5,5 mesačná dcéra sa dáva na štyri
Ahojte. Dcérka (5.5 mesiaca) sa posledne dni namiesto plazenia dáva na 4. Teda, podsuva pod seba kolienka, ale s rukami ostáva na lakťoch. Robilo to aj niektoré z vašich detí?
@dskjhfdlkdjhl okej, nevyjadrujem sa k začiatku vášho komentára 🙄 avšak, ona nemala ani fázu kedy bola na brusku a opierala by sa vystrete ruky. Preto sa pýtam ci je to ok
@im709vf Neviem, co bolo na mojom komentari zle, len som to uviedla na pravu mieru, lebo ten Tvoj komentar bol zmatocny. Kazde dieta je ine, niektore robi nieco tak a ine inak. Kazde objavi nieco ine a robi to, co sa mu pozdava. Ak sa Ti ale nieco nezda, tak mate pediatricku. Na dialku nevysetruje nikto, navyse ta Tvoje dieta pozna lepsie ako zeny z MK.
@dskjhfdlkdjhl no to, že som nikde nenapísala ze sa dáva na 4 lakte.. treba trosku citat s porozumením. A áno, každé dieťa je iné, a preto sa pýtam ci sa nájde nejaké podobne ako moje. Riešime viacero veci z fyzio hľadiska, tak dávam pozor aby nerobila niečo co nie je ok.
@im709vf Preskočiť tzv. 2.vzpriamenie v poriadku nie je. Tu by som skúsila navstivit fyzioterapeuta, ktorý poradi vhodne cviky na posilnenie svalstva (nejedna sa len o ruky ako take, ale aj brusne svaly, chrbtove svaly atd.). Moze to mat dopady na neskorsiu motoriku a drzanie tela. (S prvym synom som 2.vzpriamenie musela riesit spatne, ked uz mal 8 mesiacov.)
Resp tu na MK je Fyzio Antonia Wagnerova, poradna fyzioterapeuta, napis jej, spytaj sa.
@im709vf Hned v nadpise, ale klidek. Ak ma nejake aj ine problemy, tak to treba riesit s odbornikmi, ale inak plati to, co som pisala-kazde dieta nieco ine skusa a niektoremu sa pohybue lepsie tak a niektoremu inak. Moja dcera napr. robila "brusaky" a sadla si prvykrat nie tak, ako vacsina deti, ale z lahu na chrbte. A nikdy nechodila po styroch, plazila sa a fazu na styroch preskocila a je to v poriadku, je dospela a funguje uplne normalne.
@maggiba tu ale nevyzera, ze nejaku fazu dieta preskocilo.
@maggiba ďakujem, presne na toto som sa pýtala. 🙂
@dskjhfdlkdjhl je rozdiel názov "na 4 laktoch" a "na 4 na laktoch". A áno, preskočila fázu, ved som vám to aj napísala ze na vzpriamenych rukách nebola
@im709vf ospravedlnujem sa, ja som preskocila druhu predlozku, lebo samozrejme okrem toho, ze pisem sem, robim aj ine veci, takze som si to ja zle precitala.
@im709vf tak podla mna ona este na tie vzpriamene ruky prejde, ved to je narocnejsie ako na laktoch, nie?
@dskjhfdlkdjhl ale postup ma byt ze najprv na vzpriamenych rukách, a tak pod seba tahat nožičky. Stále sa mi zdalo ze ma ručičky slabšie, a teraz už jak ju vidím na tých 4 s tým ze sa o lakte opiera 🤦♀️ katastrofa
@im709vf teda ja som to pochopila tak, ze zatial sa posuva tak, ze na celom predlakti, teda ta jej vaha ide na cele predlaktie, keby isla po ruckach, tak by vaha isla na dlane-to mi pripada narocnejsie, ale mozno sa mylim.
@dskjhfdlkdjhl no len ona sa neposuva. Dá sa na akoze 4, a hojda sa 😄
@dskjhfdlkdjhl "avšak, ona nemala ani fázu kedy bola na brusku a opierala by sa vystrete ruky"
Ale je pravda, ze toto prichadza okolo 6.mesiaca podla tabuliek. Takze mas aj pravdu, s ohladom na vek babatka.
No, stojim si za svojim, ze by som sa poradila s dobrym fyzio. Takto to mozeme obe hadat len tak od boka a ani jedna z nas nemusi mat vobec pravdu v tom, co pise.
@im709vf vies, postup-to je fakt tazke, co je spravny postup, toto nie je uloha z matiky. Ako som uz pisala, vraj je spravny postup, ked si dieta sadne zo styroch, moje dieta si tak nikdy nesadlo a nema ziadne problemy, preskocila fazu na styroch a v pohode potom chodila.
