icon

Ako naučiť trojročné dieťa kakať do nočníka?

hykjam
22. apr 2025

Baby skoro trojročnej dcérke som dala dole plienku pred 3 týždňami. Cikanie fungujeme, že ju posielame a sem tam ide aj sama. Keď si cikne, že sa zabudne tak uteká to dokončiť na nočník. Plienku má len na nočný spánok.
Ale 💩 je problém. Keď jej treba tak to urobí do gatí a príde len povedať, že jej treba kakať 🤦🤷 čo mám s tým robiť? Keď vidím, že jej treba tak ideme na nočník, ale posedí minútu a viac nechce. Keď ju stihnem ,,v procese" tak niečo je v gatiach a niečo v záchode. Neviem čo s tým 😶 mám len čakať kedy jej to dopne? Alebo nejaká rada? Ďakujem ❤️

xeniii
22. apr 2025

Tu treba byť fakt len trpezlivá 🙂 Môžeš vysvetľovať koľko chceš, proste na to musí byť pripravená, ale neboj, ono to príde samo.

veklipo
22. apr 2025

Moj syn nikdy nesiel na nocnik kakat, skusali sme vsetko, po case sme ho dali na WC a nebol problem. Vtedy este nevedel preco, ale ako 8rocny nam povedal, ze si o to pamata, ze sa bal, ze sa to vyleje von.

sisska96
22. apr 2025

Daj ju normálne na WC. netráp sa s nočníkom, aj v školke je WC

babydesire
23. apr 2025

@hykjam vies co pomohlo u nas? Dcera tiez tak, cikanie ok, ale to kakanie,,mala 2roky aj nieco ked som nahodou nasla ten spravny grif na nu. Ona uz vedela, ze ma kakat do serblika ci na wc, ale vzdy ked to slo utekala sa schovat za nabytok kde potajomky to dala do gati a potom prisla zamnou stym co spravila..mala obdobie ze ju "fascinovali" reci o hovienkach a kanaloch,,raz nastavana na nu ze zas chcela potajomky vykadit do gati a zufala, ze to neslo po dobrom ani po zlom som popri tom ako som ju davala na zachod, rozpravala pribeh o hovienku ktoremu sa nepaci uz v brusku,preto brusko boli a chce ist von ale nechce ist do gati, ono chce ist do kanala, takze musi ist do serblika ci zachoda aby bolo v kanali kde bude stastne.... Bla bla,,az neskor som si uvedomila, ze som asi 10min.rozpravala o hovnach pricom som "kanal" a "hovienko" spomenula asi ako každé 3-4slovo..vykakala sa do zachoda. Dalsi raz som ju odchytila a opakovala vymysleny hovienkovy pribeh. Uspech. Pre istotu som vtom pokracovala este asi mesiac ale uz nekakala do gati 😁

hykjam
autor
23. apr 2025
@sisska96

Daj ju normálne na WC. netráp sa s nočníkom, aj v školke je WC

@sisska96 ona chodí aj na wc aj na nočník, kedy ako chce, čo je po ruke 🤷

hykjam
autor
23. apr 2025
@babydesire

@hykjam vies co pomohlo u nas? Dcera tiez tak, cikanie ok, ale to kakanie,,mala 2roky aj nieco ked som nahodou nasla ten spravny grif na nu. Ona uz vedela, ze ma kakat do serblika ci na wc, ale vzdy ked to slo utekala sa schovat za nabytok kde potajomky to dala do gati a potom prisla zamnou stym co spravila..mala obdobie ze ju "fascinovali" reci o hovienkach a kanaloch,,raz nastavana na nu ze zas chcela potajomky vykadit do gati a zufala, ze to neslo po dobrom ani po zlom som popri tom ako som ju davala na zachod, rozpravala pribeh o hovienku ktoremu sa nepaci uz v brusku,preto brusko boli a chce ist von ale nechce ist do gati, ono chce ist do kanala, takze musi ist do serblika ci zachoda aby bolo v kanali kde bude stastne.... Bla bla,,az neskor som si uvedomila, ze som asi 10min.rozpravala o hovnach pricom som "kanal" a "hovienko" spomenula asi ako každé 3-4slovo..vykakala sa do zachoda. Dalsi raz som ju odchytila a opakovala vymysleny hovienkovy pribeh. Uspech. Pre istotu som vtom pokracovala este asi mesiac ale uz nekakala do gati 😁

