Vzduch v striekačke
Ahojte ľudia, mám na vás otázku. Určite ste už podaktorí počuli o pľúcnej alebo vzduchovej embólii (keď sa vzduch dostane do krvného obehu). Pichávam babke infúziu (vpich uskutočňujem prevažne na bruchu, tam ju to bolí najmenej), no spravila hroznú vec. Nepočkala na mňa a vpichla si ihlu priamo do hrude, navyše vytlačila striekačku naplnenú vzduchom. Asi cca 10-13 ml. Nebudem sem vypisovať prečo to spravila... Samozrejme som volala sanitku, pretože vpich bol nebezpečne blízko pri srdci a to množstvo vzduchu...neviem no teraz je momentálne v nemocnici na pozorovaní, ale neviem či sa mám obávať alebo ide o planý poplach. Možno nezasiahla žilu, ale za to mohla zasiahnuť priamo pľúca alebo nebodaj srdce...sú moje obavy na mieste alebo jej nič nehrozí? Ja som sa na internete dočítala, že takáto pľúcna embólia môže vzniknúť, keď sa do žili dostane vzduch a ten putuje potom do srdca, ale skutočne nikde nebol takýto prípad, žeby si niekto ten vzduch vstrekol priamo do hrude. Navyše neviem, koľko takáto embólia môže trvať. Zatiaľ vyzerá byť v poriadku, len cíti tlak na hrudi. Môže sa to natiahnuť aj na niekoľko dní? Že by sa príznaky objavili až potom? Veľmi si to vyčítam, mala som pred ňou tie striekačky a ihly skryť. Navyše doktor s ktorým som hovorila mi toho teda moc nechcel povedať a kebyže mám čakať na výsledky tak sa asi zbláznim. Prosím o normálne odpovede, ďakujem.
@jane1987 tie striekačky a ihly dostala ona a vždy si pre ne chodí, keď sa jej minú, má na ne predpis od svojho lekára. Prečo by som si robila srandu to vás nechápem...teraz to má u seba, neviem naozaj naspäť názov roztoku, mala by to mať v zápisníku, kde si vždy zapisujeme, na akú stranu brucha sme to pichli a tam sa nalepí aj nálepka z toho roztoku. Zajtra sa pozriem na názov a napíšem.
Infuzia do brucha? Nechapem
@macekovam infuzie, to sme si uz ujasnili, dokonca pani par komentarov vyssie nasla aj co konkretne… skutocne existuju infuzie ktore sa pichaju podkozne, ba dokonca ich mozu aplikovat aj laici (tak ako spominane injekcie) 🙂 tiez som o tom pocula a videla aplikaciu len na vš, ale teda aplikovala ju sestra z agentury domacej ose starostlivosti 🙊
@majamat videla som video 🙂 preto som to pozerala na adc a tam sa teda pise aj postup je tam pre laika… samozrejme ako sme pisali obe, laik pouceny lekarom.
Ja som studovala v Brne, to bolo cca 6 rokov dozadu, tam pocas praxe ked sme chodili so sestrou z “ados” k pacientom domov som to videla, to bol len rehydratacny roztok. No je to take… vzbudzuje to vacsi respekt ako len pichnut fraxik 🙈
@inimini13 ja lrn tolko k tomu ako laik, ze bez precitania pribaloveho letaku nepodam nikomu ani vitamin 🤷 toto, co ste predviedli vy s babkou, je ozaj nezodpovednost prveho stupňa 😔 prosim ta, naprav to a pouc sa z tejto situacie 🙏
@majamat pouziva sa to roky rokuce 🙂 a zvlast takto u pacientov doma napriklad v terminalnych stadiach pomerne casto.
A je to prave technika pre laikov jednoduchsie zabezpecitelna…a este by som dodala ku vsetkym, ktori tu pisu o to , ze ake je to nezodpovedne a zeby nikdy nepodali liek, ktory nepoznaju a nepripravili. To je tak v idealnych podmienkach a uci sa o tom v skolach a podobne ale realita je ina a zivot tazsi :(
@mofa aby si pochopila my neodsudzujeme aplikaciu doma, my velmi dobre vieme ako to tu na svk funguje, ked im da niekto liecbu na doma, ledva s poucenim... My sme riesili hlavne to, ze vlastne podava niečo o com nema ziade info.... Ty by si asi tiez nepodavala svojmu dietatu liek bez precitania napr pribaloveho letáku. Ak stretnes susedu, ktora Ti da nejake lieky pre Tvoje dieta, povie nech uziva 2x denne, a Teba nebude ani zaujimat co jej to vlastne podavas? Tu je gro problemu, uz ked niekomu nieco aplikujem, tak si aspon k tomu prestudujem dostupné info, a aj, ked je to technika lahko zabezpecitelna pre laikov podla Teba, aj tam sa mozu vyskytnut neziadnuce ucinky, komplikacie a mala by mat aspon ako taky prehľad o nich. A ak ju brat dostatocne nepoucil, mohla si zavolat 2 x sestru, ktora by jej to ukazala a mohla pokracovat
@trgypadl nuz mne ani tebe a ani mnohym ludom to normalne nepride. Ale ver mi, ze pocas mojoj kariery som sa stretla s takymi vecami, zeby sa ti mozog zastavil. Je to absolutne bezne. Ja som sa stretla s pripadmi, ze rodina najblizsia co sa starala o choreho ani nemali ponatia, ze im otec umiera a dostali ho domov na dozitie. A take zo zivota zien (pretoze to teraz riesim) napriklad som stretla tolko zien, ktore absolovovali ivf a nemali ponatia ake lieky beru a naco🤷♀️Ja sa absolutne nedivim, ze tuto pani nevie co podava. Proste tak to funguje.