15 mesačný syn ešte nechodí
15 mesačny synček korigo vek 13,5 mesiaca ,ešte nechodí,prejde sám 10 krokov,podľa dr.je ešte v norme ,boli sme aj u neurologa on povedal že má slabšie nohy ,a doporučil rehabilitacie,lenže tam nás nevezmu bez testu a ja syna odmietam testovať nonstop .Neviete nejake cviky ktoré by som mohla cviciť s malým doma? máme aj fitloptu ďakujem za rady a prosim tie sa zdržte komentovania ktoré ste za očkovanie a testovanie ja mám nato iný názor a skusenosti vďaka
@linki90 moja dcérka je tiez narodena predčasne, prave dnes ma 16 mesiacov (korigovane 13 kedze sa narodila v 25tt viac ako o 3 mesiace skor) a tiez este sama nechodí. Fyzioterapeutku sme zacali navštevovať ihned ako ju pustili z nemocnice, teda od 3 mesiacov je pod jej dohladom a taktiež sme rok cvicili vojtovku. V psychomotorickom vývoji zatiaľ vobec nezaostavala, vsetky fazy pretacanie, plazenie, stvornozkovanie, stavanie sa na nohy sme zvládli a uz vyse dvoch mesiacov chodi popri nabytku aj za jednu ruku nema problém, ked si nevšimne ze ju pustim prejde si par krokov ale ona sa veľmi boji pustit. Musi ten strach prekonať tak myslím ze to este nejaky cas potrvá.. Fyzio nam dala pauzu od cvičenia odkedy si takto sama zacala chodit aj kvoli tomu ze uz velmi protestovala a boli to nadludske sily udrzat ju v nejakom cviku, no ak by to este bolo nutne vrátime sa k nemu.. Co sa tyka samostatneho chodenia je este uplne v norme, aj fyzio aj neurologicka mi povedali ze je uplne v poriadku ked donosene deti zacnu chodit az v 18 mesiacoch (mame konkretne taky pripad aj v rodine kedy neter, v termine narodena bez ziadnych problemov začala chodit v 18 mesiaci a terwz ma dva roky a uz ju nikto nevie zastavit 😊), a vraj u predčasne narodenych deti moze byt tato hranica posunutá az do dvoch rokov.. Urcite by som vsak zvažila konzultáciu u fyzioterapeutky, aby pozrela dieťatko ci je vsetko v poriadku, pripadne ci treba nejaké cvičenie zaviesť. Ja teda som zaockovana ale nikdy to odomna nikto nepytal ani testovanie dcerky.. Jedine ked sme boli s dcerkou hospitalizovane tam nas testovali a myslim si ze to je najmenej... Prvorade je aby sme pri detickach nic nezanedbali a nemuseli si to neskôr vycitat 😇
Ja by som našla inú fyzioterapiu, súkromnú, trebárs aj vo vedľajšom meste. Určite nepýtajú testy v každej a hlavne nie od detí. Jedna návšteva na zhodnotenie stavu a môžeš buď byť úplne kľudná, že je všetko ok, alebo vám poradia cviky na doma.
@linki90 moj syn nebol predcasne narodeny a zacal chodit samostatne v 19 mesiacoch. On sa zacal neskor plazit aj 4nozkovat, chodili sme na rehabky (cez poistovnu, cize nic sme neplatili) aj k neurologicke ale vsetci ma ubezpecovali ze je v poriadku, takze som nestresovala. Doma sme cvicili vojtovku 3x denne....
Teraz ma 3 a pol a beha ako sarkan, je uplne zdravy.
15 mesiacov je uplne v poriadku ze tvoj nechodi. A na rehabky nie vsade potrebujes test, poznam rehab. Centrum kde test netreba a iste nieje jedine.
Moja 13 mesačná sa tmolí popri nábytku ale sama nevie ani stáť, hneď spadne. Keď mala 11 mesiacov boli sme u fyzio kvôli tomu, že neštvornožkovala. Chvíľu na to začala a pani doktorka sa vyjadrila nech len stvornozkuje čo najdlhšie, na chôdzu má čas do 18.mesiacov. Takže neriešim a nestresujem sa 😊

@zuzki1 to znamena že ten mesiac čo sa skôr narodil je aj pozadu so všetkým ale aj detičky ktoré sa narodili v termine nejdu poďla tabuliek ,primarka na rizikovej poradni kde chodime je s nim spokojná ona vravî že má čas ,na neurologiu sme neboli poslaní kvoli tomu ,že nechodi ale pre ptozu viečka ktoru ma dedičnú,ale keď sme tam boli už tak ho kukol len keď stál chvilku pri stoličke a maly sa rozplakal pri nom lebo nemá rád biele plaste je taky citlivejsi ,no a ztoho neurolog usudil že ma slabšie nohy realne ho nechytal nekontroloval len zrakom,na sono mozgu sme boli to je ok chvalabohu