icon

7-mesačné dieťatko sa neplazí

dominika6845
18. mar 2025

Moja malá má 7 a pol mesiaca. Boli sme na začiatku 7dmeho mesiaca na kontrole pri doktorke ktorá mi povedala že ak sa nezačne za mesiac plaziť mám s malou chodiť k fyzio. Je šikovná, pretáča sa je to živel keď ju posadíme sedí ale sama si nesadne proste žiadny problém okrem toho plazenia. Vymenila sa nám doktorka máme teraz takú mladú na ktorú sa dosť sťažujú. Vypĺňame dotazník kde sú otázky či sedí plazí sa. Viem že dieťa by si malo samo sadnúť nie ju dávať sedieť. Chcem sa opýtať že kedy vaše detičky začali plaziť a či si myslíte že je nutné chodiť s malou k fyzio. Motivujem ju hračkami a všetkým čo ju zaujíma.

lucia13022023
18. mar 2025

Plazit myslíš plazit ci štvornožkovať? Lebo viem, že veľa žien vola lozenie štvornožkovanie...
Ak sa pýtaš na plazenie, tak to vôbec nie je vo vývoji žiadúce, vôbec to deti nemusia robiť. Môj robil. Dlho. Od 4m do asi 9m....
Ak hovoríš o stvornozkovani, tak to začínajú deti kľudne ako 7-8-9m.. Ale, išla by som kľudne k fyzio, s tým nič nepokazís, môj malý mal troska slabšie dolné brušné svaly, čiže tie sme posilnili formou hry (žiadna vojtovka ani nič podobné) a začal štvornožkovať...
A k tomu sedu, neposadzujte ju, aj to môže ďalší vývoj spomaliť. Zatazujete jej tým veľmi telíčko. Sed je najťažší a najnáročnejší, musia si tie deti sadnúť samé, keď na to budú pripravené.

monkabohdalova
18. mar 2025

@dominika6845 aktuálne máme 9,5 mesačneho chlapčeka a neplazí ani neštôrnožkuje, až teraz posledné dva dní je konečne náznak nejakého pohybu, ale nie dopredu ale dozadu 😃 my však od 3 mesiaca chodíme na cvičenia, lebo mal celkovo slabé svalstvo. Ale každé dieťatko je individuálne a keď nebadate iný problém nemusíte sa báť, ono k tomu príde🙂

lilli110
18. mar 2025

@dominika6845 plazit nemusi, môže to uplne v pohode vynechať a 4nozkovat. Môj teda cisto len plazil do cca 9.mesiaca. Potom obcas 4nozkovanie, vtedy sa aj sam posadil cez sikmy sed. Mal teraz 11mes a je to možno dva týždne co väčšinu času 4nozkuje, cca vtedy sa zacal aj stavat popri nabytku, teraz už v priestore. Malá ma este cas.

dominika6845
autor
Autor odpoveď zmazal
majlo1234
18. mar 2025

@dominika6845 tak uz len chvilu a pojde. Ja mam skoro 10m, na poslednej kontrole nam tiez povedala doktorka, ze uz je mimo tabulky. A teraz stvornozkuje ako drak, stacilo poclat par tyzdnov

zuzkaa1991
18. mar 2025

@dominika6845 to je pokrok mojja sa plazila od 8 alebo od 9m a nestvornozkovala vôbec ale v 9m si sama sadla postavila sa .....takze klud a ked ide na styri to je uz krasny pokrok o.par dni o par týždňov zacne pekne

anavixy
18. mar 2025

Pani doktorka by si mala osviezit vedlmosti, chyba jej zakladna- dieta sa NEMA plazit. Plazenie nie je ziaden mylnik, je to doslova neziaduci pohybovy vzorec. To, ze sa dava na 4 a idealne aj peruje je velky pokrok a je to tak, ako to ma byt. Dalsia dolezita vec je ci sa dava do druheho vzpriamenia a ci robi sikme sedy, na to sa potrebuje najprv davat na tie 4. A zatial ma na toto vsetko dost casu. KAZDOPADNE, navsteva fyzioterapeuta nie je nic negativne ze “musim” a “je to nutne”, dobry fyzioterapeut je velmi dobry pomocnik a bolo by skvele, keby ich bolo viac a dokazali by prezriet kazde babatko a edukovat kazdeho rodica, lebo, ako vidime, vedomosti chybaju nie len rodicom ale, bohuzial, aj pediatrom.

