icon

6-ročný sám na prázdniny

annm81
27. jan 2023

Ahojte,

premýšľam, že počas Veľkej noci pošlem 6 ročné dieťa na prvé prázdniny k starým rodičom bez mojej prítomnosti. Aké máte skúsenosti s tým, že malé dieťa poletí samo? Neboli okolo toho priveľké papierovačky, alebo nejaké komplikácie zo strany slovenských colníkov? A najmä, ako to zvládali vaše deti?

Strana
z4
missdiva
27. jan 2023

@annm81 inak len na zamyslenie... to s tou teplotou sa stalo pred covidom. Teraz by to dieta zrejme strcili niekam do karanteny kym by zistili co mu je, doma sa mozes postavit aj na hlavu no to dieta tam ostane izolovane. Tym nechcem povedat, ze sa ma clovek bat aj vlastneho tiena. Len, ze je kopec veci co sa mozu stat a nemusi to byt hned malo pravdepodobny pad lietadla.

annm81
autor
27. jan 2023

@missdiva Mňa práve zaujímali skúsenosti iných. To nie je o tom, či ma musia, či nemusia trápiť iné deti. Ale niekto môže pridať skúsenosť, že dieťa sa nudilo, určite nech pribalím dosť zábavok. Alebo že sa oblialo vodou, nech pribalím náhradné oblečenie. To sú scenáre, ktoré ma napadli aj samu, ale niečo podobného charakteru, čo ma možno nenapadlo. Z príspevkov vyššie (za ktoré ďakujem) to vyzerá, že deti to zvládajú v pohode a personál myslí na to, aby im cesta čo najrýchlejšie a najlepšie ubehla.

Nepríjemné až tragické scenáre môžem vymyslieť aj bez toho, aby dieťa opustilo vlastný byt. Vysoké teploty môže dostať aj vtedy ak som odcestovaná a nemôžem kvôli nejakej práci zdvihnúť telefón. Môže nám tu buchnúť plyn. Môže sa nakaziť chorobou, pre ktorú bude musieť byt v karanténe aj tu. Denne deti umierajú na cestách, ich rodičia sa dozvedajú o tom, že dieťa má rakovinu, ďalší rodičia zabijú vlastné dieťa, ako dva nedávne prípady z ČR a SR.. Niekoho zastrelí z nenávisti nejaký blázon, ďalších zabije ožran za volantom. Netreba podceňovať riziká, ale zas ani neustále premýšľať nad tým, že nebezpečenstvo číha na každom rohu.

annm81
autor
27. jan 2023

@mircalla Pravdupovediac nie som si celkom istá, prečo spomínaš zaostalosť. Nemyslím, že som tu čokoľvek také napísala. Moje jediné negatívne komentáre sa vztahovali k osobám, ktoré majú potrebu odporúčať iným aby použili rozum, ak vraj nejaký majú, ale samé ho nemajú dostatok na to, aby zvážili, či o téme majú aspoň nejakú predstavu.

Máš pravdu s učiteľkami alkoholičkami a lekármi uchýlakmi. A napriek tomu denne nechávaš dieťa s učiteľkami o ktorých vlastne nič nevieš. A ak je to nutné, odvedieš dieťa do nemocnice, kde je kopec neznámych ľudí a je to dokonca prostredie, kde je omnoho ľahšie dieťa zneužiť - menej kamier, viac zastrčených kútov, noci, kedy je pohyb v nemocnici minimálny, dokonca jednoduchá možnosť ako dieťa omámiť. Dieťa predsa nezverujem náhodnému okoloidúcemu ani niekomu, kto sa mi prihlásil na inzerát. Je to zamestnanec veľkej spoločnosti, ktorý má v popise práce starať sa o dieťa. Navyše má veľmi presne určené v akom konkrétnom čase na akom konkrétnom mieste má jemu zverené dieťa byť. To všetko pod dohľadom kamier, ktoré sledujú každý meter štvorcový letiska s výnimkou toaliet.

