icon

Ako fungovať s deťmi bez auta a vodičského preukazu?

27. mar 2025

Ahojte, tie čo nemáte vodičák a máte malé deti ešte v kočíku ako fungujete? My máme 7 ročného a dvojročnú. S tým sedem ročným je to pohoda, normálne sa odvezieme do mesta autobusom, vlakom keď potrebujeme. Keď bol menší, tak sme bývali v inej obci a do mesta som šla v rámci prechádzky pešo, vtedy sa dalo . Teraz sme presťahovaní v inej obci , pešo sa už chodiť nedá, lebo jediná cesta do mesta je cez rýchlostnú cestu a tou hromadnou dopravou s kočíkom je to jedna katastrofa. Vysoké autobusy, vlaky aj keď majú chodiť bezbariérové tak raz idú raz nejdú a aj keď idú na na stanici kde vystupujeme sa neviem dostať z nástupišťa kvôli schodom. Ja sa s kočíkom naťahovať sama nevládzem . Keď muž môže tak nás samozrejme odvezie, ale pracuje v podstate každý pracovný deň, čiže cez týždeň sa na neho spoliehať nemôžem. Chodievate s deťmi taxíkom? Už som rozmýšľala aj nad tým, ale tam ma zas irituje to, že by šla dcéra bez autosedačky, auto služby v okolí majú len podsedáky ci vôbec nie je bezpečné. Najradšej by som šla bývať do mesta, ale to tiež nie je možné.

Strana
z3
a_alexandra_a
27. mar 2025

Ak máš možnosť, skús si urobiť vodičák a do budúcna porozmýšľajte, ak to samozrejme finančná situácia dovolí, nad kúpou druhého auta. Je to neporovnateľné iný komfort, budeš samostatná, nebudeš sa musieť spoliehať na verejnú dopravu alebo manžela. Či už sa jedná o nákupy, alebo odviesť deti do školy, na krúžky...
A naozaj si až potom povieš, prečo si to neurobila už skôr.

tahomi
27. mar 2025

Tak riesenia su viacere, aj tebou spominane - verejna doprava, taxi alebo si spravit vodicak alebo sa predstahovat do mesta/miesta s dobrou dostupnostou🤷🏻‍♀️ velmi ine nevymyslis

heni79
27. mar 2025

Kúpila by som ľahký skladací kočík. Napr. golfáč. Dvojročná už vie ísť po schodíkoch do autobusu, vlaku. Samozrejme s pomocou. A taký kočík ľahko prenesieš.

eeffka
27. mar 2025

2r by uz bola davno v skladacom golfaci cez plece

t1nusa
27. mar 2025

ja mám dvojročnú, vodičák mám, ale autom nejazdím… chodíme autobusom, mám skladací kočík (Cybex Beezy) a ešte sa mi nestalo, aby mi niekto nepomohol s kočíkom keď ideme nastupovať… asi len 2x sa mi stalo, že som nastupovala sama - dieťa som vybrala z kočíka a poskladala ho, nasadli sme bez problémov ☺️

marhulka13
27. mar 2025

Ja som si kvôli tomuto urobila vodicak a kúpila staršie auto. Predtým sme bývali priamo v meste a nebolo mi treba, ale na dedine si to už neviem bez auta predstaviť

maxik24
27. mar 2025

Ak nie je ine riesenie (vodicak, auto) tak vy som vyuzivala mhd, vlak, autobusy, klasika. Aj my sme tak. 2r dieta mi uz ale davno chodilo same, nepotrebuje kocik. Ale zase, my sme deti k chodeniu viedli, dnes bohuzial aj 4r maju kocik.

marianarem
27. mar 2025

Ja som normalne chodila s kocikom, ked boli schody, tak vzdy niekto pomohol.

thereisabear
27. mar 2025

Preto som začala šoférovať. Predtým som dosť používala nosič. Inak by som si kúpila najľahší možný kočík, pred nástupom zložila, ak máš problém ho zdvihnúť aj s dieťaťom. Alebo teda začni posilňovať, ak nemáš nejaký zdravotný problém.

diewcatqoo
27. mar 2025

Ja sice vodicak mam, ale nerada soferujem a este viac nerada sa motkam po meste a hladam parkovacie miesto. Prave preto sme pri stahovani sa z krajskeho mesta hladali take byvanie, aby tam bolo relativne vsetko potrebne (skola, obchody, urady) a aby bolo dobre vlakove spojenie s krajskym mestom. Takze sme sa prestahovali na miesto, kde mam relativne vsetko, co potrebujeme a ked chcem ist sama s detmi do mesta, sadneme na vlak (z 99% chodia nizkopodlazne), ktory chodi kazdu pol hodku (v spicke kazdych 15 min) a ideme aj s kocikom a aj so starsim dietatom. Autobusom cestujem s detmi nerada, necitim sa tam bezpecne s nimi.

