Trimaleolárna zlomenina členka: Ako prebieha rehabilitácia?
ahojte viem že táto diskusia už tu je veľa krát ale nedocitala som sa nikde nič..som 8 týždeň od zlomeniny a operácie členka vložena platnička a šruby..6 týždňov sadra..no už som týždeň bez sadry ale moja noha je drevená nedokážem na nu ani len stupit (tŕpnutie,opuch)samozrejme že je.Moja otázka znie ako dlho vám trvalo kým ste sa na nohu postavili a ako prebiehala rehabilitácia a ako dlho ste chodili na rehabka?
ahoj, ak máš predpísané rehabilitácie , treba sa objednať na konzultáciu , doktor Ti všetko skontroluje, a predpíše liečbu a počet rehabiek. Určite by som sa zverila do rúk odborníkom , bála by som sa doma sama rozhýbať členok . Obzvlášť, keď tam máš železá.
@danicka92 tak dnes mi dali na rehabilitaciach cvicenie a laser . Ukazali mi zatial zakladne cviky co možem robit aj doma a ano je pravda že najprv to cvicenie trocha boli pokym tie slachy sa rozpametaju že čo a ako .. aj mna to dnes trocha bolelo ale beriem to že to musi byt ked mam uz zacat chodit a soferovat ..
@gemerka17 ahoj koľko budem na pn to vera že netuším a ani nikto mi to povedať nevie keďže to záleží asi od toho aka budeš silná pri cvičení..vitamíny beriem magnézium, céčko,vápnik,D3 a zatial si picham ešte clexane ale mám.posledne 4 injekcie a potom začnem brat aj vitamín K2 a ešte kolagén..na nohu je výborná masť arnika gel odporúčam a klasická octanova masť na opuch
@mmonika uuuuf nepríjemné si to mala ja ked si pomyslím až mi je nedobre..19 novembra ma šmyklo na mikro ľade pred bytovkov nikde nič len ja na zemi a už bolo vymaľované..som myslela že v 32 rokoch len noha zlomená super no v nemocnici mi nebolo už všetko jedno keď mi povedali ze to bude treba operovať..a ja nikdy som nemala ani narkozu nič..bola si úplne uspatá či len lokálne?ja lokálne a bolo mi tiež z toho dosť neprijemne ked si človek necíti celý spodok..a hlavne čo mám v hlave posledne dni že čo ak sa mi niekedy stane že si vyvrtnem ten členok že čo bude nasledovať ked su tam tie sruby a drôty.bo ja som dosť rýchli človek (už som sa asi doponahľala).človek z toho.ležania na somariny myslí
@danicka92 ja som bola uspata uplne operacia trvala cca 2,5 hodiny uz sa aj muž bal že co sa deje ..Ale musim povedať že to nebola moja prva narkoza. .Vidis ja mam o 10 rokov viac a tiež som nečakala ze sa mi stane uraz.Bo akurat som dala vypoved v praci, a uz som mala naplanovane veci na jesen a zimu a zrazu nic z toho.. Veru nikdy nevieme co nas caka a preto som si povedala ze už si nič nebudem planovať ..
@mmonika ahoj no dostala som riadneho zdžuba že prečo mam barle a čo som robila tých 9 dni že som to mala mať už davno rozcvičene a v pohybe..Myslene to bolo ako v dobrom,😃tak ma akurat tak fajne nakopla že od zajtra začínam na plno doma zaťažovať a od 15 tnasteho.mi začínajú s nou rehabky kroew budem mať 10 dni..Sľúbila som jej že 15 tnasteho prídem už iba o jednej palici.😀😀tak sa smiala že to dúfa..že sa nemám ničoho báť že to mam pekne zrastené a nič sa mi nemôže stať že to mám len v hlave..tak zajtra už makám nech rýchlo behám,🤣🤣
@danicka92 len to moc neprehanaj s tym pohybom bo ti to este viac zapuchne ,ja mam nosit este taku bandaž na nohe a pri chodzi a to mi dost pomaha. Ja som palicu dala prec na druhy den, a po byte ako som chodila som sa pridrziavala nabytku ako ked sa dieta uci chodit. .a po vonku ked som tak sa drzim manžela. Ja idem dnes po 1x na cvicenie a ten laser tak som zvedava. Budem Ti drzat palce kludne ak by si mala daku otazku ci len tak popisat tak sa ozvi ..
@mmonika ta tak mi včera povedala doktorka že to mám konečne zaťažovať tak ako sa ma že sa vôbec nemám toho báť..ja sa napríklad nedokážem ani len rovno postaviť na tu nohu čo neohnem v kĺbe vôbec nie to chodiť.bandáž mám aj ja ale dosť ma to obmedzuje v pohybe a v cvičení tak ju zatial nepoužívam.Daj vediet ako ti dnes dopadlo to cvičenie držím palce😊
@danicka92 ahoj, mne sa stal úraz 24.6.23, operácia bola 30.6.23, noha v sadre, neskôr v dlahe. Prvýkrát som sa postavila a pomocou barli začala chodiť 16.8.23, hneď som začala chodiť aj na rehabky, snažila som sa 2x týždenne a trvalo to cca 3 mesiace. Ja som s nohou resp.s prstami cvičila v rámci možností už hneď po operácii v sadre, veľmi rýchlo a pekne sa mi rany zahojili a s cvičením som robila pokroky. Treba doma cvičiť, cvičiť, cvičiť, naozaj. Myslím, že cca po necelých 3 mesiacoch od operácie som už začala aj sama šoférovať a nemusela využívať služby manžela na odvoz na rehabky 😊 Teraz ma v najbližších dňoch čaká výber tých skrutiek z členka, tak zisťujem k tomu nejaké info.
