icon

Aké je vaše dieťatko v prvých týždňoch života?

alliass
28. sep 2013

ahojte mamicky. chcem sa opytat ake su vase deticky, ja som dva tyzdne po porode, prvorodicka. citim sa dost neschopne a mam pocit, ze to nezvladam ☹ . ako casto dojcite? ako dlho bdie vase dietatko? dakujem....

Strana
z2
marylis
28. sep 2013

@nicolle21 Detto, moj maly vstal len na papanie a prebalenie. Inac nonstop spinkal. Ja som sedela na gauci s vylozenymi nohami, miestami sa nudila a rozmyslala, ze jak to mysleli vsetci okolo, ze prve mesiace su najtazsie 😀

vonicka
28. sep 2013

@alliass - niektore babatka su v pohode spia aj 3hodiny vkuse, potom sa najedia a spia dalej. Stastne to ich matky 🙂 Moj maly maval koliky (nastastie presli skor ako v 3 mesiacoch), vkuse chcel byt len na rukach a nemohla som ho drzat a len tak sediet, ale musela s nim pochodovat, takze si pamatam, ze som chodila milionkrat okolo stola a podupkavala aby sa on akoze hojdal. Teraz mi to pride zabavne, ale viem, ze vtedy som bola zufala, strasne ma bolel chrbat a hovorila som si, ze preco ja musim mat taketo narocne dieta. Akonahle som ho polozila do postielky, okamzite bol hore. Jedina ulava bol nocny spanok - napevno zviazany spal od pol 9 vecer do 3 rano 🙂 Kojila som ho kazdu hodinu a pol alebo aj kazdu hodinu (ziadne take ze interval 3 hodiny). No ale coskoro sa to cele pomenilo, jedol sice dllllho stale v hodinu a pol dlhych intervaloch, ale coskoro to bolo vysmiate, milucke babo. od takeho 6mesiaca bol velmi samostatny, zahral sa sam aj pol hodinu. Teraz ma rok a pol a je stale velmi samostatny, sam si cita knizky a pod. Super dieta, naozaj. Mne sa osvedcilo na zaciatku zatat zuby a proste vyhoviet dietatu maximalne ako sa da. Ked nechce byt v kociku, nenutit ho (aj to sme mali, kocik takmer nevyuzity). Ked chce zaspat len na prse, nesnazit sa to menit. ATD. Vela stastia 🙂

nicolle21
29. sep 2013

každé tak malé dieťatko potrebuje veľa spať, neexistuje nič také, akože moje dieťa nespí, je hyperaktívne a pod (nehovorím o konkrétnom príspevku, ale vo všeobecnosti), sú ale také detičky, ktoré nevedia samé zaspať.. takým treba pomôcť, lebo to dieťa skrátka spať potrebuje.. čím dlhšie je hore, tým je unavenejšie a čím je unavenejšie, tým horšie sa mu zaspáva a je to začarovaný kruh.. okolo 4-5 týždňa začal byť malý dlhšie hore po papaní a ja som si myslela - super, budeme sa zabávať, hrať, spievať a za pár dní sme ho tak prestimulovali, že nieže nám nechcel spať cez deň, aj v noci sa budil každú chvíľu a stráááášne ťažko zaspával.. potom som jedného dňa povedala dosť, ideme zase zaviesť spánkový režim a pomohlo to - pri bábätkách platí priama úmera - čím lepšie spia cez deň, tým lepšie spia v noci..
pred týždňom sme mali dva mesiace, v noci mi spí 8-9 hodín v kuse (od 20.00), potom sa naje a ťahá zvyčajne ešte do tej 8.00 ráno, bezmála 12 hodín spánku.. cez deň mi spí roztrhane, väčšinou v kočíku, ale dbám na to, aby mal za deň minimálne 4-5 hodín spánku, aj keď len po pol hodinkách.. začala som si všímať viac znamenia, kedy sa mu zíva, kedy si začne šúchať očká (aj keď to robí ešte len zriedka).. nenechávam ho dlho hore, väčšinou zvládne ráno hodinku a pol byť hore, po ďalších kŕmeniach asi hodinku.. po poslednom kŕmení pred kúpaním ho nechám hore najdlhšie, po kúpaní už vie, že dostane mliečko a do 20.00 zavrie očká a spí 🙂

