Ako na dieťa, ktoré bije to moje?
Ahojte dievcata, potrebujem rady. Hlavne asi od skusenych maminiek alebo uciteliek v skolke. Mam 1,5 rocneho syna, ma kludnu povahu, je zvedavy, este nevzdoruje. Problem vsak nastal po tom, ako sa stretavame vonku s inymi detmi. Ma vela kamaratov, vie sa s nimi zahrat, pekne pozicia hracky... proste ma deti rad. Avsak nas 2,5 rocny sused si ho vyhliadol za obet, kedze moj syn je zo skupinky, co chodime von, najmladsi. Provokuje ho, zakazdym vezme vsetky hracky, co sme von doniesli. To by som este chapala, ze ma majetnicke spravanie medzi detmi. No on medzi deti vbehne aj vtedy, ked sa vsetci spolu hraju a z nicoho nic zacne mojho maleho bit, minule mu hodil basketbalku do hlavy, lebo moj syn nanho pozeral ako sa hra. Alebo sa rozbehne s odrazadlom z kopceka a sup mojmu malemu do noh, aby ho podrazil. Syn ma aj modrinky na nohach z toho uz. Proste stale si najde nieco, aby mu robil zle. Nie je to raz za cas, je to kazdy den, zakazdym ako si zmysli. Jeho mama ho obcas upozorni, ale tam to konci. A jeho otec zareagoval, ze ci ho ma stale okrikovat, ze mam chapat, ze jeho syn ma teraz take obdobie. Vcera s nim bola jeho opatrovatelka von a ked som ho zastavila, aby dal mojmu synovi pokoj, ze sa hra, tak sa na mna este osopila, ze je to dieta a staci ho upozornit. Ale ani po niekolkom upozorneni z jej strany sa nic nedialo, stale mojho otlka. Skusala som sa uz aj postavit medzi mojho syna a tohto, ked nanho siel s bicyklom. Najprv mi presiel po nohach, nasledne si vystupil, obisiel ma a zas zacal bit maleho. Viem, ze kazdy je haklivy na svoje dieta, ale uz neviem, co mozem spravit preto, aby sa mohol moj syn vklude hrat von s inymi detmi. Nechcem syna izolovat od jeho kamaratov len preto, aby sme sa vyhli otlkaniu zo susedovej strany. Prosim piste, ako by ste to riesili. Vopred dakujem za kazu radu
@kvetulienka253 Teraz je tusim trend nechat decko sa vychovavat same.
Potom to tak vyzera. Arogantne, egoisticke a rozmaznane detiska.
Normalne mi stupol tlak ked toto citam.
Asi by som s nim viac na to ihrisko nesla.
Hoci to nie je riesenie.
@prinzesz mne aj bratovi dali cigani facku a ukradli listky na kolotoc, ked sme mali asi 9 rokov. Bezali sme k mame do prace (lekaren) co bolo kusocek odtial. Mama vybehla v bielom plasti a bielom kabate a sla robit bordel. Keby si videla, ako sa jej vsetci ospravedlnovali ze "pani doktorka, prepacte.." 😀 mama nie je lekarka ale laborantka. Ale strasne som sa vtedy zlakla a nasich tmavsich spoluobcanov som sa bala az do puberty
ahoj
nezávidím ti túto situáciu.
Ja si svojho syna stále strážim, pozerám kde je čo robí
nechápem matky ktoré ich vypustia von a nech si robia čo chcú a kvákajú s ost. mamičkami.
Môj syn našťastie nikoho nebil, ale je na svoj vek veľký a preto má aj viac sily ako ostatné detičky, preto aj keď do nejakého náhodou drgne tak to viac pocíti.
Keď som raz za čas v nákupnom centre a tam ho pustím vybehať nájdu sa zlé deti ktoré iba hľadajú svoje obete, tak ako ten váš sused.
ja som stále poblíž a ak sa robí zle môjmu tak to najprv vysvetlím, keď nezaberie, tak zvýšim hlas a už mám celkovo iný postoj, a keď ani to chytím to dieťa a zastavím. Nedovolila by som si to dieťa udrieť, nemuselo by to dobre dopadnúť, ale chytím za ruku, alebo plecia a rázne mu to vysvetlím
našťastie to vždy zaberie a nemusela som ísť priamo za rodičom.
Ak sa to bude opakovať rieš to rázne, kľudne na neho zvýš hlas, alebo aj zakrič, ukáž mu rukou že má odísť, alebo ruky v bok, ak nezaberie zober loptu, alebo bicykel a vylož na múrik, vlož do smetiaka kam to dieťa nemá dosah.
