o pár hodín veľké červené fľaky po tele otrava krvi.
Ďakujem
@janett_332 ďakujem pekne, budeme ♥️
Ak je to povrchová rána, riadne ošetrená, asi by som len doma sledovala či je všetko ok.
Ak klinec prerazil nohu...išla by som k lekárovi.
Ked skocil syn na klinec, sestrička nám povedala jednu zaujímavú vec, že preockovanie zhodnotí chirurg podľa hĺbky rany, ja by som sa pre istotou informovala u lekára.
Tetanus a sepsa sú dva úplne odlišné problémy.
Pekne smer urgent alebo obvodny ,treba mu dat ATB minimálne na tyzden, ak je preockovany na tetanus tak to staci
@erzebet2 áno to mal pred pol rokom, ale radšej pôjdeme.
Z hrdzaveho klinca tetanus nedostane, jedine tak otravu krvi, Tentanus prenasaju tetanove spory ktore prezivaju v hnoji a hlavne bez pristupu kyslika.
@stormie ďakujem za odpoveď, no mám skúsenosť, pred dvoma mesiacmi som sa porezala na plechovke a prvé čo sa má p. lekár pýtal kedy som mala očkovanie. Boli z toho 4 stichy.
zial aj lekari maju niekedy chabe znalosti, pred casom isla jedna info na FB o ockovani po uraze.
po ockovani sa vytvoria protilatky az po case a hoci som to uplne neoverovala, je to mozne. mnohe protilatky stupnu v krvi fakt az s odstupomcasu, su take co za par tyzdnov, ine az za 1-2m. no tetanus moze prepuknut ovela skor,a kos aprotilatky vytvoria. cize to, ze bol preockvoany je ovela podstatnejse, ako akutne ockovanie priamo pri uraze.
a veru, nie zo vsetkeho je mozne dostat tetanus.
kamoska pred casom skocila na nejkaku skobu a mala normalne dieru v nohe, bola PN a dostala ATB. mala to zapalene a tazkos a jej chodilo.
Dievčatá ďakujem za odpovede akurát sedíme na pohotovosti manželovi sa od tej rany začali robiť také červeno fialové čiary tak dúfam že bude všetko v poriadku.
To je nič. Horšie keby skočil na hrdzavú kolegyňu 🙂
Ja by som sa takym lekarom velmi rada porozpravala, v tomto pripade (zial) aj google viac ako on
No ked sa mu to zapichlo do nohy a krvacalo, tak na chirurgiu a daju Atb na to.
Moja mama tak dostala Atb ked jej velky trn prerazil obuv a az do nohy sa zapichol.
@avicii18 ?
@lonely66 áno viem, už sme doma antibiotiká nasadené a museli mu to čistiť. Netvrdila som, že by to malo byť bez toho len som sa opýtala na situáciu a podobne.
Ďakujeme 😉
No tiež si myslim riadne vydezinfikovať a antibiotika nasadiť +inj. Tetanovku pichnuť by mali..

ja si myslim, ze staci. viac s tym asi nezmozes a doktor tiez nie, to je zbytocne ist. kazdopadne, sledujte to istotne 🙏