mircalla
28. jan 2023

@annm81 Len rozdiel je, ze do tej nemocnice ci do skoly ist musi. A tiez co sa tyka skolok ci skol, vzdy som si robila daky prieskum - referencie atd, plus tam to dieta nie je same. Nemocnica ho aspon sprevadzas. Akoze co hovoris znie logicky, ale je tam ten prvok dieta same s cudzim clovekom a daleko.
6 rokov je malo na take nieco podla mna

prasiatko30
28. jan 2023

@mircalla ty mas ale asi aj mylnu predstavu o tom ze dieta ide len s jednym clovekom cely cas - dieta odovzdavas asi tak 30-40min pred odletom na checkin - cize jedine na co maju cas je prejst cez security clearance, najst gate z ktoreho odletia a mozno tak este na toaletu aj to ich cakaju vonku pred dverami ani len nie vo vnutri zachodov, posadi ich pri gate a ostava s nimi kym si ich nepreberu ti co organizuju nastup do lietadla, tam ich zase zoberie jeden co ich odprevadi ku dveram lietadla a v lietadla su zase s letuskami co su v lietadle, vystriedaju sa viaceri a pri tychto kratkych letochsa snazia aby tie deti dlho necakali. Oi ti vzdy povedia aby si sa zdrziavala na letisku pokial nie je potvrdeny odlet lietadla. Dieta je vzdy obklopene vela ludmi, a na zodpovednosti jedneho konkretneho cloveka. Na letisku mam vzdy vacsi pocit bezpecia ako na bratislavskej hlavnej stanici ked uz tak😅.

missdiva
28. jan 2023

@annm81 ked vela lietas vies najlepsie ci sa tvoje dieta nudi alebo sa zvykne obliat. V tomto to rozhodne nie je o nic ine.
A nie nepisem o ziadnych katastrofickych scenaroch. Naposledy som letela tento tyzden dvoma lietadlami a cast ludi v oboch lietadlach, kde neboli rovnaki pasazieri tam kaslala, kychala a smrkala. Mozno vela ludi len drazdi klima... nech to potom sam vysvetli ten 6rocny letuske, ktora je zanho zodpovedna a riadi sa covidovymi predpismi.
Ked ucitelka v skolke posle domov dieta so soplom povazujes to za rovnako caste ako ked rodicia zabiju vlastne dieta?
Evidentne chces pocut len dobre skusenosti a tie najlepsie scenare. Ved vyskusaj a mozno budu len dobre a vsetko pojde presne podla planu ale teda treba ratat aj s moznostou, ze nepojde. Ked vela lietate vies co vsetko sa BEZNE stava, typu turbulencie alebo zruseny druhy let atd. (ved tam nebude to dieta same, prespi tam s letuskou ked bude treba - no uz toto by bolo pre vela 6rocnych deti problem a na druhej strane niektore by to brali ako dalsiu noc u opatrovatelky). Tato tema je podla mna extremne individualna. Ak je tvoje dieta casto zvyknute byt u opatrovateliek, same v detskych kutikoch/ na kruzkoch, je obklopene casto vela neznamymi ludmi, bezproblemov spava u "cudzich" (kamosov), tak mu to podla mna ani nepride zvlastne a zvladne to urcite dobre ak pojde vsetko podla planu. Vacsina slovenskych deti v 6.rokoch a ani ich mam na toto zvyknutych nie je lebo vo vacsine pripadov su tu mamy s detmi prve tri roky doma (pri viac detoch niekedy dlhsie) a tympadom nedava zmysel aby boli tie deti zvyknute byt bez mam.

annm81
autor
28. jan 2023

@missdiva Nie, nevravím, že kašeľ u dieťaťa je rovnako častý ako zabitie vlastného dieťaťa. Ale že dieťa niekto zatvorí do nejakej štátnej karantény bez prítomnosti blízkej osoby bude nieže podobné, ale asi o dosť menej časté, ako tá vražda.

Ak začne kašľať a bude mať teplotu? Môže sa to stať tak, ako kdekoľvek inde. No tak začne kašľať a mať teplotu. Ako ho nevyliečia zázračne letušky, nevyliečila by som ho zázračne ani ja. Scenáre, že ho po pristaní bude čakať sanitka, rovno ho vezmú do nejakej nemocnice, kde ho kvôli tomu kašľu dajú na uzatvorené oddelenie a nikoho príbuzného k nemu nepustia, sú dosť divoké, nie? V realite jednoducho vystúpi a tomu, kto ho bude čakať (niekto z rodičov, alebo starých rodičov) povedia, že dieťa kašle a rozlúčia sa s tým, že mu želá skoré uzdravenie.

Na bežné turbulencie je zvyknutý asi ako na výtlky a hrbole na ceste. Na poletujúce vozíky a ludi nie. Ale to sa mi nestalo jediný raz a rozhodne to nie je bežné. Možno menej časté, ako že do teba niekto ťukne v aute. To sa nám už pár krát stalo a napriek tomu sa autom vozíme naďalej.

