Ako naučiť dcérku spať?
Ahojte maminky. Mám dcérku 2 roky a 7 mesiacov a od vtedy som sa nevyspala 😀 No nieje mi to niekedy do smiechu ... Od malička sa často v noci budila.. niekedy to bolo až neúnosné... Teraz chodí aj cez deň spať raz... obvykle ju nemôžem uspať skôr ako o nejakej 14-15... ale bez ohľadu na to koľko a kedy cez deň spí... Na nočné spanie ide až okolo 23-24 kedy už ostatné deti dááávno spia... skúšala som ju dať spať skôr na obed, občas sa podarilo no aj tak išla na noc neskoro spať... Včera napríklad som sa tešila že zaspala pekne okolo 20:30 čo som len zírala že ako rýchlo...no zobudila sa o 21 a nespala skoro do 1 hodiny v noci...
Poraďte mi prosím ako jej tento režim čo najúčinnejšie zmeniť
No teda, ako vravia baby, rano budit, nech si postpi naobed, ale ako napt v jasliach, ja malu davam spat o 12tej, kedy mi nechcela spavat, tak ju po hodine spanku na obed zobudim a potom ju o pol 7mej kupem o 7mej je v posteli a spi sa. Ziadne revy, vyberanie z postielky ani nic ine.. proste je vecer/tma, spi sa... Ked ju ocinko vytiahne z postielky tak ju mam na krku aj do 10tej, nastastie to sa stalo zatial iba 2x.
Ale dnes sme zaspali do jasiel, aj do prace... ostavame doma 🙂)) kto sa o 9tej zobudi? :/
@jasmika sa ani nenazdas, a je to tu, vsetko tak leti, ze ja ti ani neviem, kedy zacina novy tyzden 😀 😀
@simca06022011 tak toto u nas nie je mozne, lebo nechat malu v postielke je strasne nebezpecne, ona je poriadny horolezec, tak to by som neriskovala urcite 🙂
@jasmika potom zreferuj po týždni, či sa podarilo zmeniť režím D:
moj syn v tomto veku prestal spavat poobede z rovnakych dovodov, chodil az okolo druhej a podarilo sa mi ho uspat tak raz zo 4 pokusov, a vecer tiez chodil strasne neskoro, tak som urobila razny krok - prestali sme spinkat poobede, ma iba taky "cas na ukludnenie" po obede, kedy sa tichucko hra sam v izbicke alebo pozera film alebo si citame tak hodinku a potom sa znova hrame, ideme von, vecer som ho zacala davat spat o osmej a bez debaty, proste ked place a jeduje sa tak nech, ideme do postele a hotovka, a po troch dnoch protestov to zafungovalo a zacal mi dokonca aj sam zaspavat v posteli co dovtedy som s nim musela vzdy lezat kym nezaspal 🙂 a odvtedy som cez den znicena ako kon ale aspon vecer mam volno 🙂 viem presne ako sa citis a ver mi, ten tyzden nahanaciek a "roboty" pri zmene rezimu za to stoji 🙂 este mame ritual - dam mu pred spanim do postielky termofor, dam mu vitamin (taky ten cukrik co si pohryzka ale bez cukru samozrejme aby sa zubky nekazili), obcas si vypyta vodu alebo auto do ruky alebo knizku, chvilku sa este sam pohra, ale vzdy v posteli, a zaspinka sam. JE to SUPER, drzim palce a pevne nervy, viem ake je to vycerpavajuce...
@sashabb to sa ľahko povie, že "ignorovať a trvať na spánku" to by si musela byť v takej situácii 😀 , naša malá si sama zlezie z postele a začne trieskať na dvere alebo si zoberie knižku a začne si ju prezerať, a to sa už niekedy všetci tvárime, že spíme a je všade tma, občas sa aj stane, že len leží a ja sa ju snažím uspať a ona nasilu zatvára oči lebo vie, že sa spí ale proste keď to nejde tak to nejde, oči veľké, žiadna únava, tak pomôže jedine ju ísť do obývačky trošku unaviť, občas stačí len hodinka, niekedy to je dlhšie, ale to sa stáva iba keď malá nespí poobede, u nás to takto nefunguje, noc má potom strašne nekľudnú, taže obedný spánok musí byť
@tina129 ja som aj tak nad tým uvažovala...že ako je mne ked niekedy nemôžem v noci zaspať...prehadzujem sa...a najradšej by som si vzala háčkovanie, zapla telku a háčkovala... lebo proste to prevaľovanie je na nervy... 😠 tak zas som si uvedomila,že ak to tak má aj malinká..tak potom teda nech sa pohrá radšej.. A ja mávam občas aj syndrom nepokojných nôh..a to už je iná pecka..vtedy nielen že sa mi nechce spať...ale som aj zúrivá 😠 😠 😠
😀 😀 😀 strašná vec tie nepokojné nohy..neželám to nikomu
@tina129 no tak potom neviem aku radu chces🙂 na nieci nemas srdce a nieco sa neda, ale ak chces daco zmenit, takk budes musiet... inak mozes robit to co doteraz a cakat kym to dcerku prejde.
@kolinia ja nie som moc mudra. ostatne maminy poradili to iste. rano skôr vstat. co je na tom cudne? ked si zavedu normalny rezim dna, mala sa tomu prispôsobi a nebude problem.
ked vydrzi par dni zobudit ju normalne, tak o par dni jej bude chodit vecer normlane spat. ale ked chce vyspavat rano do deviatej, a vcer chce mat o osmej od malej pokoj a este este sa rozculuje ze je cez den nespi, no co k tomu dodat?????
ofukovat ego maminy? na mna sa hneva, ostatne jej napisali to iste, a to je dobre? no ako si kto ustelie, tak bude spat...
