icon

1,5-ročné dieťa nič nebaví a robí len zle

monikafff
25. dec 2022

Dobry den, moje dieta naozaj nic nezaujima.Podla mna bude mat rada adrenalin lebo jedine pricom sa smeje a nechce prestat je vozit sa na chrbte, chytit ju za nohy a suchat po pohlahe hore a dole,sadne si do prazdneho boxu a tak ju vozit, skasanie na gauci kde zvysila level ked vyskoci sa zatoci vo vzduchu a ani nevie ako dopadne, stat na stoliku,vychadzovanie do vzduchu atd. to vsetko je pekne ale pri kazdej cinnosti potrebuje mna. Ja nedokazem uvarit,obliect sa ,upratat jednoducho nic a zabavit ju inak sa neda.Akonahle si ju nevsimam robi len zle ako vytahuje veci ktore nemoze nici ich hazde o zem bucha do vsetkeho.Ma strasne vela energie a kruzky v jej veku este niesu pohybove ako napriklad tanecna alebo nieco ine.Ked sa ideme kupat aj po 4 hodinach jasenia vo vode sa neunavila.Do detskeho kutika ked sme prisli 3x uz ju to nebavilo lebo vsetko poznala.Hracky doma ani nevytahuje.Ona len otvori rano oci a uz krici a hned zle robi a vsetko berie.Bavi ju este hrat sa v umyvadle ale akonahle jej trochu dovolim tak za 3 minuty voda pustena na plno alebo nieco robija atd.Neviem uz som zufala. Hovoria to je len obdobie ale nieje to obdobie pretoze uz ako 3-4 mesacna jej nestacilo len na rukach byt museli sme sa hybat nedajboze by som si sadla na minutu hotovo.Ja chcem len ci nema niektora skusenost ze ci nieco nezabralo?

marianarem
25. dec 2022

@monikafff Deti su strasne rozne, ja sice nemam taketo adrenalinove, ale uplne verim, ze niekto ma a ze to nie je prejav jeho zlyhania. Vozenie v kartone za mna super, neviem, aky by mal byt s tym problem..Umyvadlo a vecne vytahovanie bavi aj mojho, tak ja som sa vzdy snazila mu to co najviac umoznit. Umyvadlo mu dam, ale poviem, co moze a co nie. Samozrejme, ze vzdy zacne experimentovat a skusa to nedodrzat. Vtedy upozornim, ze este raz a ide odtial. Ak skusi znova, ide odtial. Aj mu vysvetlim, ze preco, ale proste musi tam byt aj ten dosledok, ze o tu aktivitu pride. To ho celkom motivuje, hoci raz za cas vzdy skusi, ci uz som nepovolila hranice 🙂 Nanho celkovo zaberaju hlavne sankcie. Aj zdovodnenia, ale nie vzdy, on si vzdy premysli, ci sa mu to zda ako dobry dovod 🙂 Napomenutia nejako nezaberaju, proste bud sa musi stotoznit s dovodom, alebo si musi byt vedomy nejakeho negativneho dosledku. Teraz ma 3 roky, ale toto iste unho platilo.uz v roku a pol.

celka12
25. dec 2022

@monikafff fajn je vytvoriť jednoduchú hojdacku z deky, priviazať deku ponad stôl a dieťatko v nej hojdat, má tam jednak súkromie, tiež je obopnute dekou zo všetkých strán, čím sa mu vytvára pocit bezpečia a pohybom sa upokojuje. Rada pomôžem 🙂

monikafff
autor
25. dec 2022

@nikaeli no problem je v tom ze akonahle ju necham robit veci ze jej ukazem ze mi to nevadi a podporim ju v hre tak vtedy to ako keby prestane bavit ju a nieje pri tej hre ale s tou hrou vsade az pokial to nepresahuje medze a vtedy musim zakrocit a vtedy ju to zacina bavit 🤦‍♀️ a ktomu vsetkemu nastalo obdobie kedy ona vsetko sama , ona sama chce jest sprchovat sa ,cesat atd. ja jej to aj umoznujem ale su veci ktore sama nemoze a vtedy sa len hodi o zem poplace pol minuty pokial nenajdem nieco co ju zaujime a vtedy prestane

katkami123
25. dec 2022

@celka12
Ďakujem, to z tej deky urobiť hojdačku znie super. Pri mojich torpedach som rada za každý nápad. Ale aj staršia dcérka bola náročná, tiež sa sama veľmi nezahrala