Meškanie a rušenie letov sa stáva. Posledný rok je to úplná katastrofa - mne samej zrušili snáď aj 8 letov. Práve preto chceme priamy let.

Nie, nechcem počuť len dobré skúsenosti. Naopak. Ale boli tu nejaké zlé skúsenosti spomenuté? Bola tu jedna taká a vo mne asi nahlodala presvedčenie, že bude lepšie nehľadať len priamo na Slovensko. Ostatné boli len pozitívne.

missdiva
28. jan 2023

@annm81 necitala som celu diskusiu len namatkovo prvu stranu kde sa vacsina pozastavovala nad tym ci to myslis vazne takze neviem ake skusenosti, a ci vobec nejake, maju ostatni. To s tou teplotou bola realna skusenost samo cestujuceho dietata a rozhodne nie pozitivna...
Zamyslela som sa nad tym lebo sme nedavno isli cez letisko kde pri prechode cez urcity spot robili vsetkym teplotove screeeningy na dialku a realne odstavovali ludi, ktorym vysla teplota.
Si pekne naivna ak si myslis, ze do USA kde pokial viem stale nemozu ani len tranzitovat nezaockovani turisti (jasne deti sa to netyka ale principy su pri vsetkych rovnake) pustia chore dieta, za ktore nesu zodpovednot, stylom, ze mu na letisku zamavaju a zazelaju skore uzdravenie 🤣... tak to good luck.
Obzvlast ked by si mohla (rozumej musis) zaplatit za testy a hotelovu karantenu, na co predpokladam aerolinke aj predom udelis pisomny suhlas.

mira0611
28. jan 2023

@annm81 autorka v tvojom profile vidim, ze mas dve deti jedno 6rocne a druhe skoro 1,5 rocne. Tak neviem, ak cez prazdniny ostanes doma s tym 1,5rocnym ten 6 rocny by uz nemohol byt s vami???
Poviem, ti tak ako si to myslim, som dospela, ale ked letime lietadlom tak mam trochu tremu predoslu noc a podobne. A na lietadla taktiez,az kym nepristaneme. Nemam rada, ked mi zalahne v usiach...no keby som toto mala absolvovat sama v 6rokoch alebo v sprievode cudzej osoby asi mam dozivotnu traumu. Pekne ta prosim netraumatizuj svoje dieta.
Beries mu pocit bezpecia, a toto sa ti dlhodobo moze vypomstit.
Kde byvate? To ti radsej poslem mojho 15 rocnehe, aby ti postrazil toho 6rocneho.

bluka2
28. jan 2023

@mira0611 tak skús skôr poriešiť svoju trému, lebo je iracionálna. Je to najbezpecnejši dopravný prostriedok. Mne a mojim deťom nikdy nezalahlo v ušiach v lietadle (nad nejaký rámec, že prehltnutie hneď nepomôže) a dokonca sa mi ani nikdy nestalo, že by mi deti ochoreli alebo mali zvýšenú teplotu akurát na letisku.
Ja tam žiadnu možnú traumu nevidím

annm81
autor
28. jan 2023

@missdiva Na začiatku hovorím o lete v rámci EÚ s cieľovou destináciou na Slovensku. Let do US plánujeme na trocha vyšší vek. Veľmi dobre viem, čo sú americkí colníci zač, ale dieťa do štátnej karantény vážne nevezmú preto, že kašle a má teplotu. A už vôbec nie, ak je to dieťa občanom a má tam rodinu, čo sa o neho postará.

annm81
autor
28. jan 2023

@mira0611 Mne nejde o to, že sa nemám ako postarať o dieťa. Ide mi o to, aby mohol mať pekné prázdniny so starkými. Veď všetci vieme, ako radi sme chodievali na prázdniny k babke - ja mám na to jedny z najkrajších spomienok.