inak, k tomu noseniu 😀 ja si myslím, že všetko sa dá naučiť.. muž nášho tiež naučil, že nanášať po byte a malý len kukal ako kukučka na všetko, nie a nie zavrieť oči.. tak som jeden pekný deň s tým sekla a mala som ho síce na rukách, ale posediačky a hojdali sme sa len tak.. zo deň-dva protestoval, ale teraz je už zvyknutý.. ak je v pohybe, tak musí byť v nosiči, inak by to môj chrbát vôbec nezvládal

doliva
29. sep 2013

@nicolle21 každe dieťa je iné! A sú také ako moja čo to majú naopak cez deň pospí a v noci by bola hore a neurobíš nič!

nicolle21
29. sep 2013

@doliva keď má naopak deň a noc, tak to treba čím skôr napraviť, neskôr to môže narobiť veeeeľa problémov..
mne je jasné, že každé dieťa je iné, že inak potrebuje spať atď. ale nikto ma nepresvedčí, že tak malé bábo (hovorím o dieťati mladšom ako 4-5 mesiacov až pol roka) nespí, lebo "ono je také a ono spať nechce".. organizmus bábätka potrebuje spánok, aby sa správne rozvíjal, nervová sústava je napríklad strašne nedokonalá a spánok je nevyhnutný na správny rozvoj..
inak s tým spaním deň/noc a ako to obrátiť.. natrafila som na fajn štúdiu http://www.gleissnerova.cz/o_spanku.pdf
nie je to písmo sväté, sú tam aj veci, s ktorými ja osobne nesúhlasím, ale niečo som si z nej vzala, a možno iná mamička si vezme z nej ešte viac, ale jednoznačne sa treba potrápiť s obracaním dňa a noci teraz, lebo čím bude väčšie, tým to bude horšie

katka1981
29. sep 2013

@alliass, neboj, neschopne sa citi asi kazda prvorodicka a velakrat je druhe babo uplne ine ako prve a citi sa rovnako aj pri druhom. Jednej mamicke som raz pisala, ze ake to ma super, ze ma uz stvrte dieta, ze kolko skusenosti uz ma. A ona mi napisala, ze sa citi akoby mala prve. Neboj sa babatko nie je naprogramovane ako nejaky stroj, ze stlacis iny gombik a pokazi sa. A co sa kojenia tyka, my sme mali obdobie kedy som kojila aj kazdu pol hodinu, ale tak u nas bol silny reflux, to je ine. Hlavne sa s nikym neporovnavaj a ani babatko neporovnavaj. Pre to svoje malicke, si jednoznacne ta najlepsia mama na svete.

katka1981
29. sep 2013

@marylis, priznaj sa co si pila, ze bol taky kludny ? 🙂

doliva
29. sep 2013

@nicolle21 dakujem si zlatá musím skúsiť,lebo v noci nespím a cez deň som unavená 😒

hradnapani
29. sep 2013

@doliva o tejto knihe najdes na MK mnozstvo vasnivych diskusii 😉 Je to dost polemicka metoda... A hlavne, je urcena pre deti starsie ako sest mesiacov, resp. metoda by sa mala uplatnovat az po jednom roku zivota. Ale najdu sa mamicky, ktore ju uspesne pouzili aj skor - podla mna za to vsak mozu gratulovat aj povahe svojho dietata, ktore sa jej nebranilo tak zurivo ako sa to stalo v mnohych pripadoch... takze ani toto nie je vseliek.
Ale niektore principy z tej knihy su fajn (sledovat znamenia, kedy je dieta unavene a podla toho ho ukladat atd) 🙂

