icon

11-mesačný syn neštvornožkuje

7. aug 2022

Ahojte, potrebovala poradiť - co rozbehlo vase deti aby sli po styroch?
Chodime cvicit k fyzio ( na odporúčanie pedi) + cvicime aj doma. Taktiez plavame.
Vie si krasne sadnúť zo sikmeho sedu.
Skusali sme rozne povrchy (koberec, podložka, trávnik vonku), nechat ho bez plienky, prelieza cez valce a rôzne prekážky, vytahuje sa o gauc na kolienka... ale dopredu sa pohne jedine plazenim 😏
Inak je to zdravý veselý šikovný chlapec len ten pohyb zaostáva 🤷
Rozumiem ze každé dieťa má svoje tempo ale na 11m sa mi zdá ze zvláda toho veľmi málo.

Strana
z2
autor
7. aug 2022

@tandariatko nas je spokojný s tym čo dokáže zatiaľ, objavil čaro sedenia a ako sa dokáže pekne vyhrať takto, čiže nemá veru v tomto naponáhlo 😏

nwnw
7. aug 2022

Inak.my sme asi 2 tyzdne chodili za dietatom a dvihali na 4. Lebo uz aj na styri sa dalo, ale presuvat ked sachcelo, tak dolu na brucho a plazenie. Uz potom sa postupne presunulo meter, dva... A postupne sa %tualne posuval stale viac a viac stvornozkovanim. Ale tie 2 tyzdne nonstop. Nie ze robim si nieco a sem tam dvihnem.. muz bol doma lockdown tak sme dvihali.
A ze sa prehra v sede je tiez chyba. Treba nutit do pohybu. Mne fyzio povedala ze nesmie sediet. Ziadnu lenivost nemam podporovat.

lia2022
7. aug 2022

Náš skúša štvornožkovat, pekne podkladá pod seba kolienka, trošku sa pohne vpred a potom sa tiež rozčapí a doplazí. Podľa mňa to je u vás a aj u nás len otázka času kedy začnú pekne lozit. My sme boli aj u fyzioterapeutky a na neurologickom vyšetrení a všetko je v poriadku. Ja som tiež taká že sa snažím deti neporovnavat a nestresovat ale už to aj mňa napadlo ze kde je chyba alebo co ze je trošku pomalší..určite všetko dobehnú a budú šikovnejší zase v niečom inom 🤣

81anina
7. aug 2022

Určite na to príde ako má ísť 🙂♥️💪

lia2022
7. aug 2022

Malý mal 2 krát covid, laryngitidu, 6tu chorobu..lekári vraveli ze aj choroby môžu spomaliť ten vývoj a aj genetika tam zohráva veľkú rolu..takže kto vie prečo to je takto ze im to ide trošku pomalšie 🤷‍♀️

autor
8. aug 2022

@nwnw tak naucil sa sediet zhruba pred tyzdnom takže aj to je preňho nové a páči sa mu to. Toto zdvihanie vyskusame urcite tiež 🙂

autor
8. aug 2022

@lia2022 no ja aj muz sme uz pred dovrsenim roka chodili bez pomoci. A ako som písala nasmu idu zubu jednen za druhym a kazdy si odteplotuje 😏 s hornými jendotkami sme boli na infúziách. Ale co som čítala míľniky v jemnej motorike velmi napreduje aj v činnostiach čo robia deti od roka. Tak aspoň ze tak.

tiika
8. aug 2022

@lia2022 áno, toto sú tie začiatky. Malinká sa dávala na štyri, hupala sa a potom vyrazila. Trvalo to asi tak 1,5 m. Prišlo to samé od seba, logicky krok vo vývoji.
A aby sa dal na štyri a pohupoval, neviem, čo pomôže? Čo radi fyzioterapeut? Možno ukazovať, iné dieťa poblizku, ktoré stvornozkuje?

autor
8. aug 2022

@tiika napr nasa fyzio ho uci normálne manuálne stvornozkovat.. dá obďaleč hračku a ideme ruka noha striedame..vraj ono aj tieto nami riadene pohyby si zapisuje do hlavičky aspoň tak to vysvetlila nám. Ked ma spevnene potrebne svaly (co napr nas ma) tak bud nato pride dieta skusanim samo alebo ho to treba naucit a ukazat mu ako nato.