celka12
25. dec 2022

@katkami123 výborna aktivita je aj vozenie v deke, dieťatko si sadne na deku a vy ho ťaháte v tej deke za sebou, vyžaduje si to však väčší priestor, keď sú dve, môžu sa ťahať navzájom, prípadne zapojiť aj staršiu 🙂

domak2
25. dec 2022

@trgypadl aj môj ma rok a pol, ale asi ma krátke nohy, lebo to zatiaľ ešte nevie 😅

monikafff
autor
25. dec 2022

@marianarem jasne ja tiez pri kazdej cinnosti poviem ak bude stale robit zle tak zoberiem az nato ze je ochotna to podstupit a spravi to aj tak 😀 akoze jasne aj pozitiva na jej vek je rozumna a vsetko chce opakovat a uci sa bez toho aby som jej ukazala napriklad ked urobi omrvinky utela pre metlicku a ide "pozametat" alebo mi nosi oprate veci aby som povesala alebo ked vidi nieco inak ako ma byt hned mi ukazuje napriklad wc doska je hore tak ju da dole a naprava vsetko ako ja ale vyzaduje ten pohyb hlavne ktory je viac hodin denne ako tieto aktivity

marianarem
25. dec 2022

@monikafff Tak mozes jej dat napr. este vysavat 🙂 To je pohyb aj uzitocna aktivita. Moj niekedy prevysava aj pol hodinu 🙂 Samozrejme aj pri tom vymysla a inovuje, ale v principe sa s tym pekne zabavi. Ak vymysla moc, beriem vysavac. No ale inak hlavne asi len chodit von s takymto dietatom 😐

monikafff
autor
25. dec 2022

@paciko9 ja tiez sa snazim nepovolit obcas si pridem az moc tvrda ked vidim okolie a tak.isto ju zapajam teda skor by som povedala ze ona sama sa snazi robit to iste lenze ona si to skorej predstavuje tak ze ja budem robit to co ona a tak sa hrat a ked to uz presahuje medze tak to ukoncim a vtedy prichadza plac ale ja uz nepovolim vysvetlim.jej ze ak sa nevie pekne hrat nebudeme sa vobec a on vtedy bud iba place a nieco jej dam ine a zabudne alebo stihne nieco urobit z trucu ze som jej nedovolila

monikafff
autor
25. dec 2022

@syslik81 ak mas nejaky problem ries si ho inde

trgypadl
25. dec 2022

@domak2 😂no neviem ci to je vyskou..... On sa Normalne splha hore, preloží nohu cez jednu stenu a uz ide... Ked som ho to videla urobit aj v normalnej postielke, tak som pochopila, ze ho uz nemôžem nechat samého v postielke 🤦‍♀️

syslik81
25. dec 2022

@monikafff aha takze ak clovek nesuhlasi s tebou a davom a ma svoj nazor kt je iny ako tvoj ma hned problem a nemoze odpisat? vidis a prave preto si myslim,ze problem mas ty-ale je mi to uplne suma fuk .. ja som svoj nazor napisala a aj ty ten tvoj asi .. a tym to hasne autorka si isde aj tak svoje ze ona chybu nerobi tak hold vela stastia .. nech to dopadne ako dopadne

monikafff
autor
25. dec 2022

@trgypadl chvilku som premyslala ci mate u nas kameru 😀 presne to iste aj ten spanok .. ja zvyknem povedat ze kazdy dostane tolko kolko zvladne pretoze poznam vela zien kotre nemaju ani z polovice deti ako nasa a nariekaju takze tak

monikafff
autor
25. dec 2022

@syslik81 ale co trepes ale s tebou neni rec ty tu len utocis na kazdy komentar neprijemne.. aj negativna veta sa da napisat normalne .. berem tvoj nazor ale napis mi preco si ho myslis a ci mas nejaku skusenost a podobne lebo takto mam pocit ze si pisem s mojim dietatom

trgypadl
25. dec 2022

@monikafff 😂😂 co Ti poviem, niekedy si v slabej chvilke aj poplacem... Teraz sme napr chory... Clovek by povedal, ze ho to odpali.... Mali sme aj teploty,kasel.... No proste choroba.... Ja mam pocit, ze jemu to este viac dobilo baterky.... Je 22,50 hod a prave zaspal asi cca 10 min dozadu a to mal velku zábavu stále rozsvecovat svetlo🤷‍♀️
Starsu syn to bol uplny opak.... Mladsi zive striebro sa tomu hovorí...

