Aké je vaše dieťatko v prvých týždňoch života?
ahojte mamicky. chcem sa opytat ake su vase deticky, ja som dva tyzdne po porode, prvorodicka. citim sa dost neschopne a mam pocit, ze to nezvladam ☹ . ako casto dojcite? ako dlho bdie vase dietatko? dakujem....
ja viem, ze to prejde a zlepsi sa to, len ten pocit, ze nie som dobra matka :( vravi sa, ze okolo 6 tyzdna by sa malo dietatko upokojit, tak snad 🙂
Káždá matka miluje tak ako vie,pre svoje dieťatko budeš tá najlepšia matka na svete 😉
dakujem ti 🙂 kolko ma tvoja mala? nasa bude mat v pondelok dva tyzdne. ked ju nakojim, tak sa jej velmi nechce spinkat a niekedy je aj dve hodiny hore. je to podla teba bezne?
@alliass po pôrode si ešte unavená, musíš si aj ty oddýchnuť a zvyknúť na nový "život" . JA som prvé týždne akurát navarila, najedla sa a venovala sa bábätku a spala.... ostatné šlo bokom... postupne som začala všetko robiť tak, ako predtým, myslím upratovanie a staranie sa o domácnosť a manžela 🙂
@martinkatinka myslim ze ani ja toho vela nestihnem 🙂 zvykam si, no niekedy mam nezadrzatelnu chut plakat, to asi tie hormony a vsetko nove :( nech to je rychlo za mnou ten pocit bezmocnosti
@alliass môj bol síce od začiatku prikrmovaný, lebo mlieka som mala žalostne málo až nakoniec nič, ale osobne si myslím, že tak maličké bábo by malo prakticky stále spinkať.. u nás to fungovalo do 6týždňa tak, že keď bol hore, pýtal papať a to ťahanie ho tak vyčerpalo, že hneď zaspal a ťahal 2,5-3 hodinky a potom toto stále dokola.. podľa mňa je veľmi veľa hore, dve hodiny nezvláda ani môj dvojmesačný, po hodinke-hodinke a pol už zíva a klipkajú mu očká.. ale zase každé dieťa je iné, pokiaľ je pokojná, napapaná, tak treba asi poskúšať iné stratégie uspávania, určite by malo také malé bábätko spinkať viac a kojiť treba kedy si zapýta, ak si bude pýtať po hodine, treba dať.. nie je to UM, kde by sa mali dodržiavať intervaly kvôli tráveniu
a milujem tie múdre mamičky čo miesto rady dajú kritiku....a jedno dieťa je plačlivé,druhé nie....Dobre sa im kritizuje ak to nezažili....ja som nemala upratané a mi môj povedal "to v takom bordeli mám žiť" a som mu povedala ja sa pri malej nemám čas vysrať,takže asi ti kašlem na bordel a od vtedy prata ako vojak 😀
@alliass ked sa ti chce plakat, tak proste plac, kric alebo nadavaj (niekde mimo dosahu babatka). Ja som vyplakala litre slz a nadavala ako nikdy v zivote, citila som sa z toho vsetkeho uplne otrasne, ze som zla matka, uplna bezmocnost, vsetko som si predstavovala inak ☹
Ale ked sa ukludnili hormony a dieta sa trochu nastavilo na rezim, resp. ja som sa prisposobila jemu (!), tak ma to prestalo tak tazit a hlavne som si musela uvedomit, ze som ta najlepsia matka, aku moze moje dieta mat a potom to uz bolo lepsie. Nebudem ti pisat, ze po 6 tyzdnoch sa vsetko zazracne zlepsi, ale kazdym dnom sa budes menit ty i dieta, stale viac ho budes spoznavat a vediet na neho reagovat a spolu sa uz nejako zladite 🙂
@hradnapani presne ja kojím a hormony mam všeliaké a k tomu hororove sny!!!
tých prvých šesť týždňov sa treba najviac venovať sebe (zotavovaniu po pôrode) a bábätku to ťa potrebuje najviac. Vôbec si nemysli, že si zlá matka, musíš si nájsť len spôsob ako to zvládnuť , je to pre teba niečo nové a takisto aj bábo si zvyká. 🙂
@alliass jaj a este: pre mna bol najvacsi sok, ked som zistila, ze to, ze male deti udajne vlastne len spia je loz 😀 Ten moj nespaval prve mesiace snad vobec, resp. len ked som ho uplne pracne uspala a nabehala s nim kilometre v nosici a potom v kociku...