@babydesire ja asi kúpim knihu o 💩 ... ju zase berú knihy 🤷

kaciato
23. apr 2025

@hykjam nam pomohlo sa na to vyprdnut cim viac sme na to tlacili tym to bolo horsie naucil sa to v lete pred mastupom do ms nemal sice este tri mal dva a pol cikanie daval na jednotku a na kakanie nechxel pytal plienku schovaval sa cim voac som tlacila na to ze na nocnik tak odmietal a zacal zadrziavat a tam som si povedala ze stop ze ozaj nepotrebujem problemy so zadrziavan stolice tak som to nechala tak ked chcel kakat a vypytal si plienku tak som mu nu dala zasiel do inej izby vyhnal ma sprsvil co treba a som ho prebalila trvalo to takto cca 2-3 tyzdne a potom zrazu uz siel sam od seba na nocnik a odplienkoval sa uplne sam s tym ze hned aj na noc ako dal kakanie na nocnik bez plienky uz ju nechcel ani na noc dovtedy som nu davala ale vzdy bola rano sucha a odvtedy mal asi 2x v noci nehodu aj to tak ze uz sa zobudil a nestihol a ked bol chory uplne to dal na krala do nastupu do MS a tam sa mu ziadna nehoda uz nestala takze niekedy pomoze prestat tlscit im sa to v tej hlavicke prepne ked maju na to cas...to pride

okseen
26. apr 2025

Za vedomú kontrolu močenia a vyprázdňovania stolice je hlavne zodpovedné mozgové centrum v oblasti frontálnych lalokov a mozgového kmeňa:
• Prefrontálna kôra (čelná časť mozgu) – riadi vedomé rozhodovanie: “idem/neidem na WC”, “zadržím/nezadržím”.
• Pons (časť mozgového kmeňa) – obsahuje tzv. pontinné mikčné centrum (angl. pontine micturition center), ktoré koordinuje vyprázdňovanie močového mechúra.
• Spinálne nervy v mieche (najmä v oblasti sakrálnej miechy, segmenty S2–S4) – riadia samotný svalový pohyb mechúra a zvieračov.

Ak sa u detí tieto centrá vyvíjajú oneskorene, môže byť:
• oneskorený nástup kontroly moču a stolice (deti neskôr prestanú mať „nehody“),
• tzv. enuréza (nočné pomočovanie),
• alebo enkopréza (nekontrolované vylučovanie stolice).

Je to normálne do určitého veku (napr. nočné pomočovanie je bežné až do 5–6 rokov), ale ak pretrváva dlhšie, môže ísť o:
• vývojové oneskorenie nervovej sústavy,
• neurovývinové poruchy (napr. autizmus, ADHD),
• alebo vzácne o organický problém (napr. poškodenie miechy).

Tu sú najdôležitejšie vitamíny a živiny pre dozrievanie nervovej sústavy:

1. Vitamíny skupiny B
• B1 (tiamín) – tvorba neurotransmiterov (nervových prenášačov).
• B6 (pyridoxín) – tvorba serotonínu, dopamínu.
• B9 (kyselina listová) – kľúčová pre vývoj mozgu a miechy už počas tehotenstva aj neskôr.
• B12 (kobalamín) – tvorba myelínu (ochranný obal nervov), veľmi dôležité pre dozrievanie nervov!

2. Vitamín D
• ovplyvňuje rast mozgu, nervovú regeneráciu a imunitu (aj vývoj nervových spojení).

3. Omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA)
• základná stavebná látka mozgu a sietnice oka, dôležité pre správne fungovanie nervových spojení.

4. Vitamín A
• vývoj mozgu a neurónov, podpora videnia a rastu.

5. Vitamín E
• antioxidant, chráni bunky nervovej sústavy pred poškodením.

6. Železo
• prenáša kyslík do mozgu; nedostatok vedie k spomaleniu vývoja a únave.

7. Zinok
• rast a dozrievanie neurónov, tvorba synapsií (nervových spojení).

8. Horčík
• upokojuje nervovú sústavu, podporuje správne nervové prenosy.

9. Jód
• tvorba hormónov štítnej žľazy, ktoré riadia vývoj mozgu hlavne u malých detí.

10. Cholín
• stavebná látka pre acetylcholín (dôležitý neurotransmiter pre pamäť a učenie).

Ak deťom niektoré z týchto látok dlhodobo chýbajú, môže byť nervová sústava spomalená, nezrelá, podráždená alebo nedostatočne koordinovaná

A takto je na tom plno deti. Niektorým nefunguje alebo oneskorene funguje niečo, niektorým nikdy a tak rôzne. Nikto si to nemieni uvedomovať a vsetci spokojní.