syslik81
25. dec 2022

@monikafff ja neutocim-to len ty mas z neakeho dovodu stale oznaovat mna a komentovat aj ked sa ti neprosim kedze si mi hlbo ale ze veeeelmi hlboko vies kde

monikafff
autor
Autor odpoveď zmazal
monikafff
autor
25. dec 2022

@syslik81 ja tu odpovedam kazdemu kto napise to je slusnost a ak si neprajete odpovedi tak nepiste a neodpisujte pekny vecer

monikafff
autor
25. dec 2022

@gabika128 vidis ine matky by ta odsudili ze nema rezim a skace ti po hlave ako mi tu bolo napisane ale jednoducho niektore deti to ani nenapadne ,ine zase chcu len citat napriklad a ta nasa vsetko co nemoze alebo vsetko co aj ja ale do slovne 😀

mamatroch
25. dec 2022

@monikafff ja mam doma to iste... Este ani chodit nevedel a uz take veci robil, ze rozum ostaval stat... Moje starsie deti by to ani v 3 rokoch nenapadlo... Ale tiez od par ludi pocuvam, ze ako som si vychovala, tak mam... (Ja sa pritom nestazujem... Len nemam ambiciu z neho vychovat druheho "susedeje poslusneho Ferka" ...pracujem s takym "materialom", aky mam... Snazim sa, aby robil pokroky sam v case v porovnani so sebou samym, skratka normalny vyvoj 🤷) Niektori ludia v nasom okoli si ho vsak uz zaskatulkovali a tak vobec nevnimaju, ze to dieta je uz niekde uplne inde nez bolo pred dvomi rokmi.
Prve tri roky sa vobec nedokazal zahrat sam, ked nespal (a spi malo), boli len dve moznosti:
- bud som sa mu venovala (zase vtedy pekne obsedel, dalo sa ho zaujat, hlavne skladat duplo, kocky, jednoduche puzzle... Ale fakt som musela skladat, robit veci s nim... Aco? Bola to jeho potreba a ja som stastna, ze ho mam, nemala som ho, aby som od neho "mala pokoj"... Pripadne aktivity typu montessori - pod dozorom, samozrejme - dala som mu na tacku za misku fazule alebo vody a k tomu rozne typy naberaciek, lyziciek, minidoziciek, velku pinzetu... A pri tom obsedel postupne aj polhodinu, presypal, prelieval, premiestnoval... Fakt odporucam: vygoogli si montessori aktivity pre vek Tvojho dietatka, to vie taketo deti zaujat. A vobec nemusis kupovat drahe monte pomôcky, vela veci najdes doma)
- alebo robil "neplechu" (co sa stavalo niekolkokrat za den, lebo ved mam aj starsie deti, ktore tiez nezavesim na klinec do cakarne... Stredna v tom obdobi prvacka, starsia tazkosti v skole, korona, zavrete skoly, 2x online vyucovanie... "Carovne obdobie", asi si vies predstavit... Ako vazne, 99 % svojho casu a energie som venovala detom... Ale oplatilo sa).
Teraz ma maly skoro 4 roky, cca. rok sa uz dokaze hrat aj sam (dokonca pracujem z domu a aj ked bezne je v skolke, uz takmer mesiac je doma a viem pri nom pracovat a to mam psychicky narocnu pracu... Stale je to moje "mama dieta", chce byt stale blízko mna, ale hra sa aj sam v tej miestnosti, kde som a respektuje, ze teraz pracujem).
V septembri nastupil do skolky, bez najmensich problemov, ma rad nove vyzvy, a tak sa aj rychlo naucil obliekat sam, zapnut si gombiky, takisto rec pri nastupe do skolky uz bola pekna cista a je to aktivne, stastne, spokojne dieta, miluje spolocnost deti a program (a v skolke sa stale nieco deje...) Ani raz neplakal, ze tam nechce ist... A uplne v pohode sa zaradil "do systemu" a pani ucitelky s nim nemaju problem, aj som sa vyslovene pytala...
Na par veci, ktore sme este pred skolkou nestihli dotiahnut, som ich vopred upozornila a ony si na ne dohliadli v skolke, ja doma a spolocnymi silami sme zvladli i to.
Doteraz je aktivny, rad skace, beha, odrazadlo a pobyt vonku, to je jeho, ale dokaze sa hrat i doma, tesi sa spolocnosti pri hre, ale zvladne sa isty cas prehrat i sam. A miluje kreslenie a citanie knih. Skratka je z neho uplne "normalne dieta". A to by nikto este pred 2 rokmi neveril. Co sa ten navyvadzal veci! To by bolo na knihu...
Tak Ta chcem len povzbudit:
- neporovnavaj svoje dieta s inymi
- ked Ta potrebuje, bud tu pre neho (o 20 r. si nebudete spominat na dokonale vyluxovanu domacnost, ale na to, ci a ako ste spolu travili cas, ano)
- doveruj jemu aj sebe, ze toto narocne obdobie zvladnete a najdete si svoju vlastnu cestu, ako zvladat vyzvy, ake zivot s narocnym / aktivnym dietatom prinasa.
My sme tiez mali obdobia, kedy sme rozmyslali, "ktovie, aku diagnozu mu raz daju" a vidis, je z neho uplne normalny chalancek. Akurat intenzivnejsie preziva vsetky pocity, viac ako jeho rovesnici potrebuje moju pritomnost (o ktorej ale vie, ze ju ma vzdy, ked je to mozne -co ale zase neznamena, ze nemozem ist von aj bez neho - tak isto vie, ze ma moju bezpodmienecnu lasku)... Este pred rokom takmer vobec nepocuval na slovo (trebalo fyzicky ist a zobrat ho za ruku, ze tu som a toto treba... A isiel, spravil... Bez placu ci hnevu, len skratka verbalne pokyny sli uplne mimo neho) a teraz je to ovela ovela lepsie i v tomto (zase 100 % nie, ale tak je to dieta, nie robot)