No, hojda sa a neposuva sa, to je to, ze tie rucky su este slabsie a preto nie je na dlaniach ale na laktoch-to je to, ako som pisala o vahe. Takze treba ju nechat, nech trenuje, ona sa pohne, ale ak sa ti nieco fakt nezda, tak lekar to posudi lepsie.
@maggiba ja som to pred chvilou vysvetlila, ako som to myslela a aj toho lekara som jej poradila hned na zaciatku.
@maggiba
@dskjhfdlkdjhl
Ďakujem vám ženy. Chodíme cvicit vojtovku u fyzioterapeutky, tak sa jej spýtam. 🙂 len mi napadlo spýtať sa aj tu, či sa tu niekto taky nenajde
@im709vf ja si proste myslim, ze ona len chce viac vidiet, tak vyskusala lakte, objavila hojdanie, tak to teraz skusa a mozno sa o chvilu bude hojdat tak, ze pojde na dlane a potom sa aj posunie-proste vydrzat🙂 Chapem, ze ak chodis s nou na cvicenie, tak si viac na toto davas pozor, ale mne sa naozaj zda, ze nic nepreskocila, ze este sa len ide postupne dopracovat k dlaniam🙂
@dskjhfdlkdjhl vďaka 🙂
@im709vf nemas zaco a este raz, prepac, ze som ten uvod tak rychlo citala-fakt som tam videla 4 lakte😀
@dskjhfdlkdjhl v pohodicke, aj ja sa ospravedlňujem za nie najpríjemnejšie odpísanie 😄
@dskjhfdlkdjhl si chcela byť za múdru, čo? 😂
@hipuska ale vidis, dokazem sa ospravedlnit a nemazem prispevky, som charakter😀
@dskjhfdlkdjhl veru ze hej, to aj mňa milo prekvapilo to ospravedlnenie 😉😁
@im709vf moj mal tiez trocha slabsie ruky (okrem ineho), tiez sme cvicili vojtovku aj ine cviky pri hre. na posilnenie ruk poradila fyzio pivotovanie - tj nedavat hracku pred dieta, ale nabok, takze sa musi tocit okolo svojej osi a striedat ruky, a potom este podavanie hracky zhora zboku, aby sa jednou rukou dieta oprelo a druhu zdvihlo do vzduchu. panva je pritom na zemi a nohy vystrete (ako pri plazeni). neviem, ci tvoja bude ochotna toto robit, ked uz sa dava na kolena, ale mozes skusit v ramci hry 🙂
@im709vf Podla mna je aj mozne ze ta vojtovka jej posiluje svaly noh neprimerane k svalom ruk. a tak od pasa hore je este stale na laktoch niekde v 5.5 mesiaci ale od pasa dol je niekde uz v 8 mesiaci. Preco cvicite tu vojtovku?
Nemali sme to iste co ty. Syn sa daval na vystrete ruky asi od 3 mesiaca. On mal obrovsku motivaciu sa pohnut. Tiez sa daval na 4 a pohupoval a zo zaciatku sa odrazal oboma nohami naraz ako zaba ale ruky mal tak slabe alebo nemotorne ze nevedel ruckovat a vzdy spadol na hlavu. Trvalo to asi mesiac taketo nemotorne zabacie skakanie... uz som jeden cas zacala s nim aj robit furik (ze som mu zodvihla zadocek a nohy a nech prebera rukami).
Myslim ze to pohupovanie este neznamena ze je pripravena stvornozkovat... moze kludne trvat aj 1-2 mesiace a bude sa stale len pohupovat a dovtedy sa da na vystrete ruky.
Ked jej as pod hrudnik zrolovanu deku tak ze vaha tela je ciastocne na tej deke a ona si moze odlahcit ruky a pouzit ich na skumanie a hranie? Ani tak si tie rucky nevystrie?
@dskjhfdlkdjhl v nadpise nespomína lakte, neviem ja som to pochopila. Je úplne v poriadku, že sa pýta či tu niekto má dieťa obdobne. Má strach či to nieje skoro poznám to u svojej prvej. Môže to byť v poriadku aj nemusí. Ale je to určite otázka na fyzioterapeuta po prípade na pediatra

@im709vf tak na styroch laktoch sotva, ked clovek ma len dva lakte, ale viem ako to myslis a dieta skusa, trenuje, nie je na tom nic zvlastne, ked potrenuje, tak sa posunie o level dalej a pojde naozaj po styroch.