Myslím že to už postrehne aj tá sliepka čo ho má na starosti a keď bude pindať poriadne jej nalož.
Povedz jej rázne že si neželáš aby ubližoval tvojmu synovi tak aby to počuli aj ostatné mamičky, ztrápni ju pred všetkými. Nabudúce si rozmyslí či chce mať vonku nepríjemnosti, alebo nie.
Nedaj sa, nesmieš ustúpiť. Ty predsa nebudeš brať ohľad na nejakého chuligána, také deti na ihrisku nemajú čo robiť. Jasné má obdobie, a čo. Každé má svoje obdobie zato nemusí trpieť okolie.
držím palce, napíš ako si dopadla.
@katuliena82 ja sa ich bojim do dnes!
@kvetulienka253 to je problem vychovy dietata, cize riesit to s rodicmi...nema ho stale okrikovat...ked by ho inak vychovavali, tak by nemusel, vies ono ja to vidim aj u nas, pre mna tam ocividne absentuje venovnanie rodicia, rodic ma na haku, opatrovatelka nie je mama, tak koho ma vlastne dieta pocuvat a respektovat...ja by som v prvom rade vycistila zaludok rodicom...prosto razne..tam tutuli mutuli nepomoze, po dalsie mne je jedno, ake maju cudzie deti obdobie....ty nemas povinnost nikoho zasobovat hrackami ani nicim..podla mna taky ten zvyk podel sa atd. radi vyuzivaju take typy deti a rodicov, cize ked sa cudzie dieta nevie hrat slusne jeho problem...ak to vsetko nepomoze dobre je co tu bolo spominane, rovno si to vydiskutovat s tym dietatom, zase byt razna, lebo nic ine nepomoze...
Podobny problem sme mali minule leto so synom, otlkalo ho o rok starsie kamoskine dievcatko. Ona bola nanho uplne vytazena, ked ho zbadala v momente bola pri nom a sotila ho. Raz to este len sedel, nechodil ho zvalila tak ze buchol hlavou rovno na strk :( v nasom pripade sice jej mamicka vzdy pribehla ked videla ze mu ide ublizovat, ale nie vzdy stihla. A tak isto sice trosku nakricala v style ze to nemozes, ale podla mna to bolo malo, kedze sa to opakovalo. Nas maly uz potom reval len ked sa priblizila k jeho kociku. Podla mna jedna vychovna na zadok ci po ruke by bola prospesnejsia.
@danette ano, jedna vychovna by bola fajn. Alebo odviest dieta z ihriska, aby videlo ze je po zabave ak bude lomit druhe deti. To by si ale mamicky nesmeli mysliet ze maly tyran ma: pravo sa prejavit....ze k nemu treba pristupovat ako k osobnosti...a podobne bla bla bla blbosti. Dieta ma vediet hranice a pravidla spoluzitia s inymi. Ale sebe robia zle. Tie deticky im raz vyrastu a len potom uvidia, ked im ten ,,rovnocenny partner,, pride domov s 3 z chovania
@katuliena82 lenze mnohe si to myslia.. je to chore ako niektore mamicky si obhajuju neustale dieta a pritom je to maly diabol
ahojte, mali sme podobný problém so synom aj my. ale práve taký, že náš bol ten, kt. robil zle ostatným. bral hračky na pieskovisku, sypal piesok na druhých, capol inému. nie som štýl matky "on môže všetko", žiadne ťuťu muťu a žiadne zastávanie si svojho. nakoniec pomohlo, že som mu jednoznačne veľmi rázne povedala, že ak neprestane, odchádzame domov. asi 3x sme aj naozaj odišli a zabralo to. platí to dodnes a to má 2,5r. takže čiastočne súhlasím s tým, že každé dieťa má svoj temperament, len ho treba trochu krotiť a v prípade, že ide do extrémov riadne krotiť. ale na druhej strane je to jasné, že dôležitý je postoj rodiča. ja som ho tak nenechala a chvalabohu teraz je uvedomelejší. aj keď záchvaty lakomosti sú stále a bojujeme. u nášho som ale spozorovala, že akonáhle sa hrá so staršími deťmi, tak všetko je absolútne ok.