simona20201309
25. dec 2022

@monikafff nečítam všetko, nebudem sa vyjadrovať k tomu, čo 1,5r dieta vystraja, jedine k tomu skákanie z gauča- ZAKAZAT!!!! Tu jednoducho vy ako rodicia musíte zakročiť. Skratka nesmie skakat a hotovo. Okrem rizika urazu, môže si zničiť kĺby....
Ja odporucam, aby ste jej upravili prostredie. Nakúpiť športové pomôcky (dá sa to aj bez nich) a urobiť prekazkove dráhy, dat nejaký nízky stolček z ktorého môže zaskočiť. Ak rad skace, dat matrac na zem, nejak to ohranicit, aby to bolo bezpečné a nech si skáče. Pohyb je ore deti najorirodzenejsi pohyb. Netreba v tom dieta brzdiť, práve naopak. Podporovať ho v tom, ale všetko treba prispôsobiť. Ja mam doma telocvičňu (určite by som to urobila aj v bytovke), a deti sa niekoľko krát do dňa vyskacu, unavia, vybesnia....
Vidím tie fázy ako si kreslia - a už idú skakat, po chvíli sa opäť kľudne hrajú a znovu odbehnú ,,cvicit".
Ja odporucam všetkými desiatimi investovať do takých pomôcok. Dajú sa kúpiť všelijaké detske rebriny, riečne kamene, prekazkove dráhy, minitrampoliny....
Skus niečo vymyslieť. Ak by ta táto možnosť zaujala, môžem ti poposielat nejaké linky, ako si doma urobiť pre deti telocvičňu, aké pomôcky a hracky na rozvoj pohybu. Mala ti nebude lozit po stole q skakat po gauci ale zmysluplne a bezpečné sa rozvíjať.

mamatroch
25. dec 2022

A este mi napadlo, ze naozaj tie vety typu: "Moje dieta to nerobi" (=JA viem, ako vychovavat deti)... su naozaj iba mlatenim prazdnej slamy. Uplne odveci. Moje prve dieta tiez, este v 3 rokoch po obednom spanku kricalo z postielky poleziacky: "Mama, cikat!" ...ani ju nenapadlo vyliezt z postielky sama od seba, "poslusne" cakala, kym po nu pridem (znamena to, ze som ju dokonale vychovala? Nemyslim....). A moje tretie dieta? V roku, kedy ani chodit este nevedel, dokazal vyliezt na radiator, stat na nom a drzat sa iba za klucku na okne. (Ano, hned na druhy den sme na okno dali poistku).

mamatroch
25. dec 2022

@simona20201309 tie linky ak mozes poslat, by potesili aj mna... Dakujem!