lusyc
8. aug 2022

Môžem sa prosím opýtať ako hľadáte tie videá? My tiež cvičíme doma s 9 mesacnym synom od 5.mesiaca Vojtovku a pár týždňov uz aj bobatha podla fyzioterapeutky, chodime tam raz za 2-4 tyzdne, ale nevidím žiadne pokroky, stále len leží na chrbte, nepretaca sa, nejaký iný pohyb nehrozí. Na neurológiu ideme az koncom októbra, na rehabilitačný pobyt az v januári. Ja už neviem ako mu pomôcť.

lia2022
8. aug 2022

@tiika ukazovala nám nejaké cviky ako ho hravou formou dostať na tie kolienka .. s ním sa inak vôbec cvičiť nedalo, reval a reval, pár krát sme skúšali ale nakoľko povedali že je zdravý a nevidia tam nejaký problém, tak sme to nesilili a nehali na ňom. Sám sa začal dávať na kolienka a tiež sa už dlhšie hojdá. Asi len nejaké 2 dni si všímam, že sa už snaží ísť aj po troške v pred. Podľa mňa to už potrvá len pár dní pokiaľ príde na správnu techniku ako na to a nebude sa báť.

autor
8. aug 2022

@lusyc to som tu nasla link v jednej skupine kde mu podlozili brusko tym uterakom a vydvihli, mam aj knihu Rozvijej se detatko od Evy Kiedronovej, na insta sledujem pani Pukalovic a aj ine fyzio a skusame ich tipy, plus cvicime co mame od fyzio na overballe, na fitlopte, preliezame cez prekážky a ja teda pokrok musim povedat vidim, co inokedy sa rozplakal len ked mal preliezť cez moju nohu, tak teraz zvlada aj cez 20cm v pohode prejst 🙂

alexyytoo
8. jún 2023

Pekný deň prajem, chcela som vedieť či vaše bábätko začalo stvornozkovat? Môj malý bude mať 12 m ale iba sa plazi, nesedí a začal sa dvíhat na nôžky o nábytok. Len ma znepokojuje to, že nestvornozkuje 🙈😭

gastanka123
20. sep 2023

@alexyytoo
Aj my sa veľmi trápime. Malý má 11 mesiacov, cvičíme furt na niečo od 5. mesiaca. Aj ho už učíme štvornožkovať, ale má už averziu na to. Málokedy chce, a keď ho pustím, hneď sa dá na bruško a plazí. A najnovšie sa stavia. Sadol si sám. Ako to dopadlo u vás?

alexyytoo
25. sep 2023

@gastanka123 ano aj môj mal až averziu😂🙈 najlepšie sa mi naučil keď som ho dala naholo a to mu vadilo že ho to studilo a nutilo ho to zdvihnúť sa 😂a plus som snim každý deň cvičila 😬ale začal stvornozkovat ako ročný🙂 presne v deň narodenín začal stvornozkovat a sedieť a cca 2 týždne trvalo kým už iba stvornozkoval 🙂 teraz má 15 m čerstvých a ešte nechodi, iba popri nábytku🙂 ale vo všetkom je ako vrtula nebojacna

gastanka123
26. sep 2023

@alexyytoo Vďaka za odpoveď. 🙂 Nášmu malému sa minulý týždeň uráčilo predsa len štvornožkovať 🙂 Tiež sme robili všetko ako vy, ale jedine čo ho nakoplo, boli naše korely, za nimi sa mu oplatilo ísť :D Tak som mu premiestňovala klietku s vtákmi z jednej strany izby na druhú. Nebyť tých našich škreklúňov, asi by sa ani nerozbehol 🙈 Začal sa hneď aj stavať pri nábytku a aj pár krokov urobil pri nábytku. Aj moja staršia začala chodiť v 14. mesiacoch. Všetko dobehnú a ešte sa v živote nachodia ;)

Strana
z2