Tej traumy sa naozaj neobávam. Nevidím najmenší dôvod, prečo by z toho mal mať väčšiu traumu ako z toho, že ho odprevadim do obchodu kde sám nakúpi, zaplatí a ja len počkám pri vchode. Chápem, že niektorí ľudia majú strach z lietania, ale takáto fóbia naozaj ide úplne mimo našu rodinu.

mira0611
28. jan 2023

@annm81 ty poznas svoje dieta. Takze na tebe je rozdhodnutie. Ked mal moj syn 6 rokov bol na mna naviazany, nie extremne, len tak ako uplne ine 6 rocne dieta. A neviem si predstavit, ze by cestoval lietadlom sam..
Niekto tu pisal, ze mu deti takto cestovali tusim 7+11rocne, ale to je ine lebo tam mali jeden druheho.
Ja by som nepustila moje dieta, cca.2-3 roky vidim svojom synovi, ze je vo veku ked je rad sam a som si ista, ze by aj rad cestoval hore- dole ako sa mu zachce. Bez rozmyslania by siel do NYC je to jeho velky sen.
Ale, keby ho poslem sameho v 6rokoch tak by mu to sposobilo traumu, vytvorila by sa v nom urcita forma neistoty a pocit, ze nie je v bezpeci.

mira0611
28. jan 2023

@bluka2 pozri sa kazdy je iny. Ja som taka, ze ked niekam ideme s lietadlo alebo autom na dlhsiu dobu, tak v noci nespim tam hlboko. Mozog mi pracuje a hutam, ci som vsetko zabalila, rano aby som nezabudla este zbalit zubne kefky a podobne.

Som si ista, ze doprovodom na lietadle je skusena osoba, ktora je urcite velmi mila a chce, aby sa dietata citilo na ceste dobre, ale je to cudzia osoba. A je velmi vela deti, ktore sa schulia a nepovedia ani muk cudziemu, potrebuju cas kym sa s dotycnou osobou zacne komunikacia. Ani ty, ani ja nepozname autorkine dieta, to ako sa zachova pocas cesty nevie ani autorka sama.
A toto pisem tak, ze moj syn sa dal do reci s hocikym, bez zabran, ale urcite by s nikym nesiel na lietadlo.

missdiva
28. jan 2023

@mira0611 tiez si myslim, ze je lepsie ked cestuju spolu surodenci ale nechcem davat autorke napady nech s nim neposle aj to 1,5rocne 😄🙊.
Neviem ako je to vekovo obmedzene v aerolinkach.

mira0611
28. jan 2023

@missdiva 😂😂

annm81
autor
28. jan 2023

@mira0611 Chápem, že deti, ktoré nemajú veľa skúseností s lietaním by to mohlo vydesiť. Ale trauma z toho, že bude 6ročné dieťa 3 hodiny s cudzím človekom?? Veď samozrejme bude vedieť kam ide a čo sa deje, nebude to únos. Preboha, hovoríme o ŠESŤ ročnom dieťati. Prednedávnom absolvoval hodinu testovania školskej zrelosti s človekom ktorého nikdy predtým nevidel. A to musel podať nejaký výkon, nasadzovali mu prístroje na meranie zraku a sluchu, musel predviesť nejaké kognitívne aj pohybové zručnosti. Mamičku tam nemal, aby sa jej schoval pod sukňu. A to mám introvertné dieťa. Ale jednoducho sa mu dá vysvetliť celá situácia. Nemusí s radosťou iniciovať rozhovor s každým, ale keď ho osloví cudzí človek, tak nemá dva roky aby onemel a schúlil sa na podlahe do prenatálnej polohy. Čoskoro nastúpi do školy, kde učiteľa uvidí tiež prvýkrát v živote a bude v úplne novej situácii. Naozaj máš pocit, že skupina detí, čo sa kvôli tomuto psychicky zloží a má traumu je akokoľvek významná?

mira0611
28. jan 2023

@annm81 pozri sa ty poznas svoje dieta, ty vies ake je. Ja by som moje dieta ako 6 rocne nepustila na 3 hodinovi let s cudzim clovekom. Ano, naozaj si myslim, ze je take dieta, ktore by malo z toho traumu. Mne nemusis nic vysvetlovat, vsak rob co uznas za vhodne.
Neviem ty by si sa ako citila, sama s cudzim clovekom na letisku plnych cudzich ludi. Mama a otec tisice km daleko. Ale vsak zavolaj na letisko v BA aj tam kde byvate, vypytaj si informacie, porozpraj sa aj so synom.
Inac, keby som bola babkou, tak by som si kupila letenku a prisla by som si pre vnuka, lebo by som ani spat, ani jest nevedela od nervov, ci dorazi cely a v poriadku. Moj syn je taktiez zvyknuty na lietadlo a bezproblemov letel, ale bola som tam s nim.