andreatytler
26. dec 2022

@monikafff Zaberie pricina a dosledok a alternativa. Ale neviem ci ten koncept uz chape. Skus. N to ze pri kazdej cinnosti potrebuje teba asi nic nezaberie. Je pravdepodobne extrovert a ti potrebuju spolocnost.
Ak budes bucht varechou do TV, tak ti ju budem musiet zobrat. Mozes buchat sem do tejto skatule a do zeme. Musis byt dosledna a tu varechu skutocne zobrat a nedat aj ked bude plac.
ale ta neustala aktivita jej asi ostane. Nas syn uz ako 2 mesacny musel byt noseny po dome a zabvany, lebo len tak lezat ho nebavilo a teraz ma 3 roky a je to stale to iste. Vecer mu trva minimlne hodinu zaspat, lebo sa nemoze prestat hybat. Akoby bol na baterky. Ale je velmi samostany, zvedavy a spolocensky. Takze vsetko zle je aj na nieco dobre. Ina mama vo skolke ho minule davala za vzor svojej dcere, ktora sa odmieta sama obliekat. Ib tam sedela a caka kedy ju mama oblecie.

pohodacka03
26. dec 2022

@monikafff mam doma podobny pripad. Mozem mu milionkrat povedat, zakazat, vysvetlit- ma absolutne na haku. Aj ked vie, ze to bude mat nasledok, je mu to jedno. Vsade vylezie, vsetko dostane, vsetko hadze. A ze vraj vychova? 😃 ma o rok starsiu sestricku, ktora je opak, absolutne ju nenapadlo robit takuto zlobu. Do toho este kuse a bije ma. A teraz ma obdobie ze za vsetko place a chce byt vela na rukach, cize uplna topka 👍🤦‍♀️. Ak nie su chori, tak vela sme vonku, snazim sa im vymyslat aktivity na dnu, mame dlhu chodbu, cize mozu byt dnu aj na odrazadlach, nahanat sa no aj tak mam pocit ze nevybije dostatocne energiu. Hovorim si, ze prezit to, vyrastie z toho. Drzim palce

adkadz81
26. dec 2022

@monikafff Skuste sa poradit s klinickym psychologom ako postupovat. Napr. v martinskej nemocnici je velmi zlata psychologicka PhDr.Marta Vrabcova-skuste zavolat.Na osobnu konzultaciu treba vymenny listok od pediatra. Skuste malej nasadit doplok vyzivy-
EQUAZEN -to su 3 a 6 omega mastne kyseliny a Pediakid sirup na ukludnenie.Urcite by bolo vhodne aj magnezium, jedine,ktore pre rak male deti poznam je Magne B6 10 amp x 10 ml-je to v sklenenych ampulkach.
Urcite treba nastavit hranice, ste na vychovu sama? Otca dietata ste nespominala ( no necitala som vsetko), mal spolu s vami trvat na dodrziavani hranic.Kreativne aktivity by mali ukludnit aj hyperaktivne dieta,no uplne Vas chapem,my tiez bojujeme...

mamatroch
26. dec 2022

@simona20201309 dakujem👍 ako inspiracia posluzi super! Ved ano, vela veci sa da vyrobit i doma. Napr.sme mali senzoricky koberec doma vyrobeny.

dominikamacakova
26. dec 2022

Ja mám tiež také dieťa. Poviem ti, že v troch rokoch ošedivieš 🙈 ... Druhé dieťa je kľudné, trpezlivé a poslúcha na slovo, alebo na druhé slovo. Keď chcem aby staršia poslúchla tak je to masaker k niečomu ju prinútiť. Je to fakt ťažké... Ale chvalabohu má už tri, takže ju idem prihlásiť na tanečnú a od štyroch rokov aj na Aikido 😅 Proste ja nemám telesnú ani duševnú kapacitu zabaviť také dieťa, čiže robí iba zle 🤷

nikaeli
26. dec 2022

@adkadz81 naozaj 1,5ročnému dieťaťu sirup na ukľudnenie a sedenie u psychológa?? 🤦🏻‍♀️ prosím len to nie! je to zdravé, zvedavé dieťa, ktoré treba primerane zabaviť. Ako som spomínala vyššie a za mnou ďalšie maminky, je to typ dieťatka, ktoré nebude hopuškať v kresielku a prezliekať bábiky, či si listovať v knižočke (netvrdím, že to časom nepríde), ale momentálne to má inak a potrebuje pohyb. Určite nie lieky a kopu výživových doplnkov na utlmenie! Dieťa v tomto veku sa jednoducho nebude hrať samé v tichosti, aby mala mama kľud a ani o ňom netušila.