icon

Ako dlho trvá odplienkovanie?

25. aug 2025

Dcérka, aktuálne 3 roky a 3 mesiace, chodí bez plienky 5 mesiacov. Plienku má len na nočný spánok.
Zo začiatku som ju dávala pravidelne cikať a čakala kedy sa začne pýtať sama. Ale ten moment neprichádza. Cikať ide stále len na moje pripomenutie. Ak ju nechám tak tak si cvrkne a ide sama až potom, väčšinou ju, ale posielam ja, buď po istom čase alebo keď vidím, že si už cvrkla. Nepociká sa celá, ale má mokré nohavice.
Veľkú potrebu sa naučila robiť tak kam treba sama po 2 mesiacoch.
Dokedy je OK, že dieťa neide cikať samé? Do škôlky ide teraz prvý krát, chodia tam pravidelne všetci cikať tak snáď sa nebude pocikávať 🤷
Trvalo to niekomu takto dlho kým dieťa začalo samo? 🫣

anonym_62f00d
25. aug 2025

My sme mali rodičovské v júni, kde nám učiteľky zdôrazňovali, že odplienkovane dieťa nie je to, ktoré vykonáva potrebu do nočníka/záchoda, ale to, ktoré sa samo pýta. Ze matky si často mýlia, dávajú dieťa od roka na nočník a keď tam dieťa vykoná potrebu, že už je odplienkovane ale celé odplienkovanie začína v hlave dieťaťa, kedy mozog vysle signál ze aha, potrebujem ísť cikat. Nie ze mama mi povedala tak idem.

anonym_1e3b18
25. aug 2025

Nemyslim ze na to je norma, kazdy to pochopi inokedy. My akurat prechadzame procesom, pred par dnami oslavil 2. narodeniny, zacali sme cca pred 2 mesiacmi a asi 3 tyzdne sa pyta sam na jedno aj druhe, jedine ze niekedy povie trosku neskoro a ocika stiahnute gate 🤷‍♀️ Ale casom je tych nehod menej.

janulicek45
25. aug 2025

@anonym_autor ja mám dvojročnú a ešte vidím že nieje pripravená my ani do škôlky nepôjdeme v 3 rokoch lebo vidím že to nepôjde proste musí dozrieť na to proste

anonym_f2f376
25. aug 2025

@anonym_autor moja sa naučila sama chodiť na nočník, tzn vyzliecť si nohavice a sadnúť si naň za 3 dni a to mala cez 2 roky.

stvura
25. aug 2025

@anonym_autor neboj, tie ucitelky tam s detickami pracuju a neustale sa ich pytaju na cikanie/kakanie...
Osobne sa mi to zda neskoro, kedze moje deti boli plne odpliekovane do dvoch rokov /obaja chlapci/ a dcerka este skor /ako rok a pol rocna/. Ale mali sme latkovky a tam slo nejako automaticky rychlejsie kedze im ta vaha plienky vadila. Kazde dieta je vsak ine a ako skolaka sa ho nato pytat nikto nebude 🙂. Takze pohoda, date to aj vy.

anonym_22de23
25. aug 2025

@anonym_autor To je rozne.. nas sa odplienkoval po 2,5 roku na denne cikanie. A po par asi pol roku na nocne, jedndoucho vyhlasil, ze uz plienku nechce. Zato na kakanie sme cakali az do 3,5 roku.
Dcera sa odplienkovala 2mesiace pred 3.rokom, ale ta sa naozaj cez noc pocikala.mozno 2x, inak vobec a ta hned aj kakala do nocnika. Cize je to velmi rozne u tych deticiek.

anonym_8bb0f1
25. aug 2025

@anonym_autor akože môže mat zo začiatku nehody..nové prostredie a tak. Ale učiteľky deti pravidelne posielajú cikat. Na spanok keď to bude možné prines podložky a do skrinky dostatočne množstvo nahradneho oblečenia

kvietok1992
26. aug 2025

Moje dieťa teraz za týždeň zvládlo. U mna nehrozilo že ju od roka budem nútiť sadat a zabávať. Pockala som si a teraz pekne ide samo a hotovo.

simonetta2910
1. sep 2025
@anonym_62f00d

My sme mali rodičovské v júni, kde nám učiteľky zdôrazňovali, že odplienkovane dieťa nie je to, ktoré vykonáva potrebu do nočníka/záchoda, ale to, ktoré sa samo pýta. Ze matky si často mýlia, dávajú dieťa od roka na nočník a keď tam dieťa vykoná potrebu, že už je odplienkovane ale celé odplienkovanie začína v hlave dieťaťa, kedy mozog vysle signál ze aha, potrebujem ísť cikat. Nie ze mama mi povedala tak idem.

@anonym_62f00d presne tak