dominika6845
autor
18. mar 2025

@anavixy áno ja som si o tomto plazení dosť zisťovala. Motivujem ju ale skrátka sa jej nechce. Presne čo píšeš že sa dieťa plaziť nemusí a môže to kľudne preskočiť. Skôr sa mi dáva na tie 4 tak to vidím asi na to štvornožkovanie a keď je na 4roch tak skúša šikmé sedy. Doktorka je zvláštna veľa ľudí sa na ňu sťažuje strašne moc chce aby tie deti vedeli v skorom veku hneď všetko pritom každé dieťatko má na to svoj čas niektoré ide podľa tabuliek niektoré nie. Niekomu to trvá trošku dlhšie iné zas je šikovnejšie.

dominika6845
autor
18. mar 2025

@zuzkaa1991 ja som sa chcela skôr len tak uistiť v tom čo som si aj ja sama myslela. Lebo mám pocit že to je tak že teraz má 7 mesiacov a už musí toto a v 8smich zas niečo hneď a zaraz pritom na to všetko treba aj čas nie ich do toho nútiť..

dominika6845
autor
18. mar 2025

@majlo1234 presne tak všetko má svoj čas a každé dieťatko je iné jedinečné.

lilli110
18. mar 2025

@dominika6845 to uz vám veľa nechýba a začne 4nozkovat. Toto je praveze super ze sa dava na 4. O chvilku sa začne hojdat dopredu dozadu a pôjde to. Nedávaj ju do sedu, počkaj kým si sadne sama. Nech sedi pevné a rovno, nie zhrbene. Potrebuje mať na to dostatocne silne brusko a chrbatik. Môže si sadnut cez sikmy sed, alebo z tejto pozície na 4. Ale na to ma ozaj ešte cas. Toto co robí teraz je uplne ale uplne v poriadku.

freepalestine
18. mar 2025

@dominika6845 Moje najstarsie dieta nikdy nestvornozkovalo, len sa tak vtipne posediacky odrazalo po miestnosti. Teraz uz chodi do skoly a je to nesmierne sikovne dieta - nielen fyzicky ale aj rozumovo a umelecky. Takze neboj sa.. nie vsetky deti musia ist podla ucebnic 🧡

aurora33
19. mar 2025

@dominika6845 keď ju posedime sedí. Robíš obrovskú chybu. NEPOSADZUJ JU.

lienka_anulienka
19. mar 2025

Náš malý sa nikdy neplazil 🙂 hneď sa začal dávať na 4, najprv sa tak na nich hojdal dopredu do zadu a potom začal hneď stvornozkovat. Ale nikdy sa neplazil ako ostatné deti. Nemal ešte ani rok a uz aj chodil. A ani, mame všetko v poriadku 🙂

aurora33
19. mar 2025

@lienka_anulienka vsak deti sa plaziť nemusia. To je nežiadúci pohybový vzor.

jesenzima
19. mar 2025

@dominika6845 moje jedno dieťa sa neplazilo vôbec ... Žiadna fyzio to neriešila. Vyrástla na šikovnú,športovo založenú babu 👍

majlo1234
19. mar 2025

@aurora33 aka drama😉

aurora33
19. mar 2025
radacak
23. mar 2025

@dominika6845 moja malá vôbec neplazila (ani to nieje žiadúce)presne v deň 8 mesiacov si začala sama sadat,necelé 2 týždne nato štvornožkovat a 1-2 týždne nato sa aj stavať na nohy...všetko má svoj čas