lucik194
27. mar 2025

chodila som uplne v pohode MHD aj s dvomi detmi ale v BA, vtedy este nechodili nizkopodlazne, ale len so schodikmi, nastupujes len do vybranych dveri..... takze tiez to bol zahul.

ale rychlo som sa naucila. hned na zastavke som si vyhliadla mladu slecnu, chalana, pana , dámu, co nemali tasku v rukach, boli dostatocne pohyblivy a oslovila som ich este pred prichodom spoja, nech mi pomozu, nikdy mi nikto neodmietol. Ukazala som kde maju chytit kocik, vzdy vsetko v poriadku.
ked nikto nebol, mala som lahky kocik, schmatla som ho aj s dietatom a vyniesla 3 schodiky, nehovor mi , ze neodnesies kocik 3 schodiky......

za mna ziaden problem.

autor
27. mar 2025

@lucik194 no neodnesiem, tie schody sú vysoko, ja mám 45 kíl a dieťa s kočíkom dokopy 20. Zdvihnúť ju dvihnem ale na schod s ňou naozaj nevládzem vykročiť , pre mňa je to vysoko .

@maxik24 netrep, zdravé 4 ročné deti v kočíku nevídam .. dvojročné deti bežne potrebujú kočík, moja o to viac, že samostatne chodí menej než pol roka a cez deň spáva. Si neviem predstaviť niesť spiace dieťa cez mesto na rukách.

lasona
27. mar 2025

Ďakujem Bohu že ma osvietilo a urobila som si vodiča ešte keď som nemala deti. Teraz by som to riešila bud kúpou ľahkého golfacu alebo proste urobit vodičak. No neviem si predstaviť byt bez auta. To ako bez ruky. U nás idú veľmi zle spoje...

prasiatko30
27. mar 2025

Mam vodicak a pouzivam auto ked treba

autor
27. mar 2025

@diewcatqoo tiež sme blízko mesta, do 10 minút vlakom. Vlaky chodia každú hodinu, len tá stanica nešťastná, to je otras. Schody dole, schody hore a v čase keď ja chodím tak niet nikoho okrem dôchodkýň. Tie mi s kočíkom veľmi nepomôžu. Ja si ho zvyknem skladať aby som tie schody prešla, ale to tiež nie je žiadna výhra. Naša ešte schody nevie dobre zísť, čiže ju treba istiť, na jednom pleci taška , na druhom kočík skoro až po zem a vedľa mňa sa tmolí dieťa. Keď sa nepotkynam o kočík tak o dieťa. Už len čakám kedy sa z tých schodov vytrepeme

ada12345
27. mar 2025

Preto som zacala pri vacsom pocte deti ako 1 aktivne jazdit autom. Pre pohodlie nas vsetkych. Treba vyjst zo svojej komfortnej zony a naucit sa nieco, co ti bude uzitocne po cely zvysok zivota.

autor
27. mar 2025

@ada12345 ja šoférovať viem. vodičák som si robila, ale môj zdravotný stav neumožňuje viesť motorové vozidlo.

selest
27. mar 2025

Jedna moznost kupit lahsi sportovy kocik, kedze buginu nechces lebo sa v nej dieta nevyspi. 7rocne uz vyjde samo, 2r uz bude cim dalej lepsie chodit tak chytis za ruku alebo na ruky alebo supnes rychlo do nosica. A lahky kocik vylozis aj jednou rukou, mala som oyster mal cca 9kg v pohode som niesla aj s dietatom po schodoch. Ale podla mna by som uvazovala o vodicaku, aj keby ti malo trvat dlho kym sa to naucis a kym sa odvazis vozit deti, raz budes za to rada. Ja som zacala po 40ke, tiez ma prinutila situacia, hoci som mala vodicak soferovat som nechcela lebo som myslela ze mi to nejde. A teraz si zajdem svoje trasy, ano dlhsie hladam miesto kym zaparkujem a nezajdem hocikde. Ale pri beznych veciach uz niesom odkazana na muza ani trepanie sa autobusom co by s mojim dietatom uz bolo nemozne..