A mas plnu pravdu - kazde dieta je ine. Mam kolegynu s tromi detmi. Prve dve deti naucila sama bezproblemov spavat (teda myslela si ze ich to naucila ona, ale do velkej miery to bolo aj o ich povahe a "ochote" podriadit sa rezimu). Spokojne teda priviedla na svet tretie dieta (ved ona uz vsetko o detoch vie) a ups... s tretim dietatom mala take problemy ako ja s prvym... a to som sa na nu /zbytocne) obracala s prosbou o radu... ale aspon som u nej potom videla, ze nie som sama,co ma nespavca...
Vsetko chce cas, trpezlivost, vzajomne zladenie sa...

doliva
29. sep 2013

@hradnapani ja moju nechávam spinkať tak ako ona chce a tak som sa rozhodla že má len dva mesiace počkám či sa jej to neotočí,a ak nie potom to budem riešiť 😉

alliass
autor
29. sep 2013

@doliva otoci sa to 🙂 musime tomu verit 🙂

doliva
29. sep 2013

@alliass otoci verim tomu moja 😀

alliass
autor
29. sep 2013

@doliva ako casto si kupkala drobca zo zaciatku?

lauricka
29. sep 2013

po porode dvojciat mi bolo strasne, bola som strasne slaba, prvorodicka a teraz dve babatka, este k tomu predcasne....V novembri budu mat dva roky. Napisem Ti len tolko, pojde to krocik po krociku a nebude to lahke, ale naozaj sa to trosku utrasie. Najdete si rezim, aj male bude toho vediet stale viac, aj chapat. Ber to ako normalny priebeh veci. Snaz sa co najviac odpocivat, vyuzi pomoc ludi, ktori su okolo teba. A hlavne, nakoniec to ubehne dost rychlo s tymi drobcami a budes spominat, ake to bolo pekne, ked boli malicki a ako rychlo to ubehlo. A ja k tomu dodavam, ono to asi dlhsie trvat ani moc nemoze, ved by sme uz nevydrzali. Tazne kone nie sme 😉 . Vsetko je, ako ma. Uvidis, ze tu silu v sebe vzdy nejaku najdes. Telo je niekedy take samodobijacie, lebo pri babatku niekedy cas na oddych moc nie je. Drzim palce.

doliva
29. sep 2013

@alliass každý den moja ale to bolo leto horuco,a ty?

alliass
autor
29. sep 2013

@marisk docitala som sa vsade ze lubovnik sa neodporuca pocas dojcenia, iba nejaky olej do kupela na hojenie ran.. nerobil babatku zle?

alliass
autor
29. sep 2013

@lauricka no ked si to zvladla s dvoma, musim bojovat 🙂

alliass
autor
29. sep 2013

@doliva vies co, tak kazdy druhy den, ale len s cistou vodickou sup sup a ide sa von 🙂

doliva
29. sep 2013

@alliass ja uz tiez kazdy druhy ale davam aj decky olejcek

marylis
29. sep 2013

@katka1981 haha..odvar z makovych hlav to nebol 😀

katka1981
29. sep 2013

@marylis, to mi je jasne, to bolo nieco este lepsie. Jaj keby to tak lahko slo, ze? 🙂

marisk
30. sep 2013

@alliass Myslim, ze nerobi zle. Ja som sa prave docitala, ze je dobry na poporodnu depresiu, ked zena dojci a nemala by anidepresiva uzivat. Ale neradila som sa s lekarom, takze ruku do ohna nedam. Ak by si nieco viac zistila, tak mi, prosim, daj vediet. Skusim to este tiez overit.

alliass
autor
3. okt 2013

@marisk ja len to, co som sa docitala 🙂

marisk
3. okt 2013

@alliass Maminka moja zistovala 🙂 Lubovnik ze ma vplyv aj na menstruacny cyklus (priaznivy), tak kvoli tomu. Nastastie nie pre skodlivost pre babatko! Ale ze su aj ine bylinky s priaznivymi ucinkami na psychiku, zistuje, ktora by bola najvhodnejsia pri dojceni 🙂 A ako to pokracuje s tvojim babatkom?

alliass
autor
4. okt 2013

@marisk tak do vcera bola zlatucka a vcera do teetej v noci s prestavkami plackala a pucila sa :( neviem ci kolika, ale dala zabrat.. a vy ako ?

alliass
autor
4. okt 2013

@doliva ako sa mate dievcence?

Strana
z2