mira0611
28. jan 2023

@annm81 vsak inac prave rozpravame o ŠESŤ ročnom dietati, nie o 16rocnom. Podla teba preco ma vacsina aeroliniek napisane, ze do 14 rokov len v sprievode dospelej osoby!

annm81
autor
28. jan 2023

@mira0611 Ten limit 14 alebo 16 rokov (niekde dokonca 12), ktorý spomínaš je ale niečo úplne úplne iné. To je vek, kedy dieťa cestuje bez akejkoľvek asistencie. Teda, že dieťa zvládne prejsť bezpečnosťou, nájsť odletovú bránu, nastúpiť do správneho lietadla, vystúpiť, vyzdvihnúť si batožinu, prejsť prípadnou colnou kontrolou, dostať sa k osobám ktoré ho vyzdvihnú, alebo dokonca k taxíku/verejnej doprave, komunikovať na úrovni dospelého (opýtať sa na cestu, meškanie, riešiť zmeškanie lietadla, odpovedať na otázky ohľadne účelu cesty, obsahu batožiny atď. ). Dokonca môžu byť sprevadzajúce osoby pre menšie deti. Znamená to, že sú za seba a prip. menšie deti, ktoré majú na starosti plne zodpovedné a pristupuje sa k nim ako k dospelým cestujúcim.

annm81
autor
1. feb 2023

Pre všetky, ktoré by podobná otázka zaujímala v budúcnosti. Zavolala som aerolinkám a dostala informáciu, že samostatne letiace deti nepodliehajú žiadnej mimoriadnej úradnej kontrole, všetko býva v réžii leteckej spoločnosti. V rámci EU teda štandardne vystúpia z lietadla spolu s ostatnými cestujúcimi bez kontroly dokladov colníkmi.

ajsha123
1. feb 2023

@annm81 a nepotrebujú ani asistenciu? Teda to, čo tu bolo písané, že si dieťa zoberie počas letu na starosť letuška?

annm81
autor
1. feb 2023

@ajsha123 To závisí od spoločnosti. Presný prehľad nemám, keďže som pozerala podmienky pre malé dieťa. Ale zdá sa mi, že Lufthansa, Swiss a Austrian Airlines má umožnené cestovať bez asistencie od 12 rokov, KLM, British Airways, Ryanair, Wizz majú tú hranicu niekde medzi 14 a 16.

domak2
1. feb 2023

@annm81 mala som kolegyňu, čo od detstva lietala uk-canada, lebo sa rodicia rozviedli a mala z toho celkom slušnú anxiety, keď som sa jej týždeň pred dovolenkou pýtala ci sa teší. Ze ma proste z letisk doteraz stres. Ale nechcela som to tu písať, lebo vidím reakcie. Len som v tom chytila do ruky knihu od Matthew Perry a rovno na mňa vyskocilo toto, tak mi to nedalo. 🤭
Ale zas časy sa zmenili, snáď vychytali muchy, a určite to väčšina detí zvláda v pohode.

annm81
autor
1. feb 2023

@domak2 Netvrdím, že to zvládne každé dieťa, ale zas netreba robiť drámu z toho, že by väčšina takýchto detí mala mať doživotnú traumu. Sú deti, ktoré nie sú dostatočne samostatné na takú cestu. Sú deti, čo im rodičia nevysvetlili dosť dobre čo ako a prečo. Sú deti, čo majú istú mieru neistoty vo vzťahu k rodičom - z dôvodu napr. rozvodu rodičov, ako si spomenula. Tiež je otázne, ako to prebiehalo v minulosti, keď sa od detí očakávala omnoho väčšia samostatnosť.

V našom prípade sa podobných vecí neobávam. Mám dieťa, ktoré lieta x-krát do roka, je vopred oboznámené s tým, čo sa deje a že nebude ponechané samo. Dokáže ísť na poštu a poslať balík, nakúpiť v obchode, bežne prakticky trénujeme situáciu, že sa niekde stratí. Vezmi si, že je vo veku, kedy kopce slovenských detí každé ráno samé chodia do školy autobusom do susednej dediny a nekončia po tom v ordinácii psychológa. Keby som videla, že nie je schopné ísť ani poprosiť menej známu susedu, či nemá požičať trocha múky, tak by to bolo samozrejme iné.

domak2
1. feb 2023

@annm81 ja sa nehadam, hlavne nevieš kým to neskusite

Strana
z4