@alliass mne moja malá od narodenia spala tak 2 hodinky, potom sa najedla, ďalšie 2 hodiny hore a takto dookola prvý mesiac, bolo jej jedno či je deň, či noc, potom začala odlišovať deň noc a už to bolo lepšie. Ale ona je strašne aktívna, počas dňa mi málo spala, keď som chcela aby spala dlhšie, musela som s ňou byť von aj 3 hodiny, to pospala ale jedine keď sa kočík hýbal. Prvý mesiac som nevarila, neupratovala, neprala, spala som vtedy kedy malá, celý chod domácnosti mal na starosti priateľ. Ja som sa fakt starala len o seba a o malú. Aj som si poplakala, aj sa vykričala do vankúša. Si určite super mama, držím palce 🙂
dakujem vam za povzbudive slova 😉
tak moja mala prve dva mesiace zivota nespala cez den skoro vobec bolo to hrozne a stale iba plakala teraz ma 4 a tiez toho vela nenaspi kocikovat nechce vobec a stale treba vymyslat nove sposoby ako ju uspavat...od unavy som stratila mlieko takze je na umelom a to robi stale sarapatu...suseda co rodila so mnou ma dieta ako med stale spi od narodenia...kazde dieta je ine musime to len vydrzat aj ked ja uz som mala chvile ked som sa citila hodna na psychiatriu lenze to nepochopia mamicky, ktore maju dobre deticky a preto vsade hlavne tu na konikovi citas len ako deticky pekne buvaju
@dedikatessa verim, ze malicka sa coskoro upokoji a bude ta pocuvat 🙂 nasa drobna aj ked nespinka, vacsinou nie je zla, sice sa parkrat stalo ze revala o raty, ale potom zaspinkala 🙂
@alliass
@dedikatessa mimochodom je vedecký dokázané že také detičky ako máme my sú šikovnejšie a rýchlejšie sa učia lebo už teraz si svoje vydobíjajú 😉
@alliass Ja mam doma to iste! 🙂 Druhy mesiac bol uuuuplne najhorsi zatial, uz ma skoro tri a je to lepsie! Bola som uplne zufala od unavy, cele dni a noci som ju len uspavala, co zaberalo jeden tyzden, to prestalo fungovat druhy... Vyborny je lubovnikovy caj, velmi mi na nervy pomohol. A zaciatkom tretieho mesiaca zacala malicka v noci spavat dlhsie, teraz da tak 6-8 hodin naraz a odvtedy, ked som vyspata, to uz lepsie zvladam. Ale cez den stale nespinka, ani v kociku ani nikde, mozem sa aj na hlavu postavit, tak 3x po polhodine. Zvyknes si 🙂 A skus ten cajik, zaberie po 2-3 dnoch. Drzim palce, som si ista, ze si vyborna mamina 🙂
@mariskviem ze nas milacik je drobny na 6 hodin spanku 🙂 prave dnes sme s ockom rozoberali, ze nejako musime prezit, az na to, ze on spi a neriesi jej jedenie a potom dvojhodinove ponocovanie 🙂 dakujem za tip, skusim 🙂
Ja vždy vravím, že prvý mesiac bol brutál, druhý náročný a potom sa to postupne zlepšovalo. Novorodenecké obdobie bolo u nás fakt zlé. Malá bola v noci hore každú hodinu a pol a keďže mala reflux, musela som ju po papaní držať na rukách cca pol hodinku. Čiže v noci som toho moc nenaspala. Cez deň tiež dcérka spánku moc nedala. Všade som čítala, že novorodenec spí 20 hodín za 24 hodín. Neviem aký novorodenec tak spí... 🙂 Navyše mnou lomcovali hormóny, stačilo málo a revala som jak želva. Dojčenie bolo tiež náročné, stále som riešila, či sa dobre prisáva, či sa nedusí, bo som mala silný spúšťací reflex. Poobede bola dcérka na prsníku prakticky nonstop. Narodila sa v zime a do kočíka mohla ísť len spiaca, inak revala. Hmm...len ako navliecť dieťa do hromady zimných vecí tak, aby sa nezobudila, že? Zvyčajne mi to trvalo hodinu, ale mám aj osobný rekord tri hodiny. Doteraz sa čudujem, že som sa vtedy na to nevyprdla a neostala doma :D No a vonku na prechádzke som bola ako mátoha, úplne nevyspatá, normálne som sa aj cez cestu bála ísť, bola som v stave zaspať postojačky. Po mesiaci sa však začalo všetko postupne zlepšovať, každý ďaľší týždeň bol ľahší a ľahší. Aj dcérka bola týždeň od týždňa živšia a dalo sa s ňou hrať. Najskôr som jej hračky len ukazovala, ale v troch mesiacoch sa už vedela aj sama hrať s takými ľahšími a menšími hračkami. A potom to už bola malina, čím je bábo väčšie, tým je samostatnejšie a aj spí viac v pohode, i keď dcérka sa doteraz budí tri krát za noc. Dojčenie ide tiež v pohode, aj nejaké krízy sme prekonali. Uvidíš, všetko bude fajn, najhorší je ten prvý mesiac, potom to už bude fajn 🙂

Stále ako si zapíta ju nakojím niekedy aj kazde 3-hodinky,tento pocit je normálny len sa spoznávate,a celý život sa učíme....Moja ma dni take raz je placlivejsia,raz nie a vnoci veru spinkat nechce 😒