konečne sa ozvala tá, ktorá mala " problémové" dieťa
@lusinda001
super, takto by to malo byť 😀
ja som tiež párkrát odišla z ihriska a to ani malý nikoho nebil, dnes stačí povedať a uvedomí si, ak nie vie kadiaľ pôjdeme 😅
@lusinda001 kiezby takychto mamiciek ako si ty bolo viac
Ja ak by som videla ze bije moje dieta prisla by som k nemu a odtiahla ho stylom ze by som mu silno stisla ruku tak aby som mu neublizila ale aby aj vedel ze o nieco ide. Bez slov, odstrcit odignorovat. Ide mu o pozornost. Ak budes kricat budes ty ta "sialena mater" a budu sa ta bat aj ine deti a mozno sa nebudu chciet potom hrat s tvojim. Rodicia maju na haku to potom nema cenu. Urob to tak aby to maly citil ze robi zle ale aby to bezny ucastnik ani nepostrehol ze si zakrocila.
@katuliena82 ja som teda zatial mala stastie na take mamicky co si dieta ako tak usmernili, aj ked viem si predstavit aj raznejsie. Keby som vsak natrafila na takych rodicov ako zakladatelka temy tak to riesim inak. Najprv cudzie dieta pekne upozornim, dalsie upozornenie bude este v style no no no. A pokial ani to nezaberie a rodic sa tvari hluchy tak na dieta uz nakricim a ked je dotierave tak ho chytim za ruku a odtiahnem od svojho, takou silou aby som neoublizila, ale aby citilo ze nejde o ziadne pohladkanie, ak je rodic aj po tomto hluchy a dieta atakuje dalej tak uz naziapem nanho hnusne a nasledne asi vynadam aj rodicovi do ignorantov.
4
ked ani to
Koniec prispevku preklep mi skocil, sorry 🙂
ďakujem baby, ale poviem vám, že veľakrát som sa strašne hanbila a potom som doma aj plakala, že čo to je tomu nášmu, pritom od malého dieťaťa máme striktne stanovené hranice. a pochopili sme, že je dominantný, že chce byť stredobodom, že chce byť tým, ktorý deti ťahá a nie byť "podriadený". ale nie násilníckym štýlom. ak ale niekto urobil zle jemu, tak už sa oháňal "nerob mi", tak to bol pre neho dobrý príklad, že aj on býva taký a tiež sa to tej druhej strane nepáči. vraj aj v škôlkach učia vracať to. zažila som aj ja na ihrisku matky, čo sedia na lavičke, klábosia a ani nevedia kde im dieťa behá. a presne takéto dieťa robilo zle ostatným v piesku, vtedy sme zakročili matky a povedali sme mu, aby prestal. keby neprestal, tak napomeniem matku a asi by som sa jej prvé spýtala, že kde má dieťa. pre nášho napríklad bolo varovaním presne to, čo ste tu jedna napísala, že keď mu capne niekto iný, tak ho to šokuje. raz mu na riť capla moja sestra a upozornila ho už aj suseda a to som bola pri tom. a pomohlo to. zostal pekne zarazený. a áno, aj silný stisk ruky zaberie.
ale počula som už aj iný extrém, keď na ihrisku musela zasahovať mestská polícia, lebo matky sa išli pobiť :D
@lusinda001 😀
@lusinda001 dúfam že nebudem účastník 😎
@lusinda001 toto je moja rec.... keby moje dieta toto robilo, riesila by som to presne takto isto...odchadzame a basta, nevies sa hrat, nebudes sa hrat...super pristup 🙂
@kvetulienka253 chlapcek ocividne nevie kde je sever a co sa patri a co nie.....jasne deti sa obcas pri hre posklbu, potahaju, buchnu....v zapale hry, emocii, nechtiac.....ale ak to je mierene, cielene, zamerne, zakerne, tak to urcite v poriadku nie je.
dietatko ocividne vidi ze s deckami tak ako aj s dospelakmi moze sachovat ako sa mu zachce.
- ako presne si zakrocila, ked si videla ze to dieta robi skutocne tvojmu zle? pomaly, jemnym upozornenim, ze toto nemozes...? postavila si sa mu do cesty - to nie je prekazka, ved zrazit tak ako dieta moze aj dospelaka.
- skus raz zakrocit poriadne - aj dieta nevychovane dieta vie vycitit kto je prirodzenou autoritou.
- razne, hlasno ( nie hystericky krikom) jasne, strucne: NIE, DOSŤ, NEMôŽEŠ!!! na neho vystup s potojom bojovnika a pohladom co hovori za vsetko.
- bude chciet tvoje dieta zamerne zrazit? nepostav sa mu do cesty a nenechaj sa zrazit este aj ty ( ved ako ma respektovat dospelaka, co sa este aj byciklom necha zrazit dobrovolne ) postav sa, bycikel mu zober, odloz ho vedla a tak isto razne..........este raz, bycikel ti leti do toho kontajnera.
- este rada....kludne ked budes vidiet ze sa chvilu pekne s deckami hra, ho zavolaj nech si pride aj s tym tvojim dat....keksik, cukrik - pochvalit vtedy ked je dobry, vyhresit vtedy ked robi zle.
bohuzial asi nikdy nic nesprvis s tym, ze rodicia k takymto praktikam svoje dieta nepriamo vedu a podporuju ho v nich :( jedine co mozes spravit, je vybudovat si respekt pred tym dietatom.
@ja1985 no tak.tam.by som.sa uz ja ozvala..ved ked tvoja dcerka tu hracku mala.prva..vsak ten krpec sa musi naucit pockat! Boze!
Moji sa zas doma hadaju dakedy o hracky a kto co prvy.. Tak sa musia vystriedat. Ucila som.ich to od malinka,ale obcas na to zabudaju... Ja ked sa take stalo vonku a malo to moje dieta prve a ine sa toho domahalo,taknsim.veru neustupila. Ale ani opacne,ak sa domahali nasi a mal tu hracku niekto iny,museli pockat).
@kvetulienka253 určite nie udrieť cudzie dieťa, to kde sme...to že 2,5 ročné dieťa iné tlčie má aj dospelý??? moje nervy...jednoducho sa mu vyhnúť, nehrať sa s ním...a dohovoriť riadne rodičom
@malabiba to vzdy zalezi od situacie.neda sa vzdy riadit len rozumom.ak je napr.v dedine len jedno ihrisko,nebudem kvoli jednemu agresorovi chodi do vedlajsej dediny.a ak rodicia nie si schopni po niekolkych utokoch napomenut svoje dieta,holt asi ho musi "vychovavat" niekto iny.problematicke starsie deti zatvaraju do reedukacnych centier.co s takymto problematickym dietatom.ak ty si schopna cakat na zasah rodicov,keby s bicyklom sel vrazit do tvojho dietata,tak mas nervy z ocele.klobuk dolu.ked si taku situaciu len predstavim,mam husiu kozu.alebo tie nasledky,co by to mohlo mat.ved to dieta nedokaze odhadnut silu,ktorou moze narazit a neublizit.toto uz zachadzame do detailov,ale vselijake mozu byt nasledky,ak by som cakala,az flegmaticky rodicia dietata zakrocia.zase netreba zvelicovat situaciu,ze by som to dieta kopala.ale minimalne po takom utoku na MOJE dieta toho maleho agresora chyim za bundu,dvihnemdo vysky,aby my pozeral priamo do oci a ver,ze by mu stacilo iba tichym hlasom a zakernym pohladom povedat "uz nikdy to neurob".

Máme takých susedov, majú skoro 3 ročnú dcéru, ktorá ubližuje 2r. synovi. Prestali sme sa stretávať. Niekoľkokrát sme skúšali dohovárať dieťatu, potom rodičom. Suseda pochopila, sused nie. Vyriešil to môj muž. Zvýšil hlas a sused sa ozval, že čo hučí. Tak mu muž oznámil, že si má vychovávať dieťa a nenechať ju otĺkať iných. Na to sused zahlásil, že on je tatinečko a on svoju dcéru trestať nebude, aby ho mala vždy rada. Muž ho poslal do teplých krajín a skončili sme. Porozprávaj sa z ostatnými rodičmi, či to aj im vadí. V prípade, že áno, zasiahnite a donúťte rodičov toho chlapca, aby s tým niečo robili, inak nebudete chodiť von. Ak si jediná, ktorej to vadí, budeš musieť hľadať novú partiu 😒 Zo synom chodím len tam, kde sa vzájomne rešpektujeme. Tam, kde to nejde, nechodíme. Akurát včera sme boli u kámošky, chalani sú rovestníci. NIekdy sa bijú o hračky (obaja), niekedy s apekne hrajú pol dňa. Dohodli sme sa, že drobné nedorozumenia si chalani vybavia medzi sebou, aby sa naučili fungovať v kolektíve. Pri vážnejších zasiahnem buď ja alebo ona. Obojstranná spokojnosť 🙂