tanyan
27. mar 2025

V autobuse alebo vo vlaku tiež nemáš autosedačku, takže "len" podsedák v taxíku by nemal byť problém.

ada12345
27. mar 2025

Ja som tiez tak dlhe roky nesoferovala resp. malo a az pri viacerych detoch som sa rozsoferovala. No skoda, ze ti to zdrav. stav neumoznuje, lebo uprimne si neviem predstavit aky zdravotny stav ti na jednej strane brani v soferovani, ale nebrani ti vlacit sa s kocikom, nakupmi, detmi po zastavkach, staniciach, schodoch hore dole...atd.

autor
27. mar 2025

@ada12345 epilepsia. Dostať záchvat kdesi vo vlaku je určite bezpečnejšie ako dostať ho za volantom na diaľnici.

lucia13022023
27. mar 2025

Mam dvojročného, vodicak mam ale malý miluje rôzne dopravné prostriedky, čiže ideme niekedy autobusom/vlakom ci taxíkom viac menej kvôli zážitku 🙈😁 s dvojročným sa to už v pohode dá.
Kočíky existujú v tejto dobe už rôzne, dokonca aj malé, skladacie ktoré keď zlozis, dáš si na chrbát... Skúsila by som ísť touto cestou.

miko_matata
27. mar 2025

tvoja situacia teda nema riesenie evidentne

taxik - bojis sa bez sedacky
vodicak mas - soferovat nemozes
vlaky - prekazky vo forme schodov, nedas to kvoli x dovodom
prestahovat sa do mesta - neda sa

denkabemommy
27. mar 2025

Síce šoférujem ale rada všade chodím pešo, keď je možnosť. Preto sme aj pri sťahovaní riešili dosť otázku toho, či dom- dedina alebo radšej byt-mesto. Vyhralo mesto s dobrou dostupnosťou všade, takže jedna z možností je zvážiť aj iné bývanie. Inak jedine potom lahší kočík - napr tie "lietadlové" sú ľahučké. Prípadne schody som zvládala tak, že som šla normálne na zadných kolesách po schodoch. Syn mal z toho náramnú zábavu, mala som viacero kočíkov a každý tento schodiskový tankodrom prežil 🙂

kavasmliekom
27. mar 2025

Chodila som bežne vlakom. Vždy niekto ochotne pomohol. Ak nie, 2r už vie stať. Odnesiem deti, 7r postráži kým znesieš kočík.
Mne vo vlaku vždy pomohol sprievodca.
V lete som brala len tu trojkolku na tlačenie. Dala sa dať aj do poloľahu, keď náhodou chcelo dieťa podriemať.

dory11
27. mar 2025

Mám dieťa mám 4 roky od jejcca 2mesiaocu snou rada chodím autobusom atď. Aj ona chodí rada autobusom ( ja to mám rada od detstva)áno vodičák mám ale nezjazdim pre blok a aj tak nikdy nemám doma auto lebo ho vždy ma muž a druhé svokro .tak že autobus je istôt .

mimaapeto
27. mar 2025

tak buďte doma a do mesta len keď bude vedieť ísť niekto s vami... všetko je znegované takže pomôcť sa nedá

silvike
27. mar 2025

Mali sme to 7km mesto-obec. Normalne som chodila busmi, vlakmi. Vzdy sa niekto nasiel kto mi pomohol kocik s mladsim vylozit do vlaku z vlaku. A to iste aj v autobusoch. Vzdy niekto pomohol. Ved ked aj nikto nie je, tak sprievodca sleduje kto nastupuje a pride pomoct. To iste vodic autobusu. Neviem, v pohode sa da. Jasne ze pohodlnejsie je autom hlavne tym, ze nie si presne viazany na spoje a na to ze to musis stihnut na presny cas. Ale inak, my sme si z cesty vzdy urobili zazitok. A to starsia je len o 1,5r. starsia. Cize 2rocny v kociku a dcerka 3,5 r. 🙂 Ale da sa, v pohode, treba sa tak nastavit ked sa inak neda. Taxik sme nikdy nepouzili.

silvike
27. mar 2025

A ano, sem tam sme sli tak ze mladsi v kociku a ja este aj odrazadlo pre starsiu, ruksak s vecami, prirucna taska. Proste ovesana jak vianocny stromcek. Proste zabava musi byt.

autor
27. mar 2025

@kavasmliekom akú si mala tú trojkolku prosím? Už som po nich pozerala, príde mi to jednoduchšie na uchopenie a vylozenie ako kočík

Strana
z3