Moje dieťa po začatí užívania všetkého do pol roka pochopili chodenie na wc tak, že raz sadlo a nikdy viac to nedalo vedľa. A to zial až do 4 rokov sme nevedeli, kde je problém a potom jeden veľmi múdry človek nás nasmeroval.

hykjam
autor
26. apr 2025
@okseen

Za vedomú kontrolu močenia a vyprázdňovania stolice je hlavne zodpovedné mozgové centrum v oblasti frontálnych lalokov a mozgového kmeňa:
• Prefrontálna kôra (čelná časť mozgu) – riadi vedomé rozhodovanie: “idem/neidem na WC”, “zadržím/nezadržím”.
• Pons (časť mozgového kmeňa) – obsahuje tzv. pontinné mikčné centrum (angl. pontine micturition center), ktoré koordinuje vyprázdňovanie močového mechúra.
• Spinálne nervy v mieche (najmä v oblasti sakrálnej miechy, segmenty S2–S4) – riadia samotný svalový pohyb mechúra a zvieračov.

Ak sa u detí tieto centrá vyvíjajú oneskorene, môže byť:
• oneskorený nástup kontroly moču a stolice (deti neskôr prestanú mať „nehody“),
• tzv. enuréza (nočné pomočovanie),
• alebo enkopréza (nekontrolované vylučovanie stolice).

Je to normálne do určitého veku (napr. nočné pomočovanie je bežné až do 5–6 rokov), ale ak pretrváva dlhšie, môže ísť o:
• vývojové oneskorenie nervovej sústavy,
• neurovývinové poruchy (napr. autizmus, ADHD),
• alebo vzácne o organický problém (napr. poškodenie miechy).

Tu sú najdôležitejšie vitamíny a živiny pre dozrievanie nervovej sústavy:

1. Vitamíny skupiny B
• B1 (tiamín) – tvorba neurotransmiterov (nervových prenášačov).
• B6 (pyridoxín) – tvorba serotonínu, dopamínu.
• B9 (kyselina listová) – kľúčová pre vývoj mozgu a miechy už počas tehotenstva aj neskôr.
• B12 (kobalamín) – tvorba myelínu (ochranný obal nervov), veľmi dôležité pre dozrievanie nervov!

2. Vitamín D
• ovplyvňuje rast mozgu, nervovú regeneráciu a imunitu (aj vývoj nervových spojení).

3. Omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA)
• základná stavebná látka mozgu a sietnice oka, dôležité pre správne fungovanie nervových spojení.

4. Vitamín A
• vývoj mozgu a neurónov, podpora videnia a rastu.

5. Vitamín E
• antioxidant, chráni bunky nervovej sústavy pred poškodením.

6. Železo
• prenáša kyslík do mozgu; nedostatok vedie k spomaleniu vývoja a únave.

7. Zinok
• rast a dozrievanie neurónov, tvorba synapsií (nervových spojení).

8. Horčík
• upokojuje nervovú sústavu, podporuje správne nervové prenosy.

9. Jód
• tvorba hormónov štítnej žľazy, ktoré riadia vývoj mozgu hlavne u malých detí.

10. Cholín
• stavebná látka pre acetylcholín (dôležitý neurotransmiter pre pamäť a učenie).

Ak deťom niektoré z týchto látok dlhodobo chýbajú, môže byť nervová sústava spomalená, nezrelá, podráždená alebo nedostatočne koordinovaná

A takto je na tom plno deti. Niektorým nefunguje alebo oneskorene funguje niečo, niektorým nikdy a tak rôzne. Nikto si to nemieni uvedomovať a vsetci spokojní.

Moje dieťa po začatí užívania všetkého do pol roka pochopili chodenie na wc tak, že raz sadlo a nikdy viac to nedalo vedľa. A to zial až do 4 rokov sme nevedeli, kde je problém a potom jeden veľmi múdry človek nás nasmeroval.

@okseen a môžem sa opýtať, tie vitamíny ste brali samostatne alebo je niečo kde je obsiahnuté všetko?

okseen
26. apr 2025
@hykjam

@okseen a môžem sa opýtať, tie vitamíny ste brali samostatne alebo je niečo kde je obsiahnuté všetko?

@hykjam samostatne a všetko postupne pridávane a len po konzultácií a trvalo to cca pol roka od začiatku až kým sa vlastne nevytvorilo centrum v mozgu a jedného dňa sadol a nikdy ani v noci neurobil nehodu, nikdy nijakú. A vsetko som si dôkladne zapisovala a pozorovala.