@andy_212 ahoj no akurat mi z duše hovoríš tiež som sa dozvedela pred nedávnom že mi to všetko idu vybrať von kvoli pohyblivosti..Lebo nedokážem s členkom hýbať tak ako by som už mala a to už su 3 mesiace od operácie..Aj ked cvičím aj chodím ale stále to nieje ono..Tak som myslela že vyskočim z kože keď mi povedali že 5 mesiacov od operácie to môže ísť všetko vonku😁😁Mne len bolo povedané že ráno prídem na prijem výberu to vonku v podstate 24 hodin tam budem a potom ma pustia domov..Ale tiež zisťujem že čo a ako lebo predsa predoperačne už je asi naša záležitosť to vyriešiť
@danicka92 ahoj , no ja mam uz po zákroku. Včera ma konečne na 3x zobrali do nemocnice na prijem, predtým posúvali termíny. Okolo 10 h ma operovali, bola som v celkovej, o 17 som išla domov. Citim sa fajn, žiadne bolesti 🙏, včera chôdza s barlami , dnes už cupitam opatrne a pomalicky po dome bez, samozrejme ze to nie je žiadna sexi a vábna chôdza, ale chodím. Som happy ze to už mám za sebou.
@andy_212 ahoj ja som si myslela že už barle ani nebudú potrebne veď predsa to nieje už ani zlomenina.No tak to si ma moc nepotešila..Si aj na nejakej pn? Normálne až sa mi do toho nechce ísť ked si to mám predstaviť..Ale som rada že to už máš za sebou a už to pôjde len a len k lepšiemu🙂
@danicka92 nie, nie som na ziadnej PN, my mame v praci moznost HO, cize som cely tento tyzden doma na HO a do prace pojdem v utorok, po vyberani stehov. Vobec sa toho nemusis bat, je to uplne malina, ja som tie barle mala mozno iba z takeho psychologickeho hladiska, a potom, mala som tu nohu dost silno obvazom zaviazanu, trosku mi branila v ohybani, preto som chodila den radsej za pomoci barli, ale normalne dostupovala na obe nohy. A od nedele uz normlane v pohode sama bez problemov chodim, doma fungujem ako pred operaciou. Neboj sa nicoho, ak mas moznost, chod do toho co najskor. Drzim palce
@andy_212 aha tak no ďakujem veľmi pekne za inf bo mňa až mdloby beru keď si na to spomeniem ale zároveň to chcem..len ja mám tu smolu že v novembri som nastúpila do novej práce odrobila asi 6 smien no a už bol úraz takže som od 19 novembra v podstate do Teraz ešte na pn a zamestnávateľ chvála bohu na mňa stále čaká na kontrolu by som mala ist 22 apríla kde ma aj objednajú na tu reoperaciu tak už mi len ostáva sa modliť aby to zamestnavatel somnou ešte vydržal..ale upokojila si ma lebo ja mám už čierne mraky pred očami..to už mi vlastne nebude treba žiadne rehabky vybavovať nič..lebo ja akosi na pn nechcem ostávať aj ked budem na nohe stehy ved to bude zaviazane mňa len skôr trápia či su to bolesti lebo ja momentálne som ,4 mesiace od operácie a tie bolesti mám dosť výrazne ešte ked chodím a stupem
@danicka92 píšem za seba, nolesti som nemala ani po prvej operácii, keď sa mi stal úraz a operovali ma, ani teraz po druhej OP, ked mi vyberali tie skrutky. Jasne ze teda lrvy deň tesne po OP také jemne brnenie, chvenie v nohe bolo, ved to bola čerstvá rana, rez, ale nie bolesti. V piatok mi to vyberali, od nedele normálne doma fungujem, chodím, žiadne bolesti, nič. Dnes periem, upratujem vely dom, všetko ok, ešte mam stehy, stále bez bolesti. Akoby ma ani prrd týždňom nerezali 😊. U mňa nie je potreba teraz žiadnych rehabiek, nič, noha je plne funkčná. Ale samozrejme všetko závisí od rozsahu zranenia, zlomeniny, asi aj počtu skrutiek a pod. Držím palce, uvidíš, že všetko dobre dopadne a co nevidieť budes aj ty behat ako srnka 😊
@danicka92 ahoj. Mňa operovali 18.2. 5 týždňov som mala ortezu. Keď mi ju dali dolu ešte 2 týždne som mala barle ale potom už nič. Dnes 3 mesiace od operácie chodím bez krivania. Chodím hore dolu po schodoch. Šoférujem a robím doma všetko. Bolesti nemám žiadne. Ale každý je iný. Mne lekár povedal ze nemám prah bolesti. Ze som sa veľmi rýchlo dala dokopy. A to mam za sebou dve operácie. A čo mi pomohlo? Hneď ako mi dali dolu ortezu tak som plávala. Mám doma vyhrievaný a krytý bazén tak som cvičila vo vode. A pani doktorka na RHB pozerala ze co mi ma ona robiť keď všetko zvládam 😉💪

Vôbec som nechodila na rehabilitáciu.
Osobne úraz a operácia bola 1.februára a normálne som chodila až niekedy koncom mája (s krívaním).. ale už to je 12 rokov a pohoda.. neboj sa, rozchodíš to. Opatrne treba našľapovať koľko ti noha dovolí, každým dňom to bude lepšie. Chce to trpezlivosť.