Maminky co mate takyto problem, precitajte si knihu Dr. Estivill ! nie je to o vyplakavani !!!!!! deti potrebuju rezim ! moj ma 8 mesiacov a este sme nezazili ani jednu zlu noc a to spinka 2x za den a potom od 21 do 9 rano... 😉
@simca06022011 ja som radu nepytala 🙂 ja som len chcela napisat, ze nie na kazde dieta platia rovnake postupy 😉
@jasmika no presne toto prezivam aj ja niekedy, odkedy manzel chodi za pracou prec trpim obcas nespavostou a fakt nikomu neprajem ak musim byt hore obcas aj do piatej siestej a len lezim v posteli a nic, skratka spat nemozem, tak preto viem aj malu pochopit, ze ked to nejde tak to nejde, ja ju nebudem stresovat, viem, ze sme to takto uz raz mali a preslo ju to samo, neriesila som to a ani riesit nebudem, opakujem, ze som rada, ze mi sprijemnuje vecery hlavne ked je manzel prec ja nikoho neziadam o radu, viem si poradit aj sama len som ti chcela napisat, ze tvoje dieta v tom nie je samo, ja uz jedno dieta mam, syn bol v spani ukazkovy, ziadne problemy a pristup k nemu som mala rovnaky, ja len nemozem z toho ak si niekto mysli, ze na jeho dieta nieco plati, tak to plati pre vsetky deti rovnako a nechape ked to proste nefunguje
my sme tiež tak naučení,že ide spať o 12tej ak do 13:00 nezaspí má smolu potom už nejde.00 ju budím.ked ju nechám dlhšie viem že večer spať nebude.večer chodí spať o 20:00.tiež som zo začiatku ju dávala o 13:00-14:00 a potom nechcela večer ísť spať.
@tina129 prepac, ja som si vas kocky pomylila so zadavatelkou otazky 🙂)))
pozerám teraz že tam je chyba ak ide spať o 12:00 o 14:00 ju budím
@jasmika Ahoj. Nečítam odpovede, tak možno to tu už bolo spomenuté, ale moja rada znie.. Dať budíček každý deň o 8:00 bez ohladu, či je týždeň, alebo víkend.. Po obede (cca 13:00) iba lahnúť k jednej rozprávke (krátkej tak na pol hodinku), ale nespať.. Samozrejme ak zaspí, tak nechať ale len 20 minút a budiť..! Jemne, hladkaním, spievaním.. atď, nenásilne.. a večer si lahnúť či už k telke (my tak robíme, lebo nám to vyhovuje, ale ak niekto chce aby deti zaspávali v detskej, tak tam) alebo do detskej izby vždy o 20:00 Ak toto budeš bez výhrad dodržiavať, tak za pár týždňou bude mať tvoja dcérka dobrý režim a potom už občasné povolenie toho režimu nebude žiadny problém.. Držím palce..
@tina129 To poznám, moja dcéra tiež podobne, čím je viac unavená, tým má väčší problém zaspať. Jednoducho sa od samej únavy už nevie upokojiť, častokrát potom plače, máva až hysterické záchvaty. Takže musím trvať na poobedňajšom spánku, hoci má už 4 roky.
@jasmika Mohla by si mi prosím popísať, ako sa u teba prejavuje ten syndróm nepokojných nôh? Ja mám niekedy pocit, akoby ho mala aj dcérka ale nie som si istá. Môžeš aj do IP, ako chceš. Ďakujem.
@lenka_da ja to uz mam odskusane na 100%, ze vynechanie spanku nepomaha, pretoze mala uz bola bez obedneho spanku niekolkokrat z vlastnej vole 🙂 a vzdy to dopadlo hrozne, cca okolo siestej uz klipkala ocami a zivala, potom sa aj prebrala a vystrajala ale to uz je take nebezpecne lebo sa o hocico potkne (aj o vlastne nohy) 😀 , casto pada, alebo sa o nieco buchne a place a je chvilami mrzuta potom zase OK vysmiata, striedaju sa jej nalady och vela toho je ... 🙂, ked si ide podla svojho rezimu tak sa sama pyta spinkat a aj ja na nej vidim, ze chce ist spat, lebo zrazu stichne a sama sa hraje 😀, to je pre nas znamenie
@jasmika ahoj ani sa tym netrap...deti su velmi mile prisposobive...ked pride cas na skolku zvykne si prejde na iny rezim..ale kym to nemusis ani to neries..moja mala 3 roky tiez chodi dennodenne spavat okolo 22.00 - 23.00 , ma mladsieho surodenca cize nie je nutena navstevovat skolku kym som na RD , cez den uz nespi malokedy odkvecne a to som pri nej mohla lezat aj hodinu dve ked nechce proste nezaspi ,, a ked nahodou odkvecne okolo siestej vecer ani to neriesim hodinu pospi do 23.00 sa vybeha a zaspi ako dudok do ranaa ,,vecery si aspon uzije ocinovu pritomnost..cez den ho nevidi, preto este nie si zla matka....vela mamiciek v mojom okoli maju deticky ktore chodia pozde spavat a nerobi to z nas horsie matky
ja som mala tiez podobny problem s dcerkou ked mala asi 2 rocky,tak som skusila vynechat poobedny spanok a zabralo to ..o 8-9vecer uz spinkala 😉

@matkamirko ani nestraš 😀 😀